Εσπασε τη σιωπή του ο εγκαταλείψας την ενεργό πολιτική Γ. Σουφλιάς, για να υπερασπιστεί με άρθρο του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής την πολιτική του για τις συμβάσεις παραχώρησης παλιών και υπό κατασκευή οδικών αξόνων στους μεγαλοεργολάβους. Τίποτα νέο δεν κατέθεσε στο άρθρο του. Υπενθύμισε, όμως, με νόημα, πρώτο, ότι οι συμβάσεις παραχώρησης προβλέπουν με ακρίβεια τα πάντα (που θα κατασκευαστούν σταθμοί διοδίων και σε τι ύψος θα διαμορφω- θούν τα διόδια) και, δεύτερο, ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν όλες κυρωθεί με νόμους, τους οποίους ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.
Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει δημόσια ο Σουφλιάς; Για να κόψει τη φόρα των Πασόκων, που παίζουν ξανά το παιχνίδι των «κακών συμβάσεων» της ΝΔ. Ενα παιχνίδι που το ξεκίνησε ο Ρέππας εδώ και καιρό και το συνεχίζει απ’ αφορμή την κατολίσθηση των Τεμπών. Η κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός από το να μειώσει τα έσοδα του δημόσιου από τα διόδια για να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο. Τα κέρδη των εργολάβων, πάντως, θα παραμείνουν άθιχτα, γιατί είναι συμβατικά κατοχυρωμένα και μάλιστα με συμβάσεις που πέρασαν και από τη Βουλή και πέτυχαν αυξημένη πλειοψηφία.
Δείτε τι γίνεται με την υπόθεση των Τεμπών. Η κυβέρνηση μπήκε σ’ ένα παζάρι με τους εργολάβους, πρώτο για το χρόνο αποκατάστασης της ζημιάς και δεύτερο για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος. Ως προς το χρόνο, θα γίνει αυτό που θέλουν οι εργολάβοι, των οποίων η μελέτη εγκρίθηκε από το υπουργείο. Οι εργολάβοι ζητούν 16 εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση μιλά για 60-70 μέρες, μπας και προλάβει ν’ ανοίξει ο δρόμος λίγο πριν το Πάσχα, για να γλιτώσει το σιχτίρισμα των εκδρομέων. Ως προς το κόστος, όμως, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι εργολάβοι αποδίδουν την κατολίσθηση σε «απρόβλεπτο και ακραίο γεωλογικό φαινόμενο» και με βάση τη σύμβαση ζητούν το κόστος της αποκατάστασης να χρεωθεί εξολοκλήρου στο Δημόσιο, μολονότι αυτοί έπρεπε να έχουν κάνει έργα άρσης της επικινδυνότητας μέχρι το Μάρτη του 2009. Ζητούν, ακόμη αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη από τους σταθμούς διοδίων που έκλεισαν (!) και επίσης να πληρώσει το δημόσιο όλες τις απαιτήσεις αποζημιώσεων λόγω κλεισίματος του αυτοκινητόδρομου που θα εγερθούν!
Ο Ρέππας παραδέχτηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί σε διαιτησία. Με βάση τη σύμβαση, το κάθε μέρος ορίζει έναν εμπειρογνώμονα και επιλέγουν από κοινού έναν τρίτο. Αν δεν συμφωνήσουν, το τρίτο μέλος ορίζεται από το διεθνές γραφείο διαιτησίας. Τι δείχνει η μέχρι τώρα πείρα; Σε όλες τις περιπτώσεις που παραπέμφθηκαν στη διαιτησία κέρδισαν οι εργολάβοι! Γιατί με τις συμβάσεις έχουν δέσει το γάιδαρό τους.