Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει ξαναφουντώσει και στο ΥΠΑΑΤ αυτοαποθεώνονται για την «εκρίζωση της πανώλης»
  • Το Ισραήλ ελέγχει το 42% της Δυτικής Οχθης καθώς οι εποικισμοί και τα φυλάκια φτάνουν τα 592
  • Σαν σήμερα 24 Αυγούστου
  • Μαχμούντ Καμάτι: Τα όπλα της Αντίστασης είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Χεζμπολά
  • Η Οδύσσεια του Νόλαν και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός
  • Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Βαθύ Κόκκινο»«Ποινικός λαϊκισμός» ή εκφασισμός;
Βαθύ Κόκκινο

«Ποινικός λαϊκισμός» ή εκφασισμός;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Νοέ 2022, 00:02

Με το που «έσκασε» η υπόθεση των Σεπολίων, με πρωταγωνιστή το εξέχον στέλεχος της ΝΔ και βαθιά θρησκευόμενο Μίχο, ο Βορίδης εμφανίστηκε και ζήτησε τον χημικό ευνουχισμό των παιδοβιαστών. «Εθελοντικά», όπως εξήγησε. Αν δεν το δεχτούν, τότε να μη βγαίνουν ποτέ από τη φυλακή.

Αν ακολουθούσαμε τη λογική του, θα έπρεπε να προτείνουμε ακρωτηριασμό άνω άκρων των φασιστών που συμμετέχουν σε καταδρομικά πογκρόμ χρησιμοποιώντας τσεκούρι ή άλλο φονικό όπλο. Σαν τον Βορίδη, ας πούμε. Ας τ’ αφήσουμε, όμως, αυτό…

Δεν μπορούμε, όμως, να μη σημειώσουμε την άκρως επιλεκτική κατασταλτική ευαισθησία του ακροδεξιού υπουργού του Μητσοτάκη.

Οταν αποκαλύφθηκε ότι ο σύμβουλος του Μητσοτάκη και πρώην βουλευτής της ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης «αγόραζε» άγουρα παιδιά στη Μολδαβία της φτώχειας και της εξαθλίωσης, για να χορτάσει τις σεξουαλικές του ορέξεις, δεν είδαμε τον Βορίδη ή οποιονδήποτε άλλο να ζητά χημικό ευνουχισμό. Αντίθετα, είδαμε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ να εμφανίζονται ξεδιάντροπα στο δικαστήριο στο πλευρό του παιδόφιλου.

Οταν ο Λιγνάδης καταδικάστηκε (ο Μίχος δεν έχει καταδικαστεί ακόμη) για δύο βιασμούς ανηλίκων, αλλά παρά ταύτα αφέθηκε ελεύθερος με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που άσκησε, δεν ακούσαμε τον Βορίδη να προτείνει το βασανιστήριο του χημικού ευνουχισμού, αλλιώς στη φυλακή για πάντα.

Ο αρθρογράφος του Συγκροτήματος Μαρινάκη, Γ. Παπαχρήστος, αναφερόμενος στον Κρητικό που τον «βιτριόλισε» η εν διαστάσει σύζυγός του, έγραφε στην καθημερινή στήλη του στα «Νέα» στις 24 Οκτώβρη, ότι καταδικάστηκε σε «κάθειρξη… 89 ετών!!! Και κατά συγχώνευση ισόβια. Τα οποία ισόβια αποτιμώνται από το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα σε 25 χρόνια φυλακή. Μετά τα 25 χρόνια βγαίνεις έξω, ελεύθερος κι ωραίος, ακόμη κι αν είσαι ο Μπάμπης ο πιλότος ή ο Κουφοντίνας, ‘’ο Λουκάς της 17 Νοέμβρη’’. Πόσο έμεινε στη φυλακή το παλικάρι που προαναφέρω; Μόλις 7 χρόνια!!! Αποφυλακίστηκε πρόσφατα, κάνοντας χρήση των ‘’ευεργετικών διατάξεων του νόμου’’ και εκμεταλλευόμενος ένα παραθυράκι που λέει ότι αν δεν σου ρίξει το δικαστήριο απευθείας ισόβια κάθειρξη αλλά τα ισόβια προκύψουν κατά συγχώνευση ποινών για επιμέρους αδικήματα, μπορείς να αποφυλακιστείς υπό προϋποθέσεις!».

Ακόμη και πρωτοετής της Νομικής γνωρίζει ότι «ισόβια κατά συγχώνευση ποινών» δεν υπάρχουν. Οτι άλλο είναι το άθροισμα των ποινών για διάφορα αδικήματα και άλλο η συγχώνευσή τους. Στη συγχώνευση παίρνεται ως βάση η μεγαλύτερη ποινή και προσαυξάνεται με το μισό (ή και λιγότερο) καθεμιάς από τις άλλες ποινές. Οποιο κι αν είναι το άθροισμα που βγαίνει μετά τη συγχώνευση, το μέγιστο της εκτιτέας ποινής είναι τα 20 χρόνια (με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα ήταν 25 χρόνια).

Δεύτερο, με μία ισόβια καταδίκη αποφυλακίζεσαι μετά από 16 χρόνια «σκαστής» έκτισης και 4 χρόνια μεροκάματα (με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα ήταν 15 και 4). Μόνο οι πολυϊσοβίτες βγαίνουν στα 25 χρόνια (με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα ίσχυε και γι’ αυτούς ό,τι για τους ισοβίτες).

Για τους Παπαχρήστους, όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Κατασκευάζουν ένα ψεύτικο ποινικό δίκαιο, για να φανούν πιο αληθοφανείς οι ανατριχιαστικοί κατασταλτικοί ισχυρισμοί τους. Και βέβαια, ξεκινούν από τον Μίχο και άλλους παιδοβιαστές (όχι όμως από τον Λιγνάδη) για να καταλήξουν στον… Κουφοντίνα. Οι παιδοβιαστές, οι ναρκέμποροι και οι γυναικοκτόνοι στο ίδιο τσουβάλι με τους αγωνιστές της ένοπλης επαναστατικής πάλης! Παπαχρήστος: «Οπως, ας πούμε, το ‘’δίκαιο αίτημα’’ Κουφοντίνα. 25 ανθρώπους έστειλε στον τάφο ο παρανοϊκός δολοφόνος, να αποφυλακιστεί αιτείται – κι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα το αίτημα του βλαμμένου αγωνιστή».

Οι ακροδεξιοί-φασίστες του Βελόπουλου το λένε πιο ωμά. Ελεγε ο εισηγητής τους στη συζήτηση για το νέο σωφρονιστικό κώδικα: «Πολυισοβίτες. Δηλαδή, ο Γιωτόπουλος που έχει καταδικαστεί σε 17 χρόνια ισόβια, στα 22 χρόνια θα μπορεί να βγαίνει κανονικά με τακτικές άδειες έξω. Ο Ξηρός 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Αρα, δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι επικίνδυνοι. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν πρέπει να ξαναδούν το φως του ήλιου. Μπήκε ισόβια, σημαίνει ισόβια. (…) Ο κρατούμενος εγκληματίας, ο παιδοβιαστής, ο άνθρωπος ο οποίος φέρνει τόνους ναρκωτικά και σκοτώνει τα παιδιά μας, όταν τιμωρείται δεν πρέπει να ξαναβγεί από τη φυλακή και πρέπει και να περάσει άσχημα στη φυλακή, όχι να περάσει καλά, να τον ταΐζει ο ελληνικός λαός και να του πει και το ευχαριστώ επειδή βίασε το παιδάκι των 11 ή των 10 χρόνων» (Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, 24.10.2022).

Ακόμη και συντηρητικοί αστοί νομικοί (ελάχιστοι) μίλησαν για «ποινικό λαϊκισμό», που ζητά την αναίρεση βασικών πτυχών του ισχύοντος Δικαίου, σπεκουλάροντας με τις υποθέσεις κάποιων ειδεχθών εγκλημάτων. Θα προτιμήσουμε να αποφύγουμε την «πολιτικά ορθή» γλώσσα των έντρομων αστών νομικών (φοβούνται μην στοχοποιηθούν από τον όχλο) και να μιλήσουμε επί της ουσίας. Αυτό που συμβαίνει είναι επιχείρηση εκφασισμού της κοινωνίας. Επιχείρηση μετατροπής της σε όχλο που ζητά να στηθούν γκιλοτίνες στην πλατεία Συντάγματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροποποίησε πριν από μερικές μέρες τον Σωφρονιστικό Κώδικα σε μια κατεύθυνση μεσαιωνική. Είχαν προηγηθεί η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που αυστηροποίησε το καθεστώς για τους ισοβίτες και για την υφ’ όρον απόλυση, και ο περιβόητος «νόμος Κουφοντίνα» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020, που φτιάχτηκε για να διώξει τον Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές και να του κόψει τις άδειες.

Το αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν οι αγροτικές φυλακές και να αυξηθεί ο συνωστισμός κρατούμενων στις κλειστές φυλακές. Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας (Αντ)εγκληματικής Πολιτικής, τον Σεπτέμβρη του 2022 υπήρχε η εξής εικόνα στις αγροτικές φυλακές: Αγιά Χανίων 77 κρατούμενοι σε 178 προβλεπόμενες θέσεις, Κασσάνδρα 169 κρατούμενοι σε 308 προβλεπόμενες θέσεις, Τίρυνθα 98 κρατούμενοι σε 302 προβλεπόμενες θέσεις και Κασσαβέτεια 132 κρατούμενοι σε 274 προβλεπόμενες θέσεις!

Με τη χειροτέρευση των όρων έκτισης της ποινής προωθείται απλά ο κοινωνικός εκφασισμός, μέσω της μετατροπής της φυλάκισης σε τιμωρία. Οι διεθνείς στατιστικές, ακόμη και στατιστικές των ΗΠΑ, απέδειξαν ότι η επιδείνωση του καθεστώτος κράτησης δεν οδηγεί σε περιορισμό της εγκληματικότητας. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις φυλακές ο Συνήγορος του Πολίτη δείχνουν ότι περισσότερο από το 95% των κρατούμενων κάνει «καλή χρήση» της τακτικής άδειας. Κι όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειροτέρευσε το καθεστώς χορήγησης αδειών, φροντίζοντας ιδίως να μην μπορέσουν να πάρουν καμιά άδεια οι κρατούμενοι για την υπόθεση της 17Ν μέχρι να συμπληρώσουν 24,5 χρόνια φυλάκισης (στα 25 πρέπει να αποφυλακιστούν υπό όρους)!

Προοδευτικοί νομικοί (δεν μιλάμε για κομμουνιστές και επαναστάτες) έχουν ξεκαθαρίσει τα ζητήματα εδώ και έναν αιώνα.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, εν έτει 1929 παρακαλώ, αντιδιέστειλε κατηγορηματικά το λεγόμενο πολιτικό έγκλημα από το κοινό έγκλημα, γράφοντας: «Οντως, ο πολιτικός εγκληματίας ούτε εχθρός της κοινωνίας είναι ούτε άγεται εις τας πράξεις του εξ’ ελατηρίων υλικών. Σημαιοφόρος νέων ιδεών και εξ’ ευγενεστάτων αφορμώμενος συνήθως αρχών ας απολαμβάνει ως υπηρετικάς των αληθών συμφερόντων της πατρίδος του, είναι κατά τούτο μόνο ατυχής, καθόσον προχωρεί εις τας ατραπούς της προόδου ταχύτερον από τους συγχρόνους του, προς πραγμάτωσιν δε των σκοπών του επί ταχείαν των οποίων πλήρωσιν φιλοδοξών σπεύδει, μεταχειρίζεται μέσα και βίαια και αντικανονικά και αθέμιτα επί εξουδετερώσει της αντιδράσεως, καθ’ όσον αγνοεί φραγμούς εν τη πολλάκις παραφόρω ιδεολογία του. Κατ’ ουδένα συνεπώς τρόπον δύναται να παραβληθεί προς τον κακoποιόν, κλέπτην ή φονέα, εις ους πρυτανεύει το ατομικόν ευτελές συμφέρον ή η ψυχική μοχθηρία».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος (ναι, ναι, ο γνωστός πωρωμένος συντηρητικός πολιτικός) έγραφε στη διδακτορική του διατριβή, που κυκλοφόρησε το 1988 υπό τον τίτλο «Για τη τρομοκρατία και το πολιτικό έγκλημα»: «Στις περιπτώσεις της κλασικής πολιτικής τρομοκρατίας, το υποκείμενο που την ασκεί δεν μπορεί –παρά μόνο αυταρχικά– να αποκλειστεί από το χώρο της πολιτικής εγκληματικότητας, διότι πληροί τα χαρακτηριστικά της. Και η λύση αυτή –παρά τις αδυναμίες της– έχει το πλεονέκτημα να κινείται στα όρια της (συνδεδεμένης, βέβαια, με άλλες επιστήμες όπως η οικονομία ή η πολιτική κοινωνιολογία) ποινικής επιστήμης, παρουσιάζεται ως η προσφορότερη, αφού η αποδεκτή σήμερα άποψη της αποπολιτικοποίησης ξεφεύγει από την ποινική επιστήμη και περνά στον χώρο των προσπαθειών χρησιμοποίησης του Ποινικού Δικαίου για την εξυπηρέτηση του τακτικού πολιτικού στόχου της καταστολής της τρομοκρατίας».

Και σε άλλο σημείο εκστράτευε ξιφήρης ενάντια στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την καταστολή της τρομοκρατίας: «Η χωρίς προηγούμενη οντολογική ανάλυση του φαινομένου “τρομοκρατία’’ (και) αποπολιτικοποίησή του… έτσι όπως διατυπώθηκε στο άρθρο 1 της Σύμβασης … είναι σαφές ότι κινήθηκε στα όρια της πολιτικής επιταγής “να κατασταλεί με κάθε τρόπο η τρομοκρατία’’, μιας επιταγής που απαιτούσε άμεσα να παρακαμφθούν όλα τα ειδικότερα ζητήματα που έθετε η επιστήμη του Ποινικού Δικαίου· πρόκειται δηλαδή, για περίπτωση αυταρχικής “αποπολιτικοποίησης’’».

Ο πρύτανης της επιστήμης του ποινικού δικαίου στην Ελλάδα, Ιωάννης Μανωλεδάκης, ήταν πιο διαυγής και πιο οξύς. Θεωρούσε ότι η λεγόμενη τρομοκρατία είναι πολιτικό φαινόμενο και οι δράστες της πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί αδικηματίες. Εγραφε στο έργο του «Ασφάλεια και ελευθερία»: «Προσωπικά πιστεύω πως το πολιτικό έγκλημα εξακολουθεί να αποτελεί ζωντανή και χρήσιμη έννοια του Ποινικού Δικαίου. Οσο υπάρχουν πολιτικοί αγώνες θα υπάρχουν και πολιτικές πράξεις που θα υπερβαίνουν τα υφιστάμενα όρια νομιμότητας, χαρακτηριζόμενες ως εγκλήματα με τους όρους του θετικού δικαίου. Στους δράστες αυτών των πράξεων αρμόζει η ιδιότητα του πολιτικού εγκληματία και η αντίστοιχη ευμενέστερη γι’ αυτόν μεταχείριση που προβλέπει η συνταγματική και ποινική νομοθεσία των φιλελεύθερων έννομων τάξεων».

Εμείς, φυσικά, δεν δεχόμαστε τον όρο «πολιτικό έγκλημα» για την ένοπλη ανατρεπτική δράση, μαζική ή μειοψηφική. Γιατί δεν αποτελεί έγκλημα. Εδώ, όμως, αντιπαραβάλλουμε τις απόψεις προοδευτικών αστών νομικών με το ζόφο που επικρατεί σήμερα, για να φανεί καθαρά ότι η τεράστια οπισθοδρόμηση αποτελεί εργαλείο κρατικού και κοινωνικού εκφασισμού. Γι’ αυτό αισθάνεται τόσο άνετα ο κάθε Βορίδης, ο κάθε Πλεύρης, ο κάθε Βελόπουλος, ασκώντας πίεση από τα δεξιά για ακόμη περισσότερο εκφασισμό.

Ο Μανωλεδάκης, στο έργο του που αναφέραμε παραπάνω, έγραφε ακόμη (με προφητικό θαρρείς τρόπο): «Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ιστορικά, στα χέρια της εκάστοτε εξουσίας, η ποινική καταστολή –πέρα από την πραγματική αντιμετώπιση του εγκλήματος– έχει και έναν άλλο (μη ομολογούμενο επίσημα) προορισμό: Την ιδεολογική χειραγώγηση και τον αποφασιστικό έλεγχο των μαζών, τη δημιουργία “αποδιοπομπαίων τράγων’’ του κοινωνικού χώρου για την περιθωριοποίηση και τελική εξόντωση των στοιχείων που την απειλούν “εκ των έσω’’ (του εσωτερικού δηλαδή, εχθρού) και τον εκφοβισμό των δυσαρεστημένων ή των μη φρόνιμων πολιτών».

Π.Γ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροDixi et salvavi animam meam
Επόμενο άρθρο Προωθούν οι 24ωρες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος;

Σχετικά Αρθρα

Ο Μπεν Γκβιρ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Βαθύ Κόκκινο 1 Ιούν 2026, 09:04

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

Βαθύ Κόκκινο 10 Απρ 2026, 13:45

Πρόστυχη εξίσωση ενός καπιταλιστικού εγκλήματος με ένα τροχαίο δυστύχημα

Βαθύ Κόκκινο 28 Ιαν 2026, 13:03

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

Βαθύ Κόκκινο 26 Ιαν 2026, 10:24

Λέιλα Χάλεντ: «7th of October was a must»

«Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Βαθύ Κόκκινο 2 Φεβ 2025, 11:38

Η εργαλειοποίηση του πιο άθλιου εθνικισμού

Βαθύ Κόκκινο 2 Σεπ 2023, 00:03
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει ξαναφουντώσει και στο ΥΠΑΑΤ αυτοαποθεώνονται για την «εκρίζωση της πανώλης»

Χωρίς πρακτική αξία η απόφαση του WOAH για την πανώλη

24 Αυγ 2026, 13:26
Διεθνή

Το Ισραήλ ελέγχει το 42% της Δυτικής Οχθης καθώς οι εποικισμοί και τα φυλάκια φτάνουν τα 592

24 Αυγ 2026, 07:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

24 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Μαχμούντ Καμάτι: Τα όπλα της Αντίστασης είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Χεζμπολά

23 Αυγ 2026, 18:44
Πολιτισμός

Η Οδύσσεια του Νόλαν και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός

23 Αυγ 2026, 10:42
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

87 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ένοπλη Παλαιστινιακή Αντίσταση χαιρετίζει το ευρύ μέτωπο εκλογικής συνεργασίας

22 Αυγ 2026, 18:14
Διεθνή

Η Ιρλανδία απορρίπτει περισσότερες βίζες Παλαιστίνιων απ’ όσες εγκρίνει, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια

22 Αυγ 2026, 09:57
Διεθνή

Ενα κράτος τρομοκράτης που κάνει «εξαγωγή» του πολέμου

22 Αυγ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Θα δώσουν έδρα στο ακροδεξιό γκεσέμι;

21 Αυγ 2026, 20:11
Διεθνή

Ναφτάλι Μπένετ: Εχουμε χάσει τις ΗΠΑ, έχουμε χάσει τον κόσμο

21 Αυγ 2026, 10:57
Διεθνή

Παλαιστίνη: Ευρύ εκλογικό μέτωπο με πυρήνα τις δυνάμεις της Αντίστασης

21 Αυγ 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου

21 Αυγ 2026, 00:01
Πολιτική

Η πολεμοτρομοϋστερία είναι ο καπνός παραλλαγής που προσπαθεί να κρύψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον  ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν,

20 Αυγ 2026, 20:51
Εργατικά

Με νέα δίωξη παραπέμπουν στο Πειθαρχικό συνταξιούχους (!) και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς στον Πειραιά

20 Αυγ 2026, 20:19
Πολιτική

Η σιωνιστική τύφλωση του Συνήγορου του Πολίτη

20 Αυγ 2026, 15:09
Διεθνή

The Economist: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση στους πυραύλους αναχαίτισης μετά την εκτεταμένη χρήση τους στον πόλεμο με το Ιράν

20 Αυγ 2026, 10:43
Διεθνή

«Η Αντίσταση έχει κόκκινες γραμμές και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει την κατοχή»

Δηλώσεις του εκπρόσωπου της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

20 Αυγ 2026, 10:06
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

Λιβερία: Ημέρα σημαίας (1847).

1902: Αρχίζει η λειτουργία του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.

1905: Οκτώ ναύτες του «Ποτέμκιν» καταδικάζονται σε θάνατο για την ανταρσία.

1930: Διαδηλώσεις στην Ινδοκίνα με αφορμή την τρίτη επέτειο της εκτέλεσης των Sacco και Vanzetti, δύο νεκροί.

1962: Προάστιο της Αβάνας βομβαρδίζεται από τη θάλασσα κατά την επίθεση κουβανών εξόριστων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo