Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η μελέτη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων για την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μάη στον Σχίνο Κορινθίας, ολοκληρώθηκε στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Ιούνη. Στη συνέχεια εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (ΑΔΠΔΕΙ) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις 6 ή 8 Αυγούστου στάλθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέχρι τις 19 Αυγούστου που γράφεται αυτό το σχόλιο, δεν γνωρίζουμε εάν και πότε εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Είναι προς τιμή της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου και των υπαλλήλων της που δούλεψαν -όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα- σκληρά και σε τόσο σύντομο διάστημα (ένα γεμάτο εικοσαήμερο) ολοκλήρωσαν τη μελέτη.
Θυμίζουμε ότι η καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Μάη στον Σχίνο, που επεκτάθηκε μέχρι τα Μέγαρα στα Γεράνεια Ορη, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο δασικό πλούτο της περιοχής και γι’ αυτό ήταν απόλυτη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η μελέτη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην πληγείσα περιοχή. Οσο καίγονταν ο Σχίνος και τα Γεράνεια Ορη στην περιοχή των Μεγάρων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης επεσήμαιναν την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η μελέτη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και η κατασκευή τους, για να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες.
Στη συνέχεια, όμως, τα ΜΜΠ έπαψαν να ασχολούνται με την αναγκαιότητα της κατασκευής των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων Ούτε μπήκαν στον κόπο να εξάρουν τον κόπο και τη γρηγοράδα τόσο της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου όσο και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Χαλάει, βλέπετε, το αντιδραστικό αφήγημα της «ανικανότητας» και του «γραφειοκρατισμού» των δημόσιων υπηρεσιών. Καθήκον των «πετσωμένων» ΜΜΠ είναι να απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να προωθούν την ανάγκη ιδιωτικοποίησης τους.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Μητσοτάκης. Στη συνέντευξη Τύπου της 12ης Αυγούστου, αποσιώπησε σκόπιμα την τύχη της μελέτης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, για να δηλώσει κυνικά ότι όλα πρέπει να αλλάξουν (προφανώς στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των πάντων). Μοναδικός στόχος του Μητσοτάκη ήταν να εκθειάσει τον περιβόητο «θεσμό» του «αναδόχου αναδάσωσης», που τον χαρακτήρισε «σημαντική τομή».
Είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του (οι εμφάσεις δικές μας): «Η κλιματική κρίση -θα ήθελα από εδώ και στο εξής να υιοθετούμε αυτόν τον όρο και όχι τον όρο “κλιματική αλλαγή“- η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την εθνική ενεργειακή πολιτική και από τη λειτουργία του Κράτους μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά του πολίτη σε σχέση με το περιβάλλον».
Και για τον περιβόητο «ανάδοχο αναδάσωσης» και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ιστιαία της Εύβοιας (γι’ αυτά της Κορινθίας μούγγα):
«Θέλω να τονίσω ότι ήδη έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα -αυτό έχει συμβεί, προφανώς, πριν από την πρόσφατη καταστροφή- στην Αττική, αλλά και την Εύβοια. Δρομολογείται το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Ιστιαίας, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των πολιτών. Εχω δώσει εντολές στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατ’ επειγόντως να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες. […]
Ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης είναι μια πολύ σημαντική τομή. Μπορούμε, παραδείγματος χάρη, να πάμε σε μεγάλες εταιρίες, σε ιδρύματα -εν προκειμένω στην Εύβοια σε μεγάλες τεχνικές εταιρίες- και να τους πούμε “πάρτε αυτό το κομμάτι της έκτασης, κάντε μας μια γρήγορη μελέτη για το τι θα κάνετε“ -είναι προφανές το τι πρέπει να γίνει, την ξέρουν την δουλειά- “και μπείτε γρήγορα μέσα και καλύψτε εσείς τις δαπάνες για να μπορέσετε να προχωρήσετε γρήγορα, ώστε να γίνουν τα έργα αυτά“. Πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα έργα θα γίνουν και ως εταιρική κοινωνική ευθύνη».
Για να χρυσώσει το χάπι της ιδιωτικοποίησης, ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ψευδώς, ότι ο περιβόητος «ανάδοχος αναδάσωσης» θα κάνει και τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων και την εκτέλεσή της με δικές του δαπάνες, ως… προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αντιμετωπίζει τον ελληνικό λαό σαν Χαχόλους που θα χάψουν τα παραμύθια του.