Χθες πραγματοποιούνταν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εκλογές για την ανάδειξη των 6 εσωτεριών μελών του κακόφημου Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο εκτρωματικός νόμος-πλαίσιο των Μητσοτάκη-Κεραμέως. Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Διοίκησης είναι ένα υπερσυγκεντρωτικό, αυταρχικό όργανο, που αποτελεί την ατμομηχανή υλοποίησης του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου.
Στις εκλογές αυτές έχουν θέσει υποψηφιότητα και τρεις νυν αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Παπαγεωργίου Δημήτριος, Θεοδωροπούλου Ελενα, Μαύρη Μαρία), οι οποίοι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την από 22/9/2022 εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου προς τα μέλη του να μην νομιμοποιήσουν τις νέες ρυθμίσεις του νόμου-πλαίσιο «με τη συμμετοχή στις εκλογές είτε ως υποψήφιοι.ες είτε ως ψηφοφόροι» και να συνεχίσουν να αντιπαλεύουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν τον εκτρωματικό νόμο.
Μάλιστα τότε, η εισήγηση του ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ, κατέρριπτε το «επιχείρημα» που προβάλλουν οι οπορτουνιστές κάθε απόχρωσης, της συμμετοχής στις εκλογές, ώστε να αναδειχθούν μέλη που θα εκφράζουν αντιθέσεις στο νόμο και επομένως θα ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειές του: «Το επιχείρημα να συμμετάσχουμε στις εκλογές ώστε να αναδειχθούν μέλη που θα ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες του αντιδραστικού αυτού Νόμου είναι αντιφατικό και πολιτικά ασυνεπές. Γιατί όποιος.α θεωρεί το Νόμο καταστροφικό για το πανεπιστήμιο, δεν επιλέγει την υποψηφιότητα σε κεντρικές θέσεις διοίκησης του ιδρύματος, μέσα από τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις πτυχές του Νόμου. Και διότι όποιος.α θεωρεί το Νόμο αντιεκπαιδευτικό και αντιτάχθηκε στην ψήφισή του, δεν σπεύδει να τον εφαρμόσει μέσα από τη συμμετοχή του σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική διοικητική δομή. Επιπλέον, αυτό το επιχείρημα δεν λαμβάνει υπόψη το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, μέσω της ταξινομικής ψήφου, σύστημα που δεν επιτρέπει την αλλαγή συσχετισμών στο εσωτερικό του Συμβουλίου. Η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης αποτελεί κομβική πτυχή του νέου Νόμου. Η εφαρμογή της θα τον νομιμοποιήσει στη συνείδηση όλης της κοινότητας και παράλληλα θα οδηγήσει στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι ο Νόμος έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ. Το παρελθόν δείχνει τον δρόμο: η ενεργή αντίθεση στα Συμβούλια Ιδρύματος του Νόμου Διαμαντοπούλου από τη μεγάλη πλειοψηφία της τότε πανεπιστημιακής κοινότητας συνέβαλε αρχικά στην πλήρη απονομιμοποίησή τους κι έπειτα στην κατάργησή τους. Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι παραμένουμε συνεπείς στις αποφάσεις και τις αρχές μας για μια δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στην εφαρμογή ενός Νόμου που έχει καταστροφικές συνέπειες για τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων αλλά και για την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του δικού μας πανεπιστημίου».
Τώρα, εν όψει των εκλογών, το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ επανήλθε και με νέα απόφασή του (2/11/2022) κάλεσε τα μέλη του σε ΑΠΟΧΗ, τονίζοντας ότι αυτή είναι πολιτική επιλογή, που δηλώνει την ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση και διεκδίκηση του δημοκρατικού και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου.
Στιγματίζει δε ως «κυνική εκδοχή προσαρμοστικού πραγματισμού» την απόφαση όσων συμμετέχουν στις εκλογές, καθώς και την κινδυνολογία για τη σημασία και το δικαίωμα της ενεργούς αποχής.
Εμείς σημειώνουμε, ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος της μη συμμετοχής στις εκλογές, η απόφαση του ΚΣ να καλέσει τα μέλη ΔΕΠ να απέχουν αποτελεί ηχηρό χαστούκι στην Κεραμέως.
Η ανακοίνωση του ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Εκλογές για εσωτερικά μέλη Συμβουλίου Διοίκησης:
Απέχουμε δηλώνοντας ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση και διεκδίκηση του δημοκρατικού και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου!
Αύριο, 3 Νοεμβρίου, ολοκληρώνεται τυπικά η πρώτη φάση στη διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε εφαρμογή του Νόμου 4957/2022 («Ν. Κεραμέως»). Σε ανακοίνωσή μας (22/09/2022) είχαμε καλέσει τα μέλη μας να μην συμμετέχουν ως υποψήφιοι/ες και ως εκλέκτορες γιατί πρόκειται για την εκλογή ορισμένων μόνο μελών ενός οργάνου με τελικά αλλοιωμένη την ακαδημαϊκή του σύνθεση και τη δημοκρατική του νομιμοποίηση. Πρόκειται για μια διαδικασία έωλη και δαιδαλώδη. Ήδη, η υλοποίηση της εκλογής Συμβουλίων σε ορισμένα πανεπιστήμια έχει εγείρει ενστάσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά των ίδιων των υποψηφίων.
Το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης προβλέπει ένα Συμβούλιο που θα λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς την παραμικρή λογοδοσία και έλεγχο από την κοινότητα, που θα χειρίζεται και θα αποφασίζει για τα επόμενα 4 χρόνια, στην κυριολεξία εν λευκώ, όλα τα θέματα, που αφορούν στα Τμήματά μας και στο Ίδρυμα, και το κυριότερο πρόκειται για την εκλογή ενός οργάνου που τα μέλη του θα μπουν επικεφαλής στην εφαρμογή των βασικών κατευθύνσεων του Νόμου Κεραμέως.
Καλέσαμε σε αποχή γιατί όποιος/α θεωρεί το Νόμο καταστροφικό και αντιεκπαιδευτικό για το πανεπιστήμιο και αντιτάχθηκε στην ψήφισή του, δεν σπεύδει να τον εφαρμόσει μέσα από τη συμμετοχή του σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική διοικητική δομή. Καλέσαμε σε αποχή γιατί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, τον νομιμοποιεί και τον ισχυροποιεί. Γιατί με τον νέο Νόμο «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα» (Απόφαση ΕΓ. ΠΟΣΔΕΠ).
Η σιωπή ή οι υπεκφυγές των υποψηφίων για τα φλέγοντα θέματα κατά την προεκλογική περίοδο, η αποφυγή κάθε είδους δημόσιας και ρητής δέσμευσης υπέρ της κατάργησης του Νόμου επιβεβαίωσαν τις παραπάνω εκτιμήσεις. Η μετατόπιση της συζήτησης σε μια κυνική εκδοχή προσαρμοστικού πραγματισμού και η απόπειρα εμφάνισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας ως δήθεν του μοναδικού αμετάβλητου και σταθερού σημείου στον μεταβαλλόμενο κόσμο, συνδυάστηκε με μια μορφή κινδυνολογίας για τη σημασία και το δικαίωμα της ενεργούς αποχής.
Η αποχή είναι πολιτική επιλογή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλώνει ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση και διεκδίκηση του δημοκρατικού και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου. Δηλώνει συμπαράσταση στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας από τους Συλλόγους των Διοικητικών, των ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ που αποκλείστηκαν πλήρως από την εκλογική διαδικασία – όπως με προηγούμενους νόμους αποκλείστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Δηλώνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε τα μέλη ΔΕΠ που θα μπουν επικεφαλής στην εφαρμογή του πιο καταστροφικού νόμου για το δημόσιο πανεπιστήμιο στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι παραμένουμε συνεπείς στις αποφάσεις και τις αρχές μας για μια δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μη εφαρμογή και δηλώνουμε ότι θα είμαστε αντίθετοι σε κρίσιμες πλευρές υλοποίησης του νέου Νόμου, αλλά και σε κάθε απόπειρα περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών, σε κάθε ενέργεια αποσιώπησης ή άρνησης ενημέρωσης για τα κριτήρια και τις αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. [Ολες οι εμφάσεις δικές μας]
ΥΓ. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών ούτε το ποσοστό αποχής.