Νέο κόλπο μηχανεύτηκε η κυβέρνηση για να βρει ιατρικό προσωπικό να στελεχώσει τα νοσοκομεία, που στενάζουν και ασφυκτιούν λόγω της τεράστιας έξαρσης του πανδημικού κύματος, βεβαίως, με ελαχιστότατη δαπάνη, αφού η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμους γιατρούς θεωρείται «πολυτέλεια» κατά τον Σκέρτσο.
Το νέο κόλπο, που εγκρίθηκε από το ΚΕΣΥ, στο οποίο επικεφαλής ήταν η Μίνα Γκάγκα πριν υπουργοποιηθεί, αφορά το λεγόμενοτο «foundation year», για τους απόφοιτους των Ιατρικών Σχολών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης δύο φάσεων: 6 μήνες στα νοσοκομεία και άλλους 6 μήνες στα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 6 μήνες στα νοσοκομεία θα αποτελούν προϋπόθεση για να κάνει ένας απόφοιτος Ιατρικής το αγροτικό του και να ξεκινήσει στη συνέχεια την ειδικότητά του.
Εχουμε δηλαδή μια παρατεταμένη «πρακτική άσκηση» χαμηλού κόστους, που συν τοις άλλοις υποσκάπτει και αμφισβητεί την αξία των πτυχίων των Ιατρικών Σχολών, που κατά γενική ομολογία «παράγουν» υψηλής στάθμης ιατρικό προσωπικό (άλλωστε οι φοιτητές της Ιατρικής εκπαιδεύονται και στην κλινική πράξη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους).
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, των πρακτικώς ασκούμενων απόφοιτων της Ιατρικής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εραστής της ιδιωτικοποίησης, φροντίζει να μπάσει τους ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Προνόησε «εκπαιδευτές» των ασκούμενων να είναι εκτός από το ιατρικό προσωπικό των δομών υγείας και άλλοι επαγγελματίες υγείας όπως νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιοί κ.λπ.