Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει από τα χείλη αστών πολιτικών την ιστορία με τον ψαρά και τον πεινασμένο; Ενας πεινασμένος λέει, ζήτησε ένα ψάρι από έναν ψαρά. Ο ψαράς του είπε: «Αν σου δώσω ένα ψάρι, θα χορτάσεις σήμερα αλλά αύριο θα είσαι πάλι πεινασμένος. Ελα να σε μάθω να ψαρεύεις, για να έχεις κάθε μέρα δικά σου ψάρια και να μην ξαναπεινάσεις».
Τη λένε αυτή την ιστορία κάθε φορά που γίνεται λόγος για την ανακούφιση των ανέργων. Οχι –φωνάζουν- δε θα σας δώσουμε επιδόματα ανεργίας, αλλά θα επιδοτήσουμε την εργασία σας, ώστε να επανακαρτιστείτε και να έχετε μόνιμη δουλειά. Ετσι, από την επιδότηση των ανέργων φτάσαμε στις περιβόητες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», που είναι τάχα για να βρουν δουλειά οι άνεργοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολιτικές που εξασφαλίζουν στους καπιταλιστές δωρεάν και συνεχώς ανακυκλούμενη εργατική δύναμη. Το δόγμα «δε θα σου δώσω ψάρι, έλα να σε μάθω να ψαρεύεις», όμως, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ιδεολόγημα από την αστική πολιτική.
Εκτός από κάποιες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν προσφέρεται, οπότε αντιστρέφεται. Μια τέτοια περίπτωση είναι η αλυσίδα των καταστροφικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι μέχρι τις πλημμύρες γύρω από τα καμένα δάση το χειμώνα. Επίσημο δόγμα δεν είναι η απαραίτητη δασοπροστασία και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, ώστε οι δασικές πυρκαγιές να είναι σημαντικά λιγότερες και όταν ξεσπούν να μπορούν να ελεγχθούν και να κατασταλούν γρήγορα, αλλά το «φύγετε και αφήστε τη φωτιά να σβήσει στη θάλασσα».
Κι επειδή έτσι η δασική πυρκαγιά γίνεται εξαιρετικά καταστροφική, ο κίνδυνος πλημμυρών γίνεται τεράστιος, ακόμα και σε περιπτώσεις απλά δυνατών βροχών. Το αντεστραμμένο δόγμα, όμως, παραμένει σταθερό: «Θα σας δείξουμε πώς να ξεφεύγετε από τις πλημμύρες κι ας καταστραφούν τα σπίτια και οι καλλιέργειές σας».
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης αυτού του δόγματος, ο μεταγραφείς από την αλλοδαπή υπουργός Στυλιανίδης επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το Αλεποχώρι το περασμένο Σάββατο (30 Οκτώβρη), προκειμένου να παρακολουθήσει την άσκηση με το χαρακτηριστικό όνομα «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021». Ταμάμ που λένε οι γείτονες. Ονομα που παραπέμπει στον βιβλικό Νώε και την κιβωτό του, με την οποία, κατά την ιουδαϊκή μυθολογία, διεσώθη από μια τεράστια πλημμύρα.
Το μήνυμα είναι σαφές: «Με τις πλημμύρες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, εκτός από το να μάθουμε πώς να το βάζουμε στα πόδια»!
Μήπως να φτιάχναμε τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και τα εξίσου απαραίτητα έργα ορεινής υδρονομίας, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές γύρω από τα καμένα και να μη χρειαστεί να ξεσπιτωθούν οι άνθρωποι; Μπα, αυτά κοστίζουν.
Για να μη φανεί, πάντως, ότι δεν κάνουν έργα, ο Στυλιανίδης παρήγγειλε να βάλουν και μια μπουλντόζα να δείχνει πως καθαρίζει (στην ακροθαλασσιά), για να τραβάνε οι κάμερες και να έχει τη δυνατότητα να φωτογραφιστεί ο ίδιος καμαρωτός με ρούχα… εκστρατείας.
Την προηγούμενη φορά που ο Στυλιανίδης πήγε για φιέστα στο Αλεποχώρι τον «στολίσαμε» δεόντως, δημοσιεύοντας εκτενές ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις καταστροφές που έγιναν στον διπλανό Σχίνο Κορινθίας μετά από την πρώτη, όχι δυνατή βροχή.
Επανήλθαμε με αναλυτικό ρεπορτάζ και αποκαλυπτικά στοιχεία για τα έργα που η έναρξή τους καρκινοβατεί σε όλες τις περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι (Λίμνη και Ιστιαία στην Εύβοια, Σχίνος Κορινθίας, Βαρυμπόμπη-Τατόι-Αφίδνες).
Επειδή ο Στυλιανίδης και όλοι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι τα ξέρουν καλά αυτά, ο Στυλιανίδης έβαλε στο Δελτίο Τύπου τον τίτλο: «Προετοιμαζόμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Προσέξτε: δεν προετοιμαζόμαστε για να μην έχουμε καταστροφικές πλημμύρες. Αυτές τις θεωρούμε δεδομένες. Προετοιμαζόμαστε για το πώς θα το βάλουμε στα πόδια. Σπίτια και περιουσίες θα καταστραφούν, τουλάχιστον να γλιτώσουμε εμείς. Οχι πως αγωνιούν για τις ζωές των ανθρώπων. Για την πολιτική τους επιβίωση αγωνιούν. Διότι αλλιώς μετράνε στο εκλογόμετρο οι θάνατοι κι αλλιώς οι καταστροφές σπιτιών, καλλιεργειών και υποδομών.
Επηξε στις «κλάρες» η παραλία στο Αλεποχώρι: δυο αντιστράτηγοι και δυο υποστράτηγοι της Πυροσβεστικής (αυτοί υπάγονται πλέον στον Στυλιανίδη, οπότε πήραν εντολή να είναι άπαντες στη φιέστα), εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Στυλιανίδη (υφυπουργός, γενικός γραμματέας, εθνικός διοικητής και γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας), ο αντιπεριφερειάρχης Κοσμόπουλος (ναι, αυτός που έστελνε έγγραφο στο οποίο έλεγε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα – το θυμάσαι Κοσμόπουλε;), ο δήμαρχος Μεγάρων, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώτσηρας.
Μπα, έχει και το υπουργείο Δικαιοσύνης συναρμοδιότητα; Οχι, βέβαια, αλλά ο Κώτσηρας είναι βουλευτής Δυτικής Αττικής και πήγε για τα ψηφαλάκια. Εφτιαξε και το σχετικό tweet, όπως μπορείτε να δείτε:
Με θράσος χιλίων ουρακοτάγκων ο Στυλιανίδης δήλωσε «υπερήφανος», γιατί «σήμερα στο Αλεποχώρι φάνηκε ξεκάθαρα ότι όλες οι δυνάμεις μαζί, συντονισμένες, μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρεαλιστικές συνθήκες σε πολύ δύσκολα περιστατικά». Και συνέχισε: «Πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις ασκήσεις σε όλα τα ευάλωτα σημεία πανελλαδικά. Το Αλεποχώρι ίσως είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία, εξαιτίας και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Μόνο με αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας θα μπορέσουμε, όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή, τους συμπολίτες μας».
Θεωρεί δεδομένο ότι θα έρθει «η δύσκολη στιγμή». Το λέει και σε άλλο σημείο το Δελτίο Τύπου: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερωθεί διεξοδικά για την τρωτότητα της περιοχής σε πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού». Και τι έκανε, αφού ενημερώθηκε; Δεν ζήτησε να «τρέξουν» επιτέλους τα έργα, που ειδικά στον Σχίνο και το Αλεποχώρι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί, καθώς η δασική πυρκαγιά ξέσπασε στις 19 του Μάη, αλλά… «συμφωνήθηκε η άμεση δρομολόγηση ενημερωτικής καμπάνιας για τους κατοίκους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου»!
Παρακαλούμε να ρίξετε μια ματιά στο αποκαλυπτικό άρθρο μας με τίτλο: Κραυγή κατοίκων Σχίνου: Καήκαμε χθες, να μην πνιγούμε αύριο – Αλλά ο Στυλιανίδης οργανώνει φιέστες στο Αλεποχώρι, που δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτώβρη, και δεν θα σας μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το περιβαλλοντικό έγκλημα και έγκλημα κατά των περιουσιών των ανθρώπων, που συντελείται στις περιοχές των καμένων δασών.
Θα το πούμε αθυρόστομα: κωλοβαράνε. Οχι οι αρμόδιοι δασικοί υπάλληλοι, αλλά υπουργοί και περιφερειάρχες. Εχουν φτιάξει σκόπιμα μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία, για να εκταμιεύουν τα κονδύλια με το σταγονόμετρο.
Εμείς υπήρξαμε σαφέστατοι για το τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν πραγματικά ήθελε να προστατέψει τον κόσμο από τις πλημμύρες:
- Να σταματήσει τις δημαγωγικές κινήσεις και να προχωρήσει σε άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Διευθύνσεις Δασών, τα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος.
- Να καταργήσει άμεσα όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση των μελετών και της χρηματοδότησης και να εγκρίνονται οι μελέτες και η χρηματοδότηση μόνο από τις Διευθύνσεις Δασών ή, το πολύ, από τις Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων.
Αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση (και όχι οι περιβόητοι «ανάδοχοι αποκατάστασης») για να αποτραπεί, όσο είναι δυνατό, το συνεχές μαρτύριο που υφίσταται ο λαός μας στις πληγείσες περιοχές.
Αντί γι’ αυτά, ο Στυλιανίδης κάνει ασκήσεις-σόου (αυτές που βλέπαμε στα «επίκαιρα» της χούντας μάς θύμισαν) με ελικόπτερα που τραβάνε ανθρώπους με συρματόσχοινο!
ΥΓ. Παρήγγειλε να του φτιάξουν και ενημερωτικό σποτ ο Στυλιανίδης. Με σλόγκαν: «Προετοιμαζόμαστε! Ενημερωνόμαστε! Προστατευόμαστε!». «Γιατί η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, η κλιματική κρίση προκαλεί όλο και συχνότερα»! Το κράτος δε χρειάζεται να κάνει τίποτα. Μόνο να προειδοποιεί τους πολίτες πώς θα ξεφύγουν από τις αναπόφευκτες πλημμύρες! Αναπόφευκτες, όχι γιατί μας «έβαλε ο θεός σημάδι», αλλά γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα!
«Ακολουθώντας τις οδηγίες και παραμένοντας σε εγρήγορση, μπορούμε να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τους συνανθρώπους μας, το σπίτι μας», γράφει το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Στυλιανίδη. Ας πούμε πως τον εαυτό μας μπορούμε να τον προστατέψουμε φεύγοντας. Τον ανήμπορο γείτονα μπορούμε να τον βάλουμε στο αυτοκίνητο και να φύγουμε μαζί. Το σπίτι πώς θα το προστατέψουμε; Κοροϊδεύουν τον κόσμο οι αχρείοι. Ξαναδείτε τις φωτογραφίες από τον Σχίνο. Μια ασθενής βροχή κατέβασε ό,τι είχε πάνω το γυμνό βουνό. Μετά από μια δυνατή και πολύωρη βροχή, τα σπίτια των ανθρώπων θα σκεπαστούν από φερτά υλικά μέχρι τη μέση και στο εσωτερικό τους θα καταστραφούν τα πάντα!