Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία
  • Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του
  • Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
  • Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις
  • Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας
  • ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Β’ γύρος τοπικών εκλογών: Μεγάλος νικητής η αποχή – Βατερλό του Μητσοτάκη
Πολιτική

Β’ γύρος τοπικών εκλογών: Μεγάλος νικητής η αποχή – Βατερλό του Μητσοτάκη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Οκτ 2023, 19:18

Με παραπολιτικά θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμο, αλλά δεν έχουμε και τόση όρεξη ν’ ασχολούμαστε με παραπολιτικά στις συνθήκες των ημερών, που τις σφραγίζει η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στη σιωναζιστική βαρβαρότητα. Προτού ασχοληθούμε με τις βασικές πολιτικές επισημάνσεις, ολίγη αριθμητική, που αποδεικνύει ότι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ήταν η αποχή, που ήταν σημαντικά μεγαλύτερη απ’ αυτή του πρώτου γύρου. Και έπληξε κυρίως τη ΝΔ.

Στους δύο πίνακες που ακολουθούν φαίνεται η εξέλιξη της συμμετοχής στον πρώτο και δεύτερο γύρο στις έξι περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Η μείωση της συμμετοχής (αντιστρόφως η αύξηση της αποχής) είναι εντυπωσιακή και κυμαίνεται από 23% των ψηφισάντων στον πρώτο γύρο (Βόρειο Αιγαίο) μέχρι 39,5% (Ιόνια Νησιά). Μιλάμε για σχεδόν μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους. 

Στους δύο μεγάλους δήμους η μείωση της συμμετοχής ήταν μικρότερη (18% στην Αθήνα και 16% στη Θεσσαλονίκη). Και πάλι, όμως, η αύξηση της αποχής ήταν εντυπωσιακή. Γιατί πέρα από την κρισιμότητα που τα κομματικά επιτελεία έδιναν στις εκλογικές αναμετρήσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξαν την αποχή δεν έπρεπε να μετακινηθεί και να υποβληθεί σε δαπάνη. 

Στους δύο πίνακες καταγράψαμε επίσης και τις απώλειες ψηφοφόρων της ΝΔ, που είναι εντυπωσιακές. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους που δεν πήγαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο είχαν ψηφίσει τους υποψήφιους της ΝΔ στον πρώτο.

Υπολογίζοντας την πραγματική αποχή (που είναι 14%-15% μικρότερη απ’ αυτήν που καταγράφει το υπουργείο Εσωτερικών), βρίσκουμε ότι η αποχή στις περιφερειακές εκλογές στο δεύτερο γύρο ξεπέρασε κατά τι το 50% (στον πρώτο γύρο η πραγματική αποχή ήταν γύρω στο 32%-33%). Ενας στους δύο υπαρκτούς ψηφοφόρους γύρισε την πλάτη στο πανηγυράκι.

Για να τελειώνουμε με την αριθμητική του εκλογικού αποτελέσματος, ας δούμε και την εξέλιξη των λευκών-άκυρων, που ήταν η γραμμή που δόθηκε από τον Περισσό για το δεύτερο γύρο (εκτός, φυσικά, από τους δήμους που διεκδικούσε υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης). 

Στον Πίνακα 3 παραθέτουμε τα άκυρα-λευκά στον πρώτο και το δεύτερο γύρο για τις έξι περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους, καθώς και τις ψήφους που πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση στον πρώτο γύρο. Και στις έξι περιφέρειες τα άκυρα-λευκά μειώθηκαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ενώ στους δύο μεγάλους δήμους αυξήθηκαν απειροελάχιστα (κατά 190 στην Αθήνα και κατά 509 στη Θεσσαλονίκη.

Επομένως, οι ψηφοφόροι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν «άκουσαν» τη «γραμμή» και επέλεξαν την αποχή (ενδέχεται ένα ποσοστό τους, π.χ. στη Θεσσαλία, να «πήγε» στον Κουρέτα). Αυτός είναι ο ασφαλέστερος δείκτης για την κομματικότητα της ψήφου στη Λαϊκή Συσπείρωση. Τα μεγάλα λόγια περί «ενίσχυσης του ΚΚΕ» γίνονται σκόνη. Εκλογική ενίσχυση ναι, αλλά συγκυριακή, μη κομματική και επομένως ευμετάβλητη.

Κατά τα άλλα, όσο κι αν ο Μητσοτάκης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση («Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία»), η πραγματικότητα είναι πως υπέστη ένα προσωπικό Βατερλό, απότοκο όχι μόνο των όσων μεσολάβησαν μετά τις βουλευτικές εκλογές (πυρκαγιές, πλημμύρες) και της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά και της αλαζονείας που ο ίδιος προσωπικά επέδειξε την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στους δύο γύρους.

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του περασμένου Μάη-Ιούνη, γράφαμε: «Θα ήταν παράλογο να υποστηρίξει κανείς πως η εκλογική νίκη της ΝΔ και του Μητσοτάκη αποτελούν δικαίωση της πολιτικής τους. Εκτός αν δεχτούμε ότι το θανατικό της πανδημίας και το νέο κύμα φτωχοποίησης χαροποίησε τον ελληνικό λαό που έπαθε γενική παράκρουση. Τότε τι συνέβη; Κυριάρχησε ο φόβος για τα χειρότερα. Και δεν υπάρχει χειρότερη μορφή συντηρητικοποίησης από την κυριαρχία του φόβου. Ποιος εκπροσωπούσε το φόβο για τα χειρότερα; Ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά. Γι’ αυτό και υπέστη συντριβή, χάνοντας ψήφους και από τ’ αριστερά και από τα δεξιά. Κυρίως από τα δεξιά». Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε στις τοπικές εκλογές, μολονότι η ΝΔ είχε απέναντί της έναν παραζαλισμένο και με εικόνα εσωτερικού σπαραγμού ΣΥΡΙΖΑ και ένα δεδομένα ανίκανο ΠΑΣΟΚ.

Ο Μητσοτάκης, πλέοντας σε πελάγη αλαζονείας, αντί να δει τη ροή των πραγμάτων, επέλεξε να πάρει πάνω του το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, πιστεύοντας ότι θα συντρίψει τους γαλάζιους «αντάρτες» και τον Κουρέτα στη Θεσσαλία. Φάνηκε να παρατάει μόνο τα Ιόνια Νησιά και τον Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη, που όμως ήταν δική του επιλογή και τον είχε στηρίξει με επανειλημμένες παρουσίες στο πλευρό του πριν από τον πρώτο γύρο.

Εχασε παντού, πλην Πελοποννήσου, όπου και πάλι η νίκη του Πτωχού ήταν πτωχότατη, καθώς ο «τελειωμένος» Τατούλης «έγραψε» 43%. Για να ξεπληρώσει ένα ακόμα γραμμάτιο στον Σαμαρά, «πούλησε» τον Νίκα και στο τσακ δεν έκανε… στρατηγό τον Τατούλη. Στο Βόρειο Αιγαίο έβαλε τον απόστρατο Στεφανή απέναντι στον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Μουτζούρη, καθαρά από προσωπικό γινάτι (επειδή ο Μουτζούρης είχε κάνει την διάσημη χειρονομία δείχνοντας με το χέρι «πού» τον γράφει τον πρωθυπουργό). Και ο Μουτζούρης κέρδισε πανηγυρικά. Τώρα, θα πρέπει να γλείψει τους «αντάρτες» και να τους πάρει πίσω, ενώ αν δεν ήταν τόσο αλαζόνας, θα μπορούσε ν΄ αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό, μην αναμιγνυόμενος ο ίδιος προσωπικά στη μάχη ενάντια στους «αντάρτες».

Η μεγάλη ήττα, βέβαια, ήρθε στη Θεσσαλία. Εκτός από τον μαυρογιαλουρισμό του Αυγενάκη και του Τριαντόπουλου, που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία και γύριζαν χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις, μοιράζοντας πέτσινες υποσχέσεις, ο ίδιος ο Μητσοτάκης πήγε στη Λάρισα την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, για να στηρίξει τον Αγοραστό. Αποτέλεσμα; Κουρέτας – Αγοραστός 60-40!

Δεν παρέλειψε να στηρίξει και τον ανιψιό Μπακογιάννη στην Αθήνα. Εστησαν ένα ντιμπέι(τ) με δημοσιογράφους-παπαγαλάκια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπακογιάννης ισοπέδωσε τον Δούκα. Την επομένη του ντιμπέι(τ), ο Μητσοτάκης πήρε α’λα μπρατσέτα τον… θριαμβευτή Μπακογιάννη και έκαναν τσάρκα στην Πλατεία Βικτωρίας. Το ξέρουμε πια το αποτέλεσμα και στην Αθήνα: συντριβή Μπακογιάννη. Ασφαλώς και δεν κέρδισε ο Δούκας (με συνδρομή του Ζαχαριάδη). Εχασε ο Μπακογιάννης, γιατί αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν στην πλειοψηφία τους τον είχαν σιχαθεί. Το 14-41 του πρώτου γύρου έγινε 56-44 στο δεύτερο γύρο, χωρίς να παίζει ο Μάικλ Τζόρνταν με παρτενέρ τον Σκότι Πίπεν.

Την ίδια αλαζονεία έδειξαν και έναντι άλλων υποψηφίων, όπως π.χ. του Ρούσσου στο Χαλάνδρι. Βγήκε ο ακροδεξιός Μπουμπούκος και έλεγε πως ο Ρούσσος είναι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (καμία σχέση), πως το μόνο που κάνει είναι να σηκώνει τη σημαία της Παλαιστίνης και πως αρνείται να πάρει κοινοτικά κονδύλια. Αποτέλεσμα; 61% και τρίτη θητεία ο Ρούσσος, μόλις 39% η γαλάζια υποψήφια (μόλις 15% στον πρώτο γύρο, τρίτος και καταϊδρωμένος ο πολύπλαγκτος Χαράλαμπος Ρασσιάς, γνωστός με το «καλλιτεχνικό» ψευδώνυμο Χάρης Ρώμας, αντιπεριφερειάρχης του Πατούλη). Οι ψηφοφόροι στο Χαλάνδρι ήξεραν πως όλ’ αυτά ήταν ψέματα και εκτιμούσαν τον Ρούσσο ως καλύτερο μάνατζερ-διαχειριστή των δημοτικών πραγμάτων. Συστημικός είναι και ο Ρούσσος, όχι αντισυστημικός.

«Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη», είπε στη δήλωσή του ο Μητσοτάκης, θέλοντας να δώσει μια… εσάνς αυτοκριτικής. Ο ίδιος, όμως, είχε ήδη πει στην ίδια δήλωση ότι «τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή» και πως «στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο»!!! Ετσι εννοεί τη «γείωση». Ακόμα και ο Παπαχρήστος τού έγραψε στη στήλη του στα «Νέα» πως η αναφορά στη «γείωση» με την κοινωνία «συγκρούστηκε με την όχι και τόσο ευοίωνη ως προς αυτό “υπενθύμιση” που έκανε, ότι η ΝΔ κέρδισε τις πρόσφατες εθνικές εκλογές».

Το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ έσπευσε να στήσει πανηγύρια, στηριγμένο στο ότι ο Δούκας ήταν επιλογή του Ανδρουλάκη. Τα στελέχη του εμφανίζονταν σαν εκπρόσωποι της… αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, οι συριζαίοι μιλούσαν για τη στήριξη του Δούκα εκ μέρους τους και προσπαθούσαν να οικοδομήσουν πάνω σ’ αυτό. 

Και πάνω εκεί πετάχτηκε ο Γιωργάκης Παπανδρέου, προτού κάνει δήλωση ο Ανδρουλάκης και έκανε δική του δήλωση στις κάμερες, για να υποστηρίξει ότι μόνο η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων φέρνει νίκες. Ο Ανδρουλάκης πρέπει να έβγαλε καπνούς και από τ’ αυτιά, αλλά ο ΓΑΠ τον έχει γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι τον Ανδρουλάκη. Ασε που μας έβαλε την υποψία ότι ο Σπίρτζης είναι «συνομιλητής» του (αν όχι «μπροστινός» του).

Θα δούμε πολλά επεισόδια στον πόλεμο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που τελείωσαν οι τοπικές εκλογές. Ο Κασσελάκης δεν περίμενε καν να πάρει μέρος στην πολιτική συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα. Πήρε τον Τάιλερ και τη Φρόξι (ή όπως αλλιώς λένε το… τρίτο μέλος της οικογένειας) και πήγε στις ΗΠΑ. Δήλωση έκανε από το πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου στη Νέα Υόρκη!

Οι συριζαίοι θα εξακολουθήσουν να σφάζονται και ο Κασσελάκης θα γυρίσει με «συμβουλές» από τις ΗΠΑ (ποιος πιστεύει το παραμύθι ότι πήγε για να φέρει την οικοσκευή; – υπάρχουν εταιρίες γι’ αυτές τις δουλειές). Και ο Ανδρουλάκης θα ζει με το δραματικό δίλημμα: ανθ’ ημών Κασσελάκης;

Εκτύπωση 🖨
ΑΠΟΧΗ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕκδικητική συμπεριφορά σε εργαζόμενο χρόνια πάσχοντα
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

Σχετικά Αρθρα

Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του

Πολιτική 25 Δεκ 2025, 06:13

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

Εργατικά 24 Δεκ 2025, 11:58

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

Οικονομία 23 Δεκ 2025, 19:55

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

Εργατικά 22 Δεκ 2025, 12:03

Στο φέουδο του Μπέου δεν χωρεί κρατικός έλεγχος

Πολιτική 22 Δεκ 2025, 10:33

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη – «Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»

Πολιτική 22 Δεκ 2025, 09:10
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία

25 Δεκ 2025, 10:25
Πολιτική

Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του

25 Δεκ 2025, 06:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

25 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις

24 Δεκ 2025, 18:31
Παιδεία

Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας

Για την 16χρονη που τραυμάτισε συμμαθήτριά της

24 Δεκ 2025, 18:04
Εργατικά

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

24 Δεκ 2025, 11:58
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του

24 Δεκ 2025, 11:50
Καταστολή

Ιμπεριαλισμός, κρατική καταστολή και απελάσεις: το κράτος επιστρέφει τα θύματα του πίσω στον όλεθρο

24 Δεκ 2025, 07:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Δεκέμβρη

24 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τα κάλαντα της αμερικανοδουλείας

23 Δεκ 2025, 20:42
Οικονομία

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

23 Δεκ 2025, 19:55
Διεθνή

Ζορίζονται οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτοί σε σχέσεις μόνο αν το Ισραήλ φερθεί σαν «κανονική χώρα», δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος

23 Δεκ 2025, 12:06
Καταστολή

Πετάνε στο δρόμο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

23 Δεκ 2025, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Δεκέμβρη

23 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι υποχωρούν λόγω της άτεγκτης στάσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης

22 Δεκ 2025, 19:56
Καταστολή

Δικαίωση για οικογένεια σύριων προσφύγων: αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος του Frontex

22 Δεκ 2025, 18:16
Εργατικά

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

22 Δεκ 2025, 12:03
Πολιτική

Στο φέουδο του Μπέου δεν χωρεί κρατικός έλεγχος

22 Δεκ 2025, 10:33
Πολιτική

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη – «Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»

22 Δεκ 2025, 09:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Δεκέμβρη

22 Δεκ 2025, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

1934: Βόμβα στο υπουργείο Στρατιωτικών με στόχο τον Γεώργιο Κονδύλη.

1936: Βέλγοι επίσκοποι καταδικάζουν τον φασισμό και τον κομμουνισμό.

1936: Ιδρύεται Οικονομική Αστυνομία στην Ελλάδα για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίωξη του λαθρεμπορίου.

1952: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης.

1967: Βόμβα στην Κυψέλη.

1978: Το Βιετνάμ εισβάλλει στην Καμπότζη.

1991: Παραιτείται από την ηγεσία της ΕΣΣΔ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo