«Το δικαστήριο αποσύρεται για την έκδοση της απόφασής του, που θα ανακοινωθεί στις 3 Μαΐου, στις 11 η ώρα το πρωί». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του προέδρου, με τα οποία ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαδικασία του έκτακτου τρομοδικείου του Κορυδαλλού (κατ’ όνομα Πενταμελές Εφετείο Αθηνών), που κατέλαβε 245 συνεδριάσεις σε διάρκεια 16,5 μηνών. Στο επόμενο φύλλο, απαλλαγμένοι από το βάρος του ρεπορτάζ, θα επιχειρήσουμε μια συνολική αποτίμηση αυτής της δίκης.
Προηγουμένως, ο Ι. Μυλωνάς, με μια παραληρηματική και γεμάτη εμπάθεια επίθεση προσπάθησε να φορτώσει στον Δ. Κουφοντίνα το μπουγέλωμα με λάσπη (όπως λέει ο ίδιος, γιατί αυτοί που το έκαναν μιλούν για άλλα υλικά) που δέχτηκε στο γραφείο του. Αυτός που τόσες μέρες πάσχιζε να χτυπήσει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για τον πελάτη του, προσχώρησε σ’ αυτή ακριβώς τη λογική: ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό Κουφοντίνας καθοδηγεί το μπουγέλωμα του Μυλωνά! Η τέλεια αστυνομική λογική, με την οποία δεν θα ασχοληθούμε, γιατί δεν ενδιαφέρει τη δίκη.
Προηγουμένως, το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα Μυλωνά για ανάγνωση της πραγματογνωμοσύνης γαλλίδας γραφολόγου, που είχε προσκομίσει ο Αντ. Κοντ. Αρχικά, το αίτημα απέρριψε ο πρόεδρος, ο Μυλωνάς προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο ομόφωνα απέρριψε το αίτημα, με το επιχείρημα ότι «ουδεμία εξαιρετική περίπτωση αποδείχθηκε ότι συντρέχει για να κατατεθεί τώρα το έγγραφο. Είχε δηλωθεί ότι ο κ. Κοντ συμπαρίστατο με τον κ. Μυλωνά και δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί η καθυστέρηση σε παράλειψη του δικαστηρίου πού επιτρέπει επανόρθωση».
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των διορισμένων συνηγόρων Αγγελή και Κάβουρα, στη διάρκεια των οποίων ο Α. Γιωτόπουλος αποχώρησε, καταγγέλλοντας ότι δεν τον υπερασπίζονται αλλά τον υπονομεύουν.
Η εισαγγελέας δεν δευτερολόγησε και αυτό δεν μας προξένησε καμιά εντύπωση. Φρονίμως ποιούσα η κ. Κουτζαμάνη προτίμησε να μην αναμετρηθεί με τον τεκμηριωμένο λόγο της υπεράσπισης. Εχει, άλλωστε, τη σιγουριά ότι και το δικαστήριο βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια, οπότε γιατί να ανησυχεί; «Ας τελειώνουμε μια ώρα γρηγορότερα, για ν’ αναλάβουμε καθήκοντα στον Αρειο Πάγο».
Δευτερολόγησαν μόνο ο Γιάννης Σερίφης και ο Ηρακλής Κωστάρης.
Ο Γ. Σερίφης έστρεψε τα πυρά του ενάντια στους εισαγγελείς της έδρας κατηγορώντας τους (όχι αδικαιολόγητα) ότι «απέδειξαν περίτρανα, ότι η παρουσία τους εδώ ήταν διεκπεραιωτική, ότι ήρθαν με ειδικές οδηγίες, ότι είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία με τα γνωστά ανταλλάγματα», γι’ αυτό και «αντί της παρουσίασης πραγματικών, απτών αποδεικτικών στοιχείων ενοχής μας, αποκομίσαμε τα ακροδεξιά παρακρατικά κηρύγματα και παραληρήματα της εισαγγελέως, το ιδεολογικό της μίσος και εκδικητικότητα και μεγάλα υποκριτικά ψέματα. Απέδειξαν ότι δεν θέλουν μόνο να απαξιώσουν, στιγματίσουν και καταδικάσουν τη δράση της συγκεκριμένης Οργάνωσης, αλλά κύρια την αντίσταση 1967-1974 ενάντια των στρατοκρατών πού οι ίδιοι τους γαλουχήθηκαν και υπηρέτησαν». Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αποσπάσματα της εισαγγελικής αγόρευσης, για να καταδείξει ότι «παρερμήνευσε, παρέφρασε, διαστρέβλωσε και ποινικοποίησε τους μάρτυρες υπεράσπισης, συγγενικές, συναδελφικές, φιλικές, πολιτικές, κοινωνικές, εργασιακές σχέσεις».
Και η κατάληξή του: «Εγώ δεν είμαι κατηγορούμενος, εσείς με εμπλέκετε με κατηγορίες. Φροντίστε να τις τεκμηριώσετε με απτά και γνήσια στοιχεία και όχι με ομολογίες πού έγιναν για τη διευκόλυνση του χαφιεδο-τρομονόμου».
Εμφανώς φορτισμένος ο Ηρακλής Κωστάρης διεκδίκησε για τελευταία φορά σ’ αυτή την αίθουσα το δίκιο του: Εχω αρνηθεί κάθε κατηγορία και προσπάθησα όσο πιο έντιμα μπορούσα να αποδείξω ότι τα πάντα σε βάρος μου είναι σκευωρία. Δεν παρακάλεσα, προσπάθησα να διεκδικήσω την ελευθερία μου. Είδα μια συντονισμένη προσπάθεια να πετύχουν την καταδίκη μου με κάθε τρόπο, παρουσιάζοντας καταφανέστατα ψέματα ως αλήθεια. Για παράδειγμα η εισαγγελέας για την υπόθεση Μπακογιάννη επικαλέστηκε προανακριτική του Καρατσώλη, ότι δήθεν με ενοχοποιεί, ενώ δεν λέει τίποτε. Παρέβλεψε άλλα στοιχεία, όπως του Βασίλη Ξηρού που με αθωώνει, αφού λέει ξεκάθαρα ότι ο Χάρης ήταν ο ίδιος με τον Τάκη που ήταν παλιό μέλος. Επιδιώκουν να κρατήσουν εδώ μια ομάδα για να δείξουν ότι τελείωσε. Είναι η πρώτη φορά που ανθρώπινα παρακαλώ να μην με εντάξετε, στα πλαίσια σκοπιμοτήτων, σε μια ομάδα. Παρακαλώ δικάστε με δίκαια».
Σ’ αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε η διαδικασία και το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 3 Μάη.