Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα
  • Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων
  • Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…
  • Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη
  • Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο
  • Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979
Διεθνή Οικονομία

Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Απρ 2026, 21:11

Για ποιο λόγο οι αμερικανοσιωνιστές εξαπόλυσαν πόλεμο κατά του Ιράν; Οποιος προσπαθεί να δώσει απάντηση με επιφανειακό τρόπο καταφεύγει στις δηλώσεις των αξιωματούχων, που ποικίλουν ανάλογα με η χρονική στιγμή. Επομένως, αν ανέτρεχε σε δηλώσεις του Τραμπ ή του Νετανιάχου στις αρχές του πολέμου, ο λόγος παλινδρομούσε μεταξύ του πυρηνικού αφοπλισμού του Ιράν και της εξάλειψης του Ιράν ως υπαρξιακής απειλής. Οσο περνούν οι μέρες του πολέμου και ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας μετράει πολεμικές… νίκες (πάντα με το δικό του… γειωμένο στην πραγματικότητα τρόπο), ο λόγος ή οι λόγοι αρχίζουν να φαίνονται καλύτερα.

Αφού πρώτα υποστήριξε πως το να πάρει το ιρανικό πετρέλαιο συγκρίνεται με την επέμβαση στη Βενεζουέλα,
δήλωσε: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας το αγαπημένο μου πράγμα θα ήταν να πάρω το ιρανικό πετρέλαιο, αλλά κάποιοι ηλίθιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ λένε “γιατί το κάνεις αυτό;”. Αλλά είναι ηλίθιοι άνθρωποι». Γενικώς δεν σταματάει να παράγει αντίστοιχου τύπου, ύφους, συντακτικού και λεξιλογίου δηλώσεις που όμως βοηθούν να καταλάβουμε τον ιμπεριαλιστικό σκοπό των ΗΠΑ και του σιωνιστικού τσιρακιού τους:  την απόκτηση του ιρανικού πετρελαίου και τον έλεγχο των νευραλγικών Στενών του Ορμούζ.

Προτού εμβαθύνουμε στα πετρελαϊκά δεδομένα, οφείλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: γιατί γίνεται τώρα ο πόλεμος, ενώ οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές έχασαν τα ιρανικά πετρέλαια το 1979; Εδώ δεν χωράνε πολλές ερμηνείες και απαντήσεις, παρά μόνο μία: η Παλαιστινιακή Αντίσταση και η 7η Οκτώβρη ταρακούνησαν συθέμελα τον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και αποτέλεσαν τον μετρονόμο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Κυρίως, ρηγμάτωσαν τόσο τον ίδιο το σιωναζιστικό στρατό όσο και το γόητρό του ως ανίκητου, αλλά και το γόητρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με το να δείχνουν μέσα από τα λαγούμια και τα καμένα Merkava πόση αξία έχουν οι δηλώσεις και οι απειλές του πορτοκαλομαλλιά φασίστα.

Το πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο ρόλος του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν και είναι κομβικός. Το τονίζουμε, γιατί πολύ συχνά βομβαρδιζόμαστε από ύμνους στην πράσινη ενέργεια και στην εκτεταμένη χρήση της. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά (για χρόνια την έφτιαχνε η BP) του Ινστιτούτου Ενέργειας, το πετρέλαιο παραμένει η νούμερο ένα πηγή ενέργειας όσον αφορά την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση (οι ενεργειακές ανάγκες για τη βιομηχανία, τα νοικοκυριά  τις μεταφορές), σε ποσοστό 33,56%, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Ακολουθεί ο άνθρακας (λιγνίτης κλπ) με ποσοστό 27,82%, το φυσικό αέριο με 25,13%, ενώ πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική και άλλες ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύουν το 13,49% αθροιστικά (για το 2024).

Επομένως, με το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από το πετρέλαιο, έχει μεγάλη σημασία o ρόλος που παίζουν οι χώρες στην παραγωγή, την κατανάλωση, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Οι πρώτες πέντε χώρες στην παραγωγή αργού πετρελαίου (Πίνακας 1) είναι οι ΗΠΑ με ποσοστό 15,96% επί της παγκόσμιας παραγωγής, ακολουθούμενες από τη Ρωσία (12,37%), τη Σαουδική Αραβία (11,13%), τον Καναδά (6,21%) και το Ιράν (5,25%). Αλλες αναλύσεις δείχνουν το Ιράν σε κατώτερη θέση (8η-9η), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διεθνώς.

Διαχρονικά (τη δεκαετία 2014-2024), η εικόνα παραμένει σχεδόν ίδια, με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία να εναλλάσσονται μεταξύ πρώτης και τρίτης θέσης.

Οσον αφορά την κατανάλωση, πάλι οι ΗΠΑ είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 19,55%, με δεύτερη την Κίνα (17,63%). Ακολουθούν η Ρωσία (6,64%) και η ανερχόμενη βιομηχανικά Ινδία (6,41%) (Πίνακας 2). Τονίζουμε ξανά ότι η κατανάλωση αφορά μια προσέγγιση της κατανάλωσης αργού πετρελαίου (τι ποσότητα αργού διυλίζεται).

Τέλος, όσον αφορά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αργού (Πίνακες 3 και 4), παρατηρούμε πως πρώτη χώρα σε εξαγωγές είναι η Σαουδική Αραβία (14,86%), ακολουθούμενη από τη Ρωσία (11,27%), τον Καναδά (10,17%) και τις ΗΠΑ (9,19%).

Αντίστοιχα, στις εισαγωγές πρώτη είναι η Κίνα που εισάγει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εισαγωγών, δεύτερη η Ευρώπη (21,48%) και τρίτες οι ΗΠΑ (10,17%).

Τι μας δείχνουν τα νούμερα;

Πρώτον, μπορεί οι ΗΠΑ να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα (αυτό φαίνεται και σε σχετικούς πίνακες για τα τελικά πετρελαϊκά προϊόντα και όχι μόνο για το αργό), αλλά η παραγωγή της δεν καλύπτει την κατανάλωσή της. Παράγει 13,19 εκ. βαρέλια ανά μέρα (bpd), ενώ καταναλώνει 16,22 εκ. bpd. Επομένως, οι ΗΠΑ αναγκάζονται να εισάγουν και μάλιστα εισάγουν περίπου 2,6 εκ. bpd παραπάνω από όσο εξάγουν, γεγονός που τις κατηγοριοποιεί ως καθαρό εισαγωγέα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά διυλιστήρια των ΗΠΑ είναι σχεδιασμένα για πιο «βαρύ» αργό πετρέλαιο από το παραγόμενο σχιστολιθικό.

Δεύτερον, όπως φαίνεται στον πίνακα των εισαγωγών, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγέας, γεγονός που δείχνει πόσο εξαρτημένη είναι ενεργειακά για να «τρέξει» την τεράστια βιομηχανία της. Αυτό φαίνεται από την κατανάλωση. Ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες που, παρόλο που «απεξαρτοποιούνται» κάθε τόσο από τα ορυκτά καύσιμα, παραμένουν μια τεράστια αγορά.

Τρίτον, είναι από πρώτη άποψη περίεργο ότι στον πίνακα των εξαγωγών δεν καταγράφονται διακριτά οι εξαγωγές του Ιράν και μάλλον χάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής (Other Middle East).

Οι Ιρανικές Εξαγωγές

Λόγω κυρώσεων, οι ιρανικές εξαγωγές αργού δεν καταγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια. Ας ξεκινήσουμε από τα «σίγουρα». Σύμφωνα με την CEICData (εταιρία που παρέχει δεδομένα σε οικονομολόγους και αναλυτές), το 2024 (χρονιά επιβολής κυρώσεων στα ιρανικά πετρελαϊκά προϊόντα), το Ιράν εξήγαγε 1,56 εκ. bpd. Και μόνο αυτό το νούμερο θα κατέτασσε το Ιράν στις παρυφές της κορυφαίας δεκάδας εξαγωγικών χωρών.

Ας δούμε όμως και τα κρυφά: μέσω μεταφορτώσεων από πλοίο σε πλοίο, το ιρανικό πετρέλαιο βαφτίζεται κυρίως μαλαισιανό ή ινδονησιακό. Από ένα συνδυασμό πηγών που περιλαμβάνει τα κινέζικα τελωνεία, το Reuters και διάφορες εταιρίες που παρέχουν οικονομικά δεδομένα, το 80% με 90% του ιρανικού πετρελαίου οδεύει προς την Κίνα. Και μάλιστα, με τιμές κατά 8-10 δολάρια φτηνότερα από το μπρεντ. Για να το πούμε με πολιτικούς όρους, ο κινέζικος ιμπεριαλισμός «γδέρνει» το Ιράν, καθώς το βρήκε στην ανάγκη να σπάει τις κυρώσεις.
Στην περίπτωση της Μαλαισίας, παρατηρείται το εξής: σύμφωνα με τα κινέζικα τελωνεία, εισήχθησαν το 2025 1,3 εκ. bpd αργού πετρελαίου από τη Μαλαισία, όταν ή ίδια η παραγωγή αργού της Μαλαισίας ήταν 0,479 εκ. bpd το 2024! Η δε κατανάλωση της Μαλαισίας ήταν 0,679 εκ. bpd. Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: πώς μια χώρα που είναι καθαρός εισαγωγέας (η κατανάλωσή της είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή της) εξάγει στην Κίνα σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που καταναλώνει; Από την άλλη, η Ινδονησία (σύμφωνα με το Reuters) το πρώτο εννιάμηνο του 2025 ανέφερε πως εξήγαγε περίπου 46.000 bpd από τα οποία μόνο 610 περίπου κατευθύνθηκαν προς την Κίνα. Την ίδια στιγμή, για το δεκάμηνο το 2025, τα κινέζικα τελωνεία αναφέρουν πως εισήγαγαν περίπου 235.000 bpd από την Ινδονησία.

Είναι προφανές πως το ιρανικό πετρέλαιο βαφτίζεται μαλαισιανό ή ινδονησιακό και οδεύει «σκιωδώς» προς την Κίνα. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα εξαγωγικά νούμερα του Ιράν και ακραία υποτιμημένα είναι και κρύβουν το νευραλγικό χαρακτήρα που παίζει ως βασικός προμηθευτής πετρελαίου της κινέζικης ιμπεριαλιστικής μηχανής. Και για να κλείσουμε αυτήν την ακολουθία βαρελιών ανά μέρα και… δημιουργικής μεταφορικής, η ίδια η Κίνα επίσημα δεν εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν από το 2022!

Αποθέματα και τα Στενά του Ορμούζ

Φεύγοντας από τα βασικά οικονομικά δεδομένα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το Ιράν διαθέτει δύο βασικά χαρακτηριστικά που από πολύ παλιά (από τον καιρό που ο πρόδρομος της British Petroleum ή αλλιώς BP κατείχε τα ιρανικά πετρέλαια) το καθιστούν πεδίον δόξης λαμπρόν για ιμπεριαλιστική επέμβαση: τα αποθέματα και τη γεωγραφική του θέση με τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ.

Το Ιράν διαθέτει κοιτάσματα – αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 208 εκ. bpd που το καθιστούν το τρίτο στον κόσμο στη σχετική λίστα, με ποσοστό 11,82%, πίσω μόνο από τη Βενεζουέλα (17,17%) και τη Σαουδική Αραβία (15,17%).

Παράλληλα, όσον αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου κατηγοριοποιείται ως δεύτερο στον κόσμο με ποσοστό 17,09%, πίσω μόνο από τη Ρωσία (24,39%).

Οσον αφορά τη γεωπολιτική σημασία των Στενών του Ορμούζ, ας αφήσουμε τους Αμερικάνους να μιλήσουν. Σύμφωνα με το Γραφείο Ερευνών του Κογκρέσου, το 27% του παγκόσμιου πετρελαϊκού εμπορίου και το 22% του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) περνούν από το συγκεκριμένο σημείο. Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής και το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών αργού πετρελαίου.

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας, βέβαια, λέει «εμάς δεν μας νοιάζει, δεν παίρνουμε πετρέλαιο από εκεί» και σαν πεισμωμένο νήπιο συμπληρώνει: «Ας πάνε οι Ευρωπαίοι να ανοίξουν το Ορμούζ, αυτοί αγοράζουν από εκεί». Εχει περάσει, όμως, ο καιρός που κάποιοι έδιναν σημασία στην ακατάσχετη μπουρδολογία του. Πλέον έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο διασκεδαστή. Εκτός του ότι αμερικάνικα πετρελαϊκά μονοπώλια «βγάζουν τον επιούσιο», το μέγιστο κέρδος για τους μετόχους τους κατόχους χρηματιστικού κεφαλαίου, εκμεταλλευόμενα τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής (πλην του Ιράν), η εκρηκτική άνοδος των τιμών βάζει σε κρίση τον παγκόσμιο καπιταλισμό, μη εξαιρούμενου του αμερικάνικου.

Το σημαντικό κομμάτι της έρευνας αρχίζει και τελειώνει με τα ποσοστά που αναφέραμε παραπάνω και αποκαλύπτουν την κομβική σημασία του Ιράν για την παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή. Το υπόλοιπο κομμάτι αφορά «λύσεις» στην περίπτωση που το Ιράν «κλείσει» τα Στενά (όπως και έκανε μετά την πολεμική επίθεση που δέχτηκε, επιτρέποντας επιλεκτικά μόνο το κομμάτι του εμπορίου που στηρίζει την οικονομία του).

Μια λύση είναι να αλλάξει δρομολόγια το εμπόριο πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών. Δηλαδή, πρέπει να πιστέψουμε ότι οι καπιταλιστές των πετρελαϊκών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν ήξεραν τόσο καιρό πού βρίσκονται γεωγραφικά και τι κινδύνους εγκυμονεί μια πολεμική σύρραξη στην περιοχή για τα ποσοστά κέρδους τους! Φαιδρά πράγματα.

Περιττεύει να σχολιάσουμε περαιτέρω τη σημασία του σημείου, αλλά δεν είναι τυχαία η επιλογή να επιτεθούν οι σιωναζιστές στο South Pars: στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, που ελέγχεται από κοινού από το Ιράν και το Κατάρ. Μπορεί ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας να χρέωσε την επίθεση στο «θυμό» του Ισραήλ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια ξεκάθαρα αμερικάνικη στρατηγική κίνηση: πέρα από την αποδυνάμωση της ιρανικής οικονομίας, χτυπώντας το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο οι τιμές φυσικού αερίου χτυπάνε ταβάνι. Αυτό βοηθάει άλλες χώρες που πουλάνε φυσικό αέριο και δεν εξαρτώνται από την περιοχή. Οπως οι ΗΠΑ που μόλις τα τελευταία χρόνια εξάγουν παραπάνω φυσικό αέριο από όσο εισάγουν (βλέπε LNG ).

 

Ξαναγυρνώντας στην αρχή, φαίνεται πλέον πόσο κενά είναι τα περί ανάγκης πυρηνικού αφοπλισμού του Ιράν, εξάλειψης μιας υπαρξιακής απειλής, συρσίματος των ΗΠΑ στον πόλεμο από το Ισραήλ. Αυτός ο πόλεμος, όπως και οι προηγούμενοι, όπως και οι επόμενοι, είναι ένας όρος στην ιμπεριαλιστική ακολουθία των συγκρούσεων. Των συγκρούσεων που γίνονται για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των αγορών, που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα κέρδη των ιμπεριαλιστικών χωρών.

Ποιος αμφιβάλλει πως ο έλεγχος του Ιράν και της Μέσης Ανατολής θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη του κινέζικου ιμπεριαλισμού – κύριου πλέον ανταγωνιστή των ΗΠΑ; Ούτε χρειάζεται να καταρτίσουμε λίστα των αμερικάνικων επεμβάσεων στην περιοχή διαχρονικά και ιδιαίτερα στο Ιράν. Οι ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, έχουν οξύνει τόσο σε ρητορικό επίπεδο (Γροιλανδία, Κούβα, Μεξικό) όσο και σε επιχειρησιακό (Βενεζουέλα) την ιμπεριαλιστική τους πολιτική, βλέποντας πώς καλπάζει ο κινέζικος μονοπωλιακός καπιταλισμός.

Ο έλεγχος των ενεργειακών πρώτων υλών και των γεωπολιτκών εμπορικών σημείων μετατρέπει τις ιμπεριαλιστκές χώρες σε ρυθμιστές τιμών, ξεκλειδώνοντας το μονοπωλιακό οπλοστάσιο (περαιτέρω συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου, εξάρτηση των χωρών- καταναλωτών, ντάμπιγκ για την εξάλειψη του ανταγωνισμού).

ΥΓ. Οφείλουμε να δηλώσουμε πως απολαμβάνουμε τις δηλώσεις Τραμπ. Αυτή που μας… στιγμάτισε ήταν η δήλωση για το ιρανικό νησί Χαργκ (βασικός κόμβος για το ιρανικό πετρέλαιο): «Μπορεί να πάρουμε το νησί Χαργκ, μπορεί και όχι. Δεν έχουν άμυνα [οι Ιρανοί]. Μπορούμε να το πάρουμε εύκολα». Και οι μέρες περνούν. Θησαυρός το Truth Social.

Α.Α.

Εκτύπωση 🖨
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΚΙΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ πρώτη φορά στην Ιστορία που το Ισραήλ πλήττεται καίρια και ήττάται από ΚΡΑΤΟΣ της Μέσης Ανατολής
Επόμενο άρθρο Νότιος Λίβανος: Ιδιο μοτίβο από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

Σχετικά Αρθρα

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

Οικονομία 1 Σεπ 2026, 13:55

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

Διεθνή 1 Σεπ 2026, 10:41

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:40

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:03

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 05:40

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

Διεθνή 30 Αυγ 2026, 20:13
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

1 Σεπ 2026, 13:55
Καταστολή

Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών

1 Σεπ 2026, 10:51
Διεθνή

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

1 Σεπ 2026, 10:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

1 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

31 Αυγ 2026, 18:28
Πολιτική

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

31 Αυγ 2026, 18:21
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

30 Αυγ 2026, 20:13
Διεθνή

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

30 Αυγ 2026, 12:01
Πολιτισμός

Eκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων καλούν τη Μόστρα της Βενετίας να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία

Ανί Ερνό, Ρότζερ Γουότερς, Γκάι Πιρς, Ματέο Γκαρόνε, Πολ Λάβερτι μεταξύ των υπογραφόντων

30 Αυγ 2026, 10:10
Παιδεία

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

30 Αυγ 2026, 09:05
Διεθνή

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

30 Αυγ 2026, 05:59
Πολιτισμός

Πέτερ Χάντκε, Ανέμελη δυστυχία

30 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

30 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

29 Αυγ 2026, 13:49
Διεθνή

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

29 Αυγ 2026, 10:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

Ημέρα ενάντια στις πολεμικές δαπάνες.

Ημέρα των συνδικάτων για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Κατάρ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).

Αίγυπτος, Λιβύη: Ημέρα επανάστασης (1969).

Πουέρτο Ρίκο: Ημέρα εργασίας (1894).

Τανζανία: Ημέρα ηρώων.

1926: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Τουρκία.

1946: Επαναφορά του Γεωργίου Β’ με δημοψήφισμα (68% ναι, 10,5% όχι, 21,2% λευκά). Από τη ψηφοφορία απέχουν το ΚΚΕ και τα ΕΑΜικά κόμματα.

1953: Συγχώνευση του Δημοκρατικού Κόμματος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού.

1982: Κλείνει η «ΧρωΠει», 6.000 μένουν άνεργοι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo