Η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου προς τα μέλη του να μην νομιμοποιήσουν τις νέες ρυθμίσεις του νόμου-πλαίσιο Μητσοτάκη-Κεραμέως, που αφορούν τις εκλογές για τα 6 εσωτερικά μέλη των κακόφημων Συμβουλίων Διοίκησης είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι, είναι το πρώτο χαστούκι στην αλαζόνα υπουργό των επιχειρηματικών συμφερόντων και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας: «Δεν νομιμοποιούμε τις νέες ρυθμίσεις με τη συμμετοχή μας στις εκλογές είτε ως υποψήφιοι.ες είτε ως ψηφοφόροι. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με τις δυνάμεις που διαθέτουμε σε συντονισμό με τους Συλλόγους Διοικητικών, ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με Συλλόγους μελών ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημίων, με φοιτητικούς συλλόγους, για να απορρίψουμε με μαζικούς και αγωνιστικούς όρους τον Νόμο Κεραμέως στο σύνολό του, για τη μη εφαρμογή και την κατάργησή του».
Στην εισήγηση του ΚΣ καταρρίπτεται επίσης το «επιχείρημα» που προβάλλουν οι οπορτουνιστές κάθε απόχρωσης, της συμμετοχής στις εκλογές, ώστε να αναδειχθούν μέλη που θα εκφράζουν αντιθέσεις στο νόμο και επομένως θα ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειές του: «Το επιχείρημα να συμμετάσχουμε στις εκλογές ώστε να αναδειχθούν μέλη που θα ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες του αντιδραστικού αυτού Νόμου είναι αντιφατικό και πολιτικά ασυνεπές. Γιατί όποιος.α θεωρεί το Νόμο καταστροφικό για το πανεπιστήμιο, δεν επιλέγει την υποψηφιότητα σε κεντρικές θέσεις διοίκησης του ιδρύματος, μέσα από τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις πτυχές του Νόμου. Και διότι όποιος.α θεωρεί το Νόμο αντιεκπαιδευτικό και αντιτάχθηκε στην ψήφισή του, δεν σπεύδει να τον εφαρμόσει μέσα από τη συμμετοχή του σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική διοικητική δομή. Επιπλέον, αυτό το επιχείρημα δεν λαμβάνει υπόψη το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, μέσω της ταξινομικής ψήφου, σύστημα που δεν επιτρέπει την αλλαγή συσχετισμών στο εσωτερικό του Συμβουλίου. Η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης αποτελεί κομβική πτυχή του νέου Νόμου. Η εφαρμογή της θα τον νομιμοποιήσει στη συνείδηση όλης της κοινότητας και παράλληλα θα οδηγήσει στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι ο Νόμος έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ. Το παρελθόν δείχνει τον δρόμο: η ενεργή αντίθεση στα Συμβούλια Ιδρύματος του Νόμου Διαμαντοπούλου από τη μεγάλη πλειοψηφία της τότε πανεπιστημιακής κοινότητας συνέβαλε αρχικά στην πλήρη απονομιμοποίησή τους κι έπειτα στην κατάργησή τους. Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι παραμένουμε συνεπείς στις αποφάσεις και τις αρχές μας για μια δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στην εφαρμογή ενός Νόμου που έχει καταστροφικές συνέπειες για τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων αλλά και για την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία του δικού μας πανεπιστημίου».
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Αυγούστου, με αφορμή την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ (Ν. 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις»), με την οποία δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίησή του, η Κεραμέως πανηγύριζε δηλώνοντας ότι «ξεκινάμε δυναμικά την υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ». Ταυτόχρονα έστειλε τελεσίγραφο σε 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα (Γεωπονικό, Πανεπιστήμια: Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), των οποίων η θητεία των Πρυτανικών Αρχών έληγε στις 31 Αυγούστου 2022, να προχωρήσουν στην προκήρυξη για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, το αργότερο έως τις 22 του Αυγούστου.
Τα Πανεπιστήμια προχώρησαν σε αυτήν την προκήρυξη και η πρώτη απάντηση των πανεπιστημιακών καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν συντριπτική για την Κεραμέως και τον μέντορά της Μητσοτάκη.
Σε σχόλιό μας σημειώναμε τότε τα εξής: Ο νόμος Κεραμέως δέχθηκε τα ομαδικά πυρά των Συγκλήτων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ειδικά όσον αφορά τα Συμβούλια Διοίκησης. Οι δε Πρυτάνεις, στην τελευταία σύνοδό τους, είπαν στην υπουργό Παιδείας, με τον πιο κομψό τρόπο που αρμόζει στη θέση και το ρόλο τους, ως υψηλόβαθμου πανεπιστημιακού κατεστημένου, ότι ο νόμος δύσκολα θα «περπατήσει». Επικαλέστηκαν μάλιστα τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, η παρουσία του οποίου είναι απαραίτητη για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου-πλαίσιο, τη σταθερή κρατική υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων και την έλλειψη «οδικού χάρτη».
«Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα». Τρόποι αντίδρασης σε αυτήν τη φάση της εκλογής των εσωτερικών μελών των ΣΔ υπάρχουν πολλοί. Π.χ. η μαζική αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες, η άρνηση συμμετοχής στις υποψηφιότητες για εσωτερικά μέλη, η αποδυνάμωση της διαδικασίας σε περίπτωση που προστρέξουν κάποιοι «πρόθυμοι» να πάρουν μέρος στις εκλογές για εσωτερικά μέλη και ο στιγματισμός των επίορκων, κ.ά.
Γιούλα Γκεσούλη