Στο δρόμο…

0

Οπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στη σελίδα 9 και όπως προκύπτει από σωρεία καταγγελιών που συνοδεύονταν με φωτογραφίες και βίντεο, στη διαδήλωση της 9ης Ιούλη ενάντια στο χουντονόμο των Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη για τις διαδηλώσεις, οργανώθηκε ένα πογκρόμ με όργανα τις ειδικές δυνάμεις των μπάτσων (ΜΑΤ και «Δράση») και θύματα διαδηλωτές που δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.
 
Δεν είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση -σε μια χρονική στιγμή που βγαίνουμε από μια περίοδο «εθνικής ενότητας», λόγω πανδημίας, και εισερχόμαστε σε μια νέο περίοδο «εθνικής ενότητας», λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας, Αγιασοφιάς και άλλων τέτοιων επικών- επέλεξε να ματοκυλήσει μια διαδήλωση, την οποία θα μπορούσε απλώς να διαλύσει;
 
Το έκανε γιατί ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Οχι μόνο για την απόφασή της να περάσει από τη Βουλή το χουντονόμο (σ' αυτό δεν αντιμετώπιζε καμιά δυσκολία), αλλά σε σχέση με το μέλλον. Η «εθνική ενότητα» που επαγγέλλονται ο Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν έχει ως προϋπόθεση την… κατάργηση της ταξικής πάλης, την τυφλή υποταγή στις αποφάσεις του κράτους.
 
Το κράτος αποφασίζει να παίξει ζάρια με τη δημόσια υγεία για να εξυπηρετήσει τους καπιταλιστές του τουρισμού. Ο λαός οφείλει να το δεχτεί και να φωνάξει «εμείς φταίμε» για τη νέα έξαρση της πανδημίας.
 
Το κράτος αποφασίζει να δώσει στους καπιταλιστές  ό,τι χρειάζονται για την αντιμετώπιση της νέας ύφεσης. Κυρίως να τους απαλλάξει από κάθε ευθύνη έναντι των εργατών τους και να μετατρέψει αυτούς τους εργάτες σε ομιλούσες μηχανές, που περιμένουν υπομονετικά και χωρίς διαμαρτυρίες πότε το αφεντικό θα τις βάλει μπροστά.
 
Αυτή είναι η απαίτηση των καπιταλιστών, που περνάει ως απόφαση της κυβέρνησης. Κι επειδή ξέρουν ότι η ταξική πάλη δεν καταργείται, επειδή ξέρουν ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, σπεύδουν από τώρα να δημιουργήσουν μια σιδερόφραχτη δημοκρατία. Να επιβάλουν τον τρόμο. Από τώρα.
 
Αυτό που βιώσαμε στις 9 Ιούλη είναι το μήνυμα για το μέλλον: καθήστε στ' αυγά σας, αλλιώς θα σας λιανίσουμε.
 
Υπάρχει η επιλογή του καθίσματος στ' αυγά. Οποιος επιλέξει να μην κάνει τίποτα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Μπορεί να μην έχει δουλειά, μπορεί να μετράει τα κέρματα στην τσέπη του και να μην του φτάνουν ακόμα και για τα απολύτως αναγκαία, μπορεί ακόμα και να δει τα παιδιά του να πεινούν, αλλά άμα καθήσει στ' αυγά του, ούτε χημικό θα μυρίσει ούτε το γκλομπ του μπάτσου θα αισθανθεί στην πλάτη ή το κεφάλι του.
 
Οποιος επιλέξει το δρόμο της διεκδίκησης, θα πρέπει να προετοιμάζεται και για αντίσταση. Διαδηλώσεις-κηδεία, υγειινοί περίπατοι μέχρι το Σύνταγμα, ανακοινωμένοι μάλιστα προ 48ώρου στην ιστοσελίδα της μπατσαρίας, επιτρέπονται. Διαδηλώσεις μαχητικές που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα στο αστικό κράτος, ιδίως αν συνοδεύουν μαχητικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, απαγορεύονται.
 
Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτές τις κινητοποιήσεις. Στην κρατική βία πρέπει να αντιτάξουμε την οργανωμένη λαϊκή αντιβία. Μόνο έτσι θα «πονέσει» το σύστημα και θ' αλλάξουν οι ταξικοί συσχετισμοί.
 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: