Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μαρινακίες
  • Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!
  • Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος
  • Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο
  • Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή
  • Σαν σήμερα 15 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Περιβάλλον»Ξεπέρασαν κάθε όριο στην αντιδασική πολιτική
Περιβάλλον

Ξεπέρασαν κάθε όριο στην αντιδασική πολιτική

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Ιούλ 2014, 00:00
 
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με το νομοσχέδιο που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», ξεπέρασε κάθε όριο στην αντιδασική πολιτική της. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού:
 
Πρώτον, επιτρέπεται για πρώτη φορά η κατασκευή κατοικιών μέσα στο δάσος, για λογαριασμό των κακόφημων οικοδομικών συνεταιρισμών.
 
Δεύτερον, επιτρέπεται η κατασκευή πολυτελών κατοικιών διάσπαρτων σε όλα τα δάση της Ελλάδας, τα λεγόμενα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα».
 
Τρίτον, δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική Κ. Στέγγο να κατασκευάσει τις 585 πολυτελείς βίλες, νομιμοποιώντας έτσι το σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς.  Ενα σκάνδαλο που κρατάει από παλιά και που στις αρχές του 2004  ξεμπρόστιασε τον τότε υφυπουργό Χρήστο Πάχτα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
 
Τέταρτον, νομιμοποιείται το σκάνδαλο του πρώην δήμου Αγίου Στεφάνου και νυν δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Διονύσου.

Πέμπτον, επιτρέπεται η ένταξη δημόσιων χορτολιβαδικών εκτάσεων σε οικιστικές περιοχές των σχεδίων πόλης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.
 
Εκτον, αποψιλώνεται ο επιστημονικός ορισμός του δάσους και μεθοδεύεται η πλήρης κατάργησή του.
 
Θεωρούμε ότι η αποψίλωση του επιστημονικού ορισμού του δάσους αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας, γι’ αυτό και ξεκινάμε απ’ αυτό.
Στις 12 Μάη του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς υπέγραψε μια απόφαση με την οποία:
 
Πρώτον, αποδέχεται για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την απόφαση 32 του ΣτΕ, που είχε δημοσιευτεί στις 8 Γενάρη του 2013. Με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ αποδέχεται απόφαση που είχε εκδώσει τον Οκτώβρη του 1999 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), που εκδικάζει υποθέσεις για τις οποίες έχει προκύψει διχογνωμία ανάμεσα στο ΣτΕ και στον Αρειο Πάγο. Το ΣτΕ έκανε ένα κύκλο 14 χρόνων προκειμένου να επικυρώσει απόφαση του ΑΕΔ για τον επιστημονικό ορισμό του δάσους.
 
Δεύτερον, επικυρώνει τον επιστημονικό ορισμό του δάσους.
 
Τρίτον, καταργεί απόφαση του πρώην υφυπουργού ΠΕΚΑ Αθ. Μωραΐτη, με την οποία επαναεισαγόταν στο δασοκτόνο νόμο 3818/2010 της Τ. Μπιρπίλη αριθμητικά δεδομένα στον ορισμό του δάσους και των δασικών εκτάσεων.
 
Τέταρτον, δέχεται ότι τα φρύγανα και οι άβατες κλιτύες των ορέων είναι δάση και δασικές εκτάσεις.
 
Ο Ν. Ταγαράς αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Γιατί οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι υποχρεωτικές και (το σπουδαιότερο) τον είχαμε στριμώξει άγρια με τις συνεχείς αποκαλύψεις μας από τις στήλες της «Κόντρας».
 
Η απόφαση όμως έμεινε στα χαρτιά. Σ’ αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γ. Αμοργιανιώτης και τρεις ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες: ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ), ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΦΠ) και ο τύποις τμηματάρχης  της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών, που λειτουργεί στην πράξη ως προϊστάμενός της. Οι τρεις αυτοί υπηρεσιακοί παράγοντες, εκτελώντας προφορικές εντολές του Ειδικού Γραμματέα Δασών, μεθόδευσαν να μη σταλεί  η απόφαση Ταγαρά στις Γενικές Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Εάν εμείς δεν ερευνούσαμε την τύχη της απόφασης Ταγαρά , διαπιστώνοντας ότι είχε «παραπέσει» στο Κεντρικό Πρωτόκολλο της ΓΔΑΠΔΦΠ, ο προϊστάμενος της ΔΠΔΦΠ δε θα έδινε εντολή να σταλεί. Τελικά, στάλθηκε στις 28 Μάη του 2014.
 
Ενοχλήσαμε επανειλημμένα  τον τμηματάρχη της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών (ΔΔΧ) να στείλει και αυτός στις Γενικές Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων την απόφαση Ταγαρά, με την επισήμανση ότι είναι υποχρεωτική η ένταξη των φρυγάνων και των αβάτων κλιτύων των ορέων στους Δασικούς Χάρτες. Μας απάντησε ότι δε θα στείλει εγκύκλιο με αυτό το περιεχόμενο, γιατί πρέπει να συνταχθεί πρώτα ένα τεχνικό δελτίο. Μας είπε και πολλά ακόμη, που ήταν σκέτες δικαιολογίες για να καλύψει τον Ειδικό Γραμματέα Δασών που του είχε δώσει προφορική εντολή να μην συμπεριληφθούν τα φρύγανα στους δασικούς χάρτες. Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών ήθελε να αποτραπεί η ένταξη των φρυγάνων και των αβάτων κλιτύων των ορέων μέχρι τις 17 Ιούλη, που κατατέθηκε στη Βουλή το δασοκτόνο νομοσχέδιο, που φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «περιβαλλοντική αναβάθμιση» το ξεπάτωμα των δασών με την κατασκευή κατοικιών και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Γιατί ο Ειδικός Γραμματέας Δασών γνώριζε ότι ο αναπληρωτής  υπουργός Ν. Ταγαράς είχε δεχτεί να εισάγει στο δασοκτόνο νομοσχέδιο την πρότασή του να μη θεωρούνται τα φρύγανα δάση και δασικές εκτάσεις. Αυτό το περιμέναμε, γιατί γνωρίζουμε ότι ο Ειδικός Γραμματέας Δασών ανήκει στην κατηγορία των δασοκτόνων και των πολέμιων των φρυγάνων, τα οποία ήθελε να παραδώσει στους καταπατητές και στους κατασκευαστές πολυτελών βιλών. 
 
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2010 δόθηκε εντολή από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος να συνταχθεί εγκύκλιος διαταγή για τον ορισμό του δάσους. Η αρχική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στην ΓΔΑΔΦΠ έκανε το… λάθος να συμπεριλάβει στις δασικές εκτάσεις και τα φρύγανα. Αυτή η κίνηση εξόργισε τον Ειδικό Γραμματέα Δασών που έσπευσε να συγκροτήσει νέα επιτροπή με υπάκουους δασολόγους που εξαίρεσαν τα φρύγανα. Αυτή η εγκύκλιος φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Αθ. Μωραΐτη και είναι αυτή που όπως προαναφέραμε κατήργησε στις 12 Μάη ο Ν. Ταγαράς.
 
Πράγματι, στο δασοκτόνο νομοσχέδιο ο Ταγαράς εισήγαγε διάταξη (άρθρο 32, παρ. 4), με την οποία τα φρύγανα αποχαρακτηρίζονται ξανά από δάση και δασικές εκτάσεις, στα οποία εντάσσονταν με βάση την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ.
 
Οι συντάκτες του δασοκτόνου νομοσχεδίου δεν περιορίστηκαν μόνο στον αποχαρακτηρισμό των φρυγάνων, αλλά πήγαν παραπέρα. Αφαίρεσαν από τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών (που συγκροτούνται με βάση το άρθρο 8 του νόμου 998/1979) την αρμοδιότητα να κρίνουν την κυριότητα επί των δασών και των δασικών εκτάσεων και την πέρασαν σε μια επιτροπή του ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ). Η εταιρία αυτή έχει πλούσιο αντιδασικό έργο και έχει εκφράσει έντονα το αντιδασικό της μένος. Εχει αρνηθεί να δώσει στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών τους χιλιάδες κωδικούς των καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων, προκειμένου να καταθέσει προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια για να περισωθεί ο δασικός πλούτος. Μέσω αυτής της τακτικής, η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ επιδιώκει να χαθούν οι προθεσμίες στη διάρκεια των οποίων πρέπει να υποβληθούν οι προσφυγές κατά των καταπατητών.
 
Στο σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς και στις προσπάθειες του ιδιοκτήτη της εταιρίας στην οποία ανήκει το τουριστικό αυτό συγκρότημα Κ. Στέγγου να χτίσει 585 βίλες σε δημόσιο δάσος 17.630 στρεμμάτων έχουμε αναφερθεί πολλές φορές.  Το Σεπτέμβρη του 2010, ο Κ. Στέγγος, σε συνεργασία με τον τότε νομάρχη Χαλκιδικής και νυν δήμαρχο Πολυγύρου Ασ. Ζωγράφο, κατόρθωσε να εκδώσει την 199/2010 οικοδομική άδεια, παρακάμπτοντας τόσο τις δασικές υπηρεσίες όσο και τις άλλες υπηρεσίες που είναι συναρμόδιες για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Τελικά, για να μην κουράζουμε με άλλα στοιχεία, η άδεια αυτή ανακλήθηκε, όπως ήταν λογικό και σύννομο. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Παπακωνσταντίνου και Στ. Καλαφάτης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης προσπάθησαν με διατάξεις νόμων να δώσουν στον Κ. Στέγγο τη δυνατότητα είτε να επαναφέρει σε ισχύ την άδεια 199/2010 είτε να εκδώσει καινούργια αδεια, όμως όλες οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, γιατί η έκταση των 17.630 στρεμμάτων είναι δημόσιο δάσος.
 
Επί υπουργίας Κ. Σκανδαλίδη στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Ι. Δριβελέγκας, βουλευτής Χαλκιδικής, όπως ήταν και ο περιβόητος Πάχτας, εισήγαγε μια «φωτογραφική» διάταξη (άρθρο 29 του νόμου 4061/2012) που προέβλεπε: «Εκχερσωθείσες δασικές εκτάσεις για αγροτική χρήση: Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση, πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, απαγορευμένης κάθε άλλης χρήσης από τον κατοχό τους».
 
Ηταν το πρώτο βήμα στο δρόμο του αποχαρακτηρισμού του δάσους που θέλει να τσιμεντοποιήσει ο Κ. Στέγγος. Το δάσος των 17.630 στρεμμάτων αποχαρακτηριζόταν, όμως ο Στέγγος δεν μπορούσε να χτίσει τις βίλες, γιατί η έκταση αποχαρακτηριζόταν και ονομαζόταν γεωργική, όμως απαγορευόταν να οικοδομηθεί. Ο Στέγγος βιαζόταν να  νομιμοποιήσει την οικοδομική άδεια 199/2010, προκειμένου είτε να οικοδομήσει ο ίδιος τις 585 βίλες και να τις πουλήσει σε νεόπλουτους του εξωτερικού είτε να πουλήσει το συγκρότημά του Πόρτο Καρράς, που περνάει μεγάλη οικονομική κρίση, χρησιμοποιώντας σαν κράχτη αυτή την οικοδομική άδεια. Γι’ αυτό πίεζε τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εκδώσουν ευνοϊκές γι’ αυτόν αποφάσεις. Αυτοί εξέδωσαν αντισυνταγματικές αποφάσεις, αλλά δεν ήταν αρκετές για να νομιμοποιήσει την οικοδομική άδεια 199/2010.
 
Στη διάταξη Σκανδαλίδη-Δριβελέγκα πάτησε ο Ν. Ταγαράς και εισάγει νέα διάταξη (άρθρο 43, παρ. 6 του δασοκτόνου νομοσχεδίου), με την οποία αποχαρακτηρίζει την έκταση από γεωργική και επιτρέπει τη δόμησή της. Το έγκλημα του αποχαρακτηρισμού του δημοσίου δάσους των 17.630 στρεμμάτων φωτογραφίζεται ως εξής:
 
«Δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, όπως αυτές κατά καιρούς ίσχυσαν και κωδικοποιήθηκαν με τα άρθρα 14 έως 27 του Δασικού Κώδικα, εφόσον αξιοποιήθηκαν κατά τους όρους της παραχώρησης ή της εκχέρσωσης και εκδόθηκαν οριστικά παραχωρητήρια, δεν υπάγονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και μπορούν να αλλάξουν χρήση».
 
Ο Κ. Στέγγος, όμως, και με τη νέα διάταξη του δασοκτόνου νομοσχεδίου, δε θα μπορέσει  είτε να νομιμοποιήσει την άδεια 199/2010 είτε να βγάλει καινούργια . Προς το παρόν μένουμε σ’ αυτό, κρατώντας μερικά χαρτιά κλειστά.
 
Σε ό,τι αφορά το δασοκτόνο νομοσχέδιο θα συνεχίσουμε και την επόμενη βδομάδα, αναφερόμενοι στις άλλες σημαντικές ρυθμίσεις του.
 
Γεράσιμος Λιόντος
 
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Μικρή ΔΕΗ», μεγάλες χρεώσεις
Επόμενο άρθρο Εμμεση ομολογία για το παράνομο των υπέρ Μελισσανίδη ρυθμίσεων

Σχετικά Αρθρα

Οδοφράγματα της πλάκας αντί για Φράγματα Βάρους

Αναίσχυντη κοροϊδία από τον δεξιό δήμαρχο Γλυφάδας

Περιβάλλον 6 Φεβ 2026, 10:48

Ξαναπλημμύρισε η Θεσσαλία: αυτό θα γίνεται όσο δεν κατασκευάζουν Φράγματα Βάρους στα ορεινά

Περιβάλλον 2 Φεβ 2026, 19:58

Λένε «πρόληψη» και εννοούν να μην πνιγεί κανένας, όχι να αποσοβηθούν οι καταστροφικές πλημμύρες

Περιβάλλον 27 Ιαν 2026, 20:17

Στις ελληνικές καλένδες τα απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής Φράγματα Βάρους

Εκτός από τη Μαγνησία, όπου πρέπει να προστατευτεί η αμερικάνικη βάση του Στεφανοβίκειου

Περιβάλλον 26 Ιαν 2026, 15:04

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

Περιβάλλον 22 Ιαν 2026, 21:10

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

Περιβάλλον 19 Ιαν 2026, 09:31
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Μαρινακίες

15 Ιούλ 2026, 14:25
Παιδεία

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή για την αναγκαιότητα μελέτης στατικής επάρκειας των σχολείων στη γραμμή 4 του Μετρό!

15 Ιούλ 2026, 13:26
Παιδεία

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Αποτελεί μια εξαιρετικά εχθρική πράξη σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια

15 Ιούλ 2026, 13:14
Πολιτική

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

15 Ιούλ 2026, 13:07
Εργατικά

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

15 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

15 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας πήρε πίσω το φόρο 20% που υποτίθεται ότι θα έβαζε στα πλοία για να περάσουν από το Ορμούζ

14 Ιούλ 2026, 21:02
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

14 Ιούλ 2026, 20:13
Κόντρες

Στα «σκληρά» έπεσαν οι σιωνιστές

14 Ιούλ 2026, 19:01
Η παπάρα

Ο Πιερρακάκης φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό

14 Ιούλ 2026, 14:09
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν ενήργησε με καλή πίστη, αλλά οι ΗΠΑ οδήγησαν το Μνημόνιο της Ισλαμαμπάντ σε κρίση

14 Ιούλ 2026, 11:52
Διεθνή

Σταυροβελονιά με 48 λέξεις

14 Ιούλ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
Καταστολή

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

13 Ιούλ 2026, 12:27
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέχει ιατρική περίθαλψη στους δωσίλογους

13 Ιούλ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούλη

1935: Συμπλοκές βασιλοφρόνων και δημοκρατικών στην Πάτρα, πολλοί τραυματίες.

1948: Απόπειρα δολοφονίας του Παλμίρο Τολιάτι (Ιταλία).

1965: «Ιουλιανά» – Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός μετά από απαίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου.

1970: Καταδίκες δώδεκα στελεχών των ΚΚΕ, ΔΕΑ και ΠΑΜ.

1974: Η χούντα του Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία που οδηγεί στην ανατροπή του Μακάριου.

1984 : Τρεις βόμβες σε ένα διήμερο στο υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος; Δεν είναι ένας αριθμός σε έναν πίνακα. Είναι ο στόχος που θα τον βρείτε στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Πιο πολλές δουλειές. Πιο καλές δουλειές. Υψηλότεροι μισθοί, ευημερία που να τη νιώθει ο πολίτης. Το όχημα είναι η ταχύτερη ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Και το στοίχημα άλλαξε τάξη μεγέθους: για δεκαπέντε περίπου χρόνια παλεύαμε να σταθούμε όρθιοι, τώρα παλεύουμε για το πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε. […] Κυρίες και κύριοι, πριν από δεκαπέντε χρόνια, το ερώτημα ήταν αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει. Πριν από δέκα, αν θα σταθεροποιηθεί. Πριν από πέντε, αν θα ανακάμψει. Ολα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν, θετικά. Το σημερινό ερώτημα είναι διαφορετικής τάξης: Πόσο μεγάλοι μπορείτε να γίνετε και πόσο μεγάλη Ελλάδα μπορείτε να χτίσετε γύρω σας. Η δική μου απάντηση, και η πρόσκλησή μου προς εσάς, είναι μία: ο ρόλος που αξίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι του ωφελημένου της ανάκαμψης. Είναι του αρχιτέκτονα της επόμενης φάσης. Μιας οικονομίας με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Μιας δυνατής Ελλάδας σε μια δυνατή Ευρώπη. Αυτό είναι το επόμενο κατόρθωμα, που μας αναλογεί από κοινού. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως πετύχαμε τα προηγούμενα, θα πετύχουμε και αυτό μαζί.
Κυριάκος Πιερρακάκης
(Το ορφανό του σημητισμού, που προσέτρεξε στην αυλή του Μητσοτάκη και κάνει καριέρα με τον αδίστακτο τρόπο του νεοφιλελεύθερου τεχνοκράτη, εκφώνησε ομιλία στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν τα παραπάνω παρατιθέμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστοί πολιτικοί, πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, γλείφουν τους τραπεζίτες. Μόνο τα λόγια που χρησιμοποιεί ο καθένας τους αλλάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Ο λογογράφος του Πιερρακάκη είναι προφανές ότι έχει σημιτικές ρίζες. Γι’ αυτό και δε διστάζει, με έναν τρόπο πραγματικά εμετικό, όχι απλά να αναγορεύσει τις τράπεζες σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και σε «ατμομηχανή της ανάπτυξης», όπως λένε όλοι, αλλά να τους προσδώσει και… κοινωνικό ρόλο! Οι τράπεζες θα ανοίξουν «δουλειές», θα οδηγήσουν στην αύξηση των μισθών, θα αυξήσουν καθοριστικά την ευημερία για όλους! Ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές πολιτικής οικονομίας, το ρόλο των τραπεζών στον καπιταλισμό, την πραγματοποίηση της υπεραξίας κτλ, έχουν την εμπειρία των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Τη διάσωση των τραπεζών και το φόρτωμα των βαρών στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα vulture funds, τους γύπες του χρηματιστικού κεφάλαιου. Την επιδημία των πλειστηριασμών που ακόμα συνεχίζεται. Με απλά λόγια: έκοψαν μισθούς-συντάξεις για να διασώσουν τις τράπεζες – οι άνθρωποι φτώχυναν βίαια και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους – τα δάνεια πουλήθηκαν στους γύπες οι οποίοι άρχισαν εκβιασμούς και πλειστηριασμούς. Συμπέρασμα: ο Πιερρακάκης, αυτός ο αδίστακτος αριβίστας φτύνει κατάμουτρα τον ελληνικό λαό)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo