Πάνω στα αποκαΐδια των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Πατούλης, ακόμη και η αναρμόδια ΔΕΗ μοιράζουν (στα λόγια) αβέρτα-κουβέρτα άφθονο χρήμα για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φιλοτεχνούν την ψεύτικη εικόνα ότι ειδικά στην Εύβοια άρχισε ήδη η κατασκευή αυτών των έργων. Πρόκειται για σκέτη προπαγάνδα. Γκεμπελίστικου τύπου.
Σκρέκας: Από προπαγάνδα πάμε καλά
Στις 10 Αυγούστου, ο Σκρέκας δήλωνε μέσω Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ:
«Για τον λόγο αυτόν έχουμε σχεδιάσει μια στρατηγική που αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες και οι οποίοι περιλαμβάνουν: Αμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο (…) Αμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα, αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο».
Στις 24 Αυγούστου συναντήθηκε, με δική του πρωτοβουλία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΔΕΗ και έγραψε σε Δελτίο Τύπου:
«Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης και αναδάσωσης στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σήμερα, 24 Αυγούστου, οι κ.κ. Σκρέκας και Στάσσης συμφώνησαν η ΔΕΗ να υποστηρίξει έμπρακτα την εθνική προσπάθεια για την άμεση ανασυγκρότηση και αποκατάσταση του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση θα χορηγήσει ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές. Για την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών, η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς».
Προσέξετε τη… λεπτομέρεια: Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των δασικών υπηρεσιών της Εύβοιας εκτιμούν ότι για 360.000 στρέμματα θα απαιτηθούν από 15 έως 60 εκατομμύρια ευρώ! Τι αντιπροσωπεύουν τα 3 εκατ. ευρώ που ισχυρίζεται ότι θα δώσει η ΔΕΗ; Ενα ποσό (στα λόγια μάλιστα) για να στηριχτεί αβανταδόρικα από τον Σκρέκα η προπαγάνδα της ΔΕΗ, η οποία – και αν καταβάλει αυτό το ποσό – θα το μετακυλίσει στους καταναλωτές της.
Στις 30 Αυγούστου νέο Δελτίο Τύπου από τον Σκρέκα:
«Κώστας Σκρέκας: “Οικονομική ενίσχυση ύψους 700.000 ευρώ στους δασικούς συνεταιρισμούς της Βόρειας Εύβοιας“ (…) Η συγκεκριμένη έκτακτη οικονομική στήριξη κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ) και οι Αναγκαστικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών έργων (κλαδοπλεγμάτων, κορμοφραγμάτων κ.λπ.) στις καμένες δασικές εκτάσεις» (οι εμφάσεις δικές μας).
Οι υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, μας ανέφεραν, ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν από 15 έως 60 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι κατηγορηματικοί ότι τα μόνα έργα που γίνονται τώρα στη βόρεια Εύβοια είναι το κόψιμο των καμένων δένδρων δεξιά και αριστερά από τους δρόμους. Κόψιμο καμένων δένδρων μέσα στα δάση θα γίνει όταν εγκριθεί η χρηματοδότηση.
Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι ο Σκρέκας ψεύδεται, όταν λέει ότι χρηματοδότησε τους δασικούς συνεταιρισμούς «για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών έργων». Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί ο Σκρέκας να αραδιάζει ψέματα περί δήθεν εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, όμως ο κόσμος στην Εύβοια ξέρει τι γίνεται. Δική μας δουλειά είναι να μάθουν την αλήθεια και όσοι δεν κατοικούν στην Εύβοια.
Κι αυτοί κάαααθονται…
Εχουμε γράψει εδώ και καιρό ότι το Τεχνικό Δελτίο που έκανε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο Σχίνο Κορινθίας (όπου ξέσπασε η πρώτη μεγάλη φωτιά φέτος, στις 19 του Μάη) εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο, θα απαιτηθούν 1,85 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση αυτών των έργων. Στις 6 Αυγούστου, το Τεχνικό Δελτίο στάλθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν είχε έγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου. Να σημειωθεί πως και μετά την έγκριση της χρηματοδότησης θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να αρχίσει η κατασκευή των έργων.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας και του Δασαρχείου Λίμνης εκτιμούν ότι γύρω στις 20 Σεπτέμβρη θα εγκριθούν τα Τεχνικά Δελτία των μελετών για 360.000 στρέμματα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης για να εγκρίνει τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, που όπως είπαμε οι υπηρεσιακοί παράγοντες την εκτιμούν μεταξύ 15 και 60 εκατ. ευρώ;
Εκκρεμούν και έργα για το καθάρισμα ποταμών, που θα γίνουν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αυτές (ούτε αν έχουν ξεκινήσει).
Επιστρέφοντας στον Σχίνο Κορινθίας, που αποτελεί πιλότο για το πώς κινείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ά(χ)ριστοί της, αναφέρουμε ότι από την καταστροφική πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές στο υδρονομικό σύστημα και θα απαιτηθούν υδρονομικά έργα από τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου.
Στις 25 Ιούνη, έγινε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και οι Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου χρεώθηκαν να υπογράψουν από τις 5 Ιούλη Προγραμματικές Συμβάσεις με το ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για την κατασκευή Ορεινών Υδρονομικών Εργων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου για έργα στους χειμάρρους Σχίνου και Μαυρολίμνης της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και η Περιφέρεια Αττικής για έργα στους χειμάρρους Μαυρατζά Αιγειρουσών. Το σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΝ στάλθηκε στις 5 Ιούλη στα γραφεία του περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Δυτικής Αττικής, Ελ. Κοσμόπουλος, έστειλε έγγραφο στον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώση, με το οποίο ανάμεσα στ’ άλλα τον ενημέρωνε, ότι στις 12 Αυγούστου η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής υπέβαλε ερώτημα στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης για το αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μελέτη από το ΠΔΕ. Δεύτερον και πως την επομένη (13 Αυγούστου) η αρμόδια Διεύθυνση απάντησε ότι από το ΠΔΕ δεν χρηματοδοτούνται οι μελέτες αλλά η εκτέλεση έργων. Δεν υπάρχει πηγή χρηματοδότησης για τη σύνταξη μελετών αντιπλημμυρικών έργων, κατέληγε!
Προσέξτε: στις 5 Ιούλη η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύτηκε να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΕΝ και μετά από 39 μέρες ο αντιπεριφερεάρχης αναζητεί πηγή χρηματοδότησης από το ΠΔΕ, ενώ έπρεπε να γνωρίζει ότι το ΠΔΕ δεν χρηματοδοτεί μελέτες! Αντί να κινηθεί άμεσα, αφήνει να περάσουν άλλες 11 μέρες και στις 25 Αυγούστου απευθύνεται στον Αραβώση και τον ενημερώνει ότι δεν συντάχθηκε μελέτη αντιπλημμυρικών έργων γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα!
Τι έκανε ο Αραβώσης μετά απ’ αυτή την αδιαφορία της Περιφέρειας Αττικής, που βάζει σε τεράστιο άμεσο κίνδυνο την περιοχή του Αλεποχωρίου και των Μεγάρων, καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο που μεγάλες βροχές μπορούν να φέρουν καταστροφικές πλημμύρες;
Η δήλωση του Κοσμόπουλου στον Αραβώση, ότι δεν βρήκε πηγή χρηματοδότησης της μελέτης για τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι… περίεργη. Γιατί στις 26 Αυγούστου (την επόμενη μέρα δηλαδή), η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωνε με Δελτίο Τύπου:
«Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 5,8 εκ. ευρώ ξεκινά, κατά απόλυτη προτεραιότητα, ευρύς καθαρισμός των ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Υπεγράφη η σχετική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Αττικής. Γ. Πατούλης: “Με έμφαση στην πρόληψη θωρακίζουμε την επόμενη μέρα της Αττικής χωρίς χρονοτριβές, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των πολιτών“».
Επικοινωνήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Κοσμόπουλο και θέσαμε υπόψη του τις πληροφορίες μας. Αρνήθηκε ότι επικοινώνησε με τον Αραβώση (και με μεγάλη καθυστέρηση μάλιστα). Του επισημάναμε ότι με αυτή την άρνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται περισσότερο και ότι είναι αυτός που θα χρεωθεί την ευθύνη για τις καταστροφές που θα προκληθούν από τις πλημμύρες, καθώς δεν θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.
Επικοινωνήσαμε ακόμη με την υπεύθυνη της γραμματείας του περιφερειάρχη Πατούλη και την ενημερώσαμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε με τον περιφερειάρχη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μας απάντησε ότι ο Πατούλης δεν πρόκειται να μιλήσει μαζί μας. Της είπαμε να ενημερώσει το αφεντικό τι θα γράψουμε: ότι κρύβεται, γιατί δεν έχει να πει τίποτα για την αδιαφορία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων.
Είχαμε την πληροφορία ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε καν ενημερώσει τον Αραβώση για την πορεία της μελέτης για τα ορεινά υδρονομικά έργα στους χειμάρρους Σχίνου και Μαυρολίμνης. Ξεκινήσαμε επικοινωνώντας με τον Συντονιστή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον οποίο ρωτήσαμε τι γίνεται με τη σύνταξη της μελέτης ορεινών υδρονομικών έργων στους χειμάρρους Σχίνου και Μαυρολίμνης. Μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα!
Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τη γραμματεία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ο υπηρεσιακός παράγοντας με τον οποίο μιλήσαμε (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) μας είπε ότι από τις 5 Ιούλη που ο περιφερειάρχης έλαβε το έγγραφο από το ΥΠΕΝ, με το οποίο η Περιφέρεια δεσμευόταν να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΕΝ για τη σύνταξη της μελέτης, το χρέωσε στον Συντονιστή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας (αυτόν που δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό) και στον αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορίνθου!
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας επικοινωνήσαμε με τη γραμματεία του αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορίνθου και ζητήσαμε να μιλήσουμε μαζί του, αφού πρώτα ενημερώσαμε για το ζήτημα που θέλουμε να μιλήσουμε. Η γραμματεία μας απάντησε ότι δεν μπορούσε να μας μιλήσει, γιατί… ήταν σε σύσκεψη. Με τα πολλά, μετά από ώρες ο αντιπεριφερειάρχης επικοινώνησε μαζί μας και μας ανέφερε ότι η Περιφέρεια δεν έχει πόρους για να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη της μελέτης και πως τη χρηματοδότηση ανέλαβε ο δήμαρχος Λουτρακίου. Ομως, επειδή ούτε κι αυτός έχει κονδύλια, υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για να λάβει 150.000 ευρώ!
«Ζήσε Μάη μαύρε, να φας τριφύλλι», όπως λέει η λαϊκή παροιμία.