Πέρασε μήνας από τότε που η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε ομόφωνα «την διερεύνηση του ενδεχομένου υποβολής μηνυτήριας αναφοράς εναντίον κάθε πιθανά υπευθύνου κυβερνητικού αρμοδίου» για την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιαίτερα οι κλινικές και τα τμήματα covid-19. Ως προς την ακολουθητέα διαδικασία, η ΟΕΝΓΕ είχε ανακοινώσει ότι «άμεσα θα απευθυνθεί για νομική γνώμη επ’ αυτού σε νομικούς συμβούλους», ενώ κάλεσε τις Ενώσεις μέλη της «να στείλουν άμεσα, εντός 10 ημερών, συγκεκριμένες τεκμηριωμένες αναφορές για τις ελλείψεις, για την αντιποίηση ειδικοτήτων, για την υποθεραπεία ασθενών, για τις ΜΕΘ (προδιαγραφές, προσωπικό κλπ.) και ό,τι άλλο στοιχείο κρίνουν σκόπιμο».
Από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε ούτε διαβάσαμε κάτι σχετικό από πλευράς ΟΕΝΓΕ ή στελεχών ΟΕΝΓΕ. Δεν πληροφορηθήκαμε τι συμβούλευσαν τη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ οι νομικοί σύμβουλοι στους οποίους απευθύνθηκε και κυρίως δεν πληροφορηθήκαμε αν οι Ενώσεις έστειλαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν και τι περιλάμβαναν αυτά τα στοιχεία.
«Ζητείται ουσία και όχι πυροτεχνήματα» ήταν ο τίτλος του σημειώματος με το οποίο η στήλη σχολίασε στις 12 Δεκέμβρη την απόφαση της διοίκησης της ΟΕΝΓΕ. Θεωρούσαμε πυροτέχνημα ακόμα και την πρόταση για υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, που είχε υποβάλει το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», η οποία έγινε απόφαση για διερεύνηση του ενδεχόμενου υποβολής μηνυτήριας αναφοράς.
Tελικά, φαίνεται πως πυροτέχνημα ήταν και η διερεύνηση του ενδεχόμενου υποβολής μηνυτήριας αναφοράς, αφού πέρασε μήνας από τότε και δεν υπήρξε καμιά σχετική ενημέρωση.
Μολονότι είναι και αυτή μια εκδήλωση ασυνέπειας, που θυμίζει πρακτικές συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και πολιτικαντισμού, η βασική ένστασή μας δεν έγκειται στη μη υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, αλλά στην ουσία του ζητήματος: τη μη δημοσιοποίηση αναλυτικών και συστηματοποιημένων στοιχείων για τις εγκληματικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.
Είχαμε εξαρχής την άποψη ότι οι μηνύσεις δεν κατατίθενται για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού, για λόγους ζύμωσης, για λόγους ενίσχυσης μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μόνο στο βαθμό που αποκαλύπτουν ποινικά παράνομες πράξεις, ώστε να δράσουν υποστηρικτικά σ’ έναν αγώνα που γίνεται. Βλέποντας το περιεχόμενο της πρότασης που κατατέθηκε στην ΟΕΝΓΕ γράψαμε ότι μήνυση που «θα βοηθήσει να σπάσει το “σιωπητήριο” που προσπαθούν να επιβάλλουν», δηλαδή μήνυση με στόχο προπαγανδιστικό, δε θα υποβάλαμε ποτέ. Γιατί ακόμα κι αν μια τέτοια μήνυση θα βοηθούσε να σπάσει το «σιωπητήριο», η αρχειοθέτησή της από τις δικαστικές αρχές θα έφερνε μεγαλύτερη ζημιά. Σημειώσαμε δε, ότι η μήνυση αναζητά ποινικές ευθύνες και πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία για τη διάπραξη αδικημάτων, έστω και χωρίς να δίνει τον ακριβή ποινικό τους χαρακτηρισμό. Οταν, όμως, αποδεικνύει αυτά που καταγγέλλει, τότε δύσκολα ένας εισαγγελέας θα τη στείλει στο αρχείο. Κι αν τη στείλει, θα ανοίξει έδαφος για περαιτέρω χειρισμούς, στο επίπεδο της κοινωνίας πλέον.
Και καταλήγαμε: Αυτό που λέμε δεν είναι νομικός σχολαστικισμός, είναι πολιτική επιχειρηματολογία. Οταν κάνεις μήνυση περιγράφεις παρανομίες. Αν δεν μπορείς να περιγράψεις παρανομίες, βγάζεις ανακοινώσεις καταγγελίας, οργανώνεις συνεντεύξεις Τύπου, κάνεις κινητοποιήσεις κτλ.
Το σημαντικό για μας ήταν ότι απευθυνόμενη στις Ενώσεις και ζητώντας να της στείλουν στοιχεία εντός δεκαημέρου, η ΟΕΝΓΕ ομολογούσε έμμεσα ότι δεν είχε στα χέρια της συγκεκριμένο αποδεικτικό υλικό για να στηρίξει μια μηνυτήρια αναφορά. Ρωτάμε, λοιπόν: ένα μήνα μετά απ’ αυτήν την απόφαση, έχει η ΟΕΝΓΕ στα χέρια της το υλικό που δεν είχε στις αρχές Δεκέμβρη και ζητούσε να της το στείλουν οι ενώσεις;
Το μόνο βέβαιο είναι πως η ΟΕΝΓΕ και στη διάρκεια αυτού του μήνα δεν άλλαξε σε τίποτα την τακτική της. Οι παρεμβάσεις των στελεχών της συνεχίστηκαν στο ίδιο γενικόλογο μοτίβο, για την ανάγκη προσλήψεων κτλ. Εγινε ντόρος για τη ματαίωση του εμβολιασμού γιατρών στη «Σωτηρία», προκειμένου να εμβολιαστούν κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι, και καλώς έγινε, όμως αυτό το ζήτημα είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην πλήρη αποκάλυψη του εγκλήματος στην περίθαλψη όσων νόσησαν με covid-19, αλλά και στη συνδρομή στη διάδοση της νόσου (με τη μη διάθεση χώρων για την απομόνωση προσβληθέντων, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους -ακόμη και με πρόωρα εξιτήρια από τα νοσοκομεία- διαδίδοντας τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον).
Ονομάστηκαν ΜΕΘ κάποιες πρόχειρες κατασκευές, χωρίς καν τον απαιτούμενο εξοπλισμό ΜΕΘ και βέβαια χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ασθενείς διασωληνώνονταν από τους γιατρούς και παρέμειναν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους covid-19, επειδή δεν υπήρχε πουθενά διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Τα αιτήματα για διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών σωρεύονταν στο ΕΚΑΒ χωρίς να ικανοποιούνται. Η πλειοψηφία των νεκρών κατέληγε σε απλές κλίνες, φαινόμενο που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, μολονότι έχει πέσει ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Υπήρχε, λοιπόν, η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αντι-πληροφόρησης από τους «καθ’ ύλην αρμόδιους», τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, που όφειλαν να ενημερώνουν για τα πάντα και αναλυτικά τον ελληνικό λαό. Δεν το έπραξαν ποτέ μέχρι και τώρα, ούτε έχουν σκοπό να το πράξουν. Κι έχουν καταλογιστέες ευθύνες γι’ αυτό. Οχι σαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, φυσικά, αλλά ευθύνες γιατί δε στάθηκαν στο ύψος της κοινωνικής ευθύνης τους. Γιατί η πλήρης και χωρίς σκιές ή μισές αλήθειες ενημέρωση του λαού είναι καθήκον, δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια όσων βρίσκονται σε υπεύθυνα συνδικαλιστικά πόστα.
Εμείς δημιουργήσαμε ένα δίκτυο αντι-πληροφόρησης, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας. Με πολύ κόπο και μεγάλες δυσκολίες, γιατί δεν έχουμε γενική και απεριόριστη πρόσβαση στα στοιχεία, όπως μπορεί να έχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Κάποιες φορές που αναζητήσαμε πληροφόρηση από συνδικαλιστικά στελέχη, εισπράξαμε ως απάντηση δηλώσεις… άγνοιας!
Θα το ξαναπούμε: Η ΟΕΝΓΕ έχει πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας και μπορεί να έχει ακριβή πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί. Ενας στοιχειώδης μηχανισμός συγκέντρωσης και συστηματοποίησης όλης της πληροφόρησης, σε καθημερινή βάση, θα ήταν αρκετός για να ενημερώνεται σωστά ο ελληνικός λαός και να μην παραμυθιάζεται από τον κάθε Τσιόδρα, Κικίλια, Κοντοζαμάνη ή Μητσοτάκη. Δεν το έπραξε και αρχές Δεκέμβρη προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το πυροτέχνημα της μηνυτήριας αναφοράς. Καθώς διαλύθηκε ο καπνός από το πυροτέχνημα, η γύμνια φαίνεται ολοκάθαρα.
Π.Γ.