Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αγκαλιά με τους γενοκτόνους εγκληματίες πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ο αρχιστράτηγος του Μητσοτάκη
  • Μετά τη Γροιλανδία, ο Τραμπ προσάρτησε και το Στενό του Ορμούζ!
  • Πολιτική Ανάλυση: Η ηγεσία της ΟΑΠ και η αρχιτεκτονική του αποκλεισμού
  • Σαν σήμερα 19 Αυγούστου
  • Αμα ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη
  • Eτσι σφυρηλατήθηκε τ’ ατσάλι
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Ενα ψωραλέο, εξαρτημένο καπιταλιστικό σύστημα
Οικονομία

Ενα ψωραλέο, εξαρτημένο καπιταλιστικό σύστημα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μαρ 2015, 00:00

Πέρασε πάνω από ενάμισης μήνας από την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο καθαρό, ακόμα και σε αυτούς που διατηρούσαν κάποιες ελπίδες, πως το Μνημόνιο-3 είναι προ των πυλών. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να εξετάσουμε, μέσα από βασικές μεταβλητές της οικονομίας, όπως η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και το εμπορικό ισοζύγιο, τα αποτελέσματα (και μάλιστα τα θετικότερα εξ αυτών) των ιμπεριαλιστικών πολιτικών του πλήρη δημοσιοοικονομικού ελέγχου, δηλαδή των Μνημονίων (ή όπως αλλιώς θα βαφτιστούν από τους συριζαίους), που επιβάλλονται ως θεραπεία για τις «άρρωστες» καπιταλιστικές οικονομίες.

Σε γενικές γραμμές, ιδιωτική κατανάλωση ονομάζεται η αγορά αγαθών και υπηρεσιών που προορίζονται αυστηρά για κατανάλωση από τα νοικοκυριά (εξαιρείται για παράδειγμα η αγορά κατοικίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιωτική κατανάλωση ήταν το βασικό συστατικό της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης τη  δεκαετία 1999-2009 (και όχι μόνο). Με βάση λοιπόν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΠΕ (https://www.kepe.gr/images/oikonomikes_ekselikseis/oikonomikes_ekselikseis_teyxos_26.pdf), τους εννιά πρώτους μήνες του 2014 παρατηρείται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,5%, έναντι μείωσης 3,3% τους αντίστοιχους μήνες του 2013. Για να έχουμε μια εικόνα της σημασίας αυτού του μεγέθους, αναφέρουμε πως το 2005, για παράδειγμα, η ιδιωτική κατανάλωση αυξανόταν κατά 4,5%.

Αναλύοντας αυτό το μέγεθος, προκύπτει πως σε σχέση με το 2013 ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 2,4% το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου. Παραμένοντας σε αυτόν τον δείκτη, βλέπουμε πως η μεταβολή του οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,6% του κύκλου εργασιών στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων. Αυτή φυσικά η αύξηση δεν οφείλεται σε καμία άσκηση εγχώριας οικονομικής πολιτικής, αλλά στη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, που αύξησε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων (για να το πούμε απλά, ο κόσμος άρχισε να ξανακυκλοφορεί τα αυτοκίνητα).

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι πως την ίδια στιγμή καταγράφονται μειώσεις σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα-ποτά-καπνός (-3,3%) , έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός (-7%) και πολυκαταστήματα (-9,6%). Αν αναλογιστούμε πως ο αποπληθωρισμός αυξάνει συνεχώς (Δεκέμβρης 2014: 2,6%) και επομένως «πέφτει» η τιμή των αγαθών αυτών, προκύπτει πως για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού δεν προκύπτει κανένα όφελος από τη λειτουργία του νόμου της προσφοράς και ζήτησης, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν εξανεμιστεί. Με λίγα λόγια, το εισόδημα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων έχει μειωθεί τόσο που, όσο και να πέσουν οι τιμές, δεν αυξάνεται ουσιαστικά η αγοραστική τους δύναμη και συνεπώς δεν καταναλώνουν περισσότερα από τα απολύτως αναγκαία. Το ίδιο το ΚΕΠΕ παρατηρεί: «Αναφορικά με τους παράγοντες οι οποίοι θεωρείται ότι ερμηνεύουν τις εν λόγω ευνοϊκές εξελίξεις, προκύπτει ότι δεν συνδέονται με βελτιώσεις αναφορικά με το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά ούτε και ως προς τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον πλούτο τους. Συνεπώς, η ενδυνάμωση της καταναλωτικής δαπάνης αφορά κυρίως στην ενισχυμένη δαπάνη διαθέσιμων πόρων από συγκεκριμένες ομάδες νοικοκυριών».

Επίσης, το ΚΕΠΕ δεν μπορεί να κρύψει την έκρηξη της φτώχειας, παρά την αντιεπιστημονικότητα που έχει ο ορισμός ενός ατόμου ως φτωχού: «Για το 2013 το ποσοστό φτώχειας υπολογισμένο με τη γραμμή φτώχειας του 2008 εκτιμάται σε 44,3%, ενώ με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού ένα έτος πριν ήταν 35,8%. Είναι ενδιαφέρον ότι η φτώχεια σε όρους του 2008 μέχρι το 2010, δηλαδή τα πρώτα έτη της κρίσης, μειωνόταν οριακά, ενώ από το 2010 και έπειτα καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η μεγάλη χειροτέρευση στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων προήλθε όχι στα πρώτα έτη της κρίσης, αλλά στα επόμενα».

Μερίδιο στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης έχει και ο τουρισμός, κυρίως επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αύξηση σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων κ.ά. Η σημασία αυτής της μεταβλητής είναι μεγάλη, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά ως δεδομένο-πρόφαση από τους δανειστές και τις νέες ροζ μαριονέτες τους για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ (που επικεντρώνεται σε αγαθά με ανελαστική ζήτηση, δηλαδή αυτά που αξιολογούνται ως απαραίτητα από τους καταναλωτές, π.χ. τρόφιμα), όπως υπονοείται από τη «λίστα Βαρουφάκη».

Στον τομέα των επενδύσεων παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2014 μια αύξηση 1%, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,1% του ΑΕΠ. Η κατανομή των αυξήσεων σε επιμέρους κατηγορίες επενδύσεων δείχνει πολύ περισσότερα. Το πρώτο εννιάμηνο του 2013 παρατηρήθηκε θετική μεταβολή κατά 45,7% σε επενδύσεις στα αγροτικά προϊόντα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 η μεταβολή αυτή «γκρεμίστηκε» στο 4,3%. Στην κατηγορία «μεταφορικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα», η συνολική μεταβολή για το εννιάμηνο του 2013 ήταν 14,9% ενώ το 2014 αυξήθηκε σε 24,4%. Και στην κατηγορία «μηχανολογικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα» η μεταβολή ήταν -6,9% και 0,3% αντίστοιχα. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση πως ακόμη και σε εποχή κρίσης, σημαντικά ποσά διατίθενται για την «άμυνα» της χώρας, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έτσι διατηρούνται ζωντανές οι οικονομίες των ιμπεριαλιστικών χωρών (μεταξύ των οποίων και η Γερμανία).

Συνεχίζοντας με τις επενδύσεις, το σημαντικότερο στοιχείο βρίσκεται στις κινήσεις της αγοράς κατοικίας. Οι μεταβολές στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014 ήταν -49,9%, -57,4% και -44,4%. Συγκρίνοντας τα εννιάμηνα βλέπουμε πως το 2013 είχαμε μια μείωση της τάξης του 28,5%, ενώ για το 2014 η συνολική μείωση φτάνει το 51%. Ετσι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα με αυτό που βγάλαμε από την ανάλυση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Με απλά λόγια, με την τιμή των ακινήτων να πέφτει θα περίμενε κανείς να αυξηθεί η ζήτηση κατοικίας. Αλλά αν συνυπολογίσουμε τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων και τη ληστρική φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία μέσω ΕΝΦΙΑ, κανείς πλέον δεν αγοράζει σπίτι.

Αυτό που οι αστοί ονομάζουν «αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» δημιουργεί και άλλο πρόβλημα. Τα νοικοκυριά δε δανείζονται, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Συνυπολογίζοντας τη μεγάλη εκροή καταθέσεων, η κερδοφορία των τραπεζών μειώνεται και γίνεται λόγος για έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχώς ανάγκη δανεισμού. Πλέον έχουμε μάθει τι ακολουθεί όταν λέξεις όπως δανεισμός, EFSF, ΙMF μπαίνουν στην ίδια πρόταση.

Η τρίτη μεταβλητή που εξετάζουμε είναι το εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013, οι εξαγωγές αγαθών άγγιζαν τα 16,84 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές τα 29,74. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2014, τα ποσά αυτά ήταν 17,55 και 31,15 δισ. ευρώ. Αν τη διαφορά εισαγωγών – εξαγωγών τη δούμε ως ποσοστό του ΑΕΠ, για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα θα παρατηρήσουμε πως το εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει έλλειμμα κατά 8,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ. Η ύπαρξη ενός σχεδόν σταθεροποιημένου εμπορικού ελλείμματος, παρά τη σημαντική πτώση των εισαγωγών κατά τα μνημονιακά χρόνια (λόγω καταβαράθρωσης και της καταναλωτικής και της παραγωγικής ζήτησης), αποκαλύπτει τον ψωραλέο και παρασιτικό χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού. Παρά ταύτα, οι αστοί οικονομολόγοι και πολιτικοί μιλούν για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μετρώντας αυτό το μέγεθος αποκλειστικά με το βάθεμα της κινεζοποίησης, με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης (και όχι με τη συνολική δύναμη της οικονομίας).

Αν και οι πολλοί αριθμοί κουράζουν, θεωρούμε πως μέσω αυτών σκιαγραφείται ικανοποιητικά η συνολική κατάσταση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Είδαμε τρεις βασικές μεταβλητές του ΑΕΠ, που είναι ένα από τα εργαλεία των αστών οικονομολόγων για να μετρούν τον πλούτο κάθε χώρας. Είτε επηρεάζονται από εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου, είτε όχι, τα μεγέθη δείχνουν την ανικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει. Οσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, αυτό θα εξακολουθεί να συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, διότι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα όταν βρίσκεται σε κρίση καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις, και κυρίως εκείνη την οποία παράγει αποκλειστικά τον πλούτο που το συντηρεί: την εργατική τάξη. Δεύτερον, γιατί με δεδομένη την κυριαρχία αυτού του συστήματος και με μόνη διαφοροποίηση την εναλλαγή διαχειριστών του, η Ελλάδα θα «ποδοπατιέται» συνεχώς από την ιμπεριαλιστική μπότα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔεν κουνάνε ρούπι χωρίς την έγκριση της τρόικας
Επόμενο άρθρο Γιατί ο Γ. Τσιρώνης δεν εφαρμόζει την απόφαση για τον επιστημονικό ορισμό του δάσους;

Σχετικά Αρθρα

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

Οικονομία 30 Ιούν 2026, 13:06

PosoKaneiToDoulema?

Οικονομία 17 Ιούν 2026, 22:19

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Αγκαλιά με τους γενοκτόνους εγκληματίες πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ο αρχιστράτηγος του Μητσοτάκη

19 Αυγ 2026, 14:12
Διεθνή

Μετά τη Γροιλανδία, ο Τραμπ προσάρτησε και το Στενό του Ορμούζ!

19 Αυγ 2026, 10:28
Διεθνή

Πολιτική Ανάλυση: Η ηγεσία της ΟΑΠ και η αρχιτεκτονική του αποκλεισμού

19 Αυγ 2026, 08:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Αυγούστου

19 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Αμα ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη

18 Αυγ 2026, 19:48
Ιστορία

Eτσι σφυρηλατήθηκε τ’ ατσάλι

18 Αυγ 2026, 08:16
Παιδεία

Ξεγυμνώνονται οι άρπα κόλλα αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

18 Αυγ 2026, 07:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Αυγούστου

18 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

H πονηρή πορτοκαλιά

17 Αυγ 2026, 19:56
Διεθνή

Συνάντηση Αλ-Χάγια – Κούσνερ στην Αίγυπτο | Εντονη διπλωματική κινητικότητα για τη Γάζα

17 Αυγ 2026, 14:04
Διεθνή

Aπό εκεί που δεν το περιμένεις…

17 Αυγ 2026, 11:53
Καταστολή

Η Ευρωένωση ψάχνει χωματερή για τους «ανεπιθύμητους» – τώρα στη Ρουάντα

Η Μελόνι διαπραγματεύεται με το Κιγκάλι για return hubs, ενώ η ΕΕ μετατρέπει την Αφρική σε υπεράκτια ζώνη απελάσεων

17 Αυγ 2026, 07:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

17 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική

16 Αυγ 2026, 08:51
Διεθνή

JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

16 Αυγ 2026, 08:36
Διεθνή

Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ

16 Αυγ 2026, 08:11
Κόντρες

Από τους κομμουνιστάς στους τζιχαντιστάς

16 Αυγ 2026, 07:48
Η παπάρα

Οταν χτυπάς ένα φουσκωμένο μπαλόνι με μια καρφίτσα

16 Αυγ 2026, 05:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

16 Αυγ 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Αυγ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Αυγούστου

Ημέρα ανθρωπισμού.

1936: Εκτελείται ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα μαζί με τον Διόσκουρο Γαλίντο και τους αναρχικούς Φρανθίθκο Γαλαδί και Χοακίν Αρκόγιας.

1967: Δώδεκα νέοι του ΠΑΜ πραγματοποιούν διαδήλωση-αστραπή στην Ερμού μοιράζοντας προκηρύξεις και φωνάζοντας συνθήματα.

1973: Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας και χορηγεί γενική αμνηστία.

1987: Βόμβα στο υπουργείο οικονομικών (ΕΛΑ).

1997: Βόμβα στο γραφείο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή (Επαναστατικοί Πυρήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo