Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Εντελώς ανεξέλεγκτος»: Πρώην διοικητής της CIA ζητά το ξήλωμα του «επικίνδυνου» Τραμπ
  • Πολιτική Ανάλυση: Το Ισραήλ και η εξίσωση πολέμου και εκεχειρίας με τον Λίβανο
  • Κράτος παρίας το Ισραήλ για τις ΗΠΑ – Ανοιχτή σύγκρουση Τραμπ-Μελόνι
  • Σαν σήμερα 16 Απρίλη
  • Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση
  • Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πολιτική Ανάλυση: Το Ισραήλ και η εξίσωση πολέμου και εκεχειρίας με τον Λίβανο
Διεθνή

Πολιτική Ανάλυση: Το Ισραήλ και η εξίσωση πολέμου και εκεχειρίας με τον Λίβανο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Απρ 2026, 12:45

Δημοσιεύουμε μια ανάλυση του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ, διευθυντή του εγκατεστημένου στη Βηρυττό Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Αν και παραβλέπει την απόλυτη σχέση εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και τη λειτουργία της σιωνιστικής οντότητας ως απόλυτα εξαρτημένου από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό εντολοδόχου (λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι οι προοδευτικοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή), οι επισημάνσεις του λιβανέζου ακαδημαϊκού είναι καίριες και έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχονται μέσα από τον Λίβανο και αντανακλούν τις εκτιμήσεις ενός ευρύτατου τμήματος της λιβανέζικης διανόησης και της λιβανέζικης κοινωνίας.

***

Του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ

Η εκεχειρία, που ανακοινώθηκε από το Πακιστάν υπό την ιδιότητά του ως διαμεσολαβητή, αποσκοπούσε στη διακοπή του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου κατά του Ιράν για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σε «όλα τα μέτωπα». Ωστόσο, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία δεν επεκτεινόταν στον Λίβανο, κατά σαφή παραβίαση της πακιστανικής ανακοίνωσης. Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις του κατά του Λιβάνου εδώ και σχεδόν 44 χρόνια (από τον πόλεμο του 1982), πλήττοντας περίπου 100 στόχους ταυτόχρονα. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν εκτεταμένες απώλειες, με περισσότερους από 300 Λιβανέζους νεκρούς και 1.150 τραυματίες, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Απόπειρα ιδιοποίησης του λιβανικού φακέλου

Το Ισραήλ φαίνεται ότι είχε ελάχιστο ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου, επιδιώκοντας αντίθετα τη μέγιστη κλιμάκωση, είτε για να καταρρεύσει πλήρως η συμφωνία είτε, τουλάχιστον, για να επιβάλει έναν de facto διαχωρισμό του λιβανικού φακέλου από την προσωρινή εκεχειρία με το Ιράν. Η κλιμάκωση αυτή προκάλεσε ευρεία διεθνή έκπληξη· χαρακτηριστικά, ο συνήθως συγκρατημένος υπουργός Αμυνας του Πακιστάν χαρακτήρισε το Ισραήλ, σε μια πρωτοφανή δήλωση, «κακό» και «κατάρα για την ανθρωπότητα», παρατηρώντας ότι «ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ, διαπράττεται γενοκτονία στον Λίβανο».

Οσον αφορά τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για ανακρίβειες και αντιφάσεις, αρχικά υποστήριξε ότι ο Λίβανος δεν περιλαμβανόταν στις ρυθμίσεις της εκεχειρίας. Στη συνέχεια, ωστόσο, μετά από ιρανικές απειλές για επανέναρξη των εχθροπραξιών και εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων, ζήτησε από τον Νετανιάχου «να μειώσει την ένταση των επιθέσεων στον Λίβανο». Ο Νετανιάχου αργότερα επέδειξε προθυμία να μειώσει την ένταση των επιχειρήσεων, χωρίς όμως να δεσμευτεί σε μια συνολική εκεχειρία για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η ισραηλινή αντίληψη για τη στρατηγική–ασφαλείας για τον Λίβανο και ιδιαίτερα για τον νότο του βασίζεται στην αντιμετώπισή του ως «ζωτικού χώρου» ή «πίσω κήπου», με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των βόρειων εποικισμών του. Αντίστοιχα, αυτή η αντίληψη έχει ιστορικά οδηγήσει το Ισραήλ στην εξαπόλυση πολλαπλών στρατιωτικών εκστρατειών κατά του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της συνοριακής ζώνης το 1978, από την οποία τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό την πίεση της Αντίστασης το 2000. Ωστόσο, η επιχείρηση «Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα», η συμμετοχή της Χεζμπολά στην αντιπαράθεση και οι επακόλουθες μεταβολές στο ισραηλινό δόγμα ασφαλείας συνέβαλαν συλλογικά σε μια μετάβαση υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου από την αποτροπή μέσω απειλής στην αποτροπή μέσω καταστροφής.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε προληπτικές στοχεύσεις και σε προσπάθειες εξουδετέρωσης θεωρούμενων απειλών στην πηγή τους, προτού αυτές εξελιχτούν σε διαρκή κίνδυνο. Επιπλέον, αυτή η δογματική μετατόπιση έχει ενισχυθεί από τον χαρακτήρα της τρέχουσας ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία θεωρείται ευρέως ως η πιο ακραία από την ίδρυση του Ισραήλ. Συνδυάζει τον σκληροπυρηνικό εθνικιστικό προσανατολισμό του Λικούντ με ρεύματα θρησκευτικού σιωνισμού, με τρόπο που αντανακλά μια αποκλειστική και υπεροπτική κοσμοθεώρηση, η οποία αποδίδει περιορισμένη αξία στις ζωές των άλλων και δείχνει μικρή εκτίμηση για τα διεθνή νομικά και κανονιστικά πλαίσια. Επιπλέον, ο «πειρασμός της ισχύος», που απορρέει από τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή, τη μεγάλη καταστροφική ικανότητα και την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ, έχει ενθαρρύνει περαιτέρω προσπάθειες επιβολής περιφερειακής κυριαρχίας και αναδιαμόρφωσης του γύρω στρατηγικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις ισραηλινές προτιμήσεις.

Σε πρακτικούς όρους, το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε θέση να αφοπλίσει μονομερώς τη Χεζμπολά, ενώ το λιβανικό κράτος δεν εξετάζει προς το παρόν ένα τέτοιο εγχείρημα, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς ευρεία εθνική συναίνεση, ούτε βιώσιμο υπό το βάρος των βαθιών συνεπειών του για την κοινωνική ειρήνη και τη συνοχή των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά συνέπεια, το Ισραήλ είναι πιθανό να παρουσιάσει τη συνεχιζόμενη αδυναμία αφοπλισμού της Χεζμπολά ως δικαιολογία για την επέκταση του ελέγχου του σε τμήματα του Λιβάνου και για τη μετατροπή της χώρας σε «ανοιχτό πεδίο» για ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και συνεχή εξαναγκαστική επιρροή. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιδιώξει να παγιώσει ισραηλινές παραμέτρους ασφαλείας και επιχειρησιακούς περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα καταστήσει δυνατή βαθύτερη εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις και στις δομές διακυβέρνησης του Λιβάνου.

Πιθανές τροχιές εξέλιξης

Ανεξάρτητα από την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν, ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του είναι πιθανό να επιδιώξουν την εξασφάλιση απτών κερδών από τον τρέχοντα πόλεμο κατά του Λιβάνου. Επιπλέον, ακόμη και στο πιο περιορισμένο επίπεδό του, ο ισραηλινός στρατηγικός σχεδιασμός σε αυτό το πλαίσιο έχει άμεσες επιπτώσεις στη λιβανική κυριαρχία. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν να εντοπιστούν τέσσερα πιθανά επίπεδα παρέμβασης:

  1. Μια περιορισμένη προσέγγιση, περιοριζόμενη σε επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου και σε στοχεύσεις αυτού που το Ισραήλ ορίζει ως πιθανές απειλές, όπως έχει χαρακτηριστεί η περίοδος μεταξύ των δύο γύρων αντιπαράθεσης (τέλη Νοεμβρίου 2024 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2026).
  2. Η εγκαθίδρυση ελέγχου σε υπερυψωμένα εδάφη και σε θέσεις στρατηγικής σημασίας που εκτείνονται 1–2 χιλιόμετρα πέρα από τις γραμμές ανακωχής (τα σύνορα).
  3. Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 3–5 χιλιομέτρων, σχεδιασμένης ώστε να αποκλείσει οποιαδήποτε ένοπλη παρουσία της Χεζμπολά ή άλλων δυνάμεων αντίστασης.
  4. Η επέκταση του επιχειρησιακού ελέγχου νότια του ποταμού Λιτάνι σε βάθος 20–30 χιλιομέτρων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εγγυήσεων ασφαλείας.

Το πρώτο επίπεδο φαίνεται να είναι το λιγότερο δαπανηρό· ωστόσο, θα λειτουργούσε επίσης ως διαρκής καταλύτης για τη συνέχιση της αντίστασης. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι δρώντες της αντίστασης είναι απίθανο να αποδεχτούν μια εκεχειρία που είναι ουσιαστικά μονομερής, ιδιαίτερα σε ένα πλαίσιο όπου οι μαχητές τους σκοτώνονται και η κοινωνική τους βάση στοχοθετείται χωρίς καμία αντίστοιχη απάντηση ή αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Το δεύτερο επίπεδο, αντίθετα, δεν θα απέτρεπε αποτελεσματικά τη Χεζμπολά από το να πλήττει οικισμούς ή να εκτοξεύει ρουκέτες με σχετική ευκολία.

Αντίστοιχα, ενώ το τρίτο επίπεδο θα παρείχε μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος για το Ισραήλ, θα παρέμενε ευάλωτο σε παρατεταμένη στρατιωτική και οικονομική φθορά. Οσον αφορά το τέταρτο επίπεδο, παρότι θεωρητικά θα μπορούσε να προσφέρει υψηλότερο βαθμό ασφάλειας, θα απαιτούσε έναν εκτεταμένο χερσαίο πόλεμο και τον έλεγχο ενός σημαντικού και κατά κύριο λόγο εχθρικού πληθυσμού. Θα ενίσχυε επίσης πιθανότατα τη νομιμοποίηση της ένοπλης αντίστασης, ενώ θα ενέτεινε τη στρατιωτική και οικονομική φθορά. Επιπλέον, θα αντιμετώπιζε ευρεία διεθνή αντίθεση, μαζί με υψηλή πιθανότητα αποτυχίας, ιδιαίτερα δεδομένου ότι μια παρόμοια προσέγγιση είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν και τελικά κατέρρευσε, οδηγώντας σε αποχώρηση από τον Λίβανο.

Από την άλλη πλευρά, μια σημαντική πλειοψηφία στο Ισραήλ υποστηρίζει στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολά και την απομάκρυνσή της από την παραμεθόρια περιοχή. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα της ισραηλινής κοινωνίας εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για τους κινδύνους ενός παρατεταμένου πολέμου, τη μείωση της ασφάλειας, την οικονομική επιδείνωση, την πιθανή μετατροπή του Ισραήλ σε λιγότερο βιώσιμο περιβάλλον και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης σε περιφερειακή σύγκρουση. Υπό αυτή την έννοια, το κυρίαρχο δημόσιο αίσθημα επιδιώκει τη μέγιστη επίτευξη αποτελεσμάτων με το ελάχιστο κόστος, ένας συνδυασμός που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί στο λιβανικό πλαίσιο.

Συμπέρασμα

Κατά συνέπεια, είναι πιθανό ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του να επιδιώξουν την αποφυγή οποιασδήποτε διευθέτησης που θα οδηγούσε σε μόνιμη εκεχειρία, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Ιράν, όσο παραμένουν ανεκπλήρωτοι οι στόχοι τους σχετικά με τον αφοπλισμό της Χεζμπολά και τη διασφάλιση της ασφάλειας των εποικισμών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει διάφορα μέσα πίεσης έναντι του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου ελέγχου στρατηγικών σημείων και μιας περιορισμένης συνοριακής ζώνης, των επίμονων παραβιάσεων του λιβανικού εναέριου χώρου, καθώς και διαρκών κύκλων πίεσης και κλιμάκωσης μέσω στοχευμένων δολοφονιών και ενεργειών καταστροφής.

Αυτό, με τη σειρά του, υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή λιβανική, αραβική, ισλαμική και διεθνή πίεση, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Λίβανος θα ενσωματωθεί πλήρως σε οποιαδήποτε συνολική διευθέτηση που αποσκοπεί στον τερματισμό του τρέχοντος πολέμου. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εθνική λιβανική προσέγγιση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις ισραηλινές φιλοδοξίες για κυριαρχία, έλεγχο και επιβολή των στρατηγικών της προτιμήσεων στην εσωτερική ατζέντα του Λιβάνου.

Εκτύπωση 🖨
ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΧΕΣΜΠΟΛΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚράτος παρίας το Ισραήλ για τις ΗΠΑ – Ανοιχτή σύγκρουση Τραμπ-Μελόνι
Επόμενο άρθρο «Εντελώς ανεξέλεγκτος»: Πρώην διοικητής της CIA ζητά το ξήλωμα του «επικίνδυνου» Τραμπ

Σχετικά Αρθρα

«Εντελώς ανεξέλεγκτος»: Πρώην διοικητής της CIA ζητά το ξήλωμα του «επικίνδυνου» Τραμπ

Διεθνή 16 Απρ 2026, 14:33

Κράτος παρίας το Ισραήλ για τις ΗΠΑ – Ανοιχτή σύγκρουση Τραμπ-Μελόνι

Μετά τις 7 Οκτώβρη του 2023, τίποτα δεν είναι όπως παλιά

Διεθνή 16 Απρ 2026, 10:54

Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση

Γιγάντια πλοία περνούν από το Στενό του Ορμούζ πλέοντας προς ή αποπλέοντα από ιρανικά λιμάνια

Διεθνή 15 Απρ 2026, 19:56

Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές

Διεθνή 15 Απρ 2026, 06:08

Πετσόκομμα μετά ψαλμωδίας…

Διεθνή 15 Απρ 2026, 05:20

ΙΣΡΑ

Χααρέτζ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει επαναλαμβανόμενους γύρους πολέμου

Διεθνή 14 Απρ 2026, 19:18
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

«Εντελώς ανεξέλεγκτος»: Πρώην διοικητής της CIA ζητά το ξήλωμα του «επικίνδυνου» Τραμπ

16 Απρ 2026, 14:33
Διεθνή

Πολιτική Ανάλυση: Το Ισραήλ και η εξίσωση πολέμου και εκεχειρίας με τον Λίβανο

16 Απρ 2026, 12:45
Διεθνή

Κράτος παρίας το Ισραήλ για τις ΗΠΑ – Ανοιχτή σύγκρουση Τραμπ-Μελόνι

Μετά τις 7 Οκτώβρη του 2023, τίποτα δεν είναι όπως παλιά

16 Απρ 2026, 10:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Απρίλη

16 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση

Γιγάντια πλοία περνούν από το Στενό του Ορμούζ πλέοντας προς ή αποπλέοντα από ιρανικά λιμάνια

15 Απρ 2026, 19:56
Διεθνή

Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές

15 Απρ 2026, 06:08
Διεθνή

Πετσόκομμα μετά ψαλμωδίας…

15 Απρ 2026, 05:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Απρίλη

15 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

ΙΣΡΑ

Χααρέτζ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει επαναλαμβανόμενους γύρους πολέμου

14 Απρ 2026, 19:18
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»

14 Απρ 2026, 10:21
Πολιτική

Η Μοσάντ χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας: Εμπρησμός γκαλερί στου Ψυρρή…

…επειδή η ιδιοκτήτριά της δηλώνει αλληλέγγυη στους Παλαιστίνιους

14 Απρ 2026, 09:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Απρίλη

14 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ: Και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα τίναζε στον αέρα την ενεργειακή ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού

13 Απρ 2026, 19:18
Διεθνή

Η Χεζμπολά αντιστέκεται στις ισραηλινές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο

13 Απρ 2026, 07:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Απρίλη

13 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ

12 Απρ 2026, 09:32
Διεθνή

Η Συνωμοσία του Λιβάνου: Σφαγές, Διαπραγματεύσεις και μια Νέα Τάξη

12 Απρ 2026, 05:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Απρίλη

12 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

11 Απρ 2026, 19:00
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Απρίλη

Ημέρα φωνής.

Ημέρα κατά του θορύβου.

Συρία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1946).

Ιαπωνία: Ημέρα προστασίας παιδιών.

1973: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός του IRA Σον Μακ Στοφέιν μετά από πέντε μήνες φυλάκισης.

1973: Διαδήλωση στο Αγρίνιο κατά της ανάμιξης της αστυνομίας στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων.

1992: Τέλος του εμφυλίου στο Αφγανιστάν μετά από δεκατρία χρόνια.

2003: Υπογράφεται στην Αθήνα η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δέκα νέες χώρες (Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo