Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 5 Ιούλη
  • Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους
  • Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»
  • «Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Τετάρτη, 20.9.06
Εφετείο 17Ν

144η συνεδρίαση

Τετάρτη, 20.9.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Σεπ 2006, 00:00

Λόγος υπερασπιστικός για τον Σωτήρη Κονδύλη από μάρτυρες – απλούς ανθρώπους, που με αξιοπρέπεια κατέθεσαν τη γνώση και τις απόψεις τους, χωρίς φορτίσεις και χωρίς απαξιώσεις.

Λόγος υπερασπιστικός καταρχάς από τους πολύ δικούς του ανθρώπους, τους συγγενείς του (αδερφή, ξάδερφος, γαμπρός, συγχωριανοί, σύζυγος), που μίλησαν για έναν έντιμο, ειλικρινή και ανιδιοτελή άνθρωπο. Για το φτωχόπαιδο από τη Βαλαώρα της Ευρυτανίας, που από μικρό παιδί αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη και να είναι ταυτόχρονα αδερφός και πατέρας για τα τέσσερα μικρότερα αδέρφια του, λόγω σοβαρής ασθένειας του πατέρα τους. Για τον εργάτη που μεγάλωνε ταυτόχρονα δυο οικογένειες, τη δική του και την πατρική. Για την πρωτοπόρα πολιτική και συνδικαλιστική δράση του, που αρνήθηκε πεισματικά να χρησιμοποιήσει για οποιοδήποτε ίδιον όφελος. Το ΚΚΕ του πρότεινε να τον στείλει στη Σοβιετική Ενωση να σπουδάσει, αλλά δεν δέχτηκε, γιατί ήθελε να σπουδάσει μόνος του και όχι ως εκλεκτός του κόμματος (την ευκαιρία δυστυχώς βρήκε στη φυλακή, όπου σπουδάζει). Η Amstel, στην οποία δούλευε, του πρότεινε να φύγει από εργάτης στο εμφιαλωτήριο και να γίνει υπάλληλος στα γραφεία, αλλά αρνήθηκε, γιατί δεν ήθελε εξαρτήσεις από την εργοδοσία. Σ’ όλη του τη ζωή πορεύτηκε με το κεφάλι ψηλά, γι’ αυτό και μετά τη σύλληψή του ο κάθε κοινωνικός περίγυρος του συμπαραστάθηκε: Οι χωριανοί του (υπέγραψαν σχεδόν όλοι κείμενο συμπαράστασης), οι συνάδελφοί του στη δουλειά, οι γείτονές του στο Βύρωνα. Αυτοί ύψωσαν ασπίδα προστασίας γύρω από την οικογένειά του, που στήθηκε στο απόσπασμα από τους τρομολάγνους της δημοσιογραφίας. Και ο ίδιος, μέσα από τη φυλακή, ακόμα και στις δυσκολίες της πλήρους απομόνωσης του πρώτου καιρού, είχε τη δύναμη να συμπαραστέκεται στην οικογένειά του, είχε τη δύναμη ακόμη και να βοηθά τις κόρες του στα μαθήματά τους. «Οι συντοπίτες μας του συμπαραστάθηκαν, γιατί ήταν το δικό τους παιδί, ο δικός τους άνθρωπος, ο φίλος μας ο Σωτήρης, που πάντα ήταν δίπλα στους χωριανούς του» (Αθαν. Κονδύλη, μακρινή συγγενής). «Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση ήταν έκδηλη από όλους, γιατί ο Σωτήρης ήταν πρώτος στους αγώνες για τα προβλήματα του χωριού. Ούτε ένας δε βρέθηκε που να τον χαρακτηρίσει εγκληματία» (Ι. Σταμούλης, συντοπίτης).

Λόγος υπερασπιστικός από τους συναδέλφους του, αρκετοί από τους οποίους ήταν μαζί του και στην οργάνωση του ΚΚΕ. «Στο χώρο μας ήταν αποδεκτός απ’ όλους. Η στάση του δεν επέτρεπε σε κανένα να του καταλογίσει κάτι. Ηταν πάντα μπροστά σε ό,τι διεκδικούσαμε. Οι περισσότεροι συνάδελφοι τον εκτιμούν ακόμα και του στέλνουν τους χαιρετισμούς τους» (Ι. Μπάτος). «Εκείνο που θέλω να πω είναι ΄να μπράβο για τις σπουδές του και ένα ευχαριστώ που με προστάτευσε και δε μου είπε για την Οργάνωση, επειδή κάναμε πολλές συζητήσεις και πολιτικές και επαναστατικές. Δεν επωφελήθηκε από τίποτα, πάντοτε αγωνιζόταν για το συμφέρον της εργατικής τάξης» (Γ. Μαυροειδής). «Οταν ήρθε ο Σωτήρης στη δουλειά, εγώ ήμουν μάνα του στα χρόνια. Αμέσως τον ξεχώρισα, γιατί ήταν ένα σεβαστό παιδί» (Σ. Βικτωράτου). «Η ένταξη στη 17Ν ήταν διέξοδος για το Σωτήρη μετά την κατάρρευση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού κινήματος. Εξάλλου, τα ένοπλα κινήματα δεν είχαν καταδικαστεί, υπήρχαν σε πολλά μέρη του κόσμου» (Γ. Νικολάου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών). Ο τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε, ακόμη, ότι υπήρξε μια περίοδος που ο Κονδύλης εγκατέλειψε τελείως το συνδικαλισμό και μετά από μερικά χρόνια επαναδραστηριοποιήθηκε ως συνδικαλιστής στο εργοστάσιο.

Αλλά και πολιτικός υπερασπιστικός λόγος, από ανθρώπους που πορεύτηκαν μαζί στους στίβους των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και μπορούν να εξηγήσουν τη διαδρομή του, ακόμα και αν διαφωνούν με ορισμένες από τις επιλογές του. Η ένταξή του στη 17Ν δεν είναι παραλογισμός. Είναι ένα απόλυτα εξηγήσιμο πολιτικό φαινόμενο. Γιατί η 17Ν «είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο στην Ιστορία της χώρας μας» και η συμμετοχή σ’ αυτή, ειδικά στις συνθήκες της πολιτικής κρίσης της περιόδου μετά το 1989, ήταν μια από τις επιλογές που είχαν άνθρωποι σαν τον Κονδύλη. «Τα κίνητρά του ήταν πολιτικά, απολύτως ανιδιοτελή και ο ίδιος ως αγωνιστής πάντοτε έπαιρνε ρίσκο στη ζωή του. Συνεπής με όλη την πολιτική διαδρομή του ήταν και η ανάληψη της ευθύνης μετά τη σύλληψή του». Και η ευθεία πολιτική «πρόκληση» προς το δικαστήριο: «Το πολιτικό κεφάλαιο 17Ν έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Οι βαριές καταδίκες ισοδυναμούν με επίδειξη πολιτικού ρεβανσισμού και με επίδειξη υποταγής στους Αμερικανούς».

Η σκυτάλη στους μάρτυρες υπεράσπισης του Βασίλη Ξηρού. Ενταση με τον πρώτο κιόλας μάρτυρα, το φίλο του Ιωάννη Παππά. Ο μάρτυρας, εμφανώς τρακαρισμένος, ανακαλεί στη μνήμη του και καταθέτει το χρονικό της γνωριμίας του με τον Βασίλη. Είναι φανερό ότι δεν έχει υποστεί καμιά προετοιμασία από τους συνηγόρους, οι οποίοι μάλιστα δεν του κάνουν ερωτήσεις, αλλά τον αφήνουν να περιγράψει τα γεγονότα όπως είναι χαραγμένα στη δική του μνήμη. Το 1998-99 –λέει- κατέβηκε στην Αθήνα. Στην εισαγγελέα δεν αρέσει η χρονολογία και παρεμβαίνει για να του πει ότι ο Βασίλης λέει ότι κατέβηκε το 1997. Ταυτόχρονα τον ειρωνεύεται («εσείς που κρατούσατε ημερολόγιο!»). Ο μάρτυρας επιμένει. Αναγκάζεται να παρέμβει ο Βασίλης, για να παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει καμιά αντίθεση ανάμεσα στο 1998 που λέει ο μάρτυρας και στα τέλη 1997 που έχει πει ο ίδιος. Διευκρινίζει ότι κατέβηκε μες στις γιορτές. Ομως, η εισαγγελέας επιμένει, προσπαθώντας να βγάλει το μάρτυρα αναξιόπιστο.

Σε ήρεμο τόνο παρεμβαίνει ο Δ. Κουφοντίνας και λέει στον πρόεδρο: «Γιατί αφήνετε την εισαγγελία να ρωτάει πράγματα που δεν έχουν διαβαστεί στη δίκη, που έχουν προσβληθεί ως παράνομα;». Η εισαγγελέας αρπάζεται και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις: «Δε φιμώνομαι, κύριε Κουφοντίνα, μη προσπαθείτε να με φιμώσετε»!! Ο Κουφοντίνας μετά βίας συγκρατεί την οργή του: «Τι λέτε τώρα; Εσείς που σέβεστε τη δικονομία! Στα παλιά σας τα παπούτσια τη γράφετε τη δικονομία». Στριμωγμένη η εισαγγελέας το γυρίζει στο… καλαματιανό: «Κατηγορούμενος είσαστε, μπορείτε να υβρίζετε, δεν θα σας απαντήσω»!!! Ο Κουφοντίνας δεν τσιμπάει και επαναφέρει τη συζήτηση στην ουσία: «Δεν με ακούσατε να υβρίζω. Πραγματικά γεγονότα αναφέρω και σας λέω ότι τη δικονομία την έχετε γραμμένη στα παλιά σας τα παπούτσια. Κάνετε ερωτήσεις επικαλούμενη προανακριτικές που έχουν προσβληθεί». Η εισαγγελέας σιωπά και την υπεράσπισή της αναλαμβάνει ο πρόεδρος, διστακτικά, αμήχανα και εντελώς ανεπιτυχώς. Αν δε γίνουν ερωτήσεις –λέει- πώς θα διαπιστώσουμε αν όντως είναι παράνομα αυτά που έχουν προσβληθεί; Εδώ ο πρόεδρος συνελήφθη αντιφάσκων με τον εαυτό του. Διότι για το ίδιο ζήτημα, προ ημερών, ο Κουφοντίνας είχε παρέμβει σε ερώτηση του προέδρου και ο πρόεδρος σταμάτησε να κάνει ερωτήσεις με βάση προανακριτικές που έχουν προσβληθεί. Δυο μέτρα και δυο σταθμά; Επίδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης; Και τα δύο. Και πάνω απ’ όλα αλληλεγγύη στην κοινή σκοπιμότητα. Οσο για αμεροληψία… άσ’ τα να πάνε. Η εισαγγελέας, αφού έψαξε τα χαρτιά της, νόμισε ότι βρήκε διέξοδο και είπε πως η ερώτησή της στηρίζεται στην ανακριτική απολογία του Βασίλη. Η συνήγορος Ρ. Καραμπλιάνη υπενθύμισε ότι και η ανακριτική και η προανακριτική απολογία έχουν προσβληθεί και δικονομικά έχει δίκιο ο Κουφοντίνας. Απάντηση από έδρας δεν υπήρξε, αλλά εμείς δεν τρέφουμε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η τακτική θα σταματήσει.

Πάντως, στον επόμενο μάρτυρα, τον Στ. Συμεωνίδη, δεν επαναλήφθηκε. Ο μάρτυρας, στενός φίλος του Β. Ξηρού και του Δ. Γεωργιάδη κατέθεσε ότι ο Βασίλης κατέβηκε στην Αθήνα το χειμώνα του 1998, τις γιορτές, ότι βρήκε δουλειά με τη βοήθεια της Αλίθια την άνοιξη και ότι έμεινε στην Αθήνα δυο χρόνια. Ο Διονύσης κατέβηκε την ίδια χρονιά, αλλά μετά το καλοκαίρι, μετά τις διακοπές (μάλιστα πρωτοήρθαν μαζί, μεγάλη παρέα, για τουρισμό). Ο Διονύσης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μετά τον Βασίλη, γιατί «ψαχνόταν» και με τη μουσική και στην Αθήνα οι ευκαιρίες είναι περισσότερες. Η επίθεση σ’ αυτό τον μάρτυρα (από την εισαγγελέα πάντοτε) αφορούσε την αποδόμηση της προσωπικότητας του Β. Ξηρού, τον οποίο ο κ. Συμεωνίδης περιέγραψε ως έντιμο, ακέραιο, λαϊκό παιδί, συνεσταλμένο, πονετικό, λιγομίλητο, δουλευταρά, ακαλλιέργητο και πολιτικά αδιάφορο (το μόνο που εξέφραζε είναι η γενική λαϊκή δυσαρέσκεια για τη βάρβαρη καθημερινότητα και τη συμπεριφορά της εξουσίας).

Και οι επόμενοι δύο μάρτυρες, ένας κινηματογραφιστής  και ένας φίλος των παιδιών από τη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν ότι ο Βασίλης κατέβηκε στην Αθήνα τέλος ’97 με αρχές ’98 και έμενε στο σπίτι του αδελφού του Σάββα και της Αλίθια. Μάλιστα, ο δεύτερος, ήταν κατηγορηματικός: το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί Γενάρη του ’98 απολύθηκα από το στρατό και ο Βασίλης μόλις είχε φύγει για την Αθήνα. Γιατί η εμμονή από την εισαγγελέα στη χρονολογία; Γιατί ο Βασίλης φέρεται να συμμετέχει σε ληστεία Γενάρη του ’97, εποχή που ήταν μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Τα ίδια και η επόμενη μάρτυρας, φίλη των παιδιών, που ήταν μαζί τους διακοπές στην Ικαρία τον Αύγουστο του 1998. Τα ίδια και ο Νίκος Ξηρός, αδερφός των κατηγορούμενων, που συνελήφθη κι αυτός μαζί με τον Βασίλη και περιέγραψε τη φρίκη που βίωσε.

Πέρα από τις χρονολογίες, οι μάρτυρες όλοι σκιαγράφησαν το πορτρέτο του Βασίλη Ξηρού. Ενα παιδί ευγενικό, χαμηλών τόνων, με αναπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ, ταλαντούχο, αδιάφορο για την πολιτική και τα αθλητικά, με πάθος μόνο για τις μηχανές. Αυτοδίδακτος μηχανικός, πάλευε με πατέντες να επισκευάσει τα μηχανικά ερείπια της δεκαετίας του ’50, για τα οποία δεν κυκλοφορούσαν ούτε ανταλλακτικά.

Στο τέλος της διαδικασίας κατέθεσε η σύζυγος του Κ. Καρατσώλη, Κωνσταντίνα. Η οποία κόντεψε να καταρρεύσει καθώς προσπάθησε να περιγράψει τις συνθήκες σύλληψης του συζύγου της, μπροστά στα μάτια των δυο παιδιών της, καθώς πήγαιναν οικογενειακώς για μπάνιο.  Μάρτυρας ξεκαθάρισε το επίμαχο σημείο: Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά του ’89 πήγαν στην Κέρκυρα; Και η κατάθεσή της ήταν σαφής: εγώ θυμόμουνα λάθος, έστυψα το μυαλό μου και τώρα λέω ότι καλά θυμόταν ο Κώστας. Πήγαμε μαζί στην Κέρκυρα, αφού τακτοποιήσαμε το σπίτι που μας παραχώρησε ο πεθερός μου για να μείνουμε στην Αθήνα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

144η συνεδρίαση

Τρίτη, 19.9.06
Επόμενο άρθρο

144η συνεδρίαση

Πέμπτη, 21.9.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση: Aποφυλακίζουν τα γκεσέμια της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας

Μετά τον Καιάδα, έξω και οι Παππάς-Παναγιώταρος - Ετοιμάζουν και τον Κασιδιάρη

3 Ιούλ 2025, 22:02
Πολιτική

Αηδιάζει ακόμα και ο γυμνοσάλιαγκας

3 Ιούλ 2025, 14:53
Παιδεία

Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης 2025 – 2027

Η διασύνδεση με τους «κοινωνικούς εταίρους» πασπαλισμένη με μπόλικη προπαγανδιστική φλυαρία

3 Ιούλ 2025, 08:52
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

3 Ιούλ 2025, 07:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούλη

3 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

2 Ιούλ 2025, 22:08
Διεθνή

Γάζα: Παιχνίδια ψυχολογικού πολέμου από Τραμπ-Νετανιάχου

2 Ιούλ 2025, 13:36
Η παπάρα

Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του

2 Ιούλ 2025, 12:01
Κόντρες

Κούλη πεσόντος πας Σαλμάς ξυλεύεται

2 Ιούλ 2025, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2025, 00:01
Αγροτικά

Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Απάντηση του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε δημοσίευμά μας

1 Ιούλ 2025, 22:11
Εργατικά

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

1 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών

Εντυπωσιακά βίντεο από τον ανταρτοπόλεμο της Παλαιστινιακής Αντίστασης

1 Ιούλ 2025, 20:12
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σάλαζαρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιώροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 144η συνεδρίαση

    17Ν
    • 144η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 144η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 144η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 144η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 144η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 144η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 144η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 144η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 144η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 144η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 144η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 144η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 144η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 144η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 144η συνεδρίαση

      144η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 144η συνεδρίαση

      144η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 144η συνεδρίαση

      144η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 144η συνεδρίαση

      144η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 144η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 144η συνεδρίαση

    144η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 144η συνεδρίαση

    144η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 144η συνεδρίαση

    144η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 144η συνεδρίαση

    144η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 144η συνεδρίαση

    144η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 144η συνεδρίαση

    144η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo