Ηταν 30 του Νοέμβρη, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε πανηγυρική ανακοίνωση με τον εύγλωττο τίτλο: «Γεγονός το πρώτο ελληνικό rapid test για τον Covid-19»!
Σύμφωνα με το τρισέλιδο Δελτίο Τύπου, «μέσω της “Εμβληματικής Δράσης“ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την μελέτη του Covid-19, προέκυψε το πρώτο Ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”). Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορωναϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρίας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού».
Η περιβόητη «Εμβληματική Δράση» χρηματοδοτήθηκε με περίπου 2,9 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράστηκαν σε δέκα φορείς (πανεπιστημιακά εργαστήρια και ινστιτούτα) και αφορούσε «ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών».
Ανακοινώνοντας «το πρώτο ελληνικό rapid test», ο αρμόδιος υφυπουργός Χρίστος Δήμας έκανε και μια μακροσκελή δήλωση, στην οποία έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία» και ευχαριστούσε τον Μητσοτάκη (επισύναψε και σχετική φωτογραφία) και τον ακροδεξιό τηλεπλασιέ-υπουργό, που είναι ο πολιτικός του προϊστάμενος. Αξίζει να παραθέσουμε τις πρώτες προτάσεις της δήλωσης Δήμα: «Σήμερα σημειώνεται μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του “ελληνικού τεστ” ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και δικαίωση για την “Εμβληματική Δράση“ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που πρέπει να το αξιοποιήσουμε τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς».
Εκτοτε πέρασαν τέσσερις μήνες και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Τι έγινε, ρε παιδιά; Βρέθηκε εταιρία να παραγαγάγει το «ελληνικό rapid test»; Αν δε βρέθηκε, γιατί δε βρέθηκε; Γιατί εξακολουθούν να παραγγέλνουν κατά εκατομμύρια τα rapid test από το εξωτερικό; Γιατί τώρα ετοιμάζονται να φέρουν και τα εντελώς αναξιόπιστα self test;
Oι απαντήσεις είναι απλές. Αλλο το παραμύθιασμα του λαού με τις «επαναστατικές ανακαλύψεις», που από τη μια βοηθούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξετυλίγει την προπαγάνδα περί «στήριξης της καινοτομίας» και άλλων ηχηρών παρόμοιων, και από την άλλη καλύπτουν εκείνους που μοιράζονται ερευνητικά κονδύλια, και άλλο οι δυνατότητες του ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος παραμένει ψοφοδεής, καθυστερημένος σε όλα τα επίπεδα, πλήρως εξαρτημένος από τα μονοπώλια των ιμπεριαλιστικών χωρών.
Στα εργαστήρια οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν και πρωτοποριακές ανακαλύψεις. Αλλο το εργαστήριο, όμως, και άλλο η παραγωγή, η οποία ελέγχεται από το κλειστό κλαμπ των φαρμακευτικών μονοπωλίων. Πολλές φορές ακόμα και ελληνικά πανεπιστημιακά εργαστήρια δουλεύουν ως υπεργολάβοι των φαρμακευτικών μονοπωλίων και πληρώνονται γι’ αυτό, χρησιμοποιώντας τις όποιες υλικοτεχνικές υποδομές που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, αλλά και προσωπικό που μισθοδοτείται από το κράτος και μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίοι είναι πλήρως εξαρτημένοι από τους καθηγητάδες που ελέγχουν το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους.
Αν ανακαλυφθεί κάτι, δεν υπάρχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία που να αναλάβει τη δουλειά. Οχι μόνο κρατική, που ουδέποτε υπήρξε, αλλά ούτε ιδιωτική, γιατί οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι είναι πλήρως εξαρτημένοι από τα μονοπώλια. Θα κοιτάξουν, λοιπόν, να πουλήσουν την πατέντα σε κάποιο μονοπώλιο. Αν η πατέντα αξιολογηθεί από το μονοπώλιο ότι μπορεί να του φέρει κέρδη, θα την αγοράσει, θα τη βάλει στην παραγωγή και θα πουλάει πανάκριβα το προϊόν (και) στην ελληνική αγορά. Ετσι δουλεύει το σύστημα εδώ και χρόνια. Αυτός είναι ο μεταπρατικός ελληνικός καπιταλισμός.
Ενα παραμύθι ήταν, λοιπόν, και «το πρώτο ελληνικό rapid test» και τίποτα περισσότερο. Το είπαν, έκαναν την προπαγάνδα τους για μια-δυο μέρες και μετά το ξέχασαν, για να το ξεχάσουμε κι εμείς.