Σκάνδαλο Πόρτο Καρράς: Να ακυρωθεί άμεσα η παράνομη οικοδομική άδεια για τις βίλες στο δάσος

0

Την 1η Σεπτέμβρη, εκδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης, με κατηγορούμενους τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, η υπόθεση της παράνομης νομιμοποίησης της οικοδομικής άδειας 199/2010, μέσω της οποίας εταιρία συμφερόντων Στέγγου ήθελε να κατασκευάσει 586 πολυτελείς βίλες σε δάσος 17.630 στρεμάτων.
Η άδεια είχε ανασταλεί τρεις φορές με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) Πολυγύρου, ενώ για την έκδοσή της έχει απαγγελθεί κατηγορία κατά του υπάλληλου της Υπηρεσίας Δόμησης Ε. Θεοχαρίδη και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Πόρτο Καρράς (συμφερόντων Στέγγου), Β. Βασιλάκη. Μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης, ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 11 Απρίλη του 2016. Η υπόθεση συνεχώς αναβαλλόταν. Τελευταία δικάσιμος είχε οριστεί για τις 26 Μάη του 2020, αλλά λόγω κοροναϊού δεν έγινε και δε γνωρίζουμε αν έχει οριστεί νέα δικάσιμος και για πότε.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρόεδρος ρωτούσε τους μάρτυρες αν η παράνομη αυτή απόφαση παρήγαγε πρακτικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα τον μάρτυρα υπηρεσιακό παράγοντα της Υπηρεσίας Δόμησης, αν η απόφασή του για την αναστολή της παράνομης άδειας 199/2010 εξακολουθούσε να ισχύει.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέπτυξαν τον υπερασπιστικό ισχυρισμό ότι το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής ήταν αναρμόδιο να αποφανθεί για το αν η άδεια 199/2010 είναι νόμιμη! Για το γεγονός, όμως, ότι οι Θεοχαρίδης και Βασιλάκης παραπέμφθηκαν ως κατηγορούμενοι, ο πρώτος ως φυσικός αυτουργός και ο δεύτερος ως ηθικός αυτουργός για την έκδοση της παράνομης οικοδομικής άδειας 199/2010, δεν ανέφεραν τίποτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης.
Το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση των κατηγορούμενων κατά πλειοψηφία. Δε γνωρίζουμε το σκεπτικό του, γιατί αυτό ανακοινώνεται με την καθαρογραφή και δημοσίευση της απόφασης. Εικάζουμε ως πιθανό ισχυρισμό, το ότι η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Από πού και ως πού, όμως, κρίνονται ως μη επιλήψιμες, παράνομες αποφάσεις ΔΣ δημόσιων υπηρεσιών, με το αιτιολογικό ότι αυτές δεν είχαν πρακτικά αποτελέσματα; Πώς θα μπορούσε να έχει αυτή η απόφαση πρακτικά αποτελέσματα, από τη στιγμή που οι Θεοχαρίδης και Βασιλάκης είχαν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων;
Ο ισχυρισμός των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι το ΣΥΠΟΘΑ ήταν αναρμόδιο να κρίνει για την νομιμότητα ή μη της άδειας 199/2010, ενισχύει την άποψη ότι τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΠΟΘΑ έδειξαν «υπερβάλλοντα ζήλο». Παρά την αναρμοδιότητα, που επικαλέστηκαν ετεροχρονισμένα οι συνήγοροί τους ενώπιον ενός ποινικού δικαστηρίου, έσπευσαν να αποφασίσουν ότι η άδεια 199/2010 ήταν νόμιμη! Προφανώς, γιατί ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της εταιρίας συμφερόντων Στέγγου.
Ο υπερβάλλων ζήλος των μελών του ΔΣ του ΣΥΠΟΘΑ, που εξέδωσαν μια παράνομη απόφαση νομιμοποίησης μιας παράνομης οικοδομικής άδειας, δείχνει ότι υπήρχε δόλος από τη μεριά τους και γι’ αυτό το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έπρεπε να τους καταδικάσει ομόφωνα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε, ότι η δικαιοσύνη είναι ταξική.
Με όσα είπε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η εν λόγω απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής είναι παράνομη και πρέπει να ακυρωθεί. Το άφησε να εννοηθεί γιατί είχε υπόψη του την πρόταση που έχει διατυπώσει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), σε έκθεσή που που ήταν ενσωματωμένη στη δικογραφία.
Θυμίζουμε τι πρότεινε το ΣΕΕΔ:
«Ε. Προτάσεις. Προτείνεται η παρούσα να διαβιβαστεί: (…)
Ε.2 Στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α ΠΕ Χαλκιδικής προκειμένου να προβεί στην ανάκληση της από 4-8-2015 (8η Συνεδρίαση) απόφασής του, λαμβάνοντας υπόψη τα διαλαμβανόμενα και συμπεράσματα της παρούσας και ιδίως τα αναφερόμενα στις παρ. Δ.2, Δ.3 και Δ.4».
Το ΔΣ του ΣΥΠΟΘΑ ΠΕ Χαλκιδικής, εδώ και οκτώ μήνες, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Ι. Σάββα, ο οποίος φέρει σοβαρές ευθύνες γι’ αυτό. Οφείλει εδώ και τώρα να συγκροτήσει το ΔΣ, προκειμένου αυτό να ανακαλέσει την παράνομη απόφαση που είχε βγάλει στις 4 Αυγούστου του 2015 για την οικοδομική άδεια 199/2010.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: