Η Παγκόσμια Τράπεζα, αυτή που διοικείται από τον Πολ Γούλφοβιτς, ένα από τα έως πρότινος «γεράκια» του αμερικάνικου Πεντάγωνου, εκ των εμπνευστών της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπους, εκδηλώθηκε υπέρ της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. Η παρέμβαση έγινε μέσω της θυγατρικής της International Finance Corporation, η οποία πέρα από τη θετική της άποψη εκδήλωσε και το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ.
Η παρέμβαση αυτή έχει για την κυβέρνηση τεράστια πολιτική σημασία, καθώς η κίνηση εξαγοράς της Finansbank από την ΕΤΕ βάλλεται έντονα και μάλιστα επισείεται ο κίνδυνος να βρεθεί στον αέρα το εγχείρημα μετά από μια όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (το επεισόδιο της Καρπάθου έδωσε φτερά στους αρνητές της εξαγοράς, που έρχεται να κόψει η παρέμβαση της IFC). Το επιχείρημα που ήδη προβάλλει η κυβερνητική πλευρά είναι «ισχυρό»: η εξαγορά της Finansbank από την ΕΤΕ τελεί υπό την έγκριση και την προστασία της πανίσχυρης Παγκόσμιας Τράπεζας.
Γιατί, όμως, η Παγκόσμια Τράπεζα να παρέμβει υπέρ της ΕΤΕ και της κυβέρνησης Καραμανλή; Μόνο για λόγους πολιτικής αλληλεγγύης για την κυβέρνηση; Νομίζουμε πως πρέπει να θυμηθούμε τα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και καιρό. Σενάρια που δεν έχουν μόνο το χαρακτήρα ψιθύρων, αλλά έχουν πάρει και τη μορφή επώνυμων καταγγελιών από ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν και δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση Καραμανλή. Ο γνωστός τραπεζίτης Δ. Γερμίδης, πρώην διοικητής της ΕΤΕ και καραμπινάτος δεξιός, κατήγγειλε τον Αράπογλου ότι ως πρώην στέλεχος της Citigroup εργάζεται για λογαριασμό της μεγάλης τράπεζας του ομίλου Ροκφέλερ. Ο Αράπογλου δεν απάντησε, ούτε κανείς από την κυβέρνηση έδωσε συνέχεια ανοίγοντας αντιπαράθεση με τον Γερμίδη. Θυμίζουμε ότι η Citigroup είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση της Finansbank αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε υπέρ της Εθνικής. Είναι άραγε τόσο συνηθισμένο ένας αμερικάνικος παγκόσμιος κολοσσός να χάνει από μια ελληνική «κουτσουλιά»; ‘Η μήπως η κίνηση αυτή της Citygroup, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αύξηση του μετοχικού κεφάλαιου της ΕΤΕ κατά 3 δισ. ευρώ είναι ο δρόμος για να αποκτήσει η Citigroup τον έλεγχο της ΕΤΕ; Πάντως, οι Αμερικάνοι δε δουλεύουν αμισθί…