Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
  • Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ
  • H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ
  • Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;
  • Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα
  • Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Deutschland Uber Alles
Πολιτική

Deutschland Uber Alles

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Ιούλ 2017, 00:00

Κάποιες φορές η σημασία μιας είδησης βρίσκεται στο πρόσωπο που μιλάει και όχι στην ακρίβεια των στοιχείων που αναφέρει. Το ζήτημα της «ζημιάς που προκάλεσε στην οικονομία» η «περήφανη διαπραγμάτευση» των Τσιπροκαμμένων, το πρώτο εξάμηνο του 2015, μέχρι να  υπογράψουν το τρίτο Μνημόνιο, έχει ξεχειλωθεί στην Ελλάδα. Κάθε φορά που μιλάει ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, είναι… ζήτημα τιμής να κάνει και μια αναφορά σ' αυτή τη «ζημιά». Ορισμένοι έχουν τόσο θράσος που λένε ότι για όλα τα δεινά του ελληνικού λαού φταίει αυτό το εξάμηνο των Τσιπροκαμμένων, με γκεσέμι τον εκπεσόντα άγγελο Μπαρουφάκη, και όχι τα πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής που είχαν προηγηθεί. Το 'χουν «ξεχειλώσει» τόσο πολύ το θέμα που ο κόσμος βαριέται πια να τους ακούει, πρώτον γιατί γνωρίζει τι έκαναν και οι άλλοι πριν από τους Τσιπροκαμμένους και δεύτερον γιατί ξέρει ότι το τρίτο Μνημόνιο και τους προκαταρκτικούς του νόμους τα ψήφισαν όλοι μαζί.

Οταν, όμως, το ίδιο πράγμα το λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο γερμανός πανίσχυρος γενικός διευθυντής του EFSF/ESM, αυτομάτως η ξεχειλωμένη φανέλα γίνεται είδηση πρώτης γραμμής. Γιατί ο Ρέγκλινγκ μέχρι τώρα απείχε γενικώς από πολιτικές παρεμβάσεις. Είχε τη φήμη του σοβαρού τεχνοκράτη, ο οποίος έκανε τη δουλειά του και μάλιστα με διάθεση συνεργασίας με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η δημόσια εικόνα του, έτσι όπως είχε φιλοτεχνηθεί στην Ελλάδα, βρισκόταν στον αντίποδα των «μισητών» Τόμσεν και Βελκουλέσκου, ακόμα και αυτού του «αχώνευτου» Ντεϊσελμπλούμ. Οταν, λοιπόν, βγαίνει ο Ρέγκλινγκ -αφού πρώτα συνεργάστηκε με τον Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών και έγινε δεκτός από τον Τσίπρα στο Μαξίμου- και δηλώνει ότι η «περήφανη διαπραγμάτευση» του πρώτου εξάμηνου του 2015 «κόστισε» στην ελληνική οικονομία 100 δισ. ευρώ, έχουμε είδηση.

Δεν έχει σημασία αν οι υπολογισμοί του Ρέγκλινγκ είναι σωστοί (μπακαλίστικοι είναι, όπως και όλων των υπόλοιπων). Σημασία έχει ότι αυτός που το λέει είναι ο Ρέγκλινγκ. Οσοι αναρωτήθηκαν τι μύγα τσίμπησε τον γερμανό τεχνοκράτη και ήρθε στην Ελλάδα για να πετάξει στα μούτρα του ίδιου του Τσίπρα αυτή την κατηγορία, δικαιώνοντας όλους όσους υποστήριζαν τα ίδια στην ελληνική πολιτική σκηνή, πήραν την απάντηση δυο μέρες μετά, με τη δημοσίευση της συνέντευξης Σόιμπλε στα «Νέα». Ο Ρέγκλινγκ ήρθε στην Ελλάδα και μεταξύ των άλλων (συνεργασία με τον Τσακαλώτο για το πότε μπορεί το ελληνικό κράτος να βγει στις «αγορές») μίλησε και στο συνέδριο του Economist, όπου είπε τα περί ζημιάς 100 δισ. Δεν είχε κανένα λόγο να αναμοχλεύσει μια παλιά υπόθεση, εκτός του να λειτουργήσει ως προάγγελος του Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε δεν είπε τίποτα το καινούργιο στην τρισέλιδη συνέντευξη στα «Νέα». Φρόντισε να εκθέσει τον Τσίπρα, δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό. Το αφεντικό που μένει σταθερό στις απόψεις του και τις επιβάλλει, σε αντίθεση με κάποιους υποτακτικούς, που παριστάνουν τους μάγκες όταν είναι στην αντιπολίτευση, αλλά μόλις πιάσουν στα χέρια τους το κυβερνητικό τιμόνι το στρίβουν εκεί που δείχνει το αφεντικό. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα στο Βερολίνο, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, ισχυρίζεται πως είπε στον Τσίπρα που υποσχόταν ότι δε θα εφαρμόσει κανένα πρόγραμμα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρο». Και συμπληρώνει χαιρέκακα στη συνέντευξη: «Το έκανε παρολαυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του». Κι αμέσως μετά ρίχνει το καρφί: «Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη». Τα ίδια ακριβώς είπε και ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας και νούμερο: ζημιά 100 δισ. 

Ο Σόιμπλε δεν απέφυγε και την προβοκάτσια (με την κυριολεξία του όρου). Η ελληνική κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις και όχι οι δανειστές, λέει. Η ελληνική κυβέρνηση φτιάχνει τα προγράμματα μαζί με την τρόικα και «έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο». Ομως, αντί να κόψει τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, προτιμά να τις αφήσει άθικτες και να κόψει τις συντάξεις!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Σόιμπλε μιλά αποκλειστικά για τις φοροαπαλλαγές των ελλήνων εφοπλιστών (και όχι του κεφαλαίου γενικά), λόγω του ότι αυτοί είναι ανταγωνιστικοί έναντι των γερμανών εφοπλιστών. Ξεκινά, λοιπόν, από ένα υπαρκτό γεγονός (πράγματι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν γαργάρα τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για κατάργηση των προκλητικών προνομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου), για να βγάλει λάδι τους ιμπεριαλιστές δανειστές που υπαγορεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρειά τους, όπως πολύ καλά ξέρουμε. Προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του μουτζούρη, όπως ακριβώς κάνουν και οι Τσιπροκαμμένοι. Στην πραγματικότητα, όλοι συμφωνούν στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στους άλλους. Ξέροντας την προπαγάνδα των ελληνικών κυβερνήσεων -και ιδιαίτερα των Τσιπροκαμμένων, που απογείωσαν αυτή την προπαγάνδα- για την «κακιά» τρόικα, έναντι της οποίας προσπαθούν να αμυνθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ο Σόιμπλε αρπάζει τον μουτζούρη και τον πετάει στα χέρια του Τσίπρα.

Μη βιαστείτε να πείτε ότι ο Σόιμπλε έχει προσωπικά απωθημένα με τους Τσιπροκαμμένους και γι' αυτό προσπαθεί να τους ξεφτιλίσει. Ασφαλώς έχει προσωπικούς λόγους, διότι τον υποδεικνύουν ως τον «κακό δαίμονα» που «μισεί την Ελλάδα», όμως ιμπεριαλιστές πολιτικοί του δικού του διαμετρήματος και της δικής του πολιτικής εμπειρίας ξέρουν να εντάσσουν τα όποια προσωπικά ζητήματα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που υπηρετούν. Ο Σόιμπλε από τη μια υπερασπίζεται τη… διαχρονική ορθότητα των δικών του θέσεων και από την άλλη στέλνει το μήνυμα του παλιού γερμανικού εθνικού ύμνου όπως το εννοούσαν οι ναζί και οι γερμανοί μονοπωλιστές. Μπορεί το «η Γερμανία πάνω από όλα» να ήταν το σύνθημα των δημοκρατών του 19ου αιώνα, που στρέφονταν ενάντια στη φεουδαρχική κατάτμηση της Γερμανίας, όμως και κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το σύνθημα αυτό συμβολίζει την ιμπεριαλιστική ισχύ μέσω της οποίας η Γερμανία θα γίνει κοσμοκράτειρα. Μπορεί να μην το τραγουδούν πια στον εθνικό τους ύμνο (για ευνόητους λόγους έχουν περιοριστεί μόνο στην τρίτη στροφή), όμως διαποτίζει τη σκέψη τους και την πρακτική πολιτική τους.

Απολύτως λογικό για μια ιμπεριαλιστική δύναμη που ηττήθηκε σε δυο παγκόσμιους πολέμους και κατάφερε να ξαναγίνει ηγεμονική δύναμη στη Δυτική Ευρώπη. Ο Σόιμπλε δε θα τιμούσε το πόστο που του έχει εμπιστευτεί ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, αν δε συμπεριφερόταν μ' αυτόν τον τρόπο. Κάτω από το προσωπικό στιλ πρέπει να βλέπουμε την ουσία του ιμπεριαλιστικού κυνισμού, που απαιτεί απόλυτη υποταγή των ηγετών των εξαρτημένων χωρών. Αν πρέπει να σκεφτούμε κάτι, μετά και τη μούγκα του Τσίπρα παρά την προσωπική επίθεση που δέχτηκε, είναι το πόσο εύκολα πολύς κόσμος παραμυθιάζεται από τον κάλπικο αντιιμπεριαλισμό που διασαλπίζουν οι κήρυκες της κοινωνικής δημαγωγίας προκειμένου να αναρριχηθούν στους κυβερνητικούς θώκους. Ελληνικός καπιταλισμός και αντιιμπεριαλισμός αλληλοαποκλείονται. Ο πραγματικός αντιιμπεριαλισμός γίνεται πράξη όταν εντάσσεται σε μια στρατηγική επαναστατικής ανατροπής του ελληνικού καπιταλισμού.

ΥΓ1. Δεν έκανε ζημιά στον ελληνικό καπιταλισμό το εξάμηνο σόου της «σκληρής διαπραγμάτευσης» των Τσιπροκαμμένων; Φυσικά και έκανε, αφού βάθυνε την κρίση, πάγωσε την αγορά, οδήγησε στα capital controls. Οχι όμως και να λέμε ότι μέχρι τότε όλα πήγαιναν τέλεια, ότι η χώρα ζούσε το success story του Σαμαρά και τα «σκάτωσαν» οι Τσιπροκαμμένοι. Μια πολιτική διαχείρισης δεν έχει μόνο την οικονομική της διάσταση. Εχει και την κοινωνικοπολιτική της διάσταση. Οι Τσιπροκαμμένοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να ενσωματώσουν σε μια διαχειριστική λογική τα υπολείμματα του λαϊκού ριζοσπαστισμού. Κατάφεραν να μετατρέψουν την οργή κατά της μνημονιακής πολιτικής σε ελπίδα που θα γινόταν πράξη από την κυβέρνησή τους. Απ' αυτή την άποψη πρόσφεραν μεγάλη υπηρεσία στο σύστημα (και στους ιμπεριαλιστές δανειστές). 

Ηταν, βέβαια, «παιδική χαρά», όπως πρώτοι εμείς είχαμε επισημάνει. Δεν είχαν, όμως, άλλους που να τους κάνουν την ίδια δουλειά με πιο αποτελεσματικό τρόπο και σε λιγότερο χρόνο (μόνο μια στρατιωτική δικτατορία θα τα κατάφερνε διαφορετικά). Αυτούς είχαν, μ' αυτούς έπρεπε να πορευτούν. Ο ΣΕΒ ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ως σύστημα έπρεπε να πληρώσουν αυτό το τίμημα. Ακολούθησαν οι ιμπεριαλιστές δανειστές. Η υποστήριξη των Μέρκελ-Σόιμπλε στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, ήταν… εκκωφαντική.

ΥΓ2. Ο Σόιμπλε «καταχέριασε» τον Τσίπρα, που τόλμησε να του βγάλει γλώσσα, την ίδια στιγμή όμως έβαλε -με τον χαρακτηριστικό του τρόπο- πάγο στην πίεση του Κούλη για άμεση αλλαγής κυβέρνησης. Οταν του ζητήθηκε να πει ποια εντύπωση του άφησε ο Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή τους, απάντησε με τευτονική ψυχρότητα: «Μίλησα με τον κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς μίλησα και με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σέβομαι κάθε πολιτικό και δεν τους βαθμολογώ». Απόλυτη ουδετερότητα, ούτε ένα τόσο δα παραθυράκι ευμένειας για τον Μητσοτάκη. Το μήνυμα από την πρωτεύουσα του γερμανικού ιμπεριαλισμού είναι πως ο Κούλης πρέπει να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του. Προς το παρόν, μια χαρά τα καταφέρνει ο Τσίπρας, αφού οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφίζουν τα πάντα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚατάντια
Επόμενο άρθρο Και στην κορφή… Σημίτης

Σχετικά Αρθρα

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 19:54

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

Πολιτική 7 Ιούλ 2026, 14:43

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
Καταστολή

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

13 Ιούλ 2026, 12:27
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέχει ιατρική περίθαλψη στους δωσίλογους

13 Ιούλ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

12 Ιούλ 2026, 20:56
Διεθνή

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

12 Ιούλ 2026, 12:04
Αθλητισμός

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

12 Ιούλ 2026, 09:57
Παιδεία

Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν

12 Ιούλ 2026, 09:27
Καταστολή

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

12 Ιούλ 2026, 09:19
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

12 Ιούλ 2026, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

Γαλλία : Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή).

Ιράκ: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Κιριμπάτι: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1921: Καταδικάζονται σε θάνατο οι Σάκο και Βανζέτι.

1969: Εκρηξη βόμβας στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα τραυματίζει τον ίδιο και οδηγεί στην εξάρθρωση της ΔΑ.

1971: Βόμβα (ΛΕΑ) στην αίθουσα διαλέξεων της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

1972: Μάχες IRA – στρατού στο Μπέλφαστ, εννιά νεκροί.

1977: Βόμβα στην «American Express» στην οδό Ευριπίδου και αποτυχημένη απόπειρα στην ίδια τράπεζα στον Πειραιά, εμπρησμός αυτοκινήτου Βορειοαμερικάνου), βόμβα σε «Πι Εξ» που δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1992: Ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, νεκρός ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo