Πριν από λίγη ώρα, από το Γραφείο του λιβανέζου προέδρου Ζοζέφ Αούν εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρόεδρος Αούν επανέλαβε τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Τραμπ με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο και τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας, ως βήμα προς την επίτευξη μιας ευρύτερης ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του προς τον πρόεδρο Αούν και τον Λίβανο και τόνισε τη δέσμευσή του να ανταποκριθεί στο λιβανικό αίτημα για εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό».
Νωρίτερα μέσα στη μέρα, η εφημερίδα Al-Modon ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν ακύρωσε τα προγραμματισμένα απογευματινά του ραντεβού, γεγονός που υποδηλώνει αναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα μέσα στην ημέρα, πιθανώς μια τριμερή κλήση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αούν ενημέρωσε για την επικοινωνία τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι (ηγέτη του Κινήματος Αμάλ και στενό σύμμαχο της Χεζμπολά), ο οποίος τον συμβούλευσε να την απορρίψει, ενώ ο πρώην ηγέτης του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουαλίντ Τζουμπλάτ φέρεται επίσης να είναι δυσαρεστημένος με την κίνηση.
Πηγές υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία ενδέχεται να συνδέεται με πιθανή ανακοίνωση εκεχειρίας, αν και παραμένει ασαφές αν αυτή θα είναι συνολική ή περιορισμένη. Παρότι πηγές από τη Μπάαμπντα (σ.σ. περιοχή στο Ορος Λίβανος όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία) αναφέρουν ότι δεν είχαν επισήμως ενημερωθεί, φαίνεται πως γνώριζαν την εξέλιξη, καθώς ο Αούν είχε ήδη μεταφέρει την πληροφορία στον Μπέρι, ο οποίος αντέδρασε με έντονη αντίθεση.
Πολιτικές πηγές πρόσθεσαν ότι οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με αναφορές ισραηλινών μίντια, προηγήθηκαν της επίσημης ενημέρωσης του Λιβάνου, με τον Αούν να λαμβάνει τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον, στο οποίο του γνωστοποιήθηκε ότι αμερικανός διαμεσολαβητής θα επικοινωνούσε μαζί του, με τον Νετανιάχου να βρίσκεται στη γραμμή.
Τα σιωνιστικά μίντια μετέδωσαν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για εκεχειρία στον Λίβανο, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 7:00 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού. Ανώτεροι διοικητές του ισραηλινού στρατού έχουν λάβει εντολή να προετοιμάσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή αναπτυγμένες στον νότιο Λίβανο για την εκεχειρία, για την οποία τους αναφέρθηκε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 7:00 μ.μ. και μεσάνυχτα.
- Η κρατική σιωνιστική τηλεόραση ΚΑΝ μετέδωσε ότι υπάρχει κατεύθυνση προς εκεχειρία και πως ο Τραμπ θέλει να συμβεί αυτόι εντός ημερών.
Είναι το ίδιο σιωνιστικό κανάλι που μετέδιδε το πρωί ότι το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για προσωρινή εκεχειρία στον Λίβανο και επικαλούνταν σιωνιστές αξιωματούχους που απέδιδαν την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος στη συνέχιση των πυρών από τη Χεζμπολά. Τι αποδείχτηκε; Οτι η σιωνιστική οντότητα δεν είναι σε θέση να απορρίψει κανένα αμερικανικό αίτημα. Αλλωστε, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν υποβάλλουν αιτήματα προς την οντότητα. Εντολές δίνουν και οι σιωναζιστές τις εκτελούν χωρίς αντιρρήσεις. Πόσες φορές πρέπει να αποκαλυφτεί το παιχνίδι του καλού αμερικανού μπάτσου και του κακού ισραηλινού μπάτσου για να σταματήσει το παραμύθι της «ανεξάρτητης στάσης του Ισραήλ»;
- Για επικείμενη εκεχειρία έκανε λόγο η Jerusalem Post.
- Το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι ο Τραμπ μίλησε με τον Νετανιάχου τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες 24 ώρες πριν από την επικοινωνία με τον λιβανέζο πρόεδρο και πως ο Νετανιάχου πραγματοποιεί επαφές με υπουργούς για το λιβανικό μέτωπο.
- Την ίδια… αξιοπιστία με το ΚΑΝ έδειξε και το αμερικανικό Axios: Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του δεν έλαβε απόφαση για εκεχειρία στον Λίβανο, μετέδωσε. Παραλείποντας να συμπληρώσει ότι τις αποφάσεις δεν παίρνει το σιωναζιστικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Νετανιάχου είναι ο εντολοδόχος των ΗΠΑ, που απλά μεταφέρει τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον στο υπουργικό συμβούλιο για μια κατόπιν εορτής τυπική έγκριση (κι οποιανού του αρέσει).
Τελικά, βγήκε ο Τραμπ και ανακοίνωσε δεκαήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, που θα ξεκινήσει από απόψε τα μεσάνυχτα.
Είχα εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας. Ο Ζοζέφ Αούν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν για ειρήνη. Συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ Λιβάνου και Iσραήλ από τα μεσάνυχτα και για 10 ημέρες. Ανέθεσα στον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να εργαστούν για σταθερή ειρήνη.
Συνέχισε με παραλήρημα αυτοθαυμασμού: Αυτή είναι η δέκατη σύγκρουση που σταμάτησα κατά τη δεύτερη θητεία μου. Ας ολοκληρώσουμε την αποστολή για διαρκή ειρήνη μεταξύ Λιβάνου και Iσραήλ. Θα καλέσω τον Νετανιάχου και τον Αούν σε σοβαρές συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές θέλουν ειρήνη και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί σύντομα και θα υπογραφεί στον Λευκό Οίκο από τους Νετανιάχου και Αούν.
Από πλευράς του Μπλοκ της Αντίστασης μέχρι στιγμής έχουμε μια δήλωση του βουλευτή της Χεζμπολά Χασάν Φαντλαλά που είπε: Ο ιρανός πρέσβης μας ενημέρωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει απόψε. Επομένως, η ιρανική ηγεσία φαίνεται πως είναι πλήρως ενήμερη.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν είχε δηλώσει πως μεταξύ των κυβερνήσεων Ιράν και ΗΠΑ συνεχιζόταν η ανταλλαγή μηνυμάτων, μέσω των πακιστανών διαμεσολαβητών.
Ο ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δέχτηκε στην Τεχεράνη πακιστανική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμεσολαβητική παρέμβαση του Πακιστάν. Οπως μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, η πακιστανική αντιπροσωπεία μεταφέρει αμερικανικό μήνυμα και προετοιμάζει νέο γύρο συνομιλιών, που πιθανόν να γίνει στο Ισλαμαμπάντ την επόμενη εβδομάδα.
- Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Βανς είναι έτοιμος να ταξιδέψει στο Πακιστάν, αν υπάρξει πρόοδος.
- Το ABC News μετέδωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για νέα άμεση συνάντηση ΗΠΑ–Iράν, που είναι πιθανό να διεξαχθεί πριν από τη λήξη της εκεχειρίας.
Οι Ιρανοί κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να μπουν σε νέα διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμμόρφωση με την αρχική συμφωνία, όπως την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν: η εκεχειρία περιλαμβάνει και τον Λίβανο. Ο Μοχάμεντ Μπάγερ Γαλιμπάφ διαβεβαίωσε εκ νέου τον Ναμπίχ Μπέρι ότι το Ιράν δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει απ’ αυτόν τον προκαταρκτικό όρο.
Γι’ αυτό και οι Αμερικάνοι έσπευσαν να ανακοινώσουν εκεχειρία, στήνοντας ένα κακόγουστο θέατρο ότι δήθεν αυτή προέκυψε από… διαπραγματεύσεις μεταξύ της σιωνιστικής κυβέρνησης και της ξενόδουλης λιβανέζικης κυβέρνησης. Φρόντισαν, πάντως, να προστατεύσουν την τελευταία από την οργή του λιβανέζικου λαού. Η προαναγγελθείσα τριμερής τηλεδιάσκεψη Αούν-Τραμπ-Νετανιάχου δεν έγινε (ή, αν έγινε, δεν ανακοινώθηκε). Η 10ήμερη εκεχειρία εμφανίστηκε σαν αποτέλεσμα διαμεσολαβητικής προσπάθειας του… ειρηνοποιού Τραμπ. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικάνοι πήραν την απόφαση, κάτω από την πίεση του Ιράν, και τη σέρβιραν στους Νετανιάχου και Αούν.
Ο τελευταίος διέρρευσε στην τηλεόραση του LBCI πως τάχα ενημέρωσε τον Ρούμπιο πως δεν θα συνομιλήσει με τον Νετανιάχου. Δεν τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα, μετά από την προειδοποίηση που του απηύθυνε ο λιβανέζικος λαός με τις πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις του. Για τον ίδιο λόγο ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου θα έπαιρνε μέρος σε τριμερή με τους αμερικανο-σιωναζιστές.
Στο Τελ Αβίβ άρχισε ήδη το «μασάζ» στο σιωνιστικό όχλο που πρέπει να έχει πέσει στα πατώματα.
- Ο στρατός θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας να διατηρεί τις θέσεις του στον νότιο Λίβανο, αναφέρει η Jerusalem Post.
- Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους υπουργούς του ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στον νότιο Λίβανο, αναφέρει η κρατική τηλεόραση ΚΑΝ. Και προσθέτει: Ο στρατός ενδέχεται να επιδιώξει στρατηγικά πλήγματα πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.
- Η έγκριση της πρότασης Νετανιάχου για την εκεχειρία έγινε χωρίς ψηφοφορία στο μικρό υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει η Yedioth Ahronoth.
- Ο Τραμπ ανακοίνωσε την εκεχειρία πριν από την ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου, συμπλήρωσε το Κανάλι 13.
- Η εκεχειρία επιτρέπει στο Israel να πλήττει τη Χεζμπολά σε περίπτωση εντοπισμού οποιασδήποτε απειλής, ανέφερε το Κανάλι 12.
Πηγή της Χεζμπολά ανέφερε στα λιβανέζικα μίντια: Η εκεχειρία πρέπει να περιλαμβάνει παύση εχθροπραξιών σε όλο τον Λίβανο. Η εκεχειρία δεν μπορεί να περιλαμβάνει καμία ελευθερία κινήσεων για τον εχθρό.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε.
ΥΓ1. Παρά τη φιλολογία για επικείμενη εκεχειρία, η Λιβανέζικη Αντίσταση δε σταμάτησε ούτε στιγμή την πολεμική της δράση σε όλα τα μέτωπα. Ο ανταποκριτής πεδίου του Al-Manar, Σάμερ Χατζ Άλι, μετέδωσε το πρωί την επιτόπια αναφορά του:
• Αξονας ανατολικών χωριών: Από τη Μπλίντα έως το Μάις αλ-Τζάμπαλ, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Οι εχθρικές δυνάμεις αποφεύγουν να εμφανιστούν δυτικά αυτών των πόλεων, καθώς θα εκτίθεντο σε άμεσα πυρά από την Αντίσταση.
• Αξονας Αλ-Χουτζάιρ: Ο εχθρός βρίσκεται κυρίως τοποθετημένος στην περιοχή του συγκροτήματος της Τάιμπε. Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στο Ντέιρ Σιριάν, από όπου ο εχθρός έχει αποσυρθεί. Οι δυνάμεις κατοχής επιχείρησαν να προωθηθούν εκ νέου από τις θέσεις τους μεταξύ Αλ-Καντάρα και Τάιμπε προς την πόλη Αλ-Καντάρα. Δημιούργησαν μια πλευρική διαδρομή ελιγμού που έφτασε μέχρι την περιοχή Αλ-Χαζάν στο Αλ-Καντάρα. Αντιμετωπίστηκαν με πυρά της Αντίστασης, τα οποία κατέστρεψαν τέσσερα άρματα Merkava και δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Απέτυχαν να φτάσουν στον ποταμό Λιτάνι από την κατεύθυνση της Τάιμπε ή της κοιλάδας Ουάντι αλ-Χουτζάιρ.
• Αξονας Χιάμ: Η Αντίσταση διατηρεί την ικανότητά της να αποτρέπει τον εχθρό από το να προωθηθεί προς τη βόρεια συνοικία. Ο εχθρός διέδωσε αναφορές που ισχυρίζονταν πρόοδο προς το Ντεμπίν, όμως οι αναφορές αυτές διαψεύδονται από επιτόπιες πηγές. Ο δρόμος από το Ντεμπίν προς το Μαρτζαγιούν και το Εμπλ αλ-Σάκι παραμένει ανοιχτός για την κίνηση των πολιτών.
• Αξονας Αρκούμπ: Ο εχθρός έχει επεκτείνει τις επιθέσεις του τις τελευταίες ημέρες, χωρίς αλλαγή στην επίγεια ανάπτυξη των δυνάμεών του. Αεροπορικά πλήγματα στόχευσαν ορισμένα χωριά της περιοχής, όπως η Σεμπάα, η Χεμπαριέ και η Χάλτα, συνοδευόμενα από ταυτόχρονους βομβαρδισμούς πυροβολικού.
ΥΓ2. Ο τύπος είναι πραγματικά για δέσιμο. Βλέποντας κινέζικα μέγα-τάνκερ να περνούν από το Στενό του Ορμούζ και να κατευθύνονται σε ιρανικά λιμάνια, περιφρονώντας τον αμερικάνικο ναυτικό αποκλεισμό, ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας δήλωσε: Η Κίνα είναι πολύ ικανοποιημένη που ανοίγω μόνιμα το Στενό του Ορμούζ. Κίνα και ΗΠΑ συνεργάζονται έξυπνα και πολύ καλά. Η Κίνα συμφώνησε να μην στέλνει όπλα στο Iράν! Αναρωτιόμαστε αν η παροιμιώδης κινέζικη εξωτερική αταραξία θα επιτρέψουν στον Σι Τζινπίνγκ και τους υπόλοιπους κινέζους ιμπεριαλιστές ηγέτες να συγκρατήσουν τα γέλια τους απ’ αυτά που θα τον ακούνε να τους λέει, αν δεν ματαιωθεί η προγραμματισμένη για τον Μάη επίσκεψή του στο Πεκίνο.








