Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Ξανά στο φως το σκάνδαλο των Οικοπάρκων
Περιβάλλον

Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

Ξανά στο φως το σκάνδαλο των Οικοπάρκων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Νοέ 2008, 00:00

Την περασμένη Δευτέρα, οι εφημερίδες «Εθνος», «Ημερησία» και «Ελευθεροτυπία» είχαν δημοσιεύματα με αφορμή δική μας καταγγελία-αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για το σκάνδαλο των Οικοπάρκων, σκάνδαλο που –εκτός των άλλων– σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο του γεωπόνου Δ. Παπαϊωάννου, το Νοέμβρη του 2001. Ας μιλήσουμε κι εμείς, λοιπόν, γι’ αυτή τη νέα εξέλιξη.

Κάναμε αυτή την καταγγελία, στις 8-10-2008, γιατί εκτιμήσαμε ότι η περίοδος που διανύουμε, με τη δημόσια συζήτηση πάνω στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, για την αποκάλυψη του οποίου βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας με την αρθρογραφία στην «Κ» από το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Μάη, είναι κατάλληλη για ν’ αναγκάσουμε τους μηχανισμούς της αστικής Δικαιοσύνης να πάρουν θέση και γι’ αυτό το σκάνδαλο.

Ο Γ. Σανιδάς, μετά από μελέτη της καταγγελίας μας και των δεκάδων εγγράφων που την συνόδευαν, χρέωσε την υπόθεση στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Κονταξή. Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί του, στις 20 Οκτώβρη, δήλωσε ότι, μετά από πολυήμερη μελέτη της καταγγελίας μας, που τη θεώρησε πολύ τεκμηριωμένη, αποφάσισε να στείλει το τμήμα της που αφορά τους πρώην υπουργούς Σ. Τσιτουρίδη και Ε. Μπασιάκο και τον νυν υπουργό Α. Κοντό στη Βουλή (στις 22 Οκτώβρη) και το υπόλοιπο τμήμα του φακέλου, που αφορά υπηρεσιακούς παράγοντες, στην Εισαγγελία Εφετών. Μας είπε ακόμη να περάσουμε στις 22 Οκτώβρη από το γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να πάρουμε το διαβιβαστικό της αποστολής του φακέλου στη βουλή. Στη συζήτηση εκείνη εκφράσαμε ανοιχτά τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο θα προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια. Στις 22 Οκτώβρη συναντήσαμε ξανά τον Αντεισαγγελέα Κονταξή, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι θα στείλει όλο το φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης. Οπως είπε, κάνει αυτή την επιλογή και για τους υπουργούς, διότι θα πρέπει να εξεταστούμε εμείς πριν πάει ο φάκελος στη Βουλή. Του απαντήσαμε, ότι κάνει αυτή την κίνηση για να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να μη συμπέσει χρονικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, που εκείνες τις μέρες είχε πάει στη Βουλή.

Ο φάκελος χρεώθηκε από τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην Εισαγγελέα Ελ. Σκεπαρνιά για να κάνει την προκαταρκτική εξέταση.

Θορυβημένος από τα δημοσιεύματα των αστικών εφημερίδων, ο υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός έδωσε εντολή να εκδοθεί δελτίο Τύπου, το απόγευμα της ίδιας μέρας. Ενα δελτίο Τύπου που έμοιαζε με απολογητικό υπόμνημα κατηγορούμενου για ποινικά αδικήματα και όχι με πολιτική δήλωση. Το δελτίο-απολογητικό υπόμνημα είναι γεμάτο από μισές αλήθειες και ψέματα.

Πρώτο μεγάλο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι το υπουργείο Γεωργίας ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Ολες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν παράνομες και έγιναν, βασικά, για να ξαναενταχθούν παράνομα στο κακόφημο πρόγραμμα των Οικοπάρκων 5.000 στρέμματα της Μονής Βατοπεδίου και 23.100 στρέμματα άλλων τριών Μονών του Αγίου Ορους και να εισπράττουν οι καλόγεροι-μπίζνεσμαν 650.000 ευρώ το χρόνο για 18 χρόνια!

Ο ισχυρισμός ότι η γνωμοδότηση 273/2003 (με την οποία ο Α. Κοντός ενέταξε στο κακόφημο πρόγραμμα 60.000 περίπου στρέμματα δασικών εκτάσεων με τη μορφή θαμνολίβαδων, δασολίβαδων και χορτολίβαδων) έγινε δεκτή από τον υπουργό Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ αποτελεί μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια, που προσπαθούν να κρύψουν ο Α. Κοντός και τα παπαγαλάκια του, είναι ότι υπάρχει και το πρακτικό 6521/Δεκέμβρης 2003 της Ολομέλειας του ΝΣΚ, με το οποίο οριστικά και τελεσίδικα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι βοσκότοποι με τη μορφή θαμνολίβαδων, δασολίβαδων και χορτολίβαδων. Την κρύβει για να δικαιολογήσει και να εμφανίσει σαν νόμιμες τις αποφάσεις, με τις οποίες ενέταξε ξανά στο πρόγραμμα τα 28.100 στρέμματα των Μονών του Αγίου Ορους και τα υπόλοιπα 32.000 στρέμματα άλλων λαμόγιων.

Ο Γ. Δρυς ήθελε πράγματι να εντάξει τα 28.100 στρέμματα των Μονών (και όχι μόνον αυτά) στο πρόγραμμα και γι’ αυτό: Πρώτον, έκανε δεκτή τη Γνώμη  του Β. Κοντόλαιμου, το Δεκέμβρη του 2002, ότι οι δασικές εκτάσεις των Μονών του Αγίου Ορους μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, γιατί οι Μονές του Αγίου Ορους δεν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο για τα προγράμματα που παίρνουν από την Ελλάδα! Δεύτερον, αρνήθηκε να κάνει δεκτές δύο γνωμοδοτήσεις του Δ’ Τμήματος του ΝΣΚ (η πρώτη, του 2002, ήταν ομόφωνη και η δεύτερη, του 2003, κατά πλειοψηφία), σύμφωνα με τις οποίες δε μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δασικές εκτάσεις με τη μορφή θαμνολίβαδων, δασολίβαδων και χορτολίβαδων. Τρίτον, κίνησε γη και ουρανό για να βγάλει, με μεγάλη πλειοψηφία, μια γνωμοδότηση από την ολομέλεια του ΝΣΚ, που να επιτρέπει την ένταξη αυτών των δασικών εκτάσεων. Οι προσπάθειες του Γ. Δρυ και του τότε νομικού του συμβούλου καρποφόρησαν με τη γνωμοδότηση 273/2003, για την οποία ψήφισαν 30 υπέρ και 12 κατά (υπέρ ψήφισαν και Νομικοί Σύμβουλοι που στο Δ’ τμήμα είχαν υποστηρίξει ότι η ένταξη είναι παράνομη!).

Αυτή τη γνωμοδότηση έσπευσε αμέσως να κάνει δεκτή ο Γ. Δρυς, όμως οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό. Γιατί πρώτον η γνωμοδότηση αυτή «έμπαζε» νομικά, αφού βασίστηκε στο άρθρο 3 του νόμου 1734/1987, το οποίο (όπως όλα τα άρθρα του που αναφέρονται στα βοσκοτόπια) κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο. Μάλιστα, εδώ και χρόνια το ΣτΕ είχε φροντίσει για την πιστή εφαρμογή των αποφάσεών του με τις οποίες είχαν κριθεί παράνομες 300 περίπου αποφάσεις νομαρχών οι οποίες νομιμοποιούσαν οριοθετήσεις βοσκοτόπων, γιατί τα άρθρα 3 κ.ε. του 1734/1987 είναι αντισυνταγματικά. Αυτή την υπόθεση τη γνώριζαν οι Νομικοί Σύμβουλοι του ΝΣΚ, αλλά παρολαυτά υιοθέτησαν τη γνωμοδότηση 273/2003, γιατί αυτό απαιτούσε τότε ο Γ. Δρυς. Γιατί δεύτερον συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας και του Β. Κοντόλαιμου, που τότε στεκόταν σωστά και υπεράσπιζε τη νομιμότητα. Τα σοβαρά και επιστημονικά ερωτήματα που οι υπηρεσιακοί παράγοντες έθεσαν στο ΝΣΚ (ερωτήματα που υιοθέτησε τότε και ο Β. Κοντόλαιμος), το υποχρέωσαν να κάνει μια διορθωτική κίνηση και με το πρακτικό 6521 (ήταν ομόφωνο) να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Εκρινε οριστικά και τελεσίδικα, ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι δασικές εκτάσεις με τη μορφή χορτολίβαδων, δασολίβαδων και θαμνολίβαδων. Γι’ αυτό και στην τελευταία του ανακοίνωση ο Α. Κοντός εξακολουθεί να αποσιωπά το ομόφωνο πρακτικό 6521/2003 της Ολομέλειας του ΝΣΚ.

Ακόμη, είναι μεγάλο ψέμα ότι εκδόθηκε η ΚΥΑ 134186/9-12-2003 για να εφαρμοστεί η νομιμότητα μέσω της νέας ΚΕΠΕ (Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου). Εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ήθελε πράγματι να τηρήσει τη νομιμότητα, θα έπρεπε να υιοθετήσει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπηρεσιακών παραγόντων, (διατυπώθηκε το καλοκαίρι του 2004 σε ευρεία σύσκεψη), ότι το σκάνδαλο των Οικοπάρκων πρέπει να λυθεί οριστικά με την υιοθέτηση των πρακτικών της πρώτης ΚΕΠΕ που είχε συγκροτηθεί το 2002. Υιοθέτηση που θα έπρεπε να συνοδεύεται από τη συμπερίληψη και του πρακτικού 5621/2003 στα «έχοντας υπόψη». Η «γαλάζια» πολιτική ηγεσία επέλεξε τη λύση της δημιουργίας νέας ΚΕΠΕ, γιατί ήθελε πάση θυσία να εντάξει τουλάχιστον τα 28.100 στρέμματα των Μονών, ενώ παρασκηνιακά είχε εξασφαλίσει τη μεταστροφή του Β. Κοντόλαιμου.

Τέλος, είναι μεγάλο ψέμα ο ισχυρισμός ότι σωστά (δηλαδή νόμιμα) εστάλησαν τα πρακτικά της δεύτερης ΚΕΠΕ στις Διευ-θύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Για πολλοστή φορά θα επαναλάβουμε, ότι πρώτα έπρεπε να αποφασίσει η Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος επί των πορισμάτων και μετά να σταλούν αυτά μαζί με την απόφασή της. Είναι, λοιπόν, παράνομες όλες οι αποφάσεις του Α. Κοντού, με τις οποίες υποχρέωσε τις Διευθύνσεις των Νομαρχιών να υιοθετήσουν τα πορίσματα του Β. Κοντόλαιμου.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Α. Κοντό, τον Β. Κοντόλαιμο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας και των Διευθύνσεων Γεωργίας, που είτε πήραν μέρος στην ΚΕΠΕ είτε συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για το πρόγραμμα αυτό.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

Ταξική ειρήνη;
Επόμενο άρθρο

Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

Αξιολόγηση ante portas

Σχετικά Αρθρα

Καταρρέει, με τη «βούλα» της Πυροσβεστικής, η κατασκευή «εμπρηστών» στην Πάτρα – Παραμένουν στη φυλακή οι δύο νέοι

Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής επιμένει ότι πρόκειται για κηλίδωση και όχι για εμπρησμό

Καταστολή 11 Σεπ 2025, 13:16

Από άθλια χωματερή του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησε η φωτιά στην Καστροσυκιά

Περιβάλλον 28 Αυγ 2025, 19:49

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

Καταστολή 21 Αυγ 2025, 10:11

Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 10:58

Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας

Περιβάλλον 18 Αυγ 2025, 09:34

Εικόνες της καταστροφής από την πυρκαγιά στα χωριά γύρω από τη Φιλιππιάδα

Περιβάλλον 15 Αυγ 2025, 17:54
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Καμπότζη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1953).

1921: Γενική απεργία στη Ρώμη, συγκρούσεις εργατών σιδηροδρόμων με φασίστες.

1923: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ που υπό την απειλή όπλου σε μπυραρία του Μονάχου αναγκάζει Βαυαρούς ηγέτες να τον υποστηρίξουν («πραξικόπημα της μπυραρίας»).

1974: Πεθαίνει ο Χόλγκερ Μάινς (RAF) από απεργία πείνας.

1989: Πτώση του τείχους του Βερολίνου.

1994: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κρίνει ένοχο τον Γιώργο Κοσκωτά για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τον καταδικάζει σε κάθειρξη 25 ετών.

1995: Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα το Ισραήλ για να συλλυπηθεί τη χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    17Ν
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Εφετείο 17Ν
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    ΕΛΑ
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Ποιοι είμαστε
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Επικοινωνία
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Όροι χρήσης
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Ποιοι είμαστε
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Επικοινωνία
  • Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά-καταγγελία της «Κ»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo