Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη
  • Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!
  • Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)
  • Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»
  • Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Pacta sunt servanta
Πολιτική

Pacta sunt servanta

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2015, 00:00

Ποια ήταν η σημαντικότερη είδηση στην αρχή της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας; Το μπαράζ δηλώσεων εκπροσώπων των δανειστών για την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση ή η δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τεχνική παράταση του Μνημονίου, προκειμένου να έχει την άνεση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση; Η δήλωση Βαλαβάνη, προφανώς, η οποία κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το μπαράζ δηλώσεων εκπροσώπων των δανειστών, τη Δευτέρα.

Η Ανγκελα Μέρκελ, αφού σημείωσε ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι Ελληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, περιορίστηκε να τονίσει ότι στην ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».  Τήρησε, δηλαδή, τη στάση αυστηρής ουδετερότητας που από την αρχή της προεκλογικής περιόδου τηρεί ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός.

Περισσότερο έδειξε να την ανησυχεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ (έγινε χθες, αλλά δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα), η οποία θα έπαιρνε αποφάσεις πάνω στο περιβόητο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι. Με τον αέρα του επικυρίαρχου που γνωρίζει ότι καμιά απόφαση κόντρα στη θέληση της Γερμανίας δεν μπορεί να παρθεί στην Ευρώπη, η Μέρκελ προσπάθησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, δηλώνοντας: «Δε  θα έλεγα ότι αυτή είναι η εβδομάδα του πεπρωμένου για το ευρώ».  Και συμπλήρωσε: «Ελεγα πάντοτε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί απόλυτα. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, ίσχυε για τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και εξακολουθεί να ισχύει για τις τρέχουσες εβδομάδες».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε να προσφέρει μια ακόμη μικρή βοήθεια στο φίλο του Αντώνη, δηλώνοντας σε αυστηρό ύφος: «Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Αλλά η Ευρώπη περιμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της. Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση εκλεγεί στην Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί και να μείνει πιστή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας».

Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε το ίδιο πράγμα με τη γνωστή γαλατική αβρότητα, καταφεύγοντας στα λατινικά: pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Αφού τόνισε πως οι δεσμεύσεις είναι της χώρας και όχι της κυβέρνησης, σημείωσε με νόημα: «Οποια κι αν είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, έχουμε απαντήσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους σενάριο».

Η Κριστίν Λαγκάρντ απογοήτευσε βαθύτατα τον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και καιρό έχει βρει προπαγανδιστικό καταφύγιο στο ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και υποτίθεται ότι θα συμπαρασταθεί -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- στο αίτημα για «γενναίο κούρεμα του χρέους». Σε συνέντευξή της στους Irish Times «ντριπλάρισε» αριστοτεχνικά την ερώτηση αν το ΔΝΤ συμφωνεί στην πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος: «Επί της αρχής, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες», είπε για να συμπληρώσει απνευστί: «αλλά παράλληλα το χρέος είναι χρέος και αποτελεί ένα συμβόλαιο. Η αθέτηση πληρωμών, η αναδιάρθρωση και η αλλαγή των όρων, όλα έχουν συνέπειες στην υπογραφή και στην αξιοπιστία της υπογραφής»! Σε απλά λόγια, η Λαγκάρντ διεμήνυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει για το χρέος, αλλά οφείλει να κινηθεί αυστηρά μέσα στα νομικά πλαίσια που ορίζουν οι δανειακές συμβάσεις. Αλλιώς η άποψή του δε θα έχει καμιά αξία, γιατί κανείς δεν πρόκειται να συνομιλήσει με κάποιον που αθετεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα του.

Την Τρίτη μίλησαν όσοι δεν είχαν μιλήσει τη Δευτέρα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε: «Οποια χώρα της ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να δεχτεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας». Δεν ανέφερε χώρα, αλλά ήταν… τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούν ήταν ο τελευταίος, αυτός που έκλεισε το χορό και «φωτογράφισε» καλύτερα από τους υπόλοιπους τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% δε θα βρει καμία πολιτική στήριξη στο Eurogroup».

Τα λόγια συνοδεύτηκαν και με μια πρώτη προειδοποιητική πράξη, για να δείξουν πως το εννοούν. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) πάγωσε τα σχέδια χρηματοδότησης με 3-6 δισ. ευρώ της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Δεν είπαν τίποτα καινούργιο οι εκπρόσωποι των δανειστών, ούτε υπερέβησαν τα εσκαμμένα (ακόμη και ο Γιούνκερ μόνο στο ύφος διέφερε από τους υπόλοιπους), όμως το μπαράζ τόσων δηλώσεων το πρώτο διήμερο της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές δεν απέκλεισαν τη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισαν όμως ποια είναι η δική τους βάση εκκίνησης: οι υπάρχουσες συμφωνίες, τις οποίες οφείλει να τηρήσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο θα κρατάει η διαπραγμάτευση. Δε θα μπορούσαν να πουν και τίποτ’ άλλο αυτή τη στιγμή. Εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών συμφερόντων είναι, όχι φοβισμένοι παραγοντίσκοι που θα δέχονταν να αβαντάρουν την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρώντας αμαχητί από τις θέσεις τους. Θα ήταν σαν να παραδέχονταν ότι φοβούνται τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ, στάση που θα φούσκωνε τα πανιά της Κουμουνδούρου και ενδεχομένως θα οδηγούσε σε θριαμβευτική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνος που φοβήθηκε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Φοβήθηκε μήπως την τελευταία προεκλογική εβδομάδα πύκνωναν και σκλήρυναν αυτού του τύπου οι δηλώσεις, αβαντάροντας τον Σαμαρά. Δεδομένου ότι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Σαμαρά ότι έχει μείνει μόνος και ότι κανένας στην Ευρώπη δεν ακολουθεί την κινδυνολογία του (καθημερινά αποδελτίωναν δηλώσεις παραγόντων της Ευρωζώνης και δημοσιεύματα εφημερίδων, για ν’ αποδείξουν ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δε θεωρούνται πλέον αιρετικές, αλλά γίνονται ευρύτατα αποδεκτές), μια τέτοια επίθεση από τους δανειστές θα τον εύρισκε εντελώς απροετοίμαστο, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής άμυνας. Ολη η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αιχμές κατά των δανειστών. Ακόμη και ο «αντιμερκελισμός» έχει υποχωρήσει. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως μπορεί να βρεθεί και θα βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Δε θα μπορούσε ν’ αλλάξει γραμμή πέντε μέρες πριν τις εκλογές και ν’ αρχίσει τα διάφορα «ηρωικά». Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εγκλωβισμένος στην ίδια την εκλογική του τακτική και ήταν υποχρεωμένος να κάνει ένα βήμα παραπέρα, αρχίζοντας την κωλοτούμπα προεκλογικά.

Επειδή από τ’ αριστερά δεν πολυφοβάται, καθώς στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο κυριαρχούν η ηττοπάθεια και η λογική του «μη χειρότερα», ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ν’ ανοιχτεί κι άλλο προς τα δεξιά. Επέλεξε να στείλει το πιο καθαρό μήνυμα νομιμοφροσύνης προς τους δανειστές, ώστε να τους καθησυχάσει και ν’ αποφύγει νέες, πιο σκληρές δηλώσεις τους τις επόμενες μέρες. Είναι βέβαιο ότι τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν και παρασκηνιακά, όμως έπρεπε να δώσουν και μια δημόσια διαβεβαίωση. Αυτό το καθήκον ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Νάντια Βαλαβάνη.

Η Βαλαβάνη δεν είναι τυχαία. Είναι πολιτικό στέλεχος με εμπειρία (επί χρόνια διετέλεσε γραμματέας του Χ. Φλωράκη στον Περισσό) και συμμετέχει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπρόσωπος της οποίας έχει πραγματοποιήσει ακόμη και διεθνείς επαφές (π.χ. Αζερμπαϊτζάν). Οταν, λοιπόν, μίλησε για «τεχνική επέκταση» του προγράμματος ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, όπως ήξερε και το θόρυβο που θα ξεσπούσε. Στην (υποτιθέμενη) διορθωτική δήλωση που έκανε μετά το θόρυβο, δεν πήρε τίποτα πίσω. «Δεν μίλησα για επέκταση του Μνημονίου ή του Προγράμματος, όταν αναφέρθηκα σε “τεχνική επέκταση’’ – χωρίς οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό προσδιορισμό – , σε αντίθεση με ό,τι διοχετεύτηκε στη συνέχεια σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ», είπε στη «διορθωτική» δήλωση, νομίζοντας ότι μπορεί να προσβάλει με τόσο βάναυσο τρόπο τη νοημοσύνη μας. Τι είναι αυτό που θα επεκταθεί τεχνικά, το τίποτα; Αέρας κοπανιστός; Θα επεκταθεί το ισχύον «πρόγραμμα», όπως «ήδη επεκτάθηκε τεχνικά» για δύο μήνες, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο (προεδρική εκλογή και βουλευτικές εκλογές, αν δεν εκλεγόταν πρόεδρος της Δημοκρατίας).

Οταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συμφώνησε με το Eurogroup αυτή τη δίμηνη «τεχνική παράταση», οι συριζαίοι ανέβηκαν στα κεραμίδια και εκτόξευαν καταγγελίες για «παράταση του Μνημονίου». Τώρα, προετοιμάζουν το έδαφος για μια «τεχνική επέκταση» μέχρι τον Ιούνη, προκειμένου να κάνουν το δικό τους παζάρι με τους ιμπεριαλιστές δανειστές. Ο Γ. Σταθάκης, που πρώτος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Ιούλη, επομένως υπάρχει χρόνος για να γίνει μια άνετη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάλυψε πλήρως τη Βαλαβάνη, ενώ η σιωπή του επίσημου επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η Βαλαβάνη δούλεψε σαν «λαγός» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να θυμίσουμε, ότι για νέα «τεχνική παράταση» του Μνημονίου έκαναν πρώτοι λόγο παράγοντες των Βρυξελλών  και της Φρανκφούρτης (π.χ. Ρέγκλινγκ) και πως ο Σόιμπλε είχε από το Δεκέμβρη προτείνει εξάμηνη παράταση (τελικά επιλέχτηκε η δίμηνη, για να μην εκτεθεί η συγκυβέρνηση).
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε τον «πολιτισμένο διάλογο» που είχαν ο Δραγασάκης με τον Χαρδούβελη σε συμπόσιο του Economist, το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Σταχυολογούμε μερικά απ’ αυτά που είπε ο Δραγασάκης: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε – Αναγνωρίζουμε το χρέος, αλλά θέλουμε να δούμε πώς προέκυψε αυτό το χρέος και ενδιαφερόμαστε να το διαπραγματευτούμε – Υπάρχουν μνημόνια που είναι επιστολές προθέσεων της απελθούσας κυβέρνησης που δεν δεσμεύουν την χώρα – Δεν πρόκειται για μία ελληνογερμανική αντιπαράθεση. Εμάς συνομιλητές μας είναι η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Εμείς εκφράζουμε τη βούληση του ελληνικού λαού, σεβόμενοι το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε».

Σαν σκηνές από ταινία «προσεχώς» θα ‘λεγε ο στιχουργός. Σύντομα στη ζωή μας και όχι στις οθόνες μας…

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑγώνες ταξικοί, στην κάλπη ΑΠΟΧΗ
Επόμενο άρθρο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο

Σχετικά Αρθρα

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 19:24

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

Πολιτική 12 Φεβ 2026, 13:55

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 11:15

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

Πολιτική 10 Φεβ 2026, 23:00
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

14 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

13 Φεβ 2026, 20:58
Πολιτική

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

13 Φεβ 2026, 19:24
Αγροτικά

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

13 Φεβ 2026, 18:47
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

Ημέρα ερωτευμένων.

1901: Ο φοιτητής Πιοτρ Κάρποβιτς εκτελεί τον υπερσυντηρητικό υπουργό Παιδείας Μπογκολέμποφ (Ρωσία).

1901: Στρατιωτικός νόμος στη Μαδρίτη για καταστολή εξεγερμένων κατά της φορολογίας.

1902: Στρατιωτικός νόμος στην Τεργέστη καθώς οι απεργίες για μείωση του ωραρίου εργασίας εξελίσσονται σε αιματηρή εξέγερση.

1947: Αντάρτες καταλαμβάνουν τη Σπάρτη κι ελευθερώνουν τους 233 αριστερούς κρατούμενους στην πόλη.

1973: Αστυνομική εισβολή εναντίον 1.500 φοιτητών στο ΕΜΠ, άγριοι ξυλοδαρμοί, εκατό συλλήψεις, έντεκα παραπομπές.

1974: Συλλαμβάνονται τρία άτομα που μετέφεραν αντιδικτατορικές προκηρύξεις του ΚΚΕ εσ. από τη Δυτική Γερμανία.

1993: 120 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υπογράφουν στο Παρίσι σύμβαση για κατάργηση των χημικών όπλων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo