Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΣΗΜΕΡΑ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει
  • Οταν η ομάδα παραπαίει, φεύγει ο προπονητής
  • Ουμ Οσάμα Αλ-Χάγια: H περηφάνια μιας παλαιστίνιας μάνας που έδωσε τέσσερα παιδιά στον αγώνα
  • Σαν σήμερα 8 Μάη
  • Κόντρες αγίων (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου)
  • Ο Μητσοτάκης ως υποστηρικτής των αμερικανόδουλων και σιωνιστόδουλων αραβικών καθεστώτων
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους
Περιβάλλον

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Ιαν 2026, 15:04

Οι περιοχές σε Γεράνεια Ορη, Βίλια, Βαρυμπόμπη και όλες oι περιοχές της Περιφέρειας Αττικής εξακολουθούν να παραμένουν ανοχύρωτες από τις καταστροφικές πλημμύρες, καθώς σέρνεται σκόπιμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η κατασκευή των Φραγμάτων Βάρους.

Το ίδιο ισχύει για τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας.

Σε αντιδιαστολή, στην ΠΕ Μαγνησίας επιλέχτηκε προνομιακά να κατασκευαστούν Φράγματα Βάρους – Ανάσχεσης, για να προστατευτεί η αμερικάνικη στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο.

Το καλοκαίρι του 2021 είχαμε μια σειρά καταστροφικές πυρκαγιές: στις 19 Μάη Γεράνεια Ορη (Σχίνο και Αλεποχώρι), στις 3 Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη στις 16 Αυγούστου στα Βίλια. Μετά και από δική μας πίεση, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας και ο τότε περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψαν στις 8 Μάη του 2022 Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή Φραγμάτων Βάρους σε αυτές τις τρεις περιοχές .

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα 26 Γενάρη του 2026, δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι μελέτες! Θα χρειαστεί να διανυθεί πολύς χρόνος ακόμα.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, θυμίζουμε ότι οι περιβόητοι «ολλανδοί μελετητές» της εταιρίας XVA Internathional του Μ. Γκουζούρη ισχυρίζονταν στη μελέτη τους, μια μελέτη της συμφοράς, ότι δεν χρειάζεται να κατασκευαστούν Φράγματα Βάρους –Ανάσχεσης στα βουνά της Θεσσαλίας αλλά ταμιευτήρες για τη συγκέντρωση νερού για πότισμα.

Αυτή η μελέτη είχε δημοσιοποιηθεί τον Φλεβάρη του 2024 και είχε γίνει σημαία στα χέρια του αυτοκρατορίσκου Μητσοτάκη, όχι μόνο για να δικαιολογήσει την άρνηση κατασκευής των απαραίτητων Φραγμάτων Βάρους, αλλά και για τις επιθέσεις που ετοιμάζει ενάντια στην αγροτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Η «μελέτη» των Ολλανδών: Οδηγός για το ξεπάστρεμα της θεσσαλικής (και όχι μόνο) αγροτιάς

Στις 10 Δεκέμβρη του 2024, μετά από 10 μήνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για τη μελέτη και κατασκευή Φραγμάτων Ανάσχεσης στο Βόλο. Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση γι’ αυτή την αλλαγή θέσης και γιατί ξεκινάει από τον Βόλο και όχι από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι καταστροφικές πλημμύρες με τις κακοκαιρίες Ντάνιελ και Ελίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλησε να κρύψει το γεγονός ότι άλλαξε τη θέση της, επειδή αποφάσισε να προστατεύσει από νέες καταστροφικές πλημμύρες τη στρατιωτική βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβικείο, που την ήθελαν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές.

Απ’ αφορμή την καταστροφική πλημμύρα της προηγούμενης εβδομάδας σε Γλυφάδα και Βάρη, πρέπει να τονιστεί ότι ποτέ μέχρι σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε κατασκευή Φραγμάτων Βάρους στον Υμηττό!

Ας δούμε τώρα τι έγινε με τις μελέτες των Φραγμάτων Βάρους στα Γεράνεια Ορη (Σχίνο Κορινθίας και Αλεποχώρι Αττικής), στη Βαρυμπόμπη και στα Βίλια

Η προκήρυξη για τη μελέτη των Φραγμάτων Βάρους στα Γεράνεια Ορη προαναγγέλθηκε στις 21 Σεπτέμβρη του 2022, με περιφερειάρχη τον Πατούλη. Ελεγε η προαναγγελία: «Μελέτη φραγμάτων ανάσχεσης πλημμύρας και συγκράτησης φερτών λεκανών απορροής, περιοχής πυρκαγιάς Γεράνεια Ορη-2021».

Στις 29 Νοέμβρη του 2022, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε (ΑΔΑ: Ω5ΩΗ7Λ7-3ΝΣ) να εισηγηθεί την ανάθεση της μελέτης, προεκτιμώμενης δαπάνης χωρίς τον ΦΠΑ 759.999,06 ευρώ και με τον ΦΠΑ 942.400 ευρώ, σε συγκεκριμένο μειοδότη.

2802Η-ΑΠΟΦΑΣΗ-2022.pdf (SECURED).pdf ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ

Αυτή η ανάθεση δεν «περπάτησε». Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε και ποια ήταν η διαδρομή αυτής της προκήρυξης, γνωρίζουμε όμως ότι εννιά μήνες αφότου ο διάδοχος του Πατούλη, Χαρδαλιάς, ανέλαβε τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής, στις 8 Οκτώβρη του 2024, αναγγέλθηκε και πάλι «Ανοικτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός για επιλογή αναδόχου για εκπόνηση μελέτης “Μελέτη φραγμάτων ανάσχεσης πλημμύρας και συγκράτησης φερτών λεκανών απορροής, περιοχής πυρκαγιάς Γεράνεια Ορη-2021”».

Η ίδια μελέτη, την οποία υποτίθεται ότι είχαν αναθέσει το φθινόπωρο του 2022, επαναπροκηρύσσεται το φθινόπωρο του 2024! Τονίζουμε ότι πρόκειται για τη μελέτη, όχι για την κατασκευή.

Αυτή είναι η δεύτερη προκήρυξη της μελέτης, δύο χρόνια μετά την πρώτη.

220902_prosklisi_geraneia
240913_diakyriksi

Στις 22 Ιούλη του 2025,  ανακοινώθηκε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών η κατακύρωση του διαγωνισμού στην εκπρόσωπο της εταιρίας  Γκρέκα Κλεονίκη. Παραθέτουμε αυτή την απόφαση, με τίτλο: «Ενταξη της Πράξης “ΜΕΛΕΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ 2021 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” με Κωδικό ΟΠΣ 5226152 στο “ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2021-2025”».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΦΡΑΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, η μελέτη για την κατασκευή Φραγμάτων Βάρους στα Γεράνεια Ορη πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2026, αλλά μπορεί να δοθεί… εύλογη παράταση: «Εύλογη παράταση ανάληψης νομικής δέσμευσης για υποέργο πλέον του 18μήνου από την αρχική ένταξη της πράξης στο ΠΑ δύναται να δοθεί κατόπιν αιτιολογημένης έκθεσης της ΥΔ και έγκρισης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Δι.ΔΙ.Ε.Π). Η αιτιολογημένη έκθεση της ΥΔ υποβάλλεται στη ΔιΔιΕΠ το αργότερο δύο (2) μήνες πριν την παρέλευση του 18μήνου».

Με αυτή την υποσημείωση της απόφασης κατακύρωσης της σύμβασης, ο χρόνος παράδοσης της μελέτης μπορεί να παραταθεί και πέραν του 2026. Το πότε θα γίνει η μελέτη είναι άγνωστο, αφού δεν ορίζεται.

Και βέβαια, είναι άγνωστο πότε θα κατασκευαστούν τα Φράγματα Βάρους, αφού θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμού για να κατακυρωθεί το έργο σε μια εταιρία, καθώς οι διαγωνιζόμενες εταιρίες καταφεύγουν συνήθως στα δικαστήρια. Αγνωστο είναι και πόσος θα είναι ο χρόνος παράδοσης του έργου των Φραγμάτων Βάρους, που συνήθως παραβιάζεται από την εταιρία στην οποία κατακυρώνεται η κατασκευή.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δηλαδή η μελέτη παραδοθεί στις 31 Δεκέμβρη του 2026, θα έχουν περάσει πάνω από πεντέμισι χρόνια (ακριβώς: 5 χρόνια, 7 μήνες και 12 ημέρες) από τις 19 Μάη του 2021 που εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά,  και πάνω από τεσσεράμισι χρόνια (4 χρόνια, 7 μήνες και 23 ημέρες) από τις 8 Μάη του 2022 που υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση. Αν παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της μελέτης, το διάστημα της απόλυτης απραξίας θα είναι μεγαλύτερο.

Θυμίζουμε ότι αυτή η μελέτη αφορά την καταστροφή στο τμήμα των Γεράνειων Ορέων στο Αλεποχώρι, που ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, και όχι και στο Σχίνο Κορινθίας, γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ας δούμε τι γίνεται με την παράδοση της μελέτης  για την κατασκευή των Φραγμάτων Βάρους στη Βαρυμπόμπη

Στις 17 Νοέμβρη του 2022 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής κλήθηκε από τον πρόεδρό της Ν. Πέππα σε συνεδρίασης στις 22 Νοέμβρη του 2022. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η συγκεκριμένη μελέτη. Ηταν το 60ό Θέμα, όπως αναφερόταν στην πρόσκληση: «60. Α) Εγκριση ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 2 της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών, και υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32, παρ. 2.γ του ν.4412/2016, για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη φραγμάτων ανάσχεσης πλημμύρας και συγκράτησης φερτών λεκανών απορροής, περιοχής πυρκαγιάς Βαρυμπόμπης – 2021», προϋπολογισμού 1.971.887,59 € (με Φ.Π.Α.), Β) Ανάδειξη προσωρινού μειοδότη για την εκπόνηση της μελέτης και Γ) Εξουσιοδότηση της Δ.Τ.Ε./Π.Ε.Α.Α. για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας» (η έμφαση δική μας).

Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2023, τελευταία ημέρα του Πατούλη ως περιφερειάρχη, δεν έχουμε στοιχεία γι’ αυτή τη μελέτη, μετά από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής .

Από την 1η Γενάρη του 2024 μέχρι τις 10 Γενάρη του 2025, που ανακοινώθηκε η κατακύρωση των διαγωνισμών για τις δύο μελέτες (Βαρυμπόμπη και Βίλια) στην ίδια εταιρία, δεν γνωρίζουμε πότε έγινε η προκήρυξη των μελετών.

Αναφορικά με την προκήρυξη για την μελέτη στα Βίλια, αρχικά  η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής παρουσίασε τον Μάη του 2023 τη «Μελέτη φραγμάτων ανάσχεσης πλημμύρας και συγκράτησης φερτών λεκανών απορροής, περιοχής πυρκαγιάς Βιλίων 2021. ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΡΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ».

Την παραθέτουμε:

230803_ttd.pdf (SECURED).pdf ΠΑΛΙΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑ βιλια

Στις 11 Οκτώβρη του 2023 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας  Αττικής αποφάσισε:

«Συνεδρίαση 60ή

Απόφαση υπ’ αριθ. 2374/2023

Στην Αθήνα, σήμερα 11-10-2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 π.μ., στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15-17), συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή, ύστερα από την υπ’ αριθ. πρωτ: 1214017/06-10-2023 πρόσκληση του Προέδρου της η οποία κοινοποιήθηκε νόμιμα στα μέλη της στις 06-10-2023.

Θέμα 38ο

Α) Εγκριση του ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 1 της Επιτροπής Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «ΜΕΛΕΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΕΡΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΒΙΛΙΩΝ 2021» προεκτιμώμενης αμοιβής 1.493.742,71 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%) και Β) Εξουσιοδότηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε.Δ.Α. για την συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου».

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία ανακοινώθηκε, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, στην εκπρόσωπο της εταιρίας που πήρε το διαγωνισμό για τις μελέτες Βαρυμπόμπης και Βιλίων, αναφέρει και το χρόνο παράδοσης των δύο μελετών:

«4. Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Αφορά στην οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Αττικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προέκυψαν από τις πυρκαγιές του 2021.

Ειδικότερα, η εν λόγω επιχορήγηση διατίθεται για την χρηματοδότηση μελετών φραγμάτων ανάσχεσης πλημμύρας και συγκράτησης φερτών λεκανών απορροής σε περιοχές, όπως τα Βίλια και την Βαρυμπόμπη, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021 καθώς και για την διάθεση αναγκαίων μηχανημάτων – οχημάτων με το απαραίτητο προσωπικό τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το 2021 σε διάφορους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ

(i) Να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της πράξης και των επί μέρους υποέργων και ιδίως τα χρονοδιαγράμματα ανάθεσης και εκτέλεσης των υποέργων της πράξης.

Η νομική δέσμευση των υποέργων αναλαμβάνεται εντός της προθεσμίας που ορίζει η Υπηρεσία Διαχείρισης (ΥΔ) στην απόφαση ένταξης. Η ΥΔ μπορεί – τροποποιώντας την απόφαση ένταξης – να παρατείνει την προθεσμία ανάληψης νομικής δέσμευσης των υποέργων. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική διάρκεια της προθεσμίας δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες από την αρχική ένταξη της πράξης σε Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΑ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Εύλογη παράταση ανάληψης νομικής δέσμευσης για υποέργο/α πλέον του 18μηνου από την αρχική ένταξη της πράξης στο ΠΑ δύναται να δοθεί κατόπιν αιτιολογημένης έκθεσης της ΥΔ και έγκρισης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Δι.ΔΙ.Ε.Π). Η αιτιολογημένη έκθεση της ΥΔ υποβάλλεται στη ΔιΔιΕΠ το αργότερο δύο (2) μήνες πριν την παρέλευση του 18μηνου» (οι εμφάσεις δικές μας).

Παραθέτουμε και ολόκληρη την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλά στην ΗΡΙΔΑ, στις 10 Γενάρη του 2025:

apof1055-20250109.pdf (SECURED).pdf ΓΙΑ ΒΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΥΜΠΟΠΜΗ

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι μελέτες για τη Βαρυμπόμπη και τα Βίλια κατακυρώθηκε σε μια μόνο εταιρία. Εχει αυτή τις προϋποθέσεις να τις παραδώσει στο 18μηνο και ποια θα είναι η ποιότητα και η πληρότητά τους; Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι αυτές οι μελέτες θα είναι της πλάκας και ότι τα Φράγματα Βάρους – Ανάσχεσης που θα κατασκευαστούν θα είναι έργα καρικατούρα, ανήμπορα να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές πλημμύρες;

Ας δούμε τα Φράγματα Βάρους στη Μαγνησία, που θα κατασκευαστούν για να προστατευτεί η στρατιωτική βάση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Στεφανοβίκειο και όχι για την προστασία του λαού της Μαγνησίας

Αναφορικά με την περιβόητη μελέτη της ολλανδικής εταιρίας XVA internathional του Γ. Γκουζούρη, παραθέτουμε απόσπασμα από το άρθρο μας με τίτλο: Η «μελέτη» των Ολλανδών: Οδηγός για το ξεπάστρεμα της θεσσαλικής (και όχι μόνο) αγροτιάς – Χωρίς να λύνουν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα των πλημμυρών, προτείνουν την εγκατάλειψη των αροτραίων καλλιεργειών και το πέρασμα σε κηπευτικά και δενδροκαλλιέργειες!

Για την περιβόητη αντιπλημμυρική προστασία που εισηγείται η HVA Ιnternational

Καταρχάς, παραθέτουμε την κυνική ομολογία της ολλανδικής εταιρίας για την μη αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας που εισηγείται: «Ως εκ τούτου το Γενικό Σχέδιο χαρακτηρίζει τις περιοχές που υπέστησαν πλημμύρες μετά την καταιγίδα του Daniel ως περιοχές με υψηλή πιθανότητα πλημμύρας» (η έμφαση δική μας).

Η HVA Ιnternational ομολογεί ευθέως ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που εισηγείται για τη Θεσσαλία είναι ανεπαρκή και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι περιοχές της Θεσσαλίας που πλημμύρισαν από τον Daniel να εξακολουθήσουν να πλημμυρίζουν!..

Αυτό θα συμβεί γιατί η μελέτη (της συμφοράς) αρνείται την κατασκευή φραγμάτων βάρους στους ορεινούς χειμάρρους της Θεσσαλίας (με επιστημονικούς όρους: έργα ορεινής υδρονομίας). Εισηγούνται την κατασκευή ταμιευτήρων (τα λεγόμενα μικρά φράγματα ελέγχου στους ορεινούς όγκους) για τη μείωση της ροής των υδάτων στις πεδινές εκτάσεις και τη χρήση των ήδη κατασκευασθέντων φραγμάτων και αυτού που θα κατασκευαστεί (είτε αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για χρήση στην άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών). Και όλα αυτά για τον έλεγχο δήθεν των πλημμυρικών φαινομένων!

Τι άλλαξε σε διάστημα δέκα μηνών από τη δημοσίευση της «μελέτης» της εταιρίας του Γκουζούρη, τον Φλεβάρη του 2024, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε στις 10 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς να περάσει από την πρόταση για κατασκευή ταμιευτήρων νερού στα Βουνά της Μαγνησίας για πότισμα, στην κατασκευή Φραγμάτων Βάρους-Ανάσχεσης; Ηταν όρος της αμερικάνικης κυβέρνησης για να προστατευτεί η στρατιωτική της βάση στο Στεφανοβίκειο, που είχε πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Ντάνιελ και Ελίας.

Από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το οποίο πιστοποιείται ότι το 99,98% των Φραγμάτων Βάρους θα κατασκευαστούν στην ΠΕ Μαγνησίας:

«η εκτέλεση εργασιών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των ορεινών λεκανών απορροής της περιοχής μελέτης βάσει της εγκεκριμένης προκαταρκτικής Μελέτης και συγκεκριμένα:

κατασκευή φραγμάτων βάρους από σκυρόδεμα

κατασκευή φραγμάτων βάρους από αργολιθοδομή

κατασκευή προβόλων

κατασκευή τοίχων επένδυσης κοιτών από σαρζανέτ

κατασκευή τοίχων επένδυσης κοιτών από σκυρόδεμα

κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων

δημιουργία ζωνών διέλευσης

Διαμόρφωση – καθαρισμοί κοιτών ρεμάτων

Σε όρους διοικητικής υπαγωγής η περιοχή μελέτης χωροθετείται όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Δήμος – Ποσοστό περιοχής μελέτης (%)

Δήμος Βόλου 25,75

Δήμος Ρήγα Φεραίου 25,76

Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου 16,13

Δήμος Αλμυρού 0,85

Δήμος Νοτίου Πηλίου 31,49

Δήμος Φαρσάλων 0,02

Π.Ε. – Ποσοστό περιοχής μελέτης (%)

Μαγνησίας 99,98

Λάρισας 0,02»

Παραθέτουμε και ολόκληρη την απόφαση.

6ΤΞΧ46ΝΩΑ7-ΠΡ0.pdf (SECURED).pdf ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Τη δεκαετία του 1930 κατασκεύαζαν φράγματα βάρους στα ορεινά των χειμάρρων, σήμερα… αφήνουν τα βουνά να κατεβαίνουν στα πεδινά

Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύσαμε στις 4 Οκτώβρη του 2023. Γράφαμε:

Περιδιαβαίνοντας το Διαδίκτυο, πέσαμε πάνω σ’ ένα δεκάλεπτο βίντεο που τιτλοφορείται «Η ιστορία των ορεινών υδρονομικών έργων από το 1932». Το βίντεο συνθέτει φωτογραφίες από ορεινά υδρομικά έργα, δηλαδή φράγματα βάρους, που υπάρχουν στο αρχείο του τμήματος Ορεινής Υδρονομίας της Δασικής Υπηρεσίας.

Αξίζει να αφιερώσετε δέκα λεπτά για να το δείτε, προτού προχωρήσετε στα σχόλιά μας.

Aπό τις φωτογραφίες συνάγεται ότι είναι παλιές. Το συμπεραίνεις από την ενδυμασία των ανθρώπων και τη μέθοδο κατασκευής των φραγμάτων βάρους: με πέτρα πελεκητή από μαστόρους που σήμερα σπανίζουν.

Τα περισσότερα από τα φράγματα βάρους είναι πέτρινα κομψοτεχνήματα που σίγουρα έχουν ξεχωριστή αξία, όπως τα παλιά πέτρινα γεφύρια. Εδώ, όμως, μας ενδιαφέρει η χρηστικότητά τους. Η αλληλουχία φραγμάτων και προφραγμάτων βάρους στον ρου ορεινών χειμάρρων συγκρατεί τα φερτά υλικά (τα φυτοκομικά έργα εκατέρωθεν των χειμάρρων περιορίζουν τον όγκο των φερτών υλικών) και περιορίζει την ορμητικότητα των νερών ώστε η ροή τους να φτάνει με διαχειρίσιμο τρόπο στα πεδινά των λεκανών απορροής και να μην προκαλεί καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Βλέπεις τις φωτογραφίες και αναρωτιέσαι: τη δεκαετία του ’30 κατασκεύαζαν φράγματα βάρους στα ορεινά, εκεί απ’ όπου ξεκινούν οι χείμαρροι, και εννιά δεκαετίες αργότερα έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ορεινή υδρονομία; Με τα μέσα της δεκαετίας του ’30 (και των δεκαετιών που ακολούθησαν), σε μια Ελλάδα που οι ιθύνοντές της δε δίσταζαν να αποκαλούν «ψωροκώσταινα» κατάφερναν να κατασκευάσουν φράγματα βάρους στα ορεινά και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, με ασύγκριτα περισσότερα τεχνικά μέσα και δυνατότητες στον κατασκευαστικό τομέα, σε μια Ελλάδα που οι ιθύνοντές της καμαρώνουν ότι είναι μια ισχυρή οικονομία, κατασκευάζουν μόνο έργα βιτρίνας στα πεδινά κι όταν καμιά φορά αναγκάζονται να αποφασίσουν την κατασκευή μερικών φραγμάτων βάρους (όπως έγινε στην Εύβοια και μόνο σ’ αυτή), οι εργασίες καρκινοβατούν και ο κόσμος πνίγεται με την πρώτη δυνατή βροχή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ακρως απαραίτητη η κατασκευή φραγμάτων βάρους στους ορεινούς όγκους – Τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν αποτρέπουν τα πλημμυρικά φαινόμενα

Νέα καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια. Η διαχρονική εγκατάλειψη πυρπολεί τα δάση

Aπό πυλώνα της ΔΕΗ ξεκίνησε η περσινή δασική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Εδώ και χρόνια αποκαλύπτουμε τις πραγματικές αιτίες για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές

Το έγκλημα το βλέπουμε, να δούμε και τους εγκληματίες

Ετσι «έπνιξαν» τη Βόρεια Εύβοια: Κανένα από τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμα και αυτά που προκηρύχτηκαν και ανατέθηκαν παίρνουν συνεχείς παρατάσεις

ΥΓ. Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής είναι αποδεκατισμένες από το απαραίτητο προσωπικό για να κάνουν τις μελέτες. Ετσι αυτές δίνονται με προκηρύξεις σε ιδιώτες μελετητές καπιταλιστικών επιχειρήσεων, σπαταλώντας υπερβολικό δημόσιο χρήμα. Με άνωθεν εντολή, οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών αρνούνται να δώσουν πληροφορίες. Το ίδιο και οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΟΥΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Επόμενο άρθρο Για την περίπτωση διευθύντριας που φίμωσε μαθητή με χαρτοταινία!

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

Περιβάλλον 18 Ιαν 2026, 18:46
Ροή Ειδήσεων
Εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει

Συζήτηση στην Κόντρα (8 μμ)

8 Μάι 2026, 12:58
Πολιτική

Οταν η ομάδα παραπαίει, φεύγει ο προπονητής

8 Μάι 2026, 12:56
Διεθνή

Ουμ Οσάμα Αλ-Χάγια: H περηφάνια μιας παλαιστίνιας μάνας που έδωσε τέσσερα παιδιά στον αγώνα

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Αζάμ Αλ-Χάγια

8 Μάι 2026, 09:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάη

8 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Κόντρες αγίων (θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου)

7 Μάι 2026, 21:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ως υποστηρικτής των αμερικανόδουλων και σιωνιστόδουλων αραβικών καθεστώτων

7 Μάι 2026, 19:22
Διεθνή

Βαριά τραυματίας ο γιος του Χαλίλ Αλ-Χάγια, μετά από στοχευμένο σιωναζιστικό πλήγμα στην Πόλη της Γάζας

7 Μάι 2026, 12:26
Εργατικά

Κοινωνικός τουρισμός: Ηταν κοροϊδία, εξελίχτηκε σε φιάσκο

7 Μάι 2026, 09:08
Καταστολή

1.203 ανακλήσεις σε Σύρους σε χρόνο ρεκόρ: όταν η «ενδελεχής εξέταση» γίνεται αριθμητική άσκηση

7 Μάι 2026, 08:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάη

7 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

6 Μάι 2026, 22:01
Κόντρες

Δυο σκηνές και δυο απορίες

6 Μάι 2026, 21:57
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης αμνηστεύει τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργούς του, γιατί πίσω από την εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ο ίδιος

6 Μάι 2026, 20:36
Παιδεία

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

6 Μάι 2026, 20:13
Πολιτική

Ούτε Κιγκινάτος ούτε βαστάζος

6 Μάι 2026, 14:53
Διεθνή

Ο Μητσοτάκης, τα Εμιράτα και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

6 Μάι 2026, 10:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάη

6 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η απελπισία των σιωναζιστών απέναντι στα drones της Χεζμπολά

5 Μάι 2026, 21:57
Κόντρες

Εμπλεξαν τους μηρούς τους

5 Μάι 2026, 20:22
Διεθνή

Κυβερνοεπίθεση έπληξε το λιμάνι Φουτζέιρα των ΗΑΕ λίγα λεπτά πριν από πυραυλικό πλήγμα των Φρουρών της Επανάστασης

5 Μάι 2026, 18:20
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάη

Ημέρα Ερυθρού Σταυρού – Ερυθράς Ημισελήνου.

Ημέρα μεσογειακής αναιμίας.

1936: Σε διαδήλωση καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη σκοτώνονται δώδεκα και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1949: Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

1971: Δίκη πέντε μαρξιστών – λενινιστών φοιτητών στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

1972: Ανακαλύπτεται βόμβα της ΑΑΑ στο Καλαμάκι.

1973: Βόμβες με σημαντικές υλικές ζημίες σε Πλάκα και Αμπελόκηπους.

1981: Βόμβες στην Αγορανομία Αθηνών, στο τμήμα Αλλοδαπών και στο κτίριο της υποδιεύθυνσης Τροχαίας, ενώ άλλη μία έξω από το ΙΓ’ αστυνομικό τμήμα δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1989: Απόπειρα με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Γι’ αυτή την υπόθεση όπως και για όλες τις υπόλοιπες, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συγκεκριμένα, είναι ένα σκάνδαλο, διότι για πολλά χρόνια πολλοί έπαιρναν χρήματα που δεν δικαιούνταν. Πρέπει να τους βρει η δικαιοσύνη, να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στα δημόσια ταμεία και όσοι έχουν κάνει παραπτώματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Αυτό είναι όμως διαφορετικό απ’ αυτό που διερευνώνται οι βουλευτές μας. Δεν βλέπω – κατά την άποψή μου – ότι έχουν διαπράξει αδικήματα, ούτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι είναι όλοι τους αθώοι.

Τάκης Θεοδωρικάκος

(Επιτέλους, βρέθηκε ένας υπουργός – ο γυρολόγος-σαλταδόρος της αστικής πολιτικής – να τετραγωνίσει τον κύκλο. Με μια κίνηση που θυμίζει τον Κολόμβο και το αυγό. Παρά τις δυνατές σπουδές του, παιδευόταν ο μακάριος Μακάριος να αποδείξει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι υπήρξαν απλά κάποιες διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Κι έρχεται ο σερ Τάκης Θεοδωρικάκος να δώσει τη λύση: φυσικά και ήταν σκάνδαλο. Τι σκάνδαλο, όμως; Κάποιοι έπαιρναν χρήματα που δε δικαιούνταν. Να τους βρει η Δικαιοσύνη, να τους τιμωρήσει, να επιστρέψουν τα λεφτά. Τι ανακατεύουν τους βουλευτές της ΝΔ; Ο σερ Τάκης ήδη τους δίκασε και τους αθώωσε. Οχι λόγω αμφιβολιών αλλά με τη βεβαιότητα του δικαστή που εκφωνεί το «διότι δεν απεδείχθη». Και πώς τα κατάφεραν τα λαμόγια να πάρουν τόσα λεφτά; Ηταν ατσίδες και εξαπάτησαν και τις υπηρεσίες και τους υπουργούς. Και οι διάλογοι βουλευτών με τον γαλάζιο Μελά του ΟΠΕΚΕΠΕ, που του ζητούσαν να πληρώσει διάφορα λαμόγια; Απλούστατο: οι ατσίδες – τα λαμόγια – εξαπάτησαν τους βουλευτές. Πού να ξέρει ο βουλευτής ότι ο ψηφοφόρος του ήταν λαμόγιο; Και ο Βορίδης που υπέγραφε ατομικές αποφάσεις πληρωμής λαμόγιων που τα είχε ανακαλύψει η Τυχεροπούλου και ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα και έχουν ήδη καταδικαστεί; Εδώ ο σερ Τάκης τραβάει μια ηδονική ρουφηξιά φρέντο και λέει: η Βουλή αποφάνθηκε ότι ο Βορίδης δεν πρέπει καν να ελεγχθεί ποινικά. Ποια Βουλή; Η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι θέλετε τώρα, ν’ αλλάξουμε το Σύνταγμα και ν’ αποφασίζει η μειοψηφία; Κι ο Αυγενάκης που έδωσε εντολή να πληρωθούν χιλιάδες λαμόγια που είχαν μπλοκαριστεί οι ΑΦΜ τους; Ατάραχη απάντηση: η Βουλή έχει αποφανθεί και για τον συνάδελφο Αυγενάκη. Και την Τυχεροπούλου, την υπάλληλο που αποκάλυψε πολλά λαμόγια και την υπέβαλαν σε εργασιακά βασανιστήρια; Ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν νομίζει ότι αδικήθηκε. Μα προσέφυγε και δικαιώθηκε και ο Πιτσιλής συνεχίζει τον εργασιακό διωγμό της. Α, όλα κι όλα, η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της. Και πώς γίνεται, η Τυχεροπούλου να είναι συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ο Πιτσιλής να αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπηρετεί αντικυβερνητικές σκοπιμότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Εφετείο 17Ν

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • ΕΛΑ

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • Επικοινωνία

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • Όροι χρήσης

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • Ποιοι είμαστε

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • Επικοινωνία

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

  • Όροι χρήσης

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

    Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo