Πριν ακόμη πουλήσουν τη «μικρή ΔΕΗ» φροντίζουν να ετοιμάσουν την «προίκα» για τους καπιταλιστές που θα την αγοράσουν. Από χθες, αυξήθηκαν κατά 11,1% οι λογαριασμοί ρεύματος για κατανάλωση μέχρι 800kWh ανά τετράμηνο. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης καταργείται και ενσωματώνεται στο επόμενο. Μ’ αυτή τη ρύθμιση θα πληγούν άμεσα 2.160.000 καταναλωτές.
Με απόλυτο κυνισμό, η ΔΕΗ χαρακτήρισε αυτή τη ρύθμιση «δικαιότερη τιμολόγηση για όλους», η οποία «αποτρέπει ένας πελάτης να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές»! Επίσης, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι αυτές οι παροχές «αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και πολύ φτωχά στρώματα με τέτοιες καταναλώσεις, όμως και οι εξοχικές κατοικίες αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργαζόμενα νοικοκυριά, που έχουν ένα εξοχικό ή που κρατούν το πατρικό σπίτι στο χωριό.
Για να καλύψει αυτή την αύξηση, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ταυτόχρονα μειώσεις σε κατηγορίες επαγγελματικών τιμολογίων. Στο τιμολόγιο Γ21 (σύμφωνα με τη ΔΕΗ σ’ αυτό εντάσσονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις) μεσοσταθμική μείωση 3,4%, στο Γ22 (μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων) μείωση 1% και στο Γ23 (επιπροσθέτως νυχτερινή κατανάλωση) μείωση 2,2%.
Αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν προπομπό για νέες αυξήσεις, προκειμένου από τη μια να γίνει ελκυστική στους «επενδυτές» η «μικρή ΔΕΗ» και από την άλλη για να δημιουργηθούν όροι για τη μείωση της τιμής της ενέργειας για τις βιομηχανίες. Οπως λένε οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, από το Σεπτέμβρη έρχεται και νέα, γενική αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. Η ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της προετοιμάζει ήδη γι’ αυτό, κάνοντας λόγο για «κοστοβαρή τιμολόγια» (αυτά των λαϊκών νοικοκυριών) που πρέπει να εναρμονιστούν με τους «ευρωπαϊκούς κανόνες», γιατί «το κόστος της Ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει από τα χαμηλότερα της ΕΕ»! Από το 2010 μέχρι το τέλος του 2013, οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 44%! Σύμφωνα με τη Eurostat, για ετήσιες καταναλώσεις μεταξύ 2.500 και 5.000 kWh η αύξηση ανά kWh ήταν από 11,8 λεπτά σε 17 λεπτά! Μεταξύ του δεύτερου εξάμηνου του 2012 και του δεύτερου εξάμηνου του 2013, η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ρεύματος (20%) μετά την Εσθονία (22%).
Η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ περί «κοστοβαρών τιμολογίων» και ανάγκης «εναρμόνισης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες» συνιστά πρόκληση. Οχι μόνο γιατί οι μισθοί και τα μεροκάματα στην Ελλάδα ουδέποτε ήταν στα επίπεδα των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, αλλά και γιατί την τελευταία τετραετία εφαρμόζεται με βίαιο τρόπο μια πολιτική «εσωτερικής υποτίμησης», όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Ομολογούν έτσι ότι η υποτίμηση αφορά μόνο τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, δηλαδή τους μοναδικούς πόρους επιβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, και όχι τα προϊόντα της καπιταλιστικής παραγωγής, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Οι μισθοί και τα μεροκάματα και των εργαζόμενων της ΔΕΗ πετσοκόπηκαν κατ’ επανάληψη, όμως τα οικιακά τιμολόγια ακολούθησαν αντίστροφη πορεία.
Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις, που προαναγγέλλουν και άλλες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, κάνουν σκόνη και τους υποκριτικούς ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης, ότι δήθεν με το πούλημα της «μικρής ΔΕΗ» θα υπάρξει ανταγωνισμός και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πέσουν.