Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 27 Ιούνη
  • Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση
  • Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ
  • Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες
  • Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Σταμάτησαν οι φοιτητικές καταλήψεις
Παιδεία

Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

Σταμάτησαν οι φοιτητικές καταλήψεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Απρ 2007, 00:00

Οπως αποδείχτηκε, το φοιτητικό κίνημα δεν είχε άλλα καύσιμα στις μηχανές του και έτσι οι καταλήψεις, που είχαν ξεκινήσει από τις 10 Γενάρη, ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Οι πορείες της περασμένης Πέμπτης, με μικρή -αν και διόλου ασήμαντη- συμμετοχή, ήταν το κύκνειο άσμα αυτού του αγώνα και στηρίχτηκαν από το μπλοκ των καταλήψεων και κυρίως από εκείνες τις δυνάμεις που ζύμωσαν την πρόταση για συνέχιση των καταλήψεων και μετά το Πάσχα (η επιχειρηματολογία των φοιτητών της «Κόντρας», που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις σ’ αυτή την προσπάθεια, καταγράφεται στην προκήρυξή τους που δημοσιεύεται στη διπλανή σελίδα).

♦Υποχώρηση, όχι ήττα

Ο νόμος-πλαίσιο της κυβέρνησης Καραμανλή δεν καταργήθηκε σ’ αυτή τη φάση. Το φοιτητικό κίνημα δεν κατάφερε να φτάσει σ’ αυτό το στόχο. Το αποτέλεσμα, όμως, σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί σαν νίκη της κυβέρνησης και ήττα του κινήματος. Περισσότερο με μια ανακωχή μοιάζει. Με μια εύθραυστη ισορροπία, που οι επόμενοι μήνες θα δείξουν προς ποια κατεύθυνση θα διαταραχθεί. Γιατί ως διαρκής ισορροπία δεν πρόκειται να διατηρηθεί. ‘Η η κυβέρνηση θα φοβηθεί το κόστος ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων και δεν θα δοκιμάσει να εφαρμόσει τις βασικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου ή θα το αποτολμήσει και τότε θα φανεί τι δυνάμεις υπάρχουν και στο φοιτητικό κίνημα, αλλά και στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών που έχουν ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια στο νόμο-πλαίσιο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φοιτητικό κίνημα μπορούσε να καταργήσει αυτό το νόμο, αν συνέχιζε τις καταλήψεις του. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, με την κυβέρνηση στριμωγμένη από το σκάνδαλο της καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Απ’ αυτή την άποψη, σίγουρα το φοιτητικό κίνημα έχασε μια ευκαιρία. Ομως, δεν είμαστε εδώ για να θρηνούμε για τις χαμένες ευκαιρίες, αλλά για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να καταθέσουμε τις απόψεις μας γι’ αυτό που έγινε και γι’ αυτό που πρέπει να γίνει, στη συζήτηση που αναμφίβολα θ’ ανάψει μέσα στο κίνημα και ιδιαίτερα στους κόλπους των πιο πρωτοπόρων στοιχείων του, αυτών που πρωτοστάτησαν και στους δυο γύρους των καταλήψεων του τελευταίου χρόνου.

♦ Παρακαταθήκες

Ας δούμε, όμως, τι κατέκτησε το φοιτητικό κίνημα μ’ αυτό το δεύτερο γύρο καταλήψεων.
u Κατάφερε να σταματήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, σπρώχνοντας το ΠΑΣΟΚ συνολικά έξω από την αναθεωρητική διαδικασία. Μια νίκη η σημασία της οποίας δεν πρέπει να μειώνεται, όπως κάνει ο Περισσός, με επίκληση του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει τη θέση του υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εγγύηση για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά το φοιτητικό κίνημα, που κόντρα στην ηττοπαθή και διαλυτική τακτική του Περισσού, κατάφερε να νικήσει σ’ αυτή τη φάση και το ίδιο θα καταφέρει και στην επόμενη.

♦ Κατάφερε να αποδομήσει το νόμο-πλαίσιο της Γιαννάκου, να φέρει στη θέση του απολογητή το κομμάτι εκείνο του πανεπιστημιακού κατεστημένου που τον στήριζε και να καταδείξει σε όλη την εργαζόμενη κοινωνία την ουσία του. Ο νόμος αυτός έχει καταστεί εντελώς αναξιόπιστος στα μάτια προπαντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και δύσκολα θα βρεθούν μέσα στα πανεπιστήμια δυνάμεις να τον στηρίξουν. Και πάντως, οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του δεν θα είναι «αναίμακτη».

♦ Κατάφερε, μετά από πολλά χρόνια ντροπής, πολλά χρόνια πλήρους απραξίας, να συγκροτηθεί ως κίνημα. Να ανακαλύψει τις αξίες της συλλογικότητας και του αγώνα. Να αμφισβητήσει τα κυρίαρχα ιδεολογήματα, τον ατομικισμό, τον καριερισμό, την οσφυοκαμψία, την υποταγή. Μια ολόκληρη γενιά δοκίμασε τα βήματά της σ’ ένα δρόμο που δεν είχε βαδίσει προηγούμενα και κατάφερε, κόντρα σε μύρια όσα εμπόδια, να βαδίσει μέχρι το τέλος με το κεφάλι ψηλά. Ακόμα και όταν οι δυνάμεις της την εγκατέλειψαν και δεν μπορούσε να τραβήξει άλλο.

♦Τέλος, κατάφερε να διαμορφώσει ένα ισχυρό ριζοσπαστικό μπλοκ, που δεν αποτελείται από το άθροισμα των οργανωμένων παρατάξεων που συμμετείχαν στο μπλοκ των καταλήψεων, αλλά από τους φοιτητές που χωρίς ιδιοτέλεια και πολιτική υστεροβουλία πήραν στις πλάτες τους αυτόν τον αγώνα, στήριξαν τις καταλήψεις, μάτωσαν στις πορείες, εισέπνευσαν τα χημικά των πραιτόρων του κράτους, συγκρούστηκαν με τις κατεστημένες δομές της κοινωνίας. Αυτοί οι φοιτητές ήταν το πραγματικό μπλοκ των καταλήψεων και όχι οι υπογραφές κάτω από τα «πλαίσια». Η δυναμική αυτού του μπλοκ φάνηκε και στις συνελεύσεις αυτής της εβδομάδας, κυρίως αυτές της Δευτέρας και της Τρίτης, γιατί την Τετάρτη τα πράγματα είχαν ήδη κριθεί. Το μπλοκ των καταλήψεων κατέγραψε σημαντικότατα ποσοστά ψήφων στις περισσότερες συνελεύσεις και αν δεν υπήρχε το πισώπλατο χτύπημα των δυνάμεων του Περισσού και του ΣΥΝ, που διέσπασαν τα «πλαίσια» των συντονιστικών επιτροπών κατάληψης, θα είχαμε ένα σημαντικό αριθμό καταλήψεων και αυτή την εβδομάδα.

Ολα αυτά το φοιτητικό κίνημα πρέπει να τα κρατήσει. Είναι οι παρακαταθήκες του αγώνα του. Οχι για να τις βάλει σε κάποια βιτρίνα του μουσείου των κινημάτων, αλλά γιατί αυτές οι παρακαταθήκες θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον, αφού τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί.

♦ Τα αίτια της υποχώρησης

Ενα κίνημα που αναπτύσσεται με εκρηκτικό τρόπο και εξίσου εκρηκτικά πέφτει προσφέρει πλούσιο υλικό για μελέτη και συμπεράσματα γενικότερης σημασίας κι αυτό σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μέσα από ένα άρθρο εφημερίδας. Μερικές νύξεις μόνο θα επιχειρήσουμε για τα αίτια που οδήγησαν στην υποχώρηση του κινήματος των καταλήψεων σε μια στιγμή που θα μπορούσε να κερδίσει τον αγώνα. Την κυβερνητική στάση και την κρατική καταστολή δεν θα τα βάλλουμε στη ζυγαριά, γιατί κάθε κίνημα που διεκδικεί πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα βρει απέναντί του την κυβέρνηση και το κράτος που αυτή διαχειρίζεται.

♦ Το κίνημα δεν κατάφερε να σπάσει την κοινωνική απομόνωση, την οποία μεθόδευσαν κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ΜΜΕ και συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Γι’ αυτό, όμως, δε μπορεί να κατηγορήσει κανείς το φοιτητικό κίνημα, αλλά την ίδια την εργαζόμενη κοινωνία, που έβλεπε τα παιδιά της να αγωνίζονται, να δέρνονται και να πνίγονται στα χημικά και δεν αντιδρούσε. Είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο εργατικό κίνημα και την οποία δεν κατάφεραν να αλλάξουν, έστω και προσωρινά οι φοιτητές. Κι είναι αυτό κυρίως που τροφοδότησε την κυβερνητική αδιαλλαξία και τον τσαμπουκά που επιδείχτηκε έναντι των φοιτητών.

Το μόνο για το οποίο θα έπρεπε να κριτικάρει τον εαυτό του το φοιτητικό κίνημα είναι ότι παραμέλησε εντελώς αυτόν τον τομέα και περιορίστηκε απλά στις καταλήψεις και στις ανά εβδομάδα διαδηλώσεις. Δεν εξάντλησε, δηλαδή, όλα τα περιθώρια ξεσηκώματος της κοινωνικής συμπαράστασης.

♦ Σαν συνέπεια και του παραπάνω, η πίεση πάνω στους φοιτητές από τις οικογένειές τους ήταν πολύ μεγάλη. Η ψυχολογία που πέρασε μαζικά ήταν ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να κάνει πίσω και άρα οι φοιτητές ματαιοπονούν και τζάμπα χάνουν μαθήματα και εξετάσεις. Ψυχολογία ανθρώπων που αισθάνονται νικημένοι, που δεν πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν σε οποιοδήποτε τομέα, να κερδίσουν οποιοδήποτε αίτημα. Αυτή η ψυχολογία, σε συνδυασμό με το «νοικοκυριλίκι», αύξησε την πίεση πάνω στους φοιτητές. Αντί για στήριξη, αντί για αισιοδοξία, εισέπραταν καθημερινά απαισιοδοξία και πίεση να σταματήσουν.

♦ Κούραση υπήρχε και μέσα στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα, που δεν είχε συνολικά τον καθαρό ορίζοντα που απαιτείται σε αγώνες που τραβούν σε μήκος. Χάθηκε η εξεταστική του Γενάρη και άρχισε να εμφιλοχωρεί ο φόβος για απώλεια και νέας εξεταστικής, μαζί με το δίλημμα «μέχρι πότε θα κάνουμε κατάληψη»;  Ετσι, με τη βοήθεια και των διάφορων «καλοθελητών» άρχισε να μπαίνει το Πάσχα σαν ορόσημο, λες και θα ήταν δύσκολο στην κυβέρνηση να πληροφορηθεί αυτό το κλίμα, να το τροφοδοτήσει (μέσω των ΜΜΕ) και να επενδύσει σ’ αυτό για να διασώσει το νόμο-πλαίσιο και το γόητρό της.

Αυτή είναι μια εγγενής αδυναμία των αυθόρμητων κινημάτων και ιδιαίτερα εκείνων που δεν κουβαλούν προηγούμενη πείρα, ούτως ώστε στο φως της να μπορούν να καθορίζουν καλύτερα την τακτική της. Εγγενής αδυναμία που έγινε μεγαλύτερη χάρη στα φαινόμενα γραφειοκρατικοποίησης, ανάθεσης και ανυπαρξίας ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης, που χαρακτήρισαν και αυτό το δεύτερο γύρο των φοιτητικών καταλήψεων.

♦ Η εγκατάλειψη του αγώνα από την ΠΟΣΔΕΠ ήταν πλήγμα για το κίνημα. Γιατί η ΠΟΣΔΕΠ δεν περιορίστηκε στη δική της αποχώρηση, αλλά έδρασε διαλυτικά και υπονομευτικά. Αντί να στηρίξει το κίνημα των καταλήψεων, ζητούσε να στοιχηθούν οι πάντες στη γραμμή «να καταργήσουμε το νόμο στην πράξη». Στην ίδια κατεύθυνση έδρασαν την κρίσιμη στιγμή οι δυνάμεις του Περισσού και του ΣΥΝ (ιδιαίτερα οι πρώτες, γιατί οι δεύτερες είναι αμελητέες). Μετατράπηκαν σε «κόκκινη ΔΑΠ», πολύ πιο επικίνδυνη από τη «γαλάζια», γιατί φορούν και αγωνιστική λεοντή. Ετσι, κατάφεραν να επηρεάσουν τα ταλαντευόμενα στρώματα του μπλοκ των καταλήψεων. Στην ίδια κατεύθυνση, αν και όχι ανοιχτά απεργοσπαστικά, κινήθηκε και ένα κομμάτι από τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ. Το αποτέλεσμα ήταν αντί για ένα ενιαίο μπλοκ που με αισιοδοξία βλέπει τον αγώνα του και στηρίζει το πιο ταλαντευόμενο κομμάτι του, να έχουμε πολλαπλασιασμό των φυγόκεντρων δυνάμεων και καλλιέργεια κλίματος απογοήτευσης και ηττοπάθειας.

♦ Τίποτα δεν χάθηκε

Είπαμε και στην αρχή: το κίνημα υποχώρησε, δεν ηττήθηκε. Δεν ήταν, βέβαια, συντεταγμένη υποχώρηση, δεν ήταν όμως και άτακτη φυγή. Από δω και πέρα όλες οι δυνάμεις θα κριθούν σ’ αυτό που έλεγαν και λένε: μπλοκάρισμα του νόμου-πλαισίου σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του. Το πιστεύουν αυτό ή απλά λένε μεγάλα λόγια, ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα ψηφαλάκια στις συνδικαλιστικές εκλογές;

Για τις πρωτοπόρες δυνάμεις του κινήματος η πρόκληση είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις σειρήνες της ατομικότητας, αλλά να δώσουν συνέχεια στη συλλογικότητα που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των καταλήψεων, να κρατήσουν συγκροτημένο τον πυρήνα του μπλοκ, να δοκιμαστούν στα άμεσα και καθημερινά, να μην αφήσουν την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

Πέμπτη, 19.4.07
Επόμενο άρθρο

Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

Νομοσχέδια για μεταπτυχιακά και έρευνα

Σχετικά Αρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 19:40

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 08:31

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

Παιδεία 25 Ιούν 2026, 05:54

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παιδεία 24 Ιούν 2026, 18:52

Υπό διωγμόν οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί – Διώκονται ξανά οι Ζ. Γκέρτσος και Π. Χουντής

Εργατικά 24 Ιούν 2026, 12:30

Σκάνδαλο διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 23 Ιούν 2026, 20:15
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

27 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

27 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Ναϊμ Κάσεμ: Εχουμε ανατρέψει το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο και έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση

26 Ιούν 2026, 20:29
Παιδεία

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

26 Ιούν 2026, 19:40
Κόντρες

Στον Αρειο Πάγο δεν υπάρχουν κερατάδες

26 Ιούν 2026, 19:30
Πολιτική

Οπλο τους η πολιτική κακομοιριά του κοινοβουλευτικού κρετινισμού

Απ' αφορμή τη «σκιώδη κυβέρνηση» του Τσίπρα

26 Ιούν 2026, 13:47
Διεθνή

Η Χεζμπολά χτύπησε τους σιωναζιστές που (ξανα)παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός

26 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

26 Ιούν 2026, 08:31
Διεθνή

Γλίτωσε το βέτο, όχι και το αλεξίσφαιρο τζάμι

26 Ιούν 2026, 07:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούνη

26 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Εξακολουθούν να βυσσοδομούν οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού

25 Ιούν 2026, 22:09
Κόντρες

Χωρίς τη φινέτσα του κονσιλιέρε

25 Ιούν 2026, 19:24
Διεθνή

Τα βρόμικα σχέδια του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ για αφοπλισμό της Παλαιστινιακής Αντίστασης θα αποτύχουν

Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης: Η συνείδηση του λαού μας και της ελεύθερης, επαναστατικής νεολαίας του θα σταθεί απέναντι στους μηχανορράφους

25 Ιούν 2026, 14:23
Πολιτική

Πίσω έχει η Κοβέσι την ουρά

25 Ιούν 2026, 13:38
Διεθνή

Ενας «θολωμένος» Τραμπ προσπαθεί να σταματήσει την κατρακύλα των Ρεπουμπλικανών

25 Ιούν 2026, 10:02
Παιδεία

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

25 Ιούν 2026, 05:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούνη

25 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

ΕΑΣ, ΕΑΣ, να φύγει ο κερατάς…

24 Ιούν 2026, 21:02
Παιδεία

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

24 Ιούν 2026, 18:52
Καταστολή

ΕΙΝΑΠ: Υστατη έκκληση για την υγεία του απεργού πείνας Α. Χατζή

24 Ιούν 2026, 18:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούνη

1907: Καθιερώνεται το εκλογικό βιβλιάριο στην Ελλάδα.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα.

1986: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κηρύσσει παράνομη τη βοήθεια των ΗΠΑ στους Κόντρας (Νικαράγουα).

1994: Βόμβα και βίαια επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων.

1999: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

“Το PosoKanei είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών που δημιούργησε η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Ο καταναλωτής κοιτάζει ποιες είναι οι τιμές σε κάθε είδος και παίρνει μια απόφαση για το πού μπορεί να ψωνίσει φθηνότερα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να γκρινιάζουν, θα έπρεπε να πουν μπράβο που το κάναμε”, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε πως είναι μια πρωτοβουλία που θα έπρέπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια από τις καταναλωτικές οργανώσεις. “Θέλουμε να συμβάλλουμε να υπάρξει καταναλωτική συνείδηση στους πολίτες και να συνεργαστούμε με το καταναλωτικό κίνημα. Είμαστε από την ίδια μεριά του λόφου”, τόνισε χαρακτηριστικά. Για το αν η δημιουργία αυτής της εφαρμογής είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το να γνωρίζει ο πολίτης είναι αποδοχή ότι δεν κάνουμε τίποτα; Σε όλες τις χώρες το καταναλωτικό κίνημα επιβάλει πράγματα και έχει ισχύ, εδώ είναι περιορισμένη η παρεμβατικότητα του. Αντί να πολιτικολογούν ορισμένοι, θα έπρεπε να αναδεικνύουν ορισμένα πράγματα, εκθέτοντας όσους προσπαθούν να αισχροκερδίσουν. Ένα πιο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, θα βοηθούσε και θα έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Μια βδομάδα μετά τη φιέστα του μεγάρου Μαξίμου, όπου «παρουσιάστηκε» στον Μητσοτάκη το PosoKanei για να εισπράξει το θαυμασμό του και τα θερμά του συγχαρητήρια, κατεβαίνει ο πήχυς. «Πώς κάνετε έτσι, ρε παιδιά, μια πλατφόρμα ενημέρωσης είναι, για να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση», λέει ο πολιτικός γυρολόγος Θεοδωρικάκος, αποσυνδέοντας πλήρως το PosoKanei από την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο λαός κάτι τέτοιες συμπεριφορές τις λέει «βάζω την ουρά στα σκέλια». Ο Μητσοτάκης δεν μοίραζε συγχαρητήρια για την «πραγματικά εξαιρετική και πολύ χρήσιμη εφαρμογή», με την οποία «από σήμερα ο έλληνας καταναλωτής αποκτά ένα ακόμα «όπλο» στη μάχη κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής»; Πολιτική αλητεία και κυνισμό του αισχίστου είδους χαρακτηρίσαμε αυτή την τοποθέτηση. Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι ο καταναλωτής «θα γνωρίζει πια στην κυριολεξία πόσο κάνει κάθε προϊόν σε πραγματικό χρόνο, θα μπορεί να συνθέτει το δικό του καλάθι, να συγκρίνει τιμές, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και με αντίστοιχα προϊόντα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα τι και πού έχει συμφέρον να κάνει τις αγορές του»; Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι «είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει τον ανταγωνισμό»; Τώρα όλα αυτά τα έβαλαν… να μην πούμε που. Εκαναν γαργάρα με ταβανόπροκες. Γιατί; Γιατί διαπίστωσαν ότι η αλήτικη προπαγάνδα έγινε μπούμερανγκ και τους χτύπησε κατακούτελα. Ο κόσμος βρίζει. Ακόμα και τα αστικά μίντια δεν βρήκαν κάτι που να τους επιτρέπει να στηρίξουν την προπαγάνδα του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου. Στις πιο ευνοϊκές περιπτώσεις κατέληγαν σε ένα «καλό είναι, αλλά η ακρίβεια…». Γι’ αυτό και αναδιπλώνονται. Το μόνο που έμεινε είναι ένα επικοινωνιακό φιάσκο και τα λεφτά που έβγαλε η εταιρία που έφτιαξε το πρόγραμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    17Ν
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Εφετείο 17Ν
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    ΕΛΑ
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Ποιοι είμαστε
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Επικοινωνία
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Όροι χρήσης
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Ποιοι είμαστε
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Επικοινωνία
  • Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Υποχώρησε το κίνημα, οι στόχοι παραμένουν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo