Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη
  • Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ
  • Σαν σήμερα 10 Ιούλη
  • Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους
  • AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Ιούλ 2025, 09:01

H 109η Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο (8-11 Ιουλίου) αποδέχθηκε την στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την ενσωμάτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στην αναγνώριση ξένων τίτλων σπουδών. Η κύρωση της Συνθήκης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου μέσω της αναγνώρισης επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της αλλοδαπής που δεν πληρούν τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις (π.χ. τριετείς σπουδές). Τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα των ξένων αυτών ιδρυμάτων  αντιβαίνουν στο ελληνικό Σύνταγμα, δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα των ελληνικών πανεπιστημίων και είναι δώρο στα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια.

Η ένστασή της συνίσταται στη λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης των τίτλων (πέρασμα από «τη λογική της γραφειοκρατίας στη λογική του δικαιώματος»). Το πόρισμα της Συνόδου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, χρειάζεται (α) ένα δίχτυ από διακόσιους ειδικά καταρτισμένους αξιολογητές σε όλες τις Σχολές, (β) ένας κοινός οδηγός “ουσιώδους διαφοράς” ώστε ίδια υπόθεση να έχει την ίδια κρίση σε κάθε ΑΕΙ, και (γ) η γενίκευση του ψηφιακού πιστοποιητικού σπουδών που επαληθεύεται με ένα απλό σκανάρισμα».

Προτείνεται επίσης «η Σύνοδος να ιδρύσει Μόνιμη Επιτροπή Αναγνώρισης και Κινητικότητας, …ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να πάψουν να λειτουργούν ως φραγμός στον ρόλο της ‘’γέφυρας’’ ευκαιριών για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργοδότες».

Στην ίδια κατεύθυνση της μπαχαλοποίησης των σπουδών, οι πρυτάνεις, επειδή και αυτοί έχουν γίνει ένθερμοι οπαδοί της προσέλκυσης φοιτητών-πελατών και του πανεπιστήμιου-επιχείρηση, αποδέχονται και το «Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο». Γι΄αυτό και συζήτησαν με τη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ τον οδικό χάρτη ως το 2029, που θα οδηγήσει σε αυτό το «πτυχίο». Πρόκειται για μια απόφαση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ να βελτιώσουν τις προϋποθέσεις του σκληρού ανταγωνισμού τους σε σχέση με το αμερικάνικο κεφάλαιο και τα κείθε του Ατλαντικού πανεπιστήμια, που μαζεύουν το «χαρτί» φοιτητών-πελατών από διάφορες χώρες επιβάλλοντας υψηλά δίδακτρα. Το αποτέλεσμα είναι πτυχία-πολτός καθώς «αφορά τα κρατικά, τα μη κρατικά ιδρύματα, τα κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα».

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων πανεπιστημίων, αφού η δημόσια χρηματοδότηση από το 2009 υπέστη μεγάλη μείωση (περίπου 60%) (δες εδώ και εδώ), είναι από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να μη ζητήσουν επιτακτικά την αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των πανεπιστημίων (ανακαίνιση, ενίσχυση υποδομών, κεντρικές λειτουργίες, κ.λπ.) και την άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για προσλήψεις διοικητικού προσωπικού λόγω των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων και λόγω της σύστασης πολλών νέων διοικητικών μονάδων, βάσει του ν. 4957/2022.

Ως προς το ζήτημα της άμεσης διαγραφής των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» και τον διαχωρισμό σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» με το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη «διαβούλευση», οι πρυτάνεις δεν απαίτησαν την άμεση διαγραφή της αντιεκπαιδευτικής διάταξης του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (τροποποιήθηκε με το άρθρο 126 του νομοσχέδιου που είναι στη διαβούλευση). Δεν καταδίκασαν τον κυβερνητικό στόχο της επίτευξης των «ποιοτικών κριτηρίων» της κακόφημης αξιολόγησης των ιδρυμάτων, που είναι πρωτίστως και κυρίως η προσέλκυση «προγραμμάτων» από επιχειρηματικούς ομίλους και καπιταλιστές με τη σιγή νεκροταφείου να επικρατεί μέσα στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Αρχισαν τα παζάρια με το ΥΠΑΙΘΑ, ζητώντας α) τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού (75%) επιτυχούς αξιολόγησης όπως ορίζεται στο άρθρο 126, β) την απαλοιφή του όρου «επιτυχώς», ώστε να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να διαχειρίζονται με αιτιολογημένη ευελιξία «ειδικές» περιπτώσεις φοιτητών που διατρέχουν κίνδυνο διαγραφής.

Τέλος αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον αυτοκρατορίσκο ζητώντας συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουν, λέει, τη ζωτική σημασία της αυξημένης χρηματοδότησης, λες και ο Μητσοτάκης δεν είναι ο εμπνευστής και σχεδιαστής αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της υποβάθμισης των δημόσιων ΑΕΙ.

Και ενώ οι πρυτάνεις υποδέχονταν την υπουργό Αμάθειας και Καταστολής Ζαχαράκη στη σύνοδο, απέξω τα ΜΑΤ επιδίδονταν στο προσφιλές τους έργο. Ανοιγαν κεφάλια φοιτητών και εργαζόμενων που διαδήλωναν και τους ψέκαζαν με χημικά. Θύματα η Νίκη Χρονοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, που τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δύο ακόμη μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και πολλοί φοιτητές.

Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Για την κινητοποίηση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων Παρασκευή 11 Ιουλίου

Οι φοιτητές δεν φιμώνονται: Απαιτούμε σύγχρονες και δωρεάν σπουδές όχι καταστολή και διαγραφές!

Με τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Ανάβυσσο, καταδικάσαμε το απαράδεκτο νομοσχέδιου για τις διαγραφές φοιτητών και την ένταση της καταστολής που η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ακόμα μια φορά η Υπουργός παιδείας αρνήθηκε να συναντήσει τους φοιτητικούς συλλόγους και να ακούσει τις δίκαιες  διεκδικήσεις μας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ζητάμε στήριξη και σύγχρονες σπουδές όχι καταστολή και διαγραφές!

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την απρόκλητη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και γκλόπ στους φοιτητές που προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ των οποίων και της Προέδρου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας απορρίπτουμε το αισχρό νομοσχέδιο που διαγράφει τους κόπους και τις προσπάθειες χιλιάδων φοιτητών που παλεύουν για να πάρουν το πτυχίο τους.  Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές,  23 και 24 χρονών και όχι εισαχθέντες προηγούμενων δεκαετιών όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η πολιτική της ευθύνεται για όλα όσα οδηγούν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους: για το ότι 1 στους 2 φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, για τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, για τις τεράστιες ελλείψεις καθηγητών και προσωπικού.

Καταδικάζουμε επίσης τα μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού που έχουν στόχο να φιμώσουν όσους αντιδρούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, όσους αποκαλύπτουν  την πραγματική ανομία στα ΑΕΙ, της διαπλοκής των επιχειρηματικών συμφερόντων, των μπίζνες με τις  οπλοβιομηχανίες και το ΝΑΤΟ. Δεν θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθεί η έκφραση και η συλλογική αγωνιστική δράση, να  μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε άβατα εταιριών για να προχωράει ανενόχλητη η πολιτική τους.

Όση καταστολή και αν επιστρατέψει δεν θα φιμώσει τους  περισσότερους από 140 Φοιτητικούς Συλλόγους που αγωνίζονται για το αυτονόητο: μέτρα στήριξης των φοιτητών και όχι διαγραφές, αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των πανεπιστήμιων σε  καθηγητές, αναβάθμιση των υποδομών, δωρεάν φοιτητικής μέριμνας και ειδικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές  πτυχία με αξία. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων.

Επιβεβαιώνεται ότι όσο το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις ανάγκες μας τόσο πιο ξένο και εχθρικό γίνεται για τους φοιτητές. Ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκει «οφέλη από τους δείκτες αξιολόγησης» ουσιαστικά ομολόγησε ότι η κυβέρνηση διαγράφει φοιτητές για να προωθήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το πανεπιστήμιο επιχείρηση που προώθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Στόχους τους να σπρώξουν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια που βάφτισαν πανεπιστήμια και να προσελκύσουν φοιτητές-πελάτες από ο εξωτερικό με δίδακτρα στα προγράμματα σπουδών και των δημοσίων πανεπιστημίων.

Δεν θα τους περάσει! Οι φοιτητές δεν τρώμε κουτόχορτο όπως τα γίδια του ΟΠΕΚΕΠ.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα. Για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, της μάθησης, της επιστήμης, της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας, της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, της συζήτησης και του προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού.

Συνεχίζουμε! Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς με τους αγώνες μας!

Οργανώνουμε:

Νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα

Συνέντευξη Τύπου για να εκφράσουμε την εναντίωσή μας στο απαράδεκτο νομοσχέδιο την Τρίτη 15 Ιουλίου στις 11:00πμ στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 , Αθήνα, 10671) στην Αίθουσα «Γεώργιος Αναστασόπουλος» στον  3ο όροφο.

Ανάβυσσος, 11/7/2025

Εκτύπωση 🖨
«ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ» ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 13 Ιούλη
Επόμενο άρθρο Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

Σχετικά Αρθρα

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

Παιδεία 8 Ιούλ 2026, 20:57

Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη

Παιδεία 8 Ιούλ 2026, 09:56

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

Εργατικά 8 Ιούλ 2026, 07:44

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:32

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 30 Ιούν 2026, 07:37

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 19:40
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
Υγεία

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

8 Ιούλ 2026, 18:27
Διεθνή

Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια

8 Ιούλ 2026, 14:06
Αθλητισμός

Οταν ο Χοσάμ Χασάν συνάντησε τον άγνωστό του Γιάννη Ρίτσο

8 Ιούλ 2026, 12:55
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση

Ο πόλεμος φθοράς από τη Λιβανέζικη Αντίσταση τους κόβει τα πόδια

8 Ιούλ 2026, 11:10
Παιδεία

Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη

8 Ιούλ 2026, 09:56
Εργατικά

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

8 Ιούλ 2026, 07:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

Μπαχάμες: Ημέρα ανεξαρτησίας (1973).

Αλβανία: Ημέρα στρατού.

1971: Παραπέμπονται σε δίκη για παράβαση του ΑΝ 509 περί «ανατροπής του καθεστώτος με βίαια μέσα» οι Ανδρέας Παπανδρέου, Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολαΐδης.

1974: Συλλαμβάνονται πολλά μέλη του ΠΑΚ και κλιμάκιο του ΠΑΚ Μεγάλης Βρετανίας.

1985: Γάλλοι πράκτορες βυθίζουν στη Νέα Ζηλανδία το πλοίο «Rainbow Warrior» της «Greenpeace».

1990: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επανεκλέγεται γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo