Νέα δεινά ετοιμάζει για τη δημόσια εκπαίδευση η Κεραμέως με τις ευλογίες του Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο του απολογισμού των τριών χρόνων στο θώκο του υπουργείου Παιδείας, αφού ανέφερε όλα τα αντιεκπαιδευτικά, αντιδραστικά μέτρα που προώθησε στη δημόσια εκπαίδευση, προανήγγειλε και όλα όσα ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να ξεπατώσει κυριολεκτικά ό,τι κατάκτηση έχει απομείνει με τους πολύχρονους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών.
Με εφαλτήριο
- την ένταση στο έπακρο των ταξικών φραγμών στο δημόσιο σχολείο (Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, συντελεστές βαρύτητας, μείωση αριθμού εισακτέων, αυστηροποίηση της απόκτησης του απολυτήριου του Λυκείου με μίνι πανελλαδικές σε όλες τις τάξεις του)
- την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω της ψευδεπίγραφης «αριστείας» με την επέκταση του θεσμού των Πρότυπων Σχολείων
- την επαναφορά του επιθεωρητισμού μέσω της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, με πρώτο βήμα τον απατηλό «προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου»
- τη διατήρηση των δύο τύπων Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), με στόχο την παρεμπόδιση ουσιαστικά των παιδιών του «κατώτερου θεού» από τη διεκδίκηση μιας θέσης στην ανώτατη εκπαίδευση και την παράδοση της λεγόμενης τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης στα νύχια των καπιταλιστικών επιχειρήσεων
- την επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου παιδοφυλακτήριου, που αποτελεί φθηνή λύση προσαρμογής του σχολείου στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο των εργαζόμενων γονιών, σε βάρος των πραγματικών αναγκών των μικρών παιδιών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών
- τη μετατροπή του δημόσιου Πανεπιστήμιου πλήρως σε επιχείρηση Α.Ε., με επαναφορά των κακόφημων Συμβουλίων Διοίκησης, απαξίωση της Συγκλήτου, απελευθέρωση των μεταπτυχιακών και γενίκευση των διδάκτρων, αξιολόγηση και πενιχρή κρατική χρηματοδότηση υπό την αίρεσή της, ξενόγλωσσα προπτυχιακά για προσέλκυση φοιτητών-πελατών, κατάργηση ασύλου, ανώτατο όριο φοίτησης και διαγραφή «αιώνιων φοιτητών», ένταση της καταστολής σε όλα τα επίπεδα, με αποκορύφωμα την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και μύρια όσα αντιδραστικά μέτρα ων ουκ έστιν αριθμός
- την παραπέρα αναγνώριση των κολλεγίων ως οιονεί ιδιωτικών πανεπιστημίων, με συνεχή κατεδάφιση του άρθρου 16 του Συντάγματος
- την προώθηση της πλήρους ασυδοσίας των σχολαρχών με ταυτόχρονη υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και της θέσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών…
[Για όλα τα παραπάνω δείτε τις παραπομπές στο τέλος του άρθρου]
Η Κεραμέως ανακοίνωσε «τις προτεραιότητες για το μέλλον», κυριότερες των οποίων είναι:
- Η «πλήρης εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων με εμβληματικές δράσεις την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και τη λειτουργία του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ».
Εξ ου και η προώθηση των πρώτων σταδίων εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών (εκπαιδευτικοί όμιλοι, μέντορες και ενδοσχολικοί συντονιστές, με μοριοδότηση για ευνοϊκή αξιολόγηση και προώθηση στη συνέχεια στην ιεραρχία της εκπαίδευσης όσων πάρουν μέρος, ώστε να δυναμιτιστεί το παιδαγωγικό κλίμα, η αλληλεγγύη και το συλλογικό πνεύμα και αντίσταση ενάντια στην αξιολόγηση). Τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης (πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι) και οι Διευθυντές-γενικοί δερβέναγες και μάνατζερς των σχολείων.
Εξ ου και οι πανηγυρισμοί και το τελεσίγραφο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να προχωρήσουν τάχιστα στην προκήρυξη των εκλογών (ως τις 22 του περασμένου Αυγούστου) για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, που είναι τα υπερόργανα, που ασκούν τις διοικητικές, οικονομικές, διαχειριστικές και στρατηγικές αρμοδιότητες του νέου επιχειρηματικού πανεπιστήμιου.
Αντάμα με την πλήρη ανάπτυξη του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου πάει βεβαίως και η αποθέωση της καταστολής, που αποτελεί, όπως σε κάθε καπιταλιστική επιχείρηση, το μέσον για την υποταγή των εργαζόμενων και των φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό η παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρεί στην πρόσληψη άλλων 600 ειδικών φρουρών- πέραν των 400 που ολοκλήρωσαν την «εκπαίδευσή» τους και στάλθηκαν στα αστυνομικά τμήματα- που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ διακινεί συνεχώς και τρομοκρατικά σενάρια ότι επίκειται η εισβολή της σε τέσσερα καταρχάς ΑΕΙ μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου (δες εδώ και εδώ).
- «Νέο σύστημα διορισμού/επιλογής εκπαιδευτικών στη βάση διαγωνισμού ΑΣΕΠ».
Προαναγγέλλεται, λοιπόν, η επαναφορά του «διαγωνισμού της ντροπής». Από το σύστημα συνεχούς κυνηγητού «προσόντων», με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, πιστοποιήσεις για υπολογιστές και σεμινάρια κάθε είδους -που εδώ που τα λέμε ελάχιστοι είχαν το προνόμιο να τα αποκτήσουν, καθώς απαιτούνταν και χρόνος και χρήμα- του Γαβρόγλου, πάμε σε έναν τρίωρο διαγωνισμό «πιστοποίησης» (λέμε τώρα) της επιστημονικής επάρκειας, της παιδαγωγικής κατάρτισης και της διδακτικής ικανότητας των μελλοντικών εκπαιδευτικών, ενάντια στην πρώτη επιβολή του οποίου από τον Αρσένη, οι εκπαιδευτικοί πολέμησαν και έχυσαν αίμα.
Πρόκειται για τον εξευτελισμό κυριολεκτικά του βασικού πτυχίου και των σπουδών και στις δύο περιπτώσεις και στην ντε φάκτο ελαχιστοποίηση των όποιων μόνιμων διορισμών στο μέλλον.
Διαφαίνεται μάλιστα, ότι για να μετρήσουν στη συνέχεια για τον διορισμό και τα άλλα κριτήρια (προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά προσόντα, κοινωνικά κριτήρια), προϋπόθεση θα είναι οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη βάση στο «διαγωνισμό της ντροπής».
- «Επέκταση ωραρίου σχολείου και μείωση διαβάσματος στο σπίτι, ειδικά στις μικρές τάξεις.
Τι εννοεί, αλήθεια εδώ «η ποιήτρια» Κεραμέως; Οτι το πρωινό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου, ειδικά στις μικρές τάξεις (ή και το Νηπιαγωγείο;) θα επεκταθεί και πέραν αυτού που ισχύει μέχρι σήμερα; Ασφαλώς αυτό προαναγγέλλει, καθώς αμέσως μετά μιλά και για την «Πλήρη επέκταση ολοήμερου στο 100% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών ως τις 17:30».
Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του ότι θα είναι σε βάρος των μικρών μαθητών, που θα αδυνατούν να παρακολουθήσουν με ενάργεια ένα τόσο επιβαρυμένο εκπαιδευτικό και διδακτικό πρόγραμμα (η πραγματοποίηση του διαβάσματος της επομένης στο σχολείο, αμέσως μετά την πρωινή ζώνη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο), είναι σίγουρο ότι θα γίνει σε βάρος του ωραρίου των εκπαιδευτικών (μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ανάλογη οδηγία του ΟΟΣΑ για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών), αλλά και της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο, με προσλήψεις αναπληρωτών, ωρομισθίων, κ.λπ.
- «Δημιουργία ζώνης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας η οποία δίνει τη δυνατότητα στην εκπαιδευτική μονάδα και τις τοπικές επιχειρήσεις να διαμορφώσουν από κοινού ένα σύνολο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.
Δυνατότητα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε κάθε ενδιαφερόμενο (πιστοποίηση της μη-τυπικής και άτυπης μάθησης) μέσω μικροδιαπιστευτηρίων (microcredentials).
Δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων στα Δημόσια ΙΕΚ για την προσέλκυση ξένων σπουδαστών».
Κοντολογίς, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημόσιων ΙΕΚ και σφιχταγκάλιασμά τους με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
- «Εμφαση στα 3ετή προγράμματα/σχολές εφαρμοσμένων επιστημών».
Πρόκειται για επαναφορά των ΤΕΙ στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών αυτών των Τμημάτων έχουν διάρκεια 7 ακαδημαϊκών εξαμήνων και αντιστοιχούν σε 210 πιστωτικές μονάδες. Προβλέπεται η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών συνολικής διάρκειας 6 μηνών, που αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Η επιτυχής ολοκλήρωση προγραμμάτων σπουδών οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών επιπέδου έξι (6) σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, όπως ακριβώς και τα τετραετή προγράμματα σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ (240 πιστωτικές μονάδες)! Ετσι δημιουργούνται εντός των ίδιων των Πανεπιστημίων φοιτητές και καθηγητές δεύτερης κατηγορίας.
Στα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας δεν δίνεται η δυνατότητα να οργανώνουν προγράμματα τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικές σπουδές).
- Θέσπιση ψηφιακών συγγραμμάτων.
Ο εκτρωματικός νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ των Μητσοτάκη-Κεραμέως προωθεί και την κατάργηση των δωρεάν ψηφιακών συγγραμμάτων για όλους. Απαντες οι φοιτητές του πρώτου κύκλου -οι «ενεργοί», δηλαδή αυτοί που διανύουν τον καθορισμένο χρόνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών- δεν θα έχουν πρόσβαση στα δωρεάν ηλεκτρονικά συγγράμματα, αλλά θα πρέπει να πληρούν κάποια «κριτήρια» (πιθανόν οικονομικά, κοινωνικά ή και «αριστείας», κατά πως συνηθίζει η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων). Αυτό το νόημα έχει η πρόνοια του άρθρου 285 του νόμου-πλαίσιο, ότι απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, με την οποία «ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στον τρόπο και τα κριτήρια της δωρεάν διανομής στους ενεργούς φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών των διδακτικών συγγραμμάτων μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ‘’ΕΥΔΟΞΟΣ’’»:
- Περαιτέρω αξιοποίηση σχημάτων Σ.Δ.Ι.Τ. για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων (π.χ. για φοιτητικές εστίες).
Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμάζονται οι εστιακοί φοιτητές, που θα έχουν το «προνόμιο» να κατοικίσουν σε αυτές τις φοιτητικές εστίες να καταβάλλουν ενοίκιο. Διότι τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα συμμετάσχουν στη «μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων» δεν θα το πράξουν για την «ψυχή της μάνας τους», ούτε επειδή θέλουν να συνδράμουν αφιλοκερδώς τη δημόσια Παιδεία.
- Στήριξη και επέκταση ξενόγλωσσων προγραμμάτων για την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό».
Η προσέλκυση φοιτητών-πελατών, και γενικά η λειτουργία των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την προσκόμιση χρηματοδοτικών πηγών από «τρίτους», αποτελούν βασικό στοιχείο του πανεπιστήμιου της αγοράς. Τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα αποτελούν μια μορφή ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα.
Γιούλα Γκεσούλη
Παραπομπές:
- Τράπεζα Θεμάτων: Συνειδητή επιλογή του υπουργείου Παιδείας η εφαρμογή της
- Σπουδές γι’ αυτούς που φορούν γάντι στο χέρι και φεγγίτη στο μάτι
- Το σφαγείο των πανελλαδικών
- Η «αξιολόγηση» του εκπαιδευτικού με ιλουστρασιόν περιτύλιγμα
- Παράταση ωραρίου στα Ολοήμερα: Η προσαρμογή του σχολείου στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο των γονιών
- Ξεκινάει μια σκοτεινή περίοδος για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
- Κολλέγια: Συνεχώς βήματα προς την ακαδημαϊκή ισοδυναμία
- Ολα για τους σχολάρχες-αφέντες, δούλοι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
- Νομοσχέδιο για Επαγγελματική Εκπαίδευση: Δεκατετράχρονα παιδιά στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης