ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

0

Δύο χιλιάδες είκοσι

δεν έχει τέλος η ύπνωση;

Κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου που έχει γενέθλια (φέτος κλείνει τα 65 χρόνια του) αναρωτιόμαστε πού να είναι και τι να κάνει ο άλλοτε χορηγός της στήλης Γιώργος Αλογοσκούφης.

Την ίδια μέρα κάθε χρόνο, δεν παραλείπουμε να τιμήσουμε την «ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας» με αριθμο-ποίηση (νούμερα που μας δίνουν νούμερα), στατιστικές (η παγκόσμια ημέρα των οποίων είναι στις 20 Οκτωβρίου) και ευχολόγια (τα οποία δυστυχώς δεν έχουν ακόμα παγκόσμια ημέρα. Μα γιατί;).

Αντιλαλούν οι ρεματιές και σείονται τα όρη

φαγώθηκε ο Κοντονής, το αριστερό αγόρι

που έβλεπε σταλινικούς μεσ’ σ’ ένα light κόμμα!

Τι έχουμε ν’ ακούσουμε ρε Πούτιν μου ακόμα;

Καθημερινά πετάγονται έξω τα μάτια μας διαβάζοντας φράσεις του τύπου «απευθύνουν έκλυση», «έφτιαξε ένα διάλειμμα και το ήπιε» και άπειρα άλλα απείρου… «κάλους»!

Θλιβερή αριθμο-ποίηση για την οποία κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα: Ανοδική πορεία για πέμπτο συνεχή μήνα κατέγραψε τον Αύγουστο η ανεργία στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάντα στην πρώτη και δυσμενέστερη θέση. Ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθε στο 7,4% και στο 8,1% στην ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας στην Ευρώπη (εξ αυτών τα 13,188 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ). Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο για τον Αύγουστο, φτάνοντας στο 18,3% σύμφωνα με την EuroStat. Στη δεύτερη δυσχερή θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η Ισπανία με 16,2%.

Αριθμο-ποίησης συνέχεια: Περισσότεροι από επτά στους δέκα εργαζόμενους θεωρούν ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή για διακινδύνευση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ αρνητικά αξιολογείται η ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας, σε έρευνα της ΓΣΕΕ μεταξύ εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί πως η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Μεγάλη επιφύλαξη καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας ως προς μία σειρά παραμέτρων:

  • Το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του
  • Το 61% τη θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του
  • Το 60% τη θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του
  • Το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του
  • Το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Επίσης, το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας του μετά την πανδημία, ενώ το 20% των εργαζομένων δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Χειμώνας φαίνεται μπροστά, πιο δύσκολο ποιο να ‘ναι;

ο φόβος του κορονοϊού, η θέρμανση, τα χρέη,

οι φόροι και ο ΕνΦΙΑ, σχολεία, ψώνια, ρεύμα,

η ανεργία, η σιωπή, η έλλειψη αγώνα;

Αλλοι θέλουν έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, άλλοι μια Χρυσή Αυγή με ανθρώπινο πρόσωπο, άλλοι ένα ανθρώπινο πρόσωπο με ανθρώπινο πρόσωπο…

Τσακίστηκε πολλές φορές το αυγό του φιδιού, μα δεν σταμάτησε να επανεμφανίζεται. Απολύτως φυσικό, αν δεν τσακιστεί το φίδι που το γεννάει. Κι ακόμα περισσότερο, τα φίδια -πολλά εκ των οποίων στον κόρφο μας- που το εκτρέφουν.

Διανύουμε μια εβδομάδα με βαριά ιστορία, αν γυρίσουμε πίσω στο 1977 και στα γεγονότα σε Σομαλία και Γερμανία που είχαν… ηχηρό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη. Περισσότερα στο επετειολόγιο της ημέρας.

Στην κρίση όλοι έγιναν οικονομολόγοι. Στους σεισμούς σεισμολόγοι, στον κορονοϊό λοιμωξιολόγοι και καθημερινά μετεωρολόγοι και κοινωνιολόγοι, κήνσορες μη επιδεχόμενοι αμφισβήτηση. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά τοις πάσι.

Ο ιονιστής δημιουργεί μάλλον καλή ατμόσφαιρα. Ο σιωνιστής μάλλον όχι.

Κοκκινοσκουφίτσα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: