Το Reuters υποστηρίζει, επικαλούμενο έξι πηγές, ότι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της Χεζμπολά διεξήγαγαν μυστικές κατ’ ιδίαν συνομιλίες στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντάσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες έφεραν εκπροσώπους της Χεζμπολά σε επαφή με σύρους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από πρόσκληση των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση πήγε καλά και επικεντρώθηκε σε αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τις πηγές, η Δαμασκός διαβεβαίωσε τη Χεζμπολά ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στον Λίβανο για να αφοπλίσει την οργάνωση, ζητώντας παράλληλα από τη Χεζμπολά να σταματήσει τη διασυνοριακή λαθραία διακίνηση όπλων και να διαλύσει τους εναπομείναντες πυρήνες σε λανθάνουσα κατάσταση, ιδιαίτερα στη νότια Συρία. Η Χεζμπολά δεν απάντησε άμεσα σε αυτά τα αιτήματα, αλλά δεσμεύτηκε να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Συρίας. Οι συνομιλίες ακολούθησαν την ανακοίνωση της Συρίας ότι είχε συλλάβει έναν πυρήνα της Χεζμπολά που φέρεται να προετοίμαζε επιθέσεις με ρουκέτες στη νότια Συρία, ισχυρισμό που η Χεζμπολά διέψευσε, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία απολύτως παρουσία σε συριακό έδαφος και δεν έχει καμία εμπλοκή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ασφαλείας ή στρατιωτική δραστηριότητα εκεί».
Μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι πλευρές «σημείωσαν μεγάλη πρόοδο σε ζητήματα ασφαλείας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία. Η πηγή δήλωσε ότι η Χεζμπολά θέλει να προστατεύσει την πλευρά της από μια πιθανή συριακή επίθεση στο εσωτερικό του Λιβάνου και ότι οι επαφές μέσω της Τουρκίας είχαν ξεκινήσει περίπου δύο μήνες νωρίτερα.
Η Τουρκία φαίνεται ότι προώθησε τις συνομιλίες, με τρεις πηγές να αναφέρουν ότι η Αγκυρα ήθελε να διαδραματίσει άμεσο ρόλο στη διαδικασία. Και οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως δείξει ότι ήταν ανοιχτές στο διάλογο, με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ασαντ αλ-Σαϊμπάνι να δηλώνει τον Ιούλη ότι η Δαμασκός ήταν ανοιχτή σε συνάντηση με τη Χεζμπολά και τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολά, Ναΐμ Κάσεμ, να εκφράζει παρόμοια θέση τον επόμενο μήνα.
Μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η Χεζμπολά συμμετείχε εν γνώσει της Τεχεράνης, αλλά το Ιράν φέρεται να απογοητεύτηκε από τον αποκλεισμό του και από την τρέχουσα άρνηση του αυτοδιορισμένου προέδρου της Συρίας, Αχμαντ αλ-Σάρα, να εγκαθιδρύσει άμεσες σχέσεις με την Τεχεράνη. Η πηγή δήλωσε ότι αυτή η απογοήτευση συνέβαλε στην απουσία τελικής συμφωνίας ή δημόσιας ανακοίνωσης.
***
Αν το δημοσίευμα αληθεύει, τότε πρόκειται καταρχάς για μια ακόμα διπλωματική επιτυχία του Ιμπραΐμ Καλίν, μυστικοσύμβουλου του Ερντογάν και επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Μπορεί να υπάρχει «σάλτσα» στο δημοσίευμα, όπως γίνεται συνήθως, όμως μια εξομάλυνση των σχέσεων της σιιτικής αντιστασιακής Χεζμπολά με το νέο σουνιτικό καθεστώς της Συρίας θα είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή, αν αναλογιστούμε ότι η Χεζμπολά είχε πολεμήσει στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Ασαντ ενάντια στους αντάρτες του Μετώπου Νούσρα, του οποίου ηγούταν ο Αχμαντ αλ-Σάρα, γνωστός τότε ως αλ-Ζολάνι.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο Τραμπ, σε ένα από τα παραληρήματά του, έλεγε ότι θα αναθέσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολά στις συριακές δυνάμεις, θεωρώντας ότι ο αλ-Σάρα είναι του χεριού του. Ο αλ-Σάρα, βέβαια, δεν έχει κανένα δισταγμό να γίνει υποχείριο της Δύσης και να συνεργαστεί ακόμα και με τους σιωνιστές, όμως είναι αναγκασμένος να παίρνει υπόψη του το συριακό λαό που είναι σφόδρα αντι-αμερικανός και αντι-σιωνιστής. Το καθεστώς του είναι πολύ εύθραυστο και μια ανοιχτά προδοτική συμπεριφορά εκ μέρους του θα μπορούσε να προκαλέσει εξέγερση μέσα στις ίδιες τις δυνάμεις που τον στηρίζουν.
Για τον αλ-Σάρα και για τον Ερντογάν που τον στηρίζει και επηρεάζει την πολιτική του είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσουν εκείνες τις ισορροπίες που είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση του συριακού καθεστώτος που, πέραν των άλλων, αντιμετωπίζει και εισβολή και μόνιμη παρουσία του σιωναζιστικού στρατού σε περιοχές που δεν απέχουν παρά 30 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό. Για τη Χεζμπολά, από την άλλη, είναι σημαντικό να διασφαλίσει τα νώτα της από μια συριακή επίθεση.
Μόνο για τους σιωναζιστές του Ισραήλ δεν είναι ευνοϊκές τέτοιες εξελίξεις, καθώς εντείνουν την απομόνωσή τους στην περιοχή.








