Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Ιούλη
  • Γάζα: Ο πόλεμος φθοράς γονατίζει το σιωναζιστικό στρατό
  • Διώκουν συνδικαλίστριες επειδή επεδίωξαν να συνομιλήσουν με την Αυτής Υψηλότητα Λίνα Μενδώνη
  • Οι σιωναζιστές χειρότεροι από το Κτήνος
  • Ανυποχώρητη η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
  • Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Πέμπτη, 19.1.06
Εφετείο 17Ν

15η συνεδρίαση

Πέμπτη, 19.1.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Ιαν 2006, 00:00
Πού παίρνονται οι αποφάσεις, στο δικαστήριο ή κάπου αλλού; Με το ερώτημα αυτό βρέθηκε αντιμέτωπο το πενταμελές έκτακτο τρομοδικείο με την έναρξη της συνεδρίασης. Το έθεσε η Γιάννα Κούρτοβικ. Το έθεσε όχι ρητορικά και για δημιουργία εντυπώσεων, αλλά στηριγμένη σε ατράνταχτα στοιχεία.
 
Η συνήγορος επανέφερε το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο διορίστηκαν συνήγοροι του αποχωρήσαντα Α. Γιωτόπουλου. Θύμισε αυτά που είχαν διαμειφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία η ίδια και άλλοι συνήγοροι είχαν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένοι δικηγόροι κακώς διορίστηκαν. Το δικαστήριο είχε απαντήσει τότε, ότι διόρισε τους συνηγόρους από τον ετήσιο κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αγνοώντας τις επισημάνσεις των συνηγόρων, ότι ο νόμος έχει αλλάξει και προβλέπει πως ο ΔΣΑ συντάσσει μηνιαίο και εβδομαδιαίο κατάλογο, από τον οποίο τα δικαστήρια πρέπει να διορίζουν τους συνηγόρους κατ’ απόλυτη αλφαβητική σειρά. Η Γ. Κούρτοβικ δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα απευθύνθηκε στον ΔΣΑ, ο οποίος της απάντησε με έγγραφό του, το οποίο η συνήγορος διάβασε και κατέθεσε στο δικαστήριο. Το έγγραφο είναι καταπέλτης. Αναφέρει ότι ο ΔΣΑ έχει συντάξει ετήσια κατάσταση δικηγόρων που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να περιληφθούν στην παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας (άσχετο προς τη συγκεκριμένη υπόθεση). Για τους αυτεπάγγελτους διορισμούς, αναφέρει το έγγραφο του ΔΣΑ, συντάσσεται  και κατατίθεται στους προϊσταμένους των δικαστηρίων εβδομαδιαία κατάσταση, ενώ αναφέρει ότι ο κατάσταση από την οποίο έπρεπε να γίνει ο διορισμός στη συγκεκριμένη δίκη κατατέθηκε στις 14 Δεκέμβρη. Αυτή η κατάσταση, σημείωσε η Γ. Κούρτοβικ, περιλαμβάνει ονόματα δικηγόρων που αρχίζουν από «Τσ» και τελειώνει στο όνομα Τσακίρογλου. Δεν υπάρχει ετήσια κατάσταση, δεν προβλέπεται από το νόμο, κατέληξε η συνήγορος. Καταθέτω για τα πρακτικά και το απαντητικό έγγραφο του ΔΣΑ και την εβδομαδιαία κατάσταση βάσει της οποίας θα έπρεπε να γίνει ο διορισμός και διατυπώνω το ερώτημα: πού παίρνονται οι αποφάσεις και πού θα παίρνονται οι αποφάσεις;
 
Η εισαγγελέας, στην οποία έδωσε το λόγο ο πρόεδρος, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να μιλήσει! Για να εισπράξει την απορία της Γ. Κούρτοβικ, πώς είναι δυνατόν να αποκαλύπτεται παράνομος διορισμός και αυτή να δηλώνει ότι δεν την αφορά. Παρέμβαση έκανε και ο Δ. Κουφοντίνας. Είναι δυνατόν –είπε- να μη σας αφορά αυτό το ζήτημα; Στην αρχή της διαδικασίας ζητήσατε –είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο- ηπιότητα, όμως εκείνο που βλέπω είναι ότι παραβιάζετε ακόμα και τους τύπους και βέβαια τους δικούς σας νόμους. Τίθεται σοβαρότατο ζήτημα και για σας και για την εισαγγελία. Αυτά προς το παρόν.
 
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας δήλωσε ότι εκπλήσσεται από αυτό το έγγραφο του ΔΣΑ! Φαίνεται ότι ο Παξινός… τρελάθηκε και δεν ξέρει τι λέει. Οχι, δεν το είπε αυτό ο εισαγγελέας, εμείς το λέμε. Οταν πρόκειται να δικαιολογηθεί μια παράνομη απόφαση (έψαξαν και βρήκαν τρεις πρόθυμους να αποδεχτούν το διορισμό και αυτούς διόρισαν), βγάζουμε παρανοϊκό τον ΔΣΑ.
 
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε ο Γ. Γκουντούνας, μολονότι ο πρόεδρος προσπάθησε να μην του δώσει το λόγο, γιατί –όπως είπε- το θέμα δεν τον αφορά! Με αφορά, απάντησε ο συνήγορος, γιατί η δίκη είναι ενιαία, δεν γίνονται παράλληλες δίκες. Και ανέπτυξε την άποψή του. Χρήσιμη ήταν μια επισήμανση του Φρ. Ραγκούση. Η διάταξη αυτή –είπε- θεσπίστηκε για να αποφευχθεί ένας σύγχρονος διαδρομισμός. Υπήρχαν διαμαρτυρίες για δικηγόρους που εμφανίζονταν στα ακροατήρια και κυνηγούσαν το διορισμό τους σε υποθέσεις και γι’ αυτό καταργήθηκε ο ετήσιος κατάλογος και θεσπίστηκε ο εβδομαδιαίος, ώστε να διορίζονται με τη σειρά όλοι οι δικηγόροι και να αποφεύγεται ο διαδρομισμός.
 
Εν προκειμένω, συμπληρώνουμε εμείς, δεν έχουμε διορισμό διαδρομιστών, αλλά προθύμων να διοριστούν. ‘Η μήπως προθυμία και διαδρομισμός πάνε παρέα; Ο πρόεδρος, σαν να μην έτρεξε τίποτα, χωρίς κανένα σχόλιο για το έγγραφο-καταπέλτη του ΔΣΑ, χωρίς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την παράνομη απόφασή του, ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία. Προηγουμένως, απαντώντας στον Δ. Κουφοντίνα, είχε πει –με το γνωστό ήρεμο και απαθές ύφος του- ότι έτσι αποφάσισε το δικαστήριο και, περίπου, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανένα!
 
Στη συνέχεια, ο Γ. Γκουντούνας, διακοπτόμενος συνεχώς από τον πρόεδρο, δήλωσε ότι εξουσιοδοτήθηκε από τον Σάββα Ξηρό να καταθέσει μια δήλωσή του στο δικαστήριο και να υποβάλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Ο πρόεδρος δεν επέτρεψε στον συνήγορο να διαβάσει το περιεχόμενο της αίτησης, η δε εισαγγελέας δήλωσε –με προκλητικό τρόπο- ότι κάποιοι συνήγοροι εφαρμόζουν σχέδιο παρέλκυσης της δίκης, ότι ο συνήγορος του Σάββα Ξηρού θα έπρεπε να υποβάλει το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής στην Εισαγγελία Εφετών και όχι στο δικαστήριο και γι’ αυτό το αίτημα πρέπει να απορριφθεί. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει.
 
Στη συνέχεια, ο Ιππ. Μυλωνάς υπέβαλε ένσταση μη νόμιμης κλήτευσης του εντολέα του Β. Τζωρτζάτου. Οπως σημείωσε, η ένσταση είχε υποβληθεί και πρωτοδίκως και απορρίφθηκε από το δικαστήριο με διάσκεψη διλέπτου επί της έδρας, γεγονός που είχε σχολιαστεί αρνητικά και από τον Τύπο της εποχής. Με τη γνωστή νομική του επάρκεια, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στη βιβλιογραφία, στη νομολογία του Αρείου Πάγου και εκτεταμένα στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαιτεί οι κλήσεις των κατηγορούμενων να αναφέρουν αναλυτικά τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, ώστε αυτοί να γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι η κατηγορία και να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Η κλήση που επιδόθηκε στον Τζωρτζάτο αναφέρει απλά τους νόμους για την παραβίαση των οποίων κατηγορείται, χωρίς καμιά αιτιολογία, όπως απαιτείται. Ο συνήγορος αναφέρθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι για τον Τζωρτζάτο δεν υπάρχει καμιά κατηγορία για συμμετοχή σε πράξεις μετά το 1992, όμως το κατηγορητήριο τον κατηγορεί ως μέλος της 17Ν μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του, χωρίς πουθενά να αναφέρει από ποια στοιχεία προκύπτει αυτό.
 
Η εισαγγελέας, χωρίς καμιά ειδική απάντηση στην εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία του συνηγόρου, ζήτησε να απορριφθεί η ένσταση, ενώ το δικαστήριο και πάλι επιφυλάχτηκε (έγινε φανερή η σπουδή του προέδρου να προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς διακοπές για αποφάσεις, γεγονός που εκτιμούμε ότι προεξοφλεί τη ρίψη των ενστάσεων στον κάλαθο των αχρήστων).
 
Αμέσως μετά, χωρίς ανάσα, μπήκαμε σε μια από τις βασικότερες ενστάσεις, αυτή που αφορά την ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών των κατηγορούμενων. Πρώτος αγόρευσε ο Ιππ. Μυλωνάς, που εισαγωγικά έκανε έναν υπαινιγμό κατά του Δ, Κουφοντίνα, λέγοντας ότι αυτοί που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη πρέπει να τοποθετηθούν για τις προανακριτικές καταθέσεις. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστη ο εντολέας του, ώστε να υπογράψει μια απολογία που άλλοι ετοίμασαν και την έβαλαν μπροστά του. Για την πληρότητα της τοποθέτησής του -όπως είπε- ξεκίνησε από την αρχή, από το έγκλημα του «Ευαγγελισμού», από την παράνομη ανάκριση του πολυτραυματία και υπό την επήρρεια ουσιών –όπως ο ίδιος έχει καταγγείλει- Σάββα Ξηρού. Καθώς ο συνήγορος αναφερόταν αναλυτικά σ’ αυτό το ζήτημα, που έχει μεγάλη σημασία για τον εντολέα του, γιατί -όπως είπε- έτσι αποκαλύπτεται ότι δεν ήταν ο Τζωρτζάτος αυτός που πρώτος «τα είπε όλα στην Αντιτρομοκρατική», αλλά αυτά που φέρεται να είπε ο Τζωρτζάτος είναι μια κατασκευή που έγινε με βάση την παράνομη ανάκριση του Σ. Ξηρού και τα όσα είπε ή δεν είπε σ’ αυτή, ο πρόεδρος παρενέβη, παρατηρώντας ότι ο Σ. Ξηρός τα έχει συνομολογήσει όλα, σχετικά με τη συμμετοχή του στις διάφορες ενέργειες, και έχει πει μόνο ότι δεν ισχύουν αυτά που αναφέρονται στους συγκατηγορουμένους του! Κατά την εκτίμησή μας, ο πρόεδρος εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να μας έλεγε την απόφαση: αντίγραφο της πρωτόδικης.
 
Συνεχίζοντας, ο Ι. Μυλωνάς αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα της εποχής, που αποκάλυπταν τις καθημερινές επισκέψεις και «συζητήσεις» του Διώτη με τον Σάββα στον «Ευαγγελισμό», πάντα νύχτα, οι οποίες μάλιστα βιντεοσκοπούνταν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ι. Μάνδρου στο «Βήμα», αλλά και στη συνέντευξη-αφιέρωμα που η ίδια δημοσιογράφος πήρε από τον Διώτη και δημοσιεύτηκε στο «Βημαgazino», στα οποία ο αναφέρθηκε αναλυτικά. Υπέβαλε δε αίτημα να κληθεί ως μάρτυρας η Ι. Μάνδρου, για να πει πώς και από ποιον πληροφορήθηκε για τη βιντεοσκόπηση των «εξομολογήσεων» του Σάββα στον Διώτη και αν γνωρίζει πού βρίσκεται το υλικό αυτής της βιντεοσκόπησης, ώστε να αναζητηθεί και να προβληθεί στο δικαστήριο. Νέα διακοπή από τον πρόεδρο, που παρατήρησε στον συνήγορο ότι στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν απεδείχθη ότι έγινε βιντεοσκόπηση! Ο πρόεδρος, που δικάζει έφεση κατά της απόφασης του προηγούμενου δικαστήριου, δέχεται a priori όσα αυτή η απόφαση περιλαμβάνει! Ο Ι. Μυλωνάς απάντησε στον πρόεδρο ότι, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, στο δεύτερο βαθμό εξετάζονται από την αρχή τα πάντα. Νομικά είσαστε υποχρεωμένοι να ξεχάσετε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κατέληξε. Πλην, όμως, τα νομικά αυτονόητα μάλλον δεν έχουν θέση σ’ αυτές τις σημαντικές πολιτικές δίκες. Αυτό αποδεικνύει το περιεχόμενο των δυο διακοπών του προέδρου στη διάρκεια της αγόρευσης Μυλωνά.
 
Μετά το διάλειμμα των 12:00, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόρριψη του αιτήματος για ανάκληση του διορισμού συνηγόρων στον Α. Γιωτόπουλο, καθώς και της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Σάββα Ξηρού (δεν πάρθηκε απόφαση για την ένσταση ακυρότητας της κλήσης του Τζωρτζάτου) και ζήτησε από τον Ι. Μυλωνά να συνεχίσει, εκθέτοντας τα σχετικά με τα βασανιστήρια που υπέστη ο εντολέας του, τα οποία θα στηρίξουν το αίτημά του για ακύρωση της προανακριτικής του κατάθεσης. Ο συνήγορος απάντησε ότι δεν μπορούν όλα τα ζητήματα να ριχτούν φίρδην-μίγδην σ’ ένα σακούλι, αλλά πρώτα να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις σχετικά με τις προανακριτικές καταθέσεις του Σ. Ξηρού και μετά να τεθούν, ως αυτοτελές ζήτημα, τα βασανιστήρια στον Β. Τζωρτζάτο. Ο πρόεδρος επέμενε να μιλήσει ο συνήγορος και για τον Τζωρτζάτο, όμως αυτός είπε ότι δεν έχει μαζί του τα στοιχεία που θέλει να χρησιμοποιήσει, γιατί δεν φανταζόταν ότι θα ανακατεύονταν όλα τα ζητήματα. Επέμεινε, ότι ο ίδιος πήρε το λόγο για να κάνει μόνο μια εισαγωγή και να αναφερθεί στις προανακριτικές καταθέσεις του Σ. Ξηρού και ότι περιμένει να προηγηθούν οι συνάδελφοί του και μετά να συνεχίσει με το ζήτημα των βασανιστηρίων του Β. Τζωρτζάτου, το οποίο θα προβληθεί ως αυτοτελής ισχυρισμός. Ο Φρ. Ραγκούσης διαμαρτυρήθηκε για την παραβίαση της σειράς και επέκρινε τον Ι. Μυλωνά, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται να καθορίζει αυτός τη δικονομική τάξη με ένα στιλ του τύπου «πρώτα θα μιλήσω εγώ, μετά οι άλλοι, μετά πάλι εγώ». Υπήρξε ένταση, γιατί ο Φρ. Ραγκούσης χρησιμοποίησε ειρωνικές εκφράσεις («εδώ είναι Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και όχι Μυλωνοδικείο το Ιπποκράτειο»), ο Ι. Μυλωνάς δήλωσε ότι αποχωρεί μετά απ’ αυτή την επίθεση και ο πρόεδρος διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
 
Με την επιστροφή της Εδρας, ζήτησε το λόγο ο Δ. Κουφοντίνας, και σε ήρεμο τόνο δήλωσε: «Η δίκη αυτή είναι μια ιστορική πολιτική δίκη. Πρέπει όλοι να το δεχτούν».  Ηταν μια δήλωση γεμάτη νόημα. Ο Ι. Μυλωνάς δήλωσε ότι μετά την επίθεση που δέχτηκε από το συνάδελφό του δεν έχει την απαιτούμενη νηφαλιότητα για να συνεχίσει και γι’ αυτό μέχρι το τέλος της διαδικασίας τον Β. Τζωρτζάτο θα εκπροσωπήσει άλλος συνήγορος, ο ίδιος δε θα επανέλθει την επομένη το πρωί.
 
Ο Γ. Γκουντούνας ζήτησε να διαβαστεί η δήλωση του Σάββα Ξηρού, όμως ο πρόεδρος δεν το δέχτηκε, μολονότι το αίτημα έθεσε και η Γ. Κούρτοβικ. Ο Χρ. Ξηρός ζήτησε το λόγο και διάβασε ένα κομμάτι από τα πρακτικά της πρώτης δίκης, στο οποίο ο Σάββας έλεγε «δεν έχω ομολογήσει τίποτα, έχει ομολογήσει η Αντιτρομοκρατική και εγώ με δεμένα μάτια έβαλα ένα Σ για υπογραφή». Στη συνέχεια μιλούσε για κατασκευασμένο και εντελώς σαθρό κατηγορητήριο. Τι πιο σαφές; αναρωτήθηκε ο Χρ. Ξηρός. Διότι ακούστηκε εδώ μέσα ότι ο αδερφός μου έδωσε ομολογία. Αυτά για την Ιστορία και για τον κύριο Ιπποκράτη.
 
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Γιάννης Σταμούλης (υπεράσπιση Καρατσώλη και Κωστάρη), ο οποίος με άρτια νομική επιχειρηματολογία, στηριζόμενος και στη μεγάλη του πείρα (είναι ο Νέστορας στα έδρανα της υπεράσπισης), υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραμένουν στη δικογραφία προανακριτικές καταθέσεις που πάρθηκαν με αντιδικονομικό και παράνομο τρόπο. Διότι, από τη στιγμή που ασκήθηκε δίωξη και της υπόθεσης επιλήφθηκε ανακριτής, δεν μπορεί η Αστυνομία να διενεργεί προανακριτικές πράξεις. Ο εισαγγελέας Διώτης, που ήταν ο αρμόδιος για την προστασία της νομιμότητας, συνήργησε σ’ αυτή την παρανομία. Στην τοποθέτησή του υπήρξε σύντομος, ενώ την ένσταση με τη νομική επιχειρηματολογία την κατέθεσε γραπτώς Το ίδιο αίτημα στήριξε και η Τ. Χριστοδουλοπούλου (υπεράσπιση Κωστάρη), που χαρακτήρισε τις προανακριτικές απολογίες όχι μόνο παράνομες αλλά και πλαστές και ζήτησε την απόσυρσή τους, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
 
Ο Φρ. Ραγκούσης (υπεράσπιση Χρ. Ξηρού), αφού ζήτησε αρχικά συγνώμη για τις λεκτικές υπερβολές του, που είχαν προηγηθεί, αναφέρθηκε αναλυτικά στις κραυγαλαίες δικονομικές παραβιάσεις που σχετίζονται με τις προανακριτικές πράξεις: προανάκριση ενώ είχε αρχίσει η κύρια ανάκριση, απολογία στην ανακρίτρια ενώ είχε οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής, απολογίες χωρίς δικηγόρους κ.λπ. κ.λπ.
 
Ο Π. Ρουμελιώτης (συνήγορος Ν. Παπαναστασίου) αναφέρθηκε στην προανακριτική κατάθεση του Χρ. Ξηρού από την οποία έχει έννομο συμφέρον ο εντολέας του και στάθηκε ιδιαίτερα στην ύπαρξη έντυπης αναφοράς στο κείμενο των προανακριτικών απολογιών, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος δήλωνε ότι δεν επιθυμεί να απολογηθεί παρουσία δικηγόρου. Ο Π. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε σε ad hoc άποψη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παπαδάκη, γραπτώς διατυπωμένη, που λέει ότι αυτές οι έντυπες αναφορές είναι παράνομες, γιατί αντίκεινται στις διατάξεις περί δίκαιης δίκης και απέδειξε ότι για δικονομικούς λόγους αυτή η προανακριτική απολογία πρέπει να κριθεί άκυρη και να αποσυρθεί από τη δικογραφία. Το ίδιο ισχύει και για άλλες -κατέληξε ο κ. Ρουμελιώτης- αλλά δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ σ’ αυτές, επειδή δεν αναφέρονται στον εντολέα μου.
 
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

15η συνεδρίαση

Ξανά για τη στρατηγική του φόβου
Επόμενο άρθρο

15η συνεδρίαση

Παρασκευή, 20.1.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Ο πόλεμος φθοράς γονατίζει το σιωναζιστικό στρατό

24 Ιούλ 2025, 21:05
Εργατικά

Διώκουν συνδικαλίστριες επειδή επεδίωξαν να συνομιλήσουν με την Αυτής Υψηλότητα Λίνα Μενδώνη

Την πρόεδρο και μία εργαζόμενη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, που ήθελαν να εκθέσουν τα αιτήματα του κλάδου

24 Ιούλ 2025, 20:13
Κόντρες

Οι σιωναζιστές χειρότεροι από το Κτήνος

24 Ιούλ 2025, 19:02
Διεθνή

Ανυποχώρητη η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση παρέδωσε την απάντησή της στους σιωναζιστές και τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

24 Ιούλ 2025, 13:45
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας

24 Ιούλ 2025, 12:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

24 Ιούλ 2025, 00:01
Κόντρες

Ο Θάνος της σφαλιάρας

23 Ιούλ 2025, 19:51
Πολιτική

Στο κενό θα πέσουν οι κυβερνητικές απειλές για καταστολή στο αντι-σιωνιστικό κίνημα

23 Ιούλ 2025, 18:31
Παιδεία

Οργή φοιτητών και πανεπιστημιακών για τη γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως άντρα εγκληματικότητας

Ολοκληρώθηκε η «διαβούλευση» του πολυνομοσχέδιου-σκούπα

23 Ιούλ 2025, 17:37
Καταστολή

Από τη δαιμονοποίηση στην ποινικοποίηση: Οταν το άσυλο μετατρέπεται σε έγκλημα

23 Ιούλ 2025, 17:32
Διεθνή

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Γάζας αντιμέτωποι με τον λιμό

23 Ιούλ 2025, 17:10
Πολιτική

Oλοι-ες στην αντισιωνιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 25/7 στις 20:00 στο Μοναστηράκι

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

23 Ιούλ 2025, 12:49
Εργατικά

Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών

23 Ιούλ 2025, 12:27
Αγροτικά

Ιδού η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (ντοκουμέντα)

Μονόδρομος η καταδίκη κατά το κατηγορητήριο των εφτά μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

23 Ιούλ 2025, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

23 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Σύρος: «Ξύδι, ξύδι και καλό ταξίδι» – Εφυγε το κρουαζιερόπλοιο, χωρίς να κατεβάσει τους σιωνιστές τουρίστες

22 Ιούλ 2025, 18:50
Καταστολή

Συνάντηση των έξι: Οταν οι ισχυροί της Ευρωλάνδης χτίζουν νέα τείχη

22 Ιούλ 2025, 12:07
Καταστολή

Χαιρετισμός του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Ζορζ Αμπνταλλά

22 Ιούλ 2025, 11:27
Πολιτική

Kαι στη Σύρο και παντού: Εξω τα σιωναζίδια από την Ελλάδα

22 Ιούλ 2025, 09:41
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

Ολλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Τυνησία: Ημέρα δημοκρατίας (1957).

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο η κατάσκοπος της Γερμανίας Μάτα Χάρι.

1929: Ψηφίζεται ο Ν.4299 γνωστός ως “ιδιώνυμο“.

1934: Ναζί δολοφονούν τον αυστριακό καγκελάριο Ενγκελμπερτ Ντόλφους.

1944: Δολοφονείται από δωσίλογους ασφαλίτες μετά από φριχτά βασανιστήρια η Ηλέκτρα Αποστόλου.

1949: 24 έμποροι και βιομήχανοι συλλαμβάνονται ως ενισχυτές του ΚΚΕ.

1995: Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο μετρό του Παρισιού, επτά νεκροί και ογδόντα τραυματίες.

2000: Δολοφονείται 22χρονος πρόσφυγας από αξιωματικό του στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

2002: Συλλαμβάνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 15η συνεδρίαση

    17Ν
    • 15η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 15η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 15η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 15η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 15η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 15η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 15η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 15η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 15η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 15η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 15η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 15η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 15η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 15η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 15η συνεδρίαση

      15η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 15η συνεδρίαση

      15η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 15η συνεδρίαση

      15η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 15η συνεδρίαση

      15η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 15η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 15η συνεδρίαση

    15η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 15η συνεδρίαση

    15η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 15η συνεδρίαση

    15η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 15η συνεδρίαση

    15η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 15η συνεδρίαση

    15η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 15η συνεδρίαση

    15η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo