Mε το θράσος χιλίων καρδιναλίων, που τον χαρακτηρίζει, και με τη βεβαιότητα ότι απευθύνεται σε λαό με μνήμη χρυσόψαρου, ο Τσίπρας εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να βγάλει πολιτική υπεραξία από τα ζόρια που τραβάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της στο ζήτημα της δασοπροστασίας. Πολιτική που είναι διαχρονική και την έχουν ακολουθήσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος. Και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπό τον Τσίπρα, φυσικά.
Για τις βασικές πτυχές αυτής της εγκληματικής πολιτικής γράψαμε αναλυτικά την Κυριακή, σε εκτενή ανάλυση με τίτλο Το έγκλημα το βλέπουμε, να δούμε και τους εγκληματίες. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης αναφερθήκαμε και στην Εθνική Στρατηγική για το Δάσος, που είχε το θράσος να επικαλεστεί ο Τσίπρας, που δεν ήταν παρά ένα σχέδιο πλήρους εγκατάλειψης και παράδοσης του δασικού πλούτου στις ορέξεις του κεφαλαίου, όπως αναλυτικά είχαμε γράψει τον Σεπτέμβρη του 2018. Την παρουσίασε ο Φάμελλος τον Αύγουστο του 2018, με τις γνωστές συριζαίικες παράτες, σε μια προσπάθεια να κουκουλώσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (και όχι μόνο).
Στη σημερινή του παρουσίαση ο Τσίπρας θυμήθηκε και τον αλήστου μνήμης καθηγητή Γκόλνταμερ, τον οποίο επιστράτευσαν οι Τσιπραίοι και του έδωσαν μια «δουλίτσα», εισπράττοντας ως αντάλλαγμα δηλώσεις απαλλαγής τους από κάθε ευθύνη για το έγκλημα στο Μάτι και το Νέο Βουτζά.
Αξίζει να θυμηθούμε πώς μπήκε «ξαφνικά» στη ζωή μας ο Γκόλνταμερ. Ετσι θα καταλάβουμε και τι αξία έχουν τα φληναφήματα που έφτιαξε με μια ομάδα δικών του, απαξιώντας να συνεργαστούν με τη δασική υπηρεσία! Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το άρθρο Επιτροπή υπό τον Γκόλνταμερ για το Μάτι – Με στόχο να βγει λάδι η κυβέρνηση, που δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτέμβρη του 2018:
Στις 4 Αυγούστου, περίοδο που ακόμα συλλέγονταν απανθρακωμένα σώματα στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ «εντόπισε» (αυτό το ρήμα χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια) τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή “Οικολογίας των Πυρκαγιών“ στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του “Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών“(Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ». Μιλάμε για πραγματικά λαγωνικά!
Για όσους θα βαριούνταν να διαβάσουν ολόκληρη τη συνέντευξη Γκόλνταμερ, τα παπαγαλάκια φρόντισαν να δώσουν την κεντρική ιδέα με το εισαγωγικό τους σημείωμα: «Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν “η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης“, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και καταθέτει την πρόταση, “να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο» για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι“».
Οποία σύμπτωσις, τα ίδια έλεγε (χωρίς την επιστημονική φινέτσα ενός διάσημου καθηγητή) ο Καμμένος σ’ εκείνη την προκλητική επίσκεψή του στο Μάτι και στη δήλωση στο BBC που έκανε στο τέλος: εσείς φταίτε που καήκατε, γιατί κλείσατε τα μονοπάτια. Και καλά, ο Καμμένος είναι γνωστός, κοτζάμ καθηγητής όμως πώς βγάζει διάγνωση από μακριά; Και πώς αυτός, ο ειδικός, αναφέρεται στη βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς και μιλά γενικά και αόριστα για αλλοίωση του φυσικού τοπίου και αλλαγή στη χρήση γης, αποφεύγοντας να πει κουβέντα για τη χρόνια εγκατάλειψη των δασών, για τις διάσπαρτες χωματερές και τους εντελώς ασυντήρητους πυλώνες της ΔΕΗ, για την αλλαγή του δόγματος πυρόσβεσης και για την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού;
Είχε και συνέχεια το δημοσίευμα όμως: «Στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική απαντά: “Oχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών“, με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα. Υπογραμμίζει, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι ενώ στο ερώτημα του Πρακτορείου για εάν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ο καθηγητής Γκόλνταμερ απαντά, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι: “Οχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει“, με δεδομένο ότι “η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα“».
Μιλάμε για απροκάλυπτη προπαγάνδα από τον κυβερνητικό μηχανισμό, με την επιστράτευση ενός «ενσωματωμένου» καθηγητή, ο οποίος από το Φράιμπουργκ είχε ήδη βγάλει πόρισμα. Θα παραθέσουμε μια ερωταπόκριση για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται:
Ερ.: Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει την τραγωδία;
Απ.: Οχι, δεν ήταν αποτρέψιμη υπό τις δεδομένες συνθήκες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε ολόκληρη η κοινωνία. Αυτό είναι το καθοριστικό. Πρέπει να διαπιστώνονται συλλογικά οι αιτίες και να αντιμετωπίζονται συλλογικά.
Ολοι μαζί τα φάγαμε, έλεγε ο Πάγκαλος, όλοι μαζί (μέσα και οι απανθρακωμένοι) τα κάψαμε απαντά ο Γκόλνταμερ!
Ενα εικοσαήμερο μετά τη συνέντευξή του στον κυβερνητικό μηχανισμό προπαγάνδας, ο Γκόλνταμερ διάβαινε την πύλη του μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Τσίπρα. Η συζήτηση κράτησε μιάμιση ώρα και στο τέλος της, με μια λιτή ανακοίνωση, το Μαξίμου ενημέρωσε ότι «συμφωνήθηκε η συγκρότηση της επιτροπής για διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών της τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και για την εκπόνηση έκθεσης για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της προστασίας από φυσικές καταστροφές», με την απαραίτητη προσθήκη ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η επιτροπή θα έχει όλη την απαραίτητη στήριξη στο έργο της».
Εκανε και δηλώσεις στην κάμερα ο Τσίπρας, παρόμοιου περιεχομένου, ενώ ο Γκόλνταμερ έδειχνε λίγο αμήχανος στο ρόλο της γλάστρας. Προφανώς δεν έχει συνηθίσει να γίνεται δεκτός από πρωθυπουργούς. Ο γκεμπελίστικος μηχανισμός, πάντως, φρόντισε να φτιάξει και να διανείμει βιντεάκι διάρκειας πέντε λεπτών!
Στις 7 Σεπτέμβρη ο Τσίπρας υπέγραψε τη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτέμβρη στο ΦΕΚ (3937 Β). Συστάθηκε λοιπόν «Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών», έργο της οποίας είναι «η διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Αττική και η σύνταξη έκθεσης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον».
Από ποιους αποτελείται η Επιτροπή; Από αυτούς που είχε προτείνει ο Γκόλνταμερ ήδη από τις 4 Αυγούστου! Στη στημένη συνέντευξή του στο ΑΠΕ είχε πει ότι η Ελλάδα «διαθέτει επαρκή αριθμό εξαιρετικών επιστημόνων» και είχε ονοματίσει τους Γ. Ξανθόπουλο, Γ. Ευτυχίδη, Ι. Μητσόπουλο, Γ. Μαλλίνη. Οι τέσσερις αυτοί κύριοι διορίστηκαν -μαζί με τον Γκόλνταμερ- μέλη της Επιτροπής, με την προσθήκη ενός ακόμα μέλους, του Α. Δημητρακόπουλου (ίσως να είχε ξεχάσει να τον αναφέρει ο Γκόλνταμερ ή μπορεί και να προστέθηκε από τους συριζαίους – αυτό δεν έχει καμιά σημασία). Φυσικά, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της δασικής υπηρεσίας αποκλείστηκαν.
Δε χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο. Με τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 4 Αυγούστου, ο Γκόλνταμερ είχε απαλλάξει από κάθε ευθύνη την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό. Μας είπε από τότε το πόρισμα.