O «ελληνοποιημένος» υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Στυλιανίδης έκανε την περασμένη Κυριακή μια περαντζάδα από το Αλεποχώρι, για να εκφωνήσει έναν δεκάρικο σε «ημερίδα» που οργάνωσε ο δήμος Μεγαρέων και η Πυροσβεστική με θέμα «Ενημέρωση, οδηγίες και διαβούλευση σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλεια των πολιτών».
Οπως φαίνεται και από τον τίτλο, η «ημερίδα» ήταν ενταγμένη στο νέο δόγμα «πολιτικής προστασίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Ας καούν ή ας πλημμυρίσουν τα πάντα, φτάνει να μην έχουμε νεκρούς». Αυτό το δόγμα ο Στυλιανίδης το βαφτίζει… πρόληψη!
Μα δεν είναι σωστό να μην υπάρχουν νεκροί σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών ή πλημμυρών; Ασφαλώς. Οχι όμως πίσω απ’ αυτό να καλύπτεται μια εγκληματική πολιτική εγκατάλειψης των δασών, με αποτέλεσμα να γίνονται πυριτιδαποθήκες, και μη εκτέλεσης των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να επέρχεται δεύτερη καταστροφή από τις πλημμύρες.
Αλλο πρόληψη και άλλο «πρόληψη»
Πρόληψη σημαίνει να γίνονται κάθε χρόνο έργα δασοπροστασίας και να προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό (μόνιμο και όχι εποχιακό και πάντα κατόπιν εορτής, όπως συμβαίνει), να καθαρίζονται σχολαστικά οι πυλώνες της ΔΕΗ, να απομακρύνονται οι αδέσποτες χωματερές, να αναπτύσσεται η ρητινοκαλλιέργεια, καθώς οι ρητινοκαλλιεργητές προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στο δάσος με την πολύμηνη παρουσία τους στο εσωτερικό του κτλ. κτλ. Οταν γίνονται αυτά τα έργα πρόληψης, τότε οι δασικές πυρκαγιές θα είναι λιγότερες στον αριθμό και θα ελέγχονται προτού προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.
Πρόληψη σημαίνει να γίνονται αμέσως τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα μετά από κάθε δασική πυρκαγιά, ώστε να αποφεύγονται τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν δημόσιες υποδομές και τις περιουσίες των ανθρώπων, αλλά και επιβραδύνουν τη φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους, λόγω της έκπλυσης του εδάφους.
Οταν μάλιστα έχουν περιοριστεί –χάρη στα μέτρα προστασίας και ανάπτυξης των δασών- οι καταστροφικές πυρκαγιές, τότε και τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν θα είναι λιγότερα.
Και βέβαια, όταν περιορίζονται οι δασικές πυρκαγιές και εκτελούνται έγκαιρα και με σωστό σχεδιασμό τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, μειώνεται και η πιθανότητα έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο. Τι δεν καταλαβαίνεις, Στυλιανίδη; Να σου το πούμε με ένα παράδειγμα από την οδοντιατρική που σπούδασες (αν και δεν ξέρουμε τι σκαμπάζεις): όταν κοιτάζεις το στόμα ενός ασθενή, δεν του φτιάχνεις δυο-τρία σφραγίσματα σε ετοιμόρροπα δόντια και τον διώχνεις. Κοιτάζεις το στόμα του ως ολότητα και προσπαθείς να αποκαταστήσεις τη σωστή του λειτουργία, ώστε να μη βγάλει χειρότερα προβλήματα στο μέλλον. Αν είσαι οδοντίατρος και όχι σκιτζής ή αρπακτικό.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, κοιτάζει μόνο την προπαγάνδα και τη ζυγαριά του «πολιτικού κόστους», εκτιμώντας ότι σ’ αυτή βαραίνουν οι ανθρώπινες ζωές. Ξεσπά δασική πυρκαγιά που απειλεί κατοικημένες περιοχές; Αδειάζει τις περιοχές από κόσμο και αφήνει την πυρκαγιά να σβήσει στη θάλασσα! Απειλείται ισχυρή βροχή στις περιοχές των καμένων; Αδειάζει τις περιοχές και αφήνει τα ρέματα να κατεβάσουν από το απροστάτευτο καμένο βουνό ό,τι φερτό υλικό βρουν στο διάβα τους! Κάνει σεμινάρια στους κατοίκους για το πώς θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν αρχίσει και βρέχει πολύ, αντί για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που θα εμποδίσουν να μπουν σε κίνδυνο άνθρωποι και σπίτια. Κλείνει οδικές αρτηρίες στο κέντρο των πόλεων (σαν τη λεωφόρο Κηφισσού), αλλά δε φτιάχνει αντιπλημμυρικά έργα σ’ αυτές τις λεωφόρους. Κλείνει τα σχολεία, αλλά δεν φρόντισε να φτιάξει σχολεία εκεί που έβαλε κοντέινερ (από το σεισμό του 1999 λειτουργεί το… διάσημο πλέον σχολείο-κοντέινερ της Νέας Φιλαδέλφειας), ούτε να φτιάξει προαύλια που να μην πλημμυρίζουν, ούτε καν να καθαρίσει τα φρεάτια εκεί που υπάρχουν!
«Είναι η δεύτερη μου επίσκεψη εδώ στο Αλεποχώρι. Είχα έρθει αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, διότι είχαμε εντοπίσει με τους ειδικούς ότι είναι μια περιοχή πάρα πολύ ευάλωτη, ειδικά μετά τις πυρκαγιές. Κάναμε τότε αυτοψία και καταλήξαμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Ενα από αυτά ήταν να πραγματοποιηθεί ενημέρωση του πληθυσμού της περιοχής και να γίνει σχετική άσκηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου», δήλωσε με θράσος ο Στυλιανίδης, μετά τον «δεκάρικο» που εκφώνησε στο Αλεποχώρι! Θα κάνουν άσκηση για το πώς θα εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους και θα εκκενώσουν την περιοχή. Οσο για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα… μπορούν να περιμένουν.
Ζωή με απελπισία
Μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα από το Αλεποχώρι, όπου έκανε την αποκρουστική φιέστα ο Στυλιανίδης, στον Σχίνο Κορινθίας, που επλήγη από την ίδια δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη, οι κάτοικοι πήραν ήδη μια πρώτη γεύση αυτών που τους περιμένουν. Η πρόσφατη βροχή, που δεν ήταν δυνατή στην περιοχή, τους οδήγησε σε κατάσταση απελπισίας.
Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου, μας γράφει:
«Η βροχή στο Σχίνο δημιούργησε προβλήματα σε καμιά δεκαριά σημεία στον επαρχιακό δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου, ειδικά από την μεριά της Κορινθίας. Επίσης δημιουργήθηκαν και καινούργια ρέματα που δεν υπήρχαν πριν.
Το ρέμα του Σερβεσίου το οποίο επηρεάζει άμεσα τον Σχίνο κατέβασε μεγάλες ποσότητες φερτής ύλης και έκανε ζημιές σε κατοικίες της περιοχής Μπάφανι στο Σχίνο. Κατέστρεψε μάντρες και εισέβαλε εντός των αυλών μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες πέτρας, λάσπης και χώματος. Εχει γίνει εκτροπή του ρέματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου, μάλλον από ανθρώπινη παρέμβαση, και το ρέμα έχει αρχίσει και κατεβαίνει από την οδό Διοκάστρων. Αυτό σημαίνει πως σε μια σοβαρή βροχόπτωση κινδυνεύουν άμεσα οι περιουσίες και οι ζωές των κατοίκων στην περιοχή Μπάφανι αλλά και στον Σχίνο γενικότερα, αφού η οδός Διοκάστρων κατεβαίνει στο κέντρο του χωριού του Σχίνου, όπου τον διασχίζει μέχρι την παραλία της Αγ.
Σωτήρας. Αυτό συνέβη το 2018 από τα καιρικά φαινόμενα του Ζορμπά. Τότε όμως το δάσος δεν ήταν καμένο και κατέβαζε μόνο νερό. Τώρα κατεβάζει τα πάντα.
Ο Σχίνος κινδυνεύει άμεσα από αυτό το ρέμα με πολύ μεγάλες ζημιές, αν δεν γίνει κάτι να ξαναπάει στην φυσική του ροή το ρέμα και να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα».
Ιδού και μια σειρά φωτογραφίες για του λόγου το αληθές:
Γράφει η σελίδα του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου Κορινθίας στο facebook:
«Οδοιπορικό στον δρόμο Σχίνου-Αλεποχωρίου (15-10-2021): «Ο δρόμος κατέβασε φερτά υλικά σε αρκετά σημεία. Τα περισσότερα ήταν σε σημεία που έχει κατεβάσει και άλλες φορές. Είδαμε όμως και νέα σημεία που στο παρελθόν δεν είχαν απασχολήσει. Είδαμε και την δημιουργία ενός νέου ρέματος σε κάποιο από αυτά. Επίσης κατέβασε πολύ μαυρίλα και κάρβουνο. Τέλος αρκετά δέντρα έχουν αρχίσει να σπάνε, να γέρνουν ή να πέφτουν προς τον δρόμο και τα καλώδια. Στην Βαρυκόκκα (μια από τις πηγές του Σχίνου) κατέβηκαν πολλά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να θαφτεί το τεχνικό έργο που είχε γίνει πρόσφατα και να βουλώσει ο αγωγός των όμβριων. Στις Βαμβακιές και στην Μαυρολίμνη έχει μαζέψει πολύ λάσπη καθώς και στην μεγάλη στροφή όπως μπαίνεις στο Σχίνο στου Μπάκα».
Γράφει το Δελτίο Τύπου του υπουργείου με το μακρύ όνομα: «Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε επισκεφθεί το Αλεποχώρι στις 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο πραγματοποίησης αυτοψίας στα αντιδιαβρωτικά έργα που είχαν δρομολογηθεί στην περιοχή μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Δυτική Αττική».
Για το Σχίνο ούτε κουβέντα! Δεν επιχειρήθηκε αντίστοιχη φιέστα κι εκεί. Δεν ενημερώθηκαν καν οι κάτοικοι του Σχίνου για την «ημερίδα» στο Αλεποχώρι. Οι ρουφιάνοι ξέρουν για την αγανάκτηση που επικρατεί στον Σχίνο και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην αμαυρωθεί η φιέστα του υπουργού από την παρέμβαση αγανακτισμένων ανθρώπων.
Η σύγκριση ανάμεσα στις φωτογραφίες που δικαιολογούν απόλυτα την αγωνία των κατοίκων του Σχίνου και στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου είναι αποκαλυπτική. Το υπουργείο λέει με κυνικότητα τα πιο χοντρά ψέματα! Το υπουργείο οργάνωσε μια ημερίδα σε προστατευμένο περιβάλλον, ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι παραδίπλα ζουν μέσα στην απελπισία και την αγωνία για το τι τους μέλλεται.
Αργά τα ζα…
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκας, για ν’ αποφύγει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, έστειλε μερικά μηχανήματα στο Σχίνο να καθαρίσουν αυτά που κατέβασαν τα ρέματα από το καμένο βουνό. Δεν πρόκειται ούτε καν για εμβαλωτική λύση. Το να απομακρύνεις τα λίγα φερτά σήμερα δεν σημαίνει τίποτα, όταν δεν έχεις αντιμετωπίσει τις αιτίες. Σε μια πιο δυνατή βροχή θα κατέβει κάτω… όλο το βουνό και δε θα μείνει σπίτι στη θέση του.
Στις 20 Σεπτέμβρη δημοσιεύσαμε το πρώτο μεγάλο ρεπορτάζ με τίτλο: Τεράστιος ο κίνδυνος πλημμυρών από τα καμένα – Καρκινοβατούν οι διαδικασίες για τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Στις 13 Οκτώβρη επανήλθαμε: Πλημμύρες μετά τις δασικές πυρκαγιές: Σκόπιμος δαιδαλώδης γραφειοκρατισμός, για να δίνονται τα κονδύλια με το σταγονόμετρο.
Ειδικά για τις πληγείσες περιοχές γύρω από το Σχίνο Κορινθίας, είχαμε εξάρει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου, που εκπόνησε τη μελέτη των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε δυο εβδομάδες (19 Μάη ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια, αρχές Ιούνη η μελέτη ήταν έτοιμη). Κι όμως, η έγκριση της χρηματοδότησης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στον Σχίνο δεν έχει φτάσει ακόμα στο Δασαρχείο Κορίνθου, που είναι ο φορέας που θα οργανώσει και επιβλέψει την κατασκευή του έργου από ιδιώτες! Κι είμαστε στα τέλη Οκτώβρη. Οταν φτάσει η έγκριση θα χρειαστεί κάμποσος καιρός ακόμα, για να γίνει η κατακύρωση του διαγωνισμού και κυρίως για να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο (τουλάχιστον ένα μήνα διαμηνύει ότι χρειάζεται το ΕΣ)!
Το ΥΠΕΝ μιλούσε στις 5 Ιούλη για «άμεσες ενέργειες» των περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου «για τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με το υπουργείο», που θα αφορούν «τη μελέτη και εκτέλεση ορεινών υδρονομικών έργων στους χειμάρρους». Προγραμματικές συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμα, γιατί Πατούλης και Νίκας κωλυσιεργούν επικαλούμενοι έλλειψη πόρων. Και φυσικά, το ΥΠΕΝ (η κυβέρνηση δηλαδή) δεν έχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτή την κωλυσιεργία.
Ολα αυτά τα έχουμε γράψει αναλυτικά στα δύο εκτενή άρθρα στα οποία παραπέμπουμε. Παρακαλούμε να τους (ξανα)ρίξετε μια ματιά για να δείτε το μέγεθος της πολιτικής αγυρτείας του Στυλιανίδη και των ομοίων του. Ο Στυλιανίδης δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα (η αρμοδιότητα είναι του Σκρέκα), αλλά επειδή αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται ως ένα είδος πολιτικού… σούπερμαν, μας είπε ότι έκανε και αυτοψία στα αντιδιαβρωτικά έργα… που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Μακέτες δεν υπάρχουν κι αν του έδειχναν τις μελέτες δε θα καταλάβαινε τίποτα ο πανάσχετος.
Πατούλης και Σκρέκας εδέησαν επιτέλους ν’ αρχίσουν να συζητούν για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας Αττικής – ΥΠΕΝ, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αρχισαν να συζητούν τώρα, ενώ σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΕΝ έπρεπε να το κάνουν επειγόντως τον Ιούλη, όπως προαναφέραμε. Αφησαν να περάσουν άπρακτοι τρεις μήνες. Και τώρα, μάλιστα, ο Πατούλης ζήτησε να προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση ότι τα έργα αυτά θα χρειαστούν δύο χρόνια και πιθανόν άλλα δύο χρόνια για να γίνουν!
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κοσμόπουλος, που ανέλαβε να οργανώσει τη φιέστα Στυλιανίδη στο Αλεποχώρι και καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι δίπλα στον… παντογνώστη υπουργό, έγραφε σε επίσημο έγγραφο στις 25 Αυγούστου ότι «δεν προκύπτει πηγή χρηματοδότησης για οποιαδήποτε Μελέτη Αντιπλημμυρικών Εργων στις πληγείσες περιοχές» και παρακαλούσε «για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σε ενέργειες για την εκτέλεση έργων προστασίας στις καμένες εκτάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 19ης Μαΐου 2021» (η έμφαση του Κοσμόπουλου)!
Τώρα, συνοδεύει τον Στυλιανίδη σε «αυτοψία» σε ανύπαρκτα έργα!
Για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης 13 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η έγκριση δεν έχει φτάσει ακόμα στο Δασαρχείο Μεγάρων, που είναι ο αρμόδιος φορέας για να βάλει μπροστά τις διαδικασίες (όπως αναφέραμε παραπάνω για το Δασαρχείο Κορίνθου). Επαναλαμβάνουμε ότι ο Στυλιανίδης δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τα κάθε είδους έργα. Τα μεν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά είναι της αρμοδιότητας του Δασαρχείου Μεγάρων, τα δε ορεινά υδρονομικά έργα είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (αφού υπογράψει την περιβόητη Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΕΝ. Και δεν έχει αρχίσει τίποτα!
Κατηγορούσαν (δικαίως) τον Τσίπρα ότι εγκαινίαζε σταθμούς μετρό με εκδοτήρια εισιτηρίων ζωγραφισμένα σε μουσαμάδες. Τι πρέπει να πούμε για τον Στυλιανίδη που κάνει «αυτοψία» σε ανύπαρκτα έργα; Τι να πεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο που παριστάνει τον υπουργό και είχε το θράσος να δηλώσει: «Ξεκίνησαν αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή και συνεχίζονται. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εμείς ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα επιμείνουμε και προς την Περιφέρεια και τον Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να επιταχυνθεί η ολοκλήρωσή τους»;
ΥΓ. Ο Στυλιανίδης έκανε «αυτοψία» σε ανύπαρκτα έργα. Και στην ημερίδα-φιέστα του Αλεποχωρίου δεν υπήρχε ούτε ένας δασικός υπάλληλος! Τι να τους κάνουν τους δασολόγους; Για να τους πουν πώς πρέπει να προστατεύεται το δάσος και πόσο κατεπείγοντα είναι τα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα (που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει); Είχαν εκεί μόνο πυροσβέστες. Αφενός γιατί τα γαλόνια και οι «προσοχές» προσθέτουν αίγλη στους πολιτικούς νάνους και αφετέρου γιατί το δόγμα της «πρόληψης» των Μητσοτάκη-Στυλιανίδη είναι το… «τρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος μου». Σε απλά ελληνικά: «Αμα ξεσπάει δασική πυρκαγιά το καλοκαίρι, τρέχουμε να σωθούμε. Μόλις αρχίσει να βρέχει γερά το φθινόπωρο και το χειμώνα, ξανατρέχουμε για να σωθούμε»…