«Εχουμε μια καινούρια κυβέρνηση, έχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα, έχουμε μια κοινωνία όπου έχει δημιουργηθεί μια δυναμική προσδοκιών. Ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».
Μ’ αυτόν τον… κομψό τρόπο «άδειασε» ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης τους υφισταμένους του υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, οι οποίοι παρέλαβαν τα υπουργεία τους εκφωνώντας δεκάρικους λες και βρίσκονταν ακόμη σε προεκλογική περίοδο.
Σε ελεύθερη απόδοση, η δήλωση Δραγασάκη θα μπορούσε να αποδοθεί με τη φράση του λαγού από το γνωστό ανέκδοτο: «Λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα». Πολιτικά, όμως, το σύστημα λειτουργεί μια χαρά, ακολουθώντας το ρωμαϊκό δόγμα «άρτον και θεάματα», με αλλαγή των συστατικών μερών του δόγματος. Ο άρτος θα είναι λιγοστός (ψίχουλα, στην κυριολεξία), οπότε τα θεάματα πρέπει να είναι άφθονα για να καλύπτουν την έλλειψή του.
Οι υπουργοί βγήκαν στα κεραμίδια και άρχισαν τα ταξίματα. Δεν της έπεσε κακό αυτό της συγκυβέρνησης. Η κοινωνία έχει προσδοκίες, όπως είπε ο Δραγασάκης, και τ’ αυτιά της πρέπει να χορτάσουν (τ’ αυτιά, όχι τα στομάχια). Το πολύ μπλα-μπλα, όμως, μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες. Να θυμώσουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, για παράδειγμα, και ν’ αρχίσουν τις απειλές, όπως όντως συνέβη. ‘Η να παραφουντώσουν τις προσδοκίες της εργαζόμενης κοινωνίας, εξέλιξη που θα δυσκολέψει τις κωλοτούμπες.
Γι’ αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης Τσίπρας συνέστησε στους υπουργούς να είναι εξαιρετικά φειδωλοί στο υποσχετικό μπλα-μπλα, μέχρι να ανακοινωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη σύσταση έγινε «οφ κάμερα». Να μη μας πάρει και χαμπάρι ο κοσμάκης που προσδοκεί και αδημονεί.
Το θέαμα που αντικαθιστά την έλλειψη άρτου θέλει την τεχνική του. Η αφαίρεση των κάγκελων μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη, για παράδειγμα, έκοψε πολλά εισιτήρια. Τι να τα κάνεις τα κάγκελα σε μια περίοδο που δεν υπάρχει η απειλή διαδηλώσεων; Αν τα χρειαστείς, τα ξαναβάζεις μέσα σε μισή ώρα. Βγάζοντάς τα, όμως, δημιουργείς θέαμα με αποκλειστικά θετική διάθεση. Ασε που εξισορροπείς λίγο τις εντυπώσεις από τη συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό μόρφωμα του Καμμένου, που όσο να ‘ναι ένα μικρό σοκ το προκάλεσε στον αριστερό κόσμο. Κι αφού βγάλεις τα κάγκελα, μπορείς μετά να διακηρύξεις πως οι μπάτσοι είναι οι καλύτεροι φίλοι της κοινωνίας (το ότι ψηφίζουν φανατικά Χρυσή Αυγή και ηδονίζονται όταν δέρνουν τον κόσμο είναι απλώς μια… ιστορική παρεξήγηση).
Το να ανακοινώνεις ότι θα επαναπροσλάβεις σύντομα τις ελάχιστες εκατοντάδες των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών είναι επίσης θέαμα που θα κόψει πολλά εισιτήρια, καθώς περιέχει και ψίχουλα άρτου. Με την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, ο αγώνας των οποίων προσέλαβε συμβολικές διαστάσεις, κρύβεις πίσω από ένα πέπλο πανηγυρισμών την πραγματικότητα του ενάμισι εκατομμυρίου των ανέργων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν προοπτική να εργαστούν, αλλά δεν παίρνουν καν το άθλιο βοήθημα του ταμείου ανεργίας.
Πολλοί αναρωτιούνται πώς θα γίνει η κωλοτούμπα μετά τις δηλώσεις των υπουργών κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Σύντροφοι, ας μη σκεφτόμαστε ως Λωτοφάγοι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ιδεολογικός και πολιτικός μέντορας των Τσιπραίων, έχει εμπλουτίσει τη θεωρία του πολιτικού παιγνίου με τη διάκριση ανάμεσα στο επιθυμητό και το εφικτό. Αναλαμβάνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους οι υπουργοί κατέθεσαν, εν είδει οραματικής σκέψης, την άποψή τους για το επιθυμητό. Ασκώντας τα καθήκοντά τους, θα περιοριστούν στο εφικτό. Και δε θα χρειαστεί να ψάξουν πολύ για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα. Αλλωστε, ολόκληρο το αστικό μιντιακό σύστημα θα τους στηρίξει.
Π.Γ.