Θριαμβολογούσε η Κεραμέως ότι φέτος τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ανακοινώθηκαν πιο γρήγορα από ποτέ και ότι εστάλησαν μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων και με sms στα κινητά τους τηλέφωνα. Θριαμβολογούσε γιατί ήθελε να κρύψει την ουσία. Και η ουσία είναι το ίδιο το σφαγείο των πανελλαδικών εξετάσεων, στο οποίο εκτός από τα συνήθη μαχαίρια (θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που ειδικά φέτος ήταν πολύ αυξημένης δυσκολίας εξ ου και η μεγάλη πτώση των βάσεων και δραστικά μειωμένος αριθμός θέσεων εισακτέων κατά 9.021, που προστέθηκε στον μειωμένο κατά 555 λιγότερες θέσεις του περσινού) σημαντικό ρόλο παίζει και η καρμανιόλα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Εχουμε και λέμε λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας:
- Φέτος ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων όλων των κατηγοριών που αγωνιούσε για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση ήταν 99.305 (αντίστοιχα πέρυσι ήταν 103.468). Από αυτούς μπόρεσαν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό, αφού πληρούσαν την προϋπόθεση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι 73.405. Αρα η καρμανιόλα της ΕΒΕ θέρισε 25.900 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, δηλαδή περίπου 4 στους 10.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο Κεραμέως (4777/17-2-2021, άρθρο 4Β), προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για τις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων είναι η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
Κοντολογίς, για να αποκτήσει απλά κάποιος υποψήφιος δικαίωμα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει σημειώσει βαθμολογική επίδοση τουλάχιστον ίση με την χαμηλότερη ΕΒΕ (δηλαδή αυτή με συντελεστή το 0,8).
- Οπως προαναφέραμε οι υποψήφιοι συνολικά ήταν 99.305. Δεδομένου ότι οι επιτυχόντες είναι 61.682, συμπεραίνουμε ότι έμειναν εκτός νυμφώνος 37.623 (περίπου 4 στους 10).
- Οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων ήταν 68.394 (για ΑΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Εισήχθησαν τελικά 61. 682 υποψήφιοι. Αρα και από αυτές τις πετσοκομμένες σε σχέση με πέρυσι θέσεις έμειναν κενές οι 6.712.
Αναμένεται λοιπόν και δεύτερος γύρος λουκέτων σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με το «επιχείρημα» ότι είχαν μηδενικούς εισακτέους, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε και τα τμήματα με ελάχιστους εισακτέους. Το υπουργείο Παιδείας θα επικαλεστεί γι’ αυτό «τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Αλλωστε, ένας από τους στόχους της ΕΒΕ, εκτός του ότι να μειώνει δραστικά την τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακές σπουδές και να πετσοκόβει τα όνειρά της, είναι και η περικοπή των δαπανών.
- Από τους 73.405 που μπόρεσαν να υποβάλουν μηχανογραφικό, υπερπηδώντας τον ταξικό φραγμό της ΕΒΕ, οι 61.143 ήταν υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ (απόφοιτοι ΓΕΛ 2022 συν απόφοιτοι χωρίς νέα εξέταση το 2022, αλλά με παλαιότερη συμμετοχή το 2020 ή το 2021) και οι 12.262 αντίστοιχα ήταν υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.
- Από τους 72.012 υποψήφιους ΓΕΛ μπόρεσαν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό 51.469. Συνεπώς λόγω ΕΒΕ αποκλείστηκαν «με το καλημέρα» 20.543 (περίπου 3 στους 10).
Θυμίζουμε ότι και πέρυσι η ΕΒΕ ξεκλήρισε τους υποψήφιους . Από τους 75.435 υποψήφιους ΓΕΛ δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό λόγω ΕΒΕ 25.014 (ποσοστό 33,16%, δηλαδή το 1/3). Υπόψη ότι μετά το περσινό πατατράκ, όπου και σχολές υψηλής ζήτησης είχαν μηδενικούς εισακτέους (π.χ. Αρχιτεκτονική Ξάνθης) ή και ελάχιστους, πολλά Πανεπιστήμια τροποποίησαν προς τα κάτω την ΕΒΕ που είχαν ορίσει.
Κοντολογίς, λόγω ΕΒΕ, κάθε χρονιά περίπου το 1/3 των υποψήφιων των ΓΕΛ βλέπει τα όνειρά του να στραπατσάρονται.
- Σημειώνουμε επίσης ότι πολλοί υποψήφιοι, ιδιαίτερα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν την επιλογή των κολλεγίων ή των σπουδών στο εξωτερικό έγιναν «πελατεία» για τα Δημόσια ΙΕΚ. O συνολικός αριθμός των υποψήφιων με παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2021-2022, ενώ 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, 157 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 20.275 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία. Οι επιτυχόντες είναι συνολικά 13.472 (13.315 επιτυχόντες στη γενική κατηγορία και 157 στην ειδική κατηγορία). Συνεπώς 6.960 μένουν και εδώ εκτός και θα γίνουν «πελάτες» είτε στα ιδιωτικά ΙΕΚ είτε θα πάρουν την άγουσα για τη μαύρη και επισφαλή αγορά εργασίας.
- Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΑΙΘ, οι βάσεις σημείωσαν πτώση στις Νομικές Σχολές, στις Ιατρικές, στα περιζήτητα τμήματα των Πολυτεχνείων και στα τμήματα υψηλής ζήτησης και βαθμολογίας λόγω της μείωσης του αριθμού των αριστούχων. Μείωση έχουμε στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο, συγκρατημένη μείωση στο 3ο και ως γενική τάση μείωση και στο 4ο.