Μετά το νόμο Διαμαντοπούλου και τη νέα πνοή που έχει δώσει στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο η Κεραμέως, μπίζνες κάνει και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, χρησιμοποιώντας ως όχημα είτε τις «επώνυμες έδρες» είτε τις «συνεργασίες» με καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Χρησιμοποιώντας τις υποδομές, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό των δημόσιων πανεπιστημίων, στο οποίο μπορούν να προσθέτουν και δικούς τους τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μ’ έναν φθηνό τρόπο (εκτός της υπάρχουσας υποδομής σε υλικά μέσα και ανθρώπους, τα πανεπιστημιακά αυτά προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθότι πραγματοποιούνται στο δημόσιο πανεπιστήμιο) τα μέσα για την έρευνα, σύμφωνα με τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα για την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, αλλά και το μελλοντικό στελεχικό τους δυναμικό από τους φοιτητές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με δελτίο Τύπου καπιταλιστικής επιχείρησης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα το Μεταπτυχιακό του Πρόγραμμα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του τμήματος Χημικών Μηχανικών, συνήψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία kIEFER.
Θεάρεστο έργο της εταιρίας είναι να «προσφέρει» «υποτροφίες σε φοιτητές που επιλέγουν να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα», ενώ «οι εγκαταστάσεις της θα αποτελέσουν ένα ‘’ζωντανό’’ εργαστήρι για τους φοιτητές του μεταπτυχιακού, όπου θα έχουν την δυνατότητα μέσα από οργανωμένες επισκέψεις, να γνωρίσουν από κοντά πως εφαρμόζεται ο συνδυασμός ‘’Ενεργειακές επενδύσεις και Περιβάλλον’’».
Τι εστί kIEFER; Πρόκειται για καπιταλιστική επιχείρηση που, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «δραστηριοποιείται στην κατασκευή έργων EPC, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή αλλά και τη συντήρηση ενεργειακών συστημάτων. Στην παρούσα φάση, βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης – υλοποίησης Μονάδων Βιοαερίου, Υδροηλεκτρικών Σταθμών και Αιολικών Πάρκων».
Οι περιβόητες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) είναι επικερδής μπίζνα για τους καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά κατά τη μνημονιακή περίοδο και δώθε οι κυβερνήσεις αβαντάρουν αυτούς τους καπιταλιστές στο όνομα της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και της ανάπτυξης «καθαρής» ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος από τους ρύπους.
Οι ΑΠΕ, όμως, ούτε στην ανάπτυξη της οικονομίας ούτε στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας συμβάλλουν. Το μόνο που γίνεται τελικά με τις ΑΠΕ είναι να εισρέει στις τσέπες των καπιταλιστών άφθονο και δωρεάν κρατικό χρήμα, να προξενείται μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και να χαρατσώνονται η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός με την πρόσθετη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
ΥΓ. Θυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ήταν ένα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που προσέτρεξε να εφαρμόσει το νόμο Διαμαντοπούλου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του διάστασης.
Στις αρχές του 2014 ανακοινώθηκε με πολλά ταρατατζούμ η ίδρυση τριών «επώνυμων εδρών» από τη ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ετσι πήρε σάρκα και οστά μια ακόμη μαύρη πτυχή του νόμου Διαμαντοπούλου (ν. 4009/2011), που αποτελεί παραπέρα βήμα στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστήμιου και στην άλωσή του από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν το γνωστό πολιτικό πτώμα, η misses Anna Diaman-dopoulos, καθότι και «νονά» του εν λόγω αντιεκπαιδευτικού νόμου.
Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία της ΔΕΗ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, οι τρεις «επώνυμες έδρες» αναφέρονται στα γνωστικά αντικείμενα:
- «Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα Παραγωγής Ενέργειας».
- «Διαχείριση Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητα. Διασυνοριακές Συνεργασίες».
- «Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στη Διαχείριση Ενεργειακών πόρων».