H ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν παραπάνω από λακωνική: «Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, υπέβαλε σήμερα, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή. Ο κ. Σμυρλής στην επιστολή του αναφέρει ότι υποβάλλει την παραίτησή του για καθαρά προσωπικούς λόγους».
Πέρα από την υπαινικτική αναφορά στους «καθαρά προσωπικούς λόγους», βγάζει μάτια η απουσία μιας τυπικής έστω ευχαριστίας από τον υπουργό προς τον γενικό του γραμματέα. Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον κάτι τέτοιο: «O υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σμυρλή για τις υπηρεσίες του και το σημαντικό έργο που παρήγαγε στο υπουργείο και του ευχήθηκε να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία σε ό,τι επιλέξει». Του Δένδια, όμως, του καθόταν στο λαιμό ο Σμυρλής, καθώς ήταν το μάτι και το αυτί του Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ. Γι’ αυτό και φρόντισε να εκδώσει ένα Δελτίο Τύπου απ’ αυτά που εκδίδονται όταν «παραιτούν» κάποιον που έχει λερωμένη τη φωλιά του.
Ετσι, ο Σμυρλής αναγκάστηκε να καταφύγει στο facebook για να γράψει την αυτο-αγιογραφία του. Ολα όσα έκανε έγιναν «για πρώτη φορά»: «υλοποίηση και λειτουργία μιας νέας συνεκτικής δομής οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας», «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας», «Κυβερνητική Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου», «νέο ρεκόρ Στρατηγικών Επενδύσεων» κτλ. κτλ. Αφού υλοποίησες «έναν πολύ σημαντικό κύκλο μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων», γιατί παραιτήθηκες, ρε μεγάλε;
Οπως έγραψε, «ανοίγει ένας νέος [κύκλος], καθώς επιστρατεύομαι στον εκλογικό αγώνα για τη νέα μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας». Ψιλό γαζί και ανάποδο στρίφωμα. Υποψήφιος βουλευτής δεν μπορεί να είναι, εκ του νόμου (έπρεπε να έχει παραιτηθεί νωρίτερα, όπως άλλοι γενικοί γραμματείς που θα είναι υποψήφιοι). Αν ήταν να πάρει κάποιο κεντρικό πόστο στην προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, θα είχε ανακοινωθεί. Ούτε στις προηγούμενες εκλογές είχε κεντρικό πόστο, δεν φτάνουν τα «κυβικά» του. Τι θα κάνει, θα κουνάει γαλάζια σημαιάκια στις συγκεντρώσεις του Κούλη; Αυτό θα μπορούσε να το κάνει και χωρίς να παραιτηθεί από το ΥΠΕΞ, όπου –σύμφωνα με τα λεγόμενά του- έκανε τόσο σπουδαίο έργο.
Υστερα, είναι η κραυγαλέα αντίφαση ανάμεσα στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι ο Σμυρλής αναφέρει στην επιστολή παραίτησης ότι παραιτείται «για καθαρά προσωπικούς λόγους» και στη σοσιαλμιντιακή ανάρτηση του ίδιου του Σμυρλή ότι παραιτήθηκε από το υπουργείο για να επιστρατευθεί στον εκλογικό αγώνα. Δεν είναι «προσωπικοί λόγοι» αυτό. Κι αν ο Σμυρλής ήξερε καλύτερα ελληνικά, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το ρήμα «στρατεύομαι» αντί του «επιστρατεύομαι». Η στράτευση είναι ατομική πράξη, ενώ η επιστράτευση προϋποθέτει να σε έχει καλέσει ο αρχηγός. Και… φύλλο πορείας δεν μας έδειξε.
Ας μην το βασανίζουμε άλλο. Τον Σμυρλή τον «παραίτησε» ο Μητσοτάκης, λόγω Predator. Αν γυρίσουμε μερικές μέρες πίσω, θα βρούμε το δημοσίευμα των «New York Times», που απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση με ερώτημα και πήραν απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, ότι το 2021 δόθηκαν δύο άδειες στην εταιρία Intellexa για εξαγωγή του λογισμικού Predator.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, «αρμόδια αρχή για την έκδοση αδειών εξαγωγής είναι η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ» (ο Σμυρλής δηλαδή). Η εν λόγω ΓΓ «εξέδωσε δύο άδειες για την εταιρεία Intellexa SA στις 15 Νοεμβρίου του 2021. Ο τελικός χρήστης ήταν η Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Μαδαγασκάρης (Agence National anti-fraude, Madagascar)». Προσέθεσε, δε, ότι «ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών (σ.σ.: Κώστας Φραγκογιάννης) έχει ήδη ζητήσει από τον γενικό επιθεωρητή του ΥΠΕΞ Εσωτερική Διοικητική Ερευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εαν υπάρχει βάση σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο».
Το δημοσίευμα των «New York Times» είχε το χαρακτηριστικό τίτλο: «Πώς η παγκόσμια βιομηχανία κατασκοπείας ξέφυγε από τον έλεγχο», η δε μεταχείριση του Σμυρλή από τον Μητσοτάκη θυμίζει αυτή του ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη. Επελέγη, μάλιστα, η «παραίτηση» να γίνει πάνω στην τούρλα των γιορτών, για να απασχολήσει όσο γίνεται λιγότερο.
Ο Σμυρλής, πάντως, που δεν είναι μέλος της «οικογένειας» όπως ο Γρηγοριάδης και προφανώς φοβάται, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι υπήρξε άνθρωπος του Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ, γράφοντας: «Στο κλείσιμο αυτού του κύκλου δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει όλα αυτά τα χρόνια». Αν ήταν κάποιο «βαρύ όνομα» αυτή η αναφορά θα ακουγόταν ως απειλή («προσέξτε, γιατί θα σας πάρω μαζί μου»), όμως διά χειρός Σμυρλή διαβάζεται απλά ως γλείψιμο και παράκληση («αφήστε με να γυρίσω στις επιχειρήσεις μου «στο χώρο της εστίασης, του εμπορίου και των εισαγωγών-εξαγωγών»).
Και μάλλον έτσι θα γίνει, όχι γιατί οι Μητσοτάκηδες είναι μεγαλόψυχοι (μπρρρρ!) αλλά για να μπορέσουν να μπετοναριστούν οι αποκαλύψεις. Εκτός αν ο Δένδιας θελήσει να χτυπήσει… μέσω της νομιμότητας, τώρα που πήρε και την ευλογία του καλογεριάτου του Αθω.
Να θυμίσουμε ότι για εξαγωγή του Predator έγραψε πρώτα το «Βήμα» του Μαρινάκη. Στις 13 Νοέμβρη του 2022, σε δημοσίευμα του Λαμπρόπουλου αναφερόταν ότι «εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή και πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία)». Πώς αντέδρασε τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μίλησε για μυθεύματα και αοριστίες. Ελα, όμως, που η ίδια αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει στους «New York Times» (εν μέρει έστω) το αρχικό δημοσίευμα του «Βήματος».
Οι συριζαίοι προφανώς δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΥΠΕΞ (όπως έχουν στην ΕΥΠ/ΚΥΠ, άνθρωπος της οποίας τροφοδοτεί τον Βαξεβάνη με… σκανδαλιστικό υλικό). Δεν έχουν στα χέρια τους στοιχεία για τη μορφή που είχε η εξαγωγή του Predator από την Intellexa. Αναφερόταν το λογισμικό ως Predator; Αν ναι, πώς δεν «χτύπησε» στη βάση δεδομένων της Κομισιόν ή της Interpol; ‘Η μήπως το… βάφτισαν διαφορετικά; Αλλά αν του είχαν δώσει άλλο όνομα, γιατί ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε στους «New York Times» ότι δόθηκαν άδειες εξαγωγής του Predator;
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μην υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και να δώσει εξηγήσεις τόσο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όσο και για αυτές με το Predator που δήθεν τόσο καιρό δεν γνώριζε ποιος το έχει, αλλά το εξήγαγε» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει τον Σμυρλή σαν «άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ», που «αφού έκανε τη βρώμικη δουλειά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, απομακρύνεται» και «επιχειρείται, εν μέσω εορτών, να “ξεπλυθεί“ στην κολυμπήθρα του “προεκλογικού αγώνα“ διά της παραίτησής του, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να εκλεγεί καν βουλευτής ως μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας».
Το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξουν εξελίξεις. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την έκτασή τους, όμως ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει πως το Predator είχε ως βάση εμπορίας του εταιρία που έστησαν με τους Ισραηλινούς οι κολλητοί του Δημητριάδη, αλλά δεν χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα.