Κουίζ για δυνατούς λύτες: Ποιος λείπει από την πρώτη σειρά των επίσημων καλεσμένων στη μίνι φιέστα του Κούλη στο Καλπάκι, όπου πετάχτηκε για να παραστεί στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Επέκταση Ιονίας Οδού, Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά»;
Να βοηθήσουμε, παραθέτοντας την προσφώνηση από τον δεκάρικο που εξέφρασε ο πρωθυπουργός των σέλφι στο κλειστό γυμναστήριο του Καλπακίου: «Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κ. Δήμαρχε της Δρόπολης, κυρία και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο, φίλες και φίλοι».
Δεν υπάρχει προσφώνηση ευρωβουλευτή, οπότε σίγουρα καταλάβατε ότι ο μεγάλος απών από τη φιέστα ήταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρι. Αυτός πηγαίνει στα Γιάννενα μόνος του και κάνει επισκέψεις στις τοπικές αρχές, οπότε το να μην πήγε οικεία βουλήσει σε μια φιέστα για το δρόμο που ενώνει την Ελλάδα με την Αλβανία αποκλείεται. Πρώτη μούρη θα ήταν, αλλά προφανώς του διαμηνύθηκε να μην τολμήσει να πατήσει τα ποδάρια του γιατί θα του τα κόψουν. Η πρόξενος της Αλβανίας στα Γιάννενα, πάντως, είχε προσκληθεί και ήταν παρούσα.
Γράψαμε χτες (στήλη ΚΟΝΤΡΕΣ):
Σεμνά και ταπεινά… την ουρά στα σκέλια
Σας ενημερώνει η στήλη, διότι το γεγονός πέρασε στο ντούκου από τα αστικά μίντια. Χτες πραγματοποιήθηκε η τρίτη διακυβερνητική διάσκεψη Αλβανίας – ΕΕ, για το άνοιγμα του τέταρτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά την εξωτερική πολιτική. Σήμερα θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων. Ο Εντι Ράμα βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες με το μισό υπουργικό συμβούλιό του και θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και αξιωματούχους του ευρωσυστήματος. Οχι, ο Μπελέρι δεν είναι καλεσμένος. Και η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του ανοίγματος του τέταρτου κεφάλαιου της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, ζητώντας να προστεθεί στα συμπεράσματα της διακυβερνητικής αναφορά ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας προϋποθέτουν την καταπολέμηση των εθνικών στερεοτύπων και την αποφυγή της εμπρηστικής ρητορικής και της αναπαραγωγής ιστορικών ανακριβειών από κρατικές πηγές.
Βλέπετε καμιά αναφορά -έμμεση έστω- στα… μπελερικά και στις αναφορές περί παραβίασης των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία; Αυτά είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση στα εθνίκια της Ελλάδας. Σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες δεν περνάνε.
Στο Καλπάκι, βέβαια, το ακροατήριο ήταν εγχώριο και αυτού του τύπου οι φιέστες προσφέρονται για να «λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα». Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης τα είπε κάπως διαφορετικά απ’ ό,τι τα είπαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην τρίτη διακυβερνητική διάσκεψη Αλβανίας – ΕΕ, όπου ψήφισαν -χωρίς… αστερίσκους- υπέρ του ανοίγματος του τέταρτου κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας.
«Ο δρόμος αυτός γίνεται, ουσιαστικά, μια γέφυρα φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας. Και προφανώς μια γέφυρα που αφορά πρωτίστως την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, οπότε θα έλεγα ότι έχει και αυτή την ξεχωριστή, διαφορετική αξία, ένα πολύ έντονο και ισχυρό εθνικό πρόσημο», είπε ο Μητσοτάκης. Αν ενδιαφέρονταν για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, πέρα από την εργαλειοποίηση της για εθνικιστικούς-αλυτρωτικούς σκοπούς, θα τον είχαν φτιάξει εδώ και δεκαετίες αυτόν τον ρημαδοδρόμο.
Από την άλλη, η μειονότητα είναι μειονότητα και στο νότο της Αλβανίας. Ο δρόμος δε θα γίνει γι’ αυτήν, ούτε για τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που επισκέπτονται τις γενέτειρες τους μια-δυο φορές το χρόνο. Ο δρόμος θα γίνει για το εμπόριο και τον τουρισμό. Η Αλβανία καταναλώνει ελληνικά αγροτικά (και όχι μόνο) εμπορεύματα, στην Αλβανία υπάρχουν ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, γίνονται ελληνικές μπίζνες με τον τουρισμό, γίνονται μεταφορές με φορτηγά, πηγαινοέρχονται καπιταλιστές, όλ’ αυτά θα εξυπηρετήσει η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος επιπλέον θα εξυπηρετήσει και τις επαρχίες Πωγωνίου και Ζαγορίου (ιδιαίτερα τη δεύτερη που είναι και τουριστικός προορισμός).
Αφού πούλησε τζάμπα εξυπηρέτηση στους μειονοτικούς της Αλβανίας, ο Μητσοτάκης τους πούλησε και εθνικισμό, λέγοντας: «Γνωρίζει πάρα πολύ καλά και η φίλη Αλβανία ότι υπάρχει μια διαρκής πορεία με αιρεσιμότητα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη. Και όσο πιο γρήγορα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, είτε μιλάμε, κ. Δήμαρχε, για τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού είτε μιλάμε για τα περιουσιακά δικαιώματα, τόσο πιο γρήγορα και εμείς θα συναινούμε και θα υποστηρίζουμε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».
Το ότι μια μέρα πριν είχε υπερψηφίσει το άνοιγμα του τέταρτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, χωρίς αναφορές σε αυτά που είπε στο Καλπάκι, δεν το είπε, βέβαια, στους χειροκροτητές του Καλπακίου. Τι να πει, ότι για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των υπόλοιπων χωρών των Βαλκανίων αποφασίζει ο γερμανογαλλικός άξονας και πως αυτουνού του λένε «σκάσε» και σκάει;
Πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Εντι Ράμα έκανε την περιβόητη συγκέντρωση στο Αλσος Βεΐκου, αφού προηγήθηκαν τα γνωστά καραγκιοζιλίκια με το χώρο που δεν του έδιναν, έδωσε και μια συνέντευξη στην TV Klan. Τότε είπε πως «για εμάς δεν υπάρχει υπόθεση με αυτό το όνομα (σ.σ. Μπελέρι). Δεν υφίσταται». Και συμπλήρωσε: «Τα ζητήματα που γνωρίζουμε ως διμερή, το ζήτημα του εμπόλεμου είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, το γνωρίζουμε εμείς, το γνωρίζουν οι Ελληνες. Ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, το γνωρίζουμε κι εμείς κι αυτοί. Το ζήτημα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αποδοχής των Αλβανών ως ισότιμων πολιτών και της χορήγησης των απαραίτητων εγγράφων είναι ένα θέμα που το γνωρίζουμε και για να πούμε την αλήθεια έγινε ένα βήμα μπροστά στο συγκεκριμένο ζήτημα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι Αλβανοί της Ελλάδας – όχι οι μετανάστες στην Ελλάδα, δεν είναι αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, είναι Αλβανοί της Ελλάδας – θα πάρουν αυτό που περιμένουν. Πιστεύω.. Υπό αυτή την έννοια, ένα εκκρεμές ζήτημα είναι μια κοινή υπόθεση. Τα υπόλοιπα θέματα που η μία πλευρά μονομερώς δημιουργεί δεν είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν διμερώς».
Σε μια επίδειξη εθνικιστικής μαγκιάς, μάλιστα, είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι οι προηγούμενες αλβανικές κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, «διότι δυστυχώς η αλβανική πολιτική και το αλβανικό κράτος είχε κατεβάσει τα παντελόνια στην πολιτική της Ελλάδας». Αναφερόταν, προφανώς στη δράση του φασιστικού-εγκληματικού ΜΑΒΗ, ένας εκ των στελεχών του οποίου ήταν και ο διαβόητος Φρέντι Μπελέρι.
Οπως γνωρίζουμε πλέον, ο Ράμα δικαιώθηκε. Ο Μπελέρι εξέτισε κανονικά την ποινή του στις αλβανικές φυλακές, ορκίαστηκε ευρωβουλευτής με άδεια που πήρε από τη φυλακή, στην οποία επέστρεψε, στη Χιμάρα ξανάγιναν εκλογές και τις κέρδισε ο κολλητός του Ράμα, μειονοτικός Βαγγέλης Τάβος, και ο Μπελέρι έμεινε αμανάτι στον Μητσοτάκη, να στερεί από κάποιο νεοδημοκρατικό στέλεχος μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τόσο μουτζούρα είναι για την εικόνα του Μητσοτάκη στην ΕΕ, που έφτασε στο σημείο να του απαγορεύσει να παραστεί σε μια φιέστα που έγινε λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.