Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 
  • Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;
  • Kαι στην κορφή Ματίνα
  • Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν
  • Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Οι σιωναζιστές θέλουν να καταστρέψουν τον τάφο του σεΐχη Ιζεντίν Αλ-Κασάμ
Διεθνή

Οι σιωναζιστές θέλουν να καταστρέψουν τον τάφο του σεΐχη Ιζεντίν Αλ-Κασάμ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Ιούλ 2025, 12:01

O Γιτζάκ Κρόιζερ, βουλευτής του ανοιχτά φασιστικού κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), του οποίου ηγείται ο διαβόητος Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ηγείται εκστρατείας για την απομάκρυνση του τάφου του σεΐχη Ιζεντίν αλ-Κασάμ από το κοιμητήριο Κασάμ στην περιοχή του χωριού Μπάλαντ αλ-Σέιχ της Χάιφα, το οποίο έχει καταστραφεί για να χτιστεί ο σιωνιστικός εποικισμός Νέσερ.

Ο Κρόιζερ επισκέφτηκε το κοιμητήριο την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι «ο τάφος έχει γίνει ιερός τόπος για υποστηρικτές της τρομοκρατίας» και γι’ αυτό πρέπει να αναληφθεί «άμεση δράση» για την απομάκρυνσή του. «Ηρθε η ώρα να αφαιρεθεί αυτός ο τάφος από τη γη μας. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει μνημείο για έναν μαζικό δολοφόνο εντός των συνόρων του Ισραήλ», δήλωσε το σιωναζιστικό γουρούνι. Αποκάλυψε, δε, ότι σκέφτεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την απομάκρυνση των τάφων όσων το Ισραήλ θεωρεί «δολοφόνους».

Ο Ρόι Λεβί, δήμαρχος της Νέσερ, υποστήριξε την πρωτοβουλία Κρόιζερ λέγοντας: «Θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν συμβεί αυτό. Αν καταφέρει να μεταφέρει τον τάφο από την πόλη, θα τον στηρίξουμε. Αν το αποφασίσει η Κνεσέτ, θα είμαστε επίσης χαρούμενοι».

Ο σεΐχης Ιζεντίν Αλ-Κασάμ βρίσκεται θαμμένος εκεί επί 90 χρόνια. Πολύ πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, καθώς δολοφονήθηκε από τους βρετανούς αποικιοκράτες στις 20 Νοέμβρη του 1935.

Ηταν αυτός που πρώτος έβαλε τα θεμέλια της επανάστασης του παλαιστινιακού λαού ενάντια στη βρετανική κατοχή και το σιωνιστικό σχέδιο εποικισμού που αυτή προωθούσε. Γι’ αυτό και τιμάται από όλο τον παλαιστινιακό πολιτικό κόσμο. Ο μαρξιστής συγγραφέας και δημοσιογράφος Γασάν Καναφάνι, ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του σεΐχη Αλ-Κασάμ στην εθνική αφύπνιση των Παλαιστίνιων, που οδήγησε στη Μεγάλη Παλαιστινιακή Εξέγερση του 1936-1939. Η Χαμάς ονόμασε το ένοπλο σκέλος της Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Ιζεντίν Αλ-Κασάμ, προς τιμήν του πρωτεργάτη της ένοπλης αντίστασης.

Γεννημένος στη Συρία τον Δεκέμβρη του 1882, ο Αλ-Κασάμ σπούδασε στην Ισταμπούλ και το Κάιρο και πρέσβευε τις ιδέες του πολιτικού Ισλάμ. Ενός Ισλάμ μεταρρυθμιστικού, που θα εγκατέλειπε την αποστέωση και την πρόσδεση στις κυρίαρχες τάξεις, θα δενόταν με τα φτωχά στρώματα του αραβικού πληθυσμού και θα στρεφόταν ενάντια στην αποικιοκρατία διεξάγοντας ιερό αγώνα (τζιχάντ) απελευθέρωσης.

Οταν ξέσπασε ο απελευθερωτικός πόλεμος στη Λιβύη ενάντια στην ιταλική εισβολή, το 1911, άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα και να τα στέλνει στους επαναστάτες. Στη συνέχεια, άρχισε να στρατολογεί εθελοντές (με τον όρο να έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση στον οθωμανικό στρατό) για να πολεμήσουν στο πλευρό των λίβυων ανταρτών. Εφτιαξε, μάλιστα, και ξενώνα, στον οποίο δια φιλοξενούνταν οι οικογένειές τους, όσο οι εθελοντές θα βρίσκοταν στο μέτωπο.

Τα χρήματα που δεν μπόρεσε να στείλει στη Λιβύη, όπως δεν μπόρεσε να στείλει και τους εθελοντές που είχε στρατολογήσει, ο Αλ-Κασάμ τα χρησιμοποίησε για να οργανώσει ένοπλο τμήμα και να πολεμήσει τους γάλλους αποικιοκράτες που είχαν διαδεχτεί τους Οθωμανούς στη Συρία. Οι Γάλλοι προσέγγισαν τους σύριους φεουδάρχες που άρχισαν να συνεργάζονται μαζί τους με σκοπό να απομονώσουν τους αντάρτες. Μετά την ήττα τους στο Αλέπο (Χαλέπι), ο Αλ-Κασάμ και αρκετοί από τους αντάρτες του κατάφεραν να φτάσουν με καΐκια στην Ταρτούς και από εκεί να περάσουν κυνηγημένοι στην υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη.

Ο Αλ-Κασάμ εγκαταστάθηκε στη Χάιφα, όπου άρχισε να διδάσκει σε Ισλαμικό Ινστιτούτο. Σύντομα, όμως, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των διοικούντων τα ισλαμικά ιδρύματα, λόγω του μεταρρυθμιστικού του πνεύματος και επειδή ήθελε να μορφώσει τους φτωχούς. Ιδρυσε ένα νυχτερινό σχολείο για ανειδίκευτους εργάτες και έκανε και νυχτερινά κηρύγματα στο τζαμί. Μάζευε τους εργάτες γυρίζοντας στους δρόμους, στα μπορντέλα του λιμανιού και στα χασισοποτεία. Αυτοί οι εργάτες ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατεστραμμένοι αγρότες, που δεν είχαν δική τους γη και τη γη που νοίκιαζαν προηγούμενα τους την άρπαξε το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο.

Ο Αλ-Κασάμ άρχισε να γίνεται δημοφιλής ανάμεσα στη φτωχολογιά της βόρειας Παλαιστίνης. Οταν έγινε ληξίαρχος γάμων στο θρησκευτικό δικαστήριο της Χάιφα, απέκτησε τη δυνατότητα να περιοδεύει στα χωριά, όπου παρακινούσε τους φτωχούς αγρότες να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Νέων Μουσουλμάνων στη Χάιφα ανέπτυξε σχέσεις με τα αστικά κόμματα της Παλαιστίνης. Ιδιαίτερα με τον Ρασίντ αλ-Χατζ Ιμπραήμ, ηγέτη του Κόμματος της Ανεξαρτησίας στη Χάιφα. Ενας μουσουλμάνος και ένας κοσμικός συνέκλιναν στην κοινή άποψη ότι ο αγώνας ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία είναι αδιαχώριστος από τον αγώνα ενάντια στη σιωνιστική επέκταση. Αυτές οι σχέσεις επέτρεψαν στον Αλ-Κασάμ να συγκεντρώνει χρήματα από πλούσιους, με τα οποία χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητές του για τους εργάτες της Χάιφα και τους φτωχούς αγρότες της βόρειας Παλαιστίνης.

Το 1930-31 ο Αλ-Κασάμ είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια ισχυρή οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη σε ομόκεντρους κύκλους για λόγους συνωμοτικότητας. Ολα τα μέλη της ήταν εργάτες και φτωχοί αγρότες. Αυτή η οργάνωση άρχισε ένοπλες ενέργειες και έγινε γνωστή σαν Μαύρο Χέρι. Ο Αλ-Κασάμ θεωρούσε πρόωρο να ξεκινήσουν με ένοπλες ενέργειες, λέγεται όμως πως επικράτησε η τακτική του συντρόφου του Αμπού Ιμπραήμ αλ-Καμπίρ. Αυτό δεν είναι επιβεβαιωμένο.

Επιβεβαιωμένο είναι ότι οι μαχητές του Αλ-Κασάμ εκπαιδεύονταν στρατιωτικά και ήταν οργανωμένοι σε μικρούς πυρήνες, ο καθένας εκ των οποίων διέθετε όπλα και εκρηκτικά. Οταν τον Οκτώβρη του 1935 πιάστηκε στο λιμάνι της Γιάφα (σημερινό σιωνιστικό Τελ Αβίβ) ένα φορτίο με όπλα από το Βέλγιο, που προορίζονταν για τη σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαγκάνα, το ποτήρι ξεχείλισε και ο Αλ-Κασάμ αποφάσισε να ξεκινήσει ένοπλη εξέγερση.

Οι βρετανοί αποικιοκράτες ρίχτηκαν στο κυνήγι του αντάρτη σεΐχη και με τη βοήθεια της δωσιλογικής παλαιστινιακής αστυνομίας επέβαλαν σκληρή τρομοκρατία. Εχοντας περάσει στην παρανομία, ο Αλ-Κασάμ και δώδεκα συμμαχητές του κατάφεραν να περάσουν νοτιότερα, προς τη σημερινή Δυτική Οχθη. Πέρασαν δέκα μέρες στους λόφους ανάμεσα στη Τζενίν και τη Νάμπλους, μετακινούμενοι συνεχώς. Οι κάτοικοι των χωριών φρόντιζαν να τους δίνουν τροφή και καταφύγιο. Ο κλοιός, όμως, έσφιγγε συνεχώς και οι Βρετανοί, μαζί με την προδοτική παλαιστινιακή αστυνομία, κατάφεραν να τους περικυκλώσουν σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Σεΐχ Ζαΐντ.

Ο αμερικανός ιστορικός Αμπντάλα Σλάιφερ περιγράφει πως πριν από την ύστατη μάχη ο σεΐχης Αλ-Κασάμ κάλεσε τους συμμαχητές του να πεθάνουν ως μάρτυρες και αμέσως άνοιξε πυρ. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ο Ιζεντίν Αλ-Κασάμ (μια σφαίρα τον βρήκε στο μέτωπο) και τρεις από τους αντάρτες. Πέντε τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Η κηδεία του ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στους αποικιοκράτες, τους σιωνιστές και τους παλαιστίνιους φεουδάρχες και θρησκευτικούς ηγέτες. Χιλιάδες λαού, εργάτες, φτωχοί αγρότες, νέοι από μικροαστικά, ακόμα και από πατριωτικά αστικά στρώματα έσπασαν την αστυνομική απαγόρευση και συνόδευσαν τις σορούς του σεΐχη και των συντρόφων του, συγκλονισμένοι από το επαναστατικό μήνυμά του: λευτεριά ή μαρτυρικός θάνατος.

Η κηδεία του ήταν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που είχε γίνει ως τότε στη βρετανοκρατούμενη Παλαιστίνη. Οι σοροί του Αλ-Κασάμ και των συντρόφων του ήταν σκεπασμένες με τις σημαίες της Υεμένης, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ, των μόνων ανεξάρτητων αραβικών χωρών εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και τα κόμματα της εθνικής αστικής τάξης χαρακτήρισαν τον σεΐχη Ιζεντίν Αλ-Κασάμ σύμβολο της αντίστασης.

Απεργίες έγιναν στη Χάιφα, στη Γιάφα, στη Νάμπλους και σε άλλες παλαιστινιακές αλλά και συριακές πόλεις. Ενα επιτάφιο επίγραμμα, δημοσιευμένο στην αιγυπτιακή Αλ-Αχράμ στις 22 Νοέμβρη του 1935, απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του θανάτου του Ιζεντίν Αλ-Κασάμ:

«Σε άκουσα να κηρύττεις ψηλά από τον άμβωνα, καλώντας το σπαθί… Με το θάνατό σου έγινες πιο εύγλωττος απ’ όσο ήσουν ποτέ στη ζωή σου».

Να γιατί οι σιωναζιστές θέλουν να καταστρέψουν, να εξαφανίσουν τον τάφο του σεΐχη Ιζεντίν Αλ-Κασάμ. Για πάρα πολλούς από εμάς στη Δύση είναι απλά ένα αραβικό όνομα που το γνωρίζουμε από τον τίτλο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Για τους Παλαιστίνιους, όμως, ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις, ιδεολογία και πολιτικό προσανατολισμό, είναι ένα σύμβολο της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης. Γι’ αυτό και κάποιοι σκεπτόμενοι σιωνιστές χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου: «η εξαφάνιση του ταφικού μνημείου του Αλ-Κασάμ μπορεί να προκαλέσει τρίτη Ιντιφάντα».

Εκτύπωση 🖨
ΣΙΩΝΑΖΙΣΜΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΖορζ Αμπνταλλά: Η λαϊκή κινητοποίηση τούς ανάγκασε να με αποφυλακίσουν
Επόμενο άρθρο Ουαί υμίν καθολικοί και ορθόδοξοι υποκριταί!

Σχετικά Αρθρα

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 12:58

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 11:22

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

Αθλητισμός 26 Ιούλ 2026, 09:59

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή 25 Ιούλ 2026, 18:16

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

Διεθνή 24 Ιούλ 2026, 19:48

Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Διεθνή 24 Ιούλ 2026, 19:28
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
Πολιτική

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

27 Ιούλ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Ιλιά Ερενμπουργκ: Μια ιστορία του αυτοκινήτου

26 Ιούλ 2026, 10:50
Αθλητισμός

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

26 Ιούλ 2026, 09:59
Παιδεία

Βάσεις εισαγωγής 2026: 25.926 υποψήφιοι αποκεφαλίστηκαν λόγω Ελάχιστης Bάσης Εισαγωγής

32.910 υποψήφιοι συνολικά έμειναν εκτός νυμφώνος

26 Ιούλ 2026, 08:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Ιούλη

26 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

25 Ιούλ 2026, 18:16
Αγροτικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Ιούλ 2026, 12:53
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

24 Ιούλ 2026, 19:48
Διεθνή

Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

24 Ιούλ 2026, 19:28
Διεθνή

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι η διεθνής στήριξη προς την Παλαιστίνη θα συνεχίσει να ενισχύεται

24 Ιούλ 2026, 09:22
Εργατικά

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

24 Ιούλ 2026, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

24 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

Φινλανδία: Ημέρα υπναράδων.

1794: Καρατομείται ο Ροβεσπιέρος.

1929: Διαμαρτυρία χιλίων ατόμων κατά του «Ιδιώνυμου» στην Καλλιθέα, τραυματισμοί και συλλήψεις.

1943: Αρχίζει η στρατολόγηση στα Τάγματα Ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση Ράλλη.

1953: Πεθαίνει o Νικόλαος Πλαστήρας.

1957: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Γουατεμάλα Κάρλος Καστίγιο Αρμας.

1967: Εξι καταδίκες μελών του ΠΑΜ από έκτακτο στρατοδικείο (Χανιά).

1967: Δεκαπεντάλεπτη αντιχουντική εκπομπή από δύο μαγνητόφωνα τοποθετημένα σε μπαλκόνι της οδού Πανεπιστημίου (ΠΑΜ).

1969: Ανεύρεση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού της ΔΑ στο προαύλιο της μονής Πετράκη.

1982: Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη δυτική Βηρυτό, 120 νεκροί.

1996: Βομβιστική επίθεση στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα, δύο νεκροί και 111 τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo