Μανωλάδα: Πλήρης συγκάλυψη και με ευρωπαϊκή βούλα

0

Oλοι θυμόμαστε το φρικτό περιστατικό με τον εν ψυχρώ πυροβολισμό των μεταναστών – εργατών στη Μανωλάδα το 2013 από τους γκάνγκστερ της εργοδοσίας, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Στην Ελλάδα του τότε γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά δακρύβρεχτα λόγια, αλλά η αστική Δικαιοσύνη αποφάσισε χωρίς προσωπεία και με τα μάτια πάντα ανοιχτά… φορώντας με καμάρι τα ταξικά γυαλιά της.

Στη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε η ζυγαριά έγερνε και η απόφαση ήταν ειλημμένη εξαρχής. Η ομόφωνη αθώωση των γκάνγκστερ και των βοηθών τους σ’ ένα δικαστήριο στο οποίο συμμετείχαν και απλοί πολίτες (Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας) ήρθε να επιβεβαιώσει αυτούς που «έβλεπαν» τα ταξικά και ρατσιστικά κριτήρια με βάση τα οποία θα κατέληγε «απροκατάληπτα» η έδρα του δικαστηρίου.

Η υπόθεση μπορεί να έκλεισε σε εθνικό επίπεδο όμως, όπως πιστεύεται στις μέρες μας, υπάρχει πάντα το άλλο «άγρυπνο» μάτι της Δικαιοσύνης, το ανώτερο. Ετσι, η υπόθεση της Μανωλάδας έφτασε αισίως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που το 2017 καταδίκασε την Ελλάδα αποφαινόμενο ότι ως κράτος δε διασφάλισε τους μετανάστες εργάτες από την εργασιακή εκμετάλλευση, δε διερεύνησε την υπόθεση σε βάθος και δεν προέβη σε καταδίκη και τιμωρία των υπευθύνων. Μένοντας σ’ αυτό, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πλέον τα αρμόδια όργανα της Ευρώπης θα φρόντιζαν ώστε να επιτηρούν σχολαστικά την Ελλάδα και να εξασφαλίσουν την εφαρμογή στο έπακρο της απόφασης του ΕΔΔΑ.

Ωστόσο, ακόμα δεν είχαμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Τρία χρόνια μετά, συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη, η εικόνα ξεκαθαρίστηκε τελείως. Ενα άλλο θεσμικό όργανο, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να τερματίσει με συνοπτικές διαδικασίες την υπόθεση της Μανωλάδας και της καταδίκης του ελληνικού κράτους γι’ αυτήν, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση. Χωρίς περαιτέρω έλεγχο. Με λίγα λόγια, το όργανο που είναι αρμόδιο να επιτηρεί την ομαλή και ολική εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ «έκλεισε» την υπόθεση, καταργώντας και το μικρό αυτό «παραθυράκι» που είχε κάποιος για να προσβάλει το ελληνικό κράτος και τις γκανγκστερικές πρακτικές της ντόπιας εργοδοσίας.

Μετανάστες εργάτες δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Εργοδότες που ρουφάνε το αίμα των εργατών τους δεν είναι μόνο οι Ελληνες. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ενα ακόμα μήνυμα δόθηκε: η καπιταλιστική Ευρώπη είναι εδώ για να κάνει πλάτες σε κάθε είδους αυθαιρεσία σε βάρος των ταξικών εχθρών της. Η καπιταλιστική Ευρώπη δηλώνει παρούσα για να προστατεύσει το οπλισμένο χέρι των εκμεταλλευτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: