Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού
  • Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων
  • ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!
  • Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο
  • Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…
  • «Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»«Κανονική χώρα» με κινεζοποίηση και αποικισμό
Οικονομία

«Κανονική χώρα» με κινεζοποίηση και αποικισμό

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Ιούλ 2017, 00:00

Τι πήγε στραβά και δεν έγινε την περασμένη Δευτέρα η «έξοδος στις αγορές», που οι πάντες -εντός και εκτός Ελλάδας- θεωρούσαν σίγουρη, αντλώντας πληροφόρηση από κυβερνητικά στελέχη; Δε θα πιστέψουμε, βέβαια, τις «καουμπόικες» δηλώσεις του Τζανακόπουλου και τα non paper του Μαξίμου, που ισχυρίζονται ότι τάχα δε θα τους υποδείξει κανένας πότε θα βγουν στις αγορές, διότι εργάζονται με σχέδιο κτλ. κτλ. Το πιθανότερο είναι ότι η «έξοδος» σκάλωσε στο επιτόκιο.

Να το εξηγήσουμε λίγο, για να περάσουμε σε πιο σοβαρά ζητήματα. Την προηγούμενη φορά που βγήκαν στις «αγορές» οι Σαμαροβενιζέλοι με τον Στουρνάρα, το επιτόκιο για το πενταετές  ομόλογο διαμορφώθηκε σε 4,95%. Τότε, όμως, τα γερμανικά ομόλογα είχαν πολύ ψηλότερες αποδόσεις από σήμερα (η «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΥ έφερε μείωση). Οπότε, αν δανείζονταν σήμερα με ένα επιτόκιο γύρω στο 4,7%, θα κατηγορούνταν ότι δανείστηκαν επί της ουσίας με τους ίδιους όρους που είχαν δανειστεί οι Σαμαροβενιζέλοι. Για να μπορέσουν να στηρίξουν την προπαγάνδα περί «επιστροφής στην κανονικότητα» πρέπει να δανειστούν μ' ένα επιτόκιο όχι πάνω από 4,25%. Και φαίνεται πως δεν υπήρξε τέτοια διάθεση από τις «αγορές».

Η συγκεκριμένη «έξοδος στις αγορές» είναι καθαρά στημένη (όπως ήταν και οι δύο των Σαμαροβενιζέλων) και γίνεται για πολιτικούς και μόνο λόγους, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ανάγκη από δανεικά (καλύπτονται από τη δόση του ESM, που είναι με επιτόκιο 1,2%). Ολη τη δουλειά θα την κάνει η τράπεζα των Ρότσιλντ, που θα πάρει φυσικά μια «γενναία» προμήθεια, ενώ το ποσό θα είναι μικρό 2-4 δισ. ευρώ. Εχουν, λοιπόν, την άνεση να περιμένουν μπας και διαμορφωθεί καλύτερο κλίμα, μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων κατά μία θέση από την Standard and Poors, ενδεχομένως μετά και από μια πιο ήπια διατύπωση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΣ του ΔΝΤ.

Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να «βγουν στις αγορές» κάμποσες φορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που λήγει το τρίτο Μνημόνιο (το τέταρτο Μνημόνιο, ως γνωστόν, δεν περιλαμβάνει ακόμα δάνειο). Αυτό είναι συμφωνημένο και με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, που έχουν αναλάβει και δέσμευση να βοηθήσουν. Πρέπει να φτιάξουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας (καμιά δεκαριά δισ. ευρώ), με ομόλογα τριετή, πενταετή, δεκαετή, που θα δημιουργούν μια «καμπύλη επιτοκίων» που θα επιτρέπει το δανεισμό μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος. Κι αν η «καμπύλη επιτοκίων» δεν είναι εκεί που τη θέλουν (προοπτική που είναι η πιθανότερη), τότε αναγκαστικά θα καταφύγουν στο άνοιγμα μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από τον ESM, ώστε να πειστούν οι «αγορές» ότι το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ευρωζώνης.

Η «προληπτική πιστωτική γραμμή» θα συνοδεύεται από Μνημόνιο (αυτό προβλέπει το Καταστατικό του ESM), όμως οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν έχουν ανάγκη αυτό το ad hoc Μνημόνιο για να συνεχίσουν να ασκούν σκληρή αποικιοκρατική επιτροπεία. Ηδη έχουν υποχρεώσει την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων να υπογράψει ένα τέταρτο Μνημόνιο (χωρίς δανεικά), που περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020 (έχουν προ-νομοθετηθεί, ως γνωστόν), «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 3,5% μέχρι και το 2022 και επιτροπεία της τρόικας για την εφαρμογή τους, ενώ -με εργαλείο την αναγκαία νέα αναδιάρθρωση του χρέους- θα διαμορφώσουν το μηχανισμό επιτροπείας για το πέμπτο Μνημόνιο, το προσχέδιο του οποίου έχει ήδη συμφωνηθεί και προβλέπει «πρωτογενή πλεονάσματα» πάνω από 2% για την περίοδο από το 2023 μέχρι το 2060. Την «προληπτική πιστωτική γραμμή» θα τη δώσουν -αν χρειαστεί- για να βοηθήσουν το ελληνικό κράτος να δανείζεται πλέον από τις «αγορές».

Είναι βέβαιο, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη γνωστή σκιαμαχία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης επί των αποτελεσμάτων της «εξόδου στις αγορές». Μια γεύση έχουμε ήδη πάρει, καθώς η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασχετοσύνη, απ' αφορμή τη δήλωση Τζανακόπουλου ότι η έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλλεται (τη μπέρδεψε με την υποτίμηση του νομίσματος ο εκπρόσωπος της «παιδικής χαράς» του Μαξίμου). Αυτή η αντιπαράθεση, όμως, αν την πάρει κανείς τοις μετρητοίς, λειτουργεί καθαρά αποπροσανατολιστικά. Εστιάζει σε κάποιες διαχειριστικές ανθυπολεπτομέρειες και όχι στην ουσία. Ας δούμε, λοιπόν, τη μεγάλη εικόνα.

Τι σημαίνει «θα γίνουμε μια κανονική χώρα», όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς οι συριζαίοι; Σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος, με ένα χρέος χοντρά-χοντρά 300 δισ. ευρώ, που έχει δεσμευτεί να το αποπληρώσει μέχρι τελευταίου σεντ, θα δανείζεται από τα κοράκια του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, για να μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος. Οπως γίνεται από καταβολής ελληνικού κράτους, θα παίρνει νέα δάνεια για να αποπληρώνει τα παλιά (που με τους τοκογλυφικούς τους όρους έχουν πληρωθεί πολλές φορές μέχρι τώρα και θα πληρωθούν πολλές φορές ακόμα). Η διαφορά με τις δεκαετίες που προηγήθηκαν είναι πως πλέον τα νέα δάνεια δε θα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά αποκλειστικά για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων των προηγούμενων δανείων. Τα δημόσια οικονομικά όχι μόνο απαγορεύεται να έχουν ελλείμματα, αλλά θα πρέπει να εμφανίζουν και «πρωτογενή πλεονάσματα» μεγάλου ύψους για μια πολύ μεγάλη διάρκεια: 3,5% για την περίοδο από το 2018 μέχρι και το 2022 και 2%+ για την περίοδο από το 2023 μέχρι το 2060.

Πρόκειται γι' αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αποκαλούσε «ματωμένα πλεονάσματα», δεδομένου ότι βγαίνουν χάρη στη σκληρή λιτότητα και στα ξεπουλήματα κρατικής περιουσίας. Τώρα, τα ματωμένα πλεονάσματα βαφτίζονται «επιστροφή στην κανονικότητα»!

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» σημαίνει διαιώνιση της κινεζοποίησης του ελληνικού λαού και του αποικισμού της χώρας. Συντάξεις πείνας και κοινωνικές δαπάνες φιλανθρωπικού τύπου από το κράτος, εργασιακές σχέσεις πλήρως ελαστικοποιημένες και εξευτελιστικοί μισθοί, και παράλληλα φορομπηξία σαν τη σημερινή, θα χαρακτηρίζουν την «κανονική» Ελλάδα του Τσίπρα. Η κεφαλαιοκρατία πέτυχε αυτό που ήταν όνειρό της από παλιά. Μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε -εκμεταλλευόμενη την κρίση- να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις της προχουντικής και της μεταχουντικής περιόδου, που κατακτήθηκαν με σκληρούς και συχνά αιματηρούς αγώνες.

Αν το ξένο κεφάλαιο επιλέξει κάποια στιγμή να κάνει και παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα το κάνει επειδή θα έχει σταθεροποιηθεί ένα ασιατικού τύπου εργασιακό καθεστώς που -παράλληλα με ένα «φιλοεπενδυτικό» φορολογικό πλαίσιο- θα του επιτρέπει τη μέγιστη κερδοφορία. Παράλληλα, με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που οι Τσιπροκαμμένοι το έχουν βαφτίσει «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», το ξένο κεφάλαιο θα πάρει σε εξευτελιστικές τιμές «φιλέτα» κρατικής περιουσίας. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αν και είναι προσανατολισμένη κυρίως στο real estate και τον τουρισμό. Βαθμιαία θα επεκταθεί σε βασικές υποδομές (ήδη παραχωρήθηκαν στη γερμανική Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στην Cosco ο ΟΛΠ και σε γερμανογαλλικό κονσόρτσιουμ ο ΟΛΘ) και σε βασικές παραγωγικές δομές, όπως η ΔΕΗ, που βγαίνει στο σφυρί το 2018. Τότε, θα υπάρξει μείωση της ανεργίας, όμως αυτό θα γίνει με θέσεις εργασίας «κινεζικού» τύπου. Ενδεχομένως δε να διαμορφωθούν και «ελεύθερες οικονομικές ζώνες», προκειμένου σ' αυτές να ισχύει μόνο «ο νόμος του αφεντικού».

Αυτή είναι η «κανονικότητα»  που υπόσχεται ο Τσίπρας. Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η ελληνική εργατική τάξη δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να ξεσηκωθεί ενάντια σ' αυτή την «κανονικότητα», την «κανονικότητα» της κινεζοποίησης. Οσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο πιο γρήγορα θα τους χαλάσει τα σχέδια.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠυρά ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου
Επόμενο άρθρο Υπάκουοι δούλοι των δανειστών

Σχετικά Αρθρα

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | Ελληνικά πλοία προμηθεύουν μυστικά το Ισραήλ με πετρέλαιο και στρατιωτικά φορτία

Σκιώδη πλοία απενεργοποιούν τα σήματά τους και δηλώνουν ψευδείς προορισμούς για να προμηθεύσουν το Ισραήλ μέσω Τουρκίας

Διεθνή 3 Απρ 2026, 07:50

Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979

Διεθνή 2 Απρ 2026, 21:11
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo