Ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Eκπαίδευσης Αττικής, Νικολόπουλος, ξαναχτύπησε για δεύτερη φορά. Μετά την εγκύκλιο με την οποία ζητούσε από τους αξιολογητές υποχρεωτικά να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία των εκπαιδευτικών που αρνήθηκαν να αξιολογηθούν, ώστε να εφαρμοστούν εναντίον τους οι διατάξεις του άρθρου 56 του Ν. 4823/202, εξέδωσε απόφαση με την οποία ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατανομής τμημάτων λόγω φοίτησης μαθητών/τριών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό́ έτος 2024-2025, στην περιοχή́ ευθύνης της Διεύθυνσης Π.Ε. Πειραιά.
Ο «πρόθυμος» κ. Νικολόπουλος «έραψε» την απόφασή του (Α.Π. 14322/22-07-2024) πάνω στον «κόφτη» του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ, Κατσαρού, ο οποίος με παράνομη εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ. Φ.7/80483/Δ1, 15-7-2024) σκοπίμως παρερμηνεύει τη σχετική νομοθεσία με έναν και μοναδικό στόχο, την μείωση των λειτουργούντων τμημάτων και τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά.
Στο στόχαστρό τους αυτήν τη φορά έβαλαν το πιο ευάλωτο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού, τα παιδιά με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και τις οικογένειες τους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία [περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α’ 199)]: «Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του ενός (1) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης (σ.σ. για τη δημιουργία τμημάτων ορίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 25) προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος του ενός (1), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα».
Δηλαδή σε ένα τμήμα 25 μαθητών δεν μπορεί να υπάρχει παραπάνω από ένας (1) μαθητής με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Και ενώ η διάταξη είναι σαφής, η αυθαίρετη και παράνομη «ερμηνεία» των Κατσαρού-Νικολόπουλου είναι ότι το 25άρι τμήμα γίνεται τμήμα 22 μαθητών, αν σε αυτό διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δύο (2) μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: «Από την επισκόπηση της ως άνω διάταξης προκύπτει ότι σε τμήμα που έχει συγκροτηθεί με αριθμό είκοσι πέντε (25) μαθητών/τριών μπορεί να μειώνεται ο αριθμός αυτός συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές/τριες αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υφίστανται στο τμήμα δύο μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία και εφόσον δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης. Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται αποδεκτή η λειτουργία τμήματος με τουλάχιστον είκοσι δύο (22) μαθητές/τριες εφόσον πληρούνται οι ως άνω αναφερόμενες προϋποθέσεις».
Σημειώνουμε ότι και η ισχύουσα διάταξη νόμου και η παράνομη ερμηνεία των Κατσαρού-Νικολόπουλου εξαιρούν τις περιπτώσεις μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, που επιβαρύνουν έτσι κι αλλιώς την σχολική τάξη των 25 μαθητών και απαιτούν από τον δάσκαλο/νηπιαγωγό πρόσθετη και σημαντικότατη προσπάθεια για να βοηθηθούν στην μαθησιακή τους προσπάθεια αυτά τα παιδιά.
Την απόφαση Νικολόπουλου και την εγκύκλιο Κατσαρού καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «Η Πρόοδος».
Η ανακοίνωση
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες και όλων των μαθητών/τριών μας!
Με έγγραφο (Α.Π. 14322/22-07-2024) του νέου Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατανομής τμημάτων λόγω φοίτησης μαθητών/τριών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό́ έτος 2024-2025, στην περιοχή́ ευθύνης της Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά. Ανάλογες αποφάσεις υποθέτουμε έχουν εκδοθεί για όλες τις Δ/νσεις Π.Ε. της Αττικής.
Η απόφαση αφορά 27 τμήματα σε Δημοτικά Σχολεία και 2 τμήματα σε Νηπιαγωγεία της Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά, και έρχεται να προστεθεί στα επιπλέον 19 τμήματα που παρά τη θετική εισήγηση της Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά, ο τέως Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής αρνήθηκε να υλοποιήσει. Οι παραπάνω αποφάσεις ανάκλησης αφορούν έξι (6) τμήματα σε σχολεία του συλλόγου μας (27ο, 33ο, 34ο, 41ο, 46ο και 55ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά).
Η απόφαση στηρίζεται σε εγκύκλιο (Φ.7/80483/Δ1/15-7-2024) του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ ο οποίος παρανόμως παρερμηνεύει τη σχετική νομοθεσία με έναν και μοναδικό στόχο, την μείωση των λειτουργούντων τμημάτων και τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ συνεπείς στην αντιεκπαιδευτική τους πολιτική δεν σταματούν να μηχανεύονται τρόπους και μεθοδεύσεις για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου – κι όταν η νομοθεσία μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους τόσο το χειρότερο για την νομοθεσία. Στο στόχαστρό τους αυτή τη φορά έβαλαν το πιο ευάλωτο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού, τα παιδιά με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και τις οικογένειες τους.
Τα μορφωτικά δικαιώματα και οι ανάγκες όλων των μαθητών μας είναι πάνω από την προκρούστεια λογική των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η λογική αυτή βλέπουμε να εφαρμόζεται στον ευαίσθητό τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σήμερα με συμπτύξεις τμημάτων, ενώ αύριο στο στόχαστρο θα μπουν η Παράλληλη Στήριξη και τα Τμήματά Ένταξης. Η απόφαση του Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας. Υποβαθμίζει τις συνθήκες μάθησης για όλους τους μαθητές/τριες και κυρίως αποστερεί από τους μαθητές/τριες με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες την ισότιμη ένταξή και κοινωνικοποίηση τους στο σχολικό περιβάλλον και την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στην γνώση.
Ταυτόχρονα διαλύει τον προγραμματισμό των σχολείων, που ήδη είχαν λάβει υπόψιν τους τις αποφάσεις που ανακαλούνται, ενώ συνεπάγεται και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πιθανόν θα κριθούν υπεράριθμοι και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Ο δε χρόνος που υλοποιείται αυτή η απόφαση, μέσα στο κατακαλόκαιρο, αυξάνει τις δυσκολίες και για τα σχολεία και για τους εκπαιδευτικούς ενώ μαρτυρά την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να μην μπορέσουν να προβάλουν αντίσταση στους σχεδιασμούς της. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.
- Απαιτούμε να πάρει πίσω ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής την απόφασή του που ανακαλεί όλες τις αποφάσεις κατανομής τμημάτων λόγω φοίτησης μαθητών/τριών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
- Δηλώνουμε ότι με όλα τα μέσα (πολιτικά, συνδικαλιστικά και νομικά) θα ακυρώσουμε στην πράξη την παράνομη απόφαση του νέου Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής.
- Καλούμε την ΔΟΕ να κινητοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μην περάσει η μεθόδευση του ΥΠΑΙΘΑ που περιστέλλει τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
- Καλούμε όλους τους συλλόγους της Αττικής σε συντονισμένη δράση.