Πιστός στο δόγμα της αποτροπής των προσφύγων και στη γενικότερη κυβερνητική γραμμή που δεν είναι άλλη από το να κάνουν το βίο αβίωτο για τους πρόσφυγες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες τη νέα δομή-φυλακή στη Σάμο.
Ο Μηταράκης είναι γνωστός για την αντιπροσφυγική/αντιμεταναστευτική του ατζέντα. Υπενυμίζουμε ότι και στο προηγούμενο πόστο του, ως υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν ο εμπνευστής του κοψίματος του ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες, με συνέπεια να του αποδοθεί από τους εργαζόμενους στο χώρο το παρατσούκλι «Νότης το τσεκούρι».
Στα εγκαίνια της ντροπιαστικής για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου δομής, ο υπουργός δήλωσε με αέρα θριαμβευτή: «Η δημιουργία σύγχρονης και ασφαλούς δομής στη Σάμο και η κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στο μεταναστευτικό. Κάνουμε πράξη ό,τι δεσμευτήκαμε στις νησιωτικές κοινωνίες», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε τη φυλακή αυτή ως «δομή – πρότυπο»!
Αυτή λοιπόν η κατά Μηταράκη πρότυπη δομή, υπηρετεί στο μέγιστο την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα προς τους πρόσφυγες, καθώς όπως βλέπουμε στις σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, αλλά και διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου, έχει «διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των απαραίτητων συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα access control δύο παραγόντων (ταυτότητα και αποτύπωμα), εξασφαλίζει την ασφαλή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τη δομή σε όποιον το δικαιούται», ενώ η παρακολούθηση των προσφύγων θα γίνεται στην πράξη με τη χρήση drones αλλά και με «Κλειστό Σύστημα Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί “έξυπνο“ λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα» και έχει εγκατασταθεί σε όλη την έκταση της δομής.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη φιέστα των εγκαινίων, ο αμετροεπής Μηταράκης υποδέχτηκε 26 πρέσβεις κρατών μελών της ΕΕ και τους παρουσίαζε με χαρά το Μεγάλο Αδερφό, το νέο Κέντρο Διαχείρισης Συμβάντων του Υπουργείου του, από το οποίο μπορεί να υπάρχει απευθείας σύνδεση με Σάμο και να παρακολουθούνται οι χώροι της δομής μέσω του κλειστού συστήματος που προαναφέραμε.
Η δομή-φυλακή της Σάμου, στα πρότυπα του big brother, είναι «δυναμικότητας 3.000 φιλοξενούμενων» και κόστισε 43 εκατομμύρια ευρώ. Κατασκευάστηκε από την εταιρία «Μυτιληναίος» και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η εταιρία έχει ήδη κυκλοφορήσει βίντεο στο youtube, στο οποίο υπερηφανεύεται για την κατασκευή της, ενώ και ο ίδιος ο Μηταράκης το αναπαρήγαγε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίζοντας το επίτευγμα αυτό της εταιρίας που τα κατάφερε σε λίγους μόνο μήνες…
Στα εγκαίνια της δομής ο Γενικός Διευθυντής Τομέα Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης MYTILINEOS, Παναγιώτης Γαρδελίνος, δήλωσε δίχως καμία ντροπή:
«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κατασκευάσουμε μία πλήρως αυτόνομη Δομή για τους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Μέσα σε ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα, χωρίς ωστόσο εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το όνομα της MYTILINEOS αποτελεί πλέον διεθνώς εγγύηση ποιότητας. Με άρτια τεχνογνωσία, μακρόχρονη εμπειρία και υπευθυνότητα, η MYTILINEOS είναι σήμερα μία κορυφαία διεθνής βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους. Δραστηριοποιείται στους τομείς της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας, της Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και των Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.»’
Στο σόου των εγκαινίων ανάμεσα στις προκλητικές δηλώσεις όλων των αρμοδίων ξεχώρισαν ακόμα η δήλωση Μηταράκη ότι η δομή-φυλακή «θα προσφέρει πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε ανθρώπους που ζητούν διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση». «Σε λίγους μήνες ακολουθεί η Κως, η Λέρος και λίγο αργότερα, μέσα στο 2022, η Χίος και η Λέσβος». Ενώ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε: «Προσωπικά, αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση για πολλούς λόγους, θεσμικούς, πολιτικούς αλλά και προσωπικούς. Πρώτον, επειδή ξεκινάει τη λειτουργία της μια νέα σύγχρονη δομή, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Μια δομή ευρωπαϊκή, όχι μόνο επειδή χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και επειδή ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2020, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, η ΕΕ έχυνε κροκοδείλια δάκρυα και με τόνους υποκρισίας μέσω της περιβόητης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφραζε την αντίθεσή της στη δημιουργία και χρηματοδότηση κλειστών κέντρων κράτησης!
Στα εγκαίνια του εκτρώματος στη Σάμο η Beate Gminder, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της DG HOME (του «Task Force Migration Management» της Κομισιόν) δήλωσε: «Το νέο κέντρο στη Σάμο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας νέας, ευρωπαϊκής προσέγγισης, καθώς υπόσχεται μια καλύτερη, ελεγχόμενη διαχείριση της μετανάστευσης. Και προσβλέπουμε μαζί σας στο άνοιγμα των κέντρων στα άλλα νησιά του Αιγαίου, στην Κω και στη Λέρο, στη Χίο και στη Λέσβο».
Προηγουμένως είχε αναφερθεί στα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν τα οποία «μας υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση, τώρα περισσότερο από ποτέ. Τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της προόδου όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο. Οπως σημείωσε η Πρόεδρος Von Der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ενωσης, μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τους διαφορετικούς τύπους καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε. Θα παρέχει στην ΕΕ ένα κοινό λειτουργικό σύστημα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης».
Από τη «δομή-πρότυπο» των 43 εκατομμυρίων ευρώ δε λείπουν φυσικά και οι «χώροι αναψυχής» καθώς και η «παιδική χαρά» για τα παιδιά. Οπως παρατηρούμε στη φωτογραφία, πίσω από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, μέσα στην ξεραΐλα στέκει μια φτωχική και καταθλιπτική εγκατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσφέρει χαρά στα προσφυγόπουλα, των οποίων το δικαίωμα στο παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Είναι μια άθλια παιδική χαρά στο εσωτερικό μιας φυλακής. Ο πανύψυλος φράχτης με την κονσερτίνα στην κορυφή αποτελεί μνημείο βαρβαρότητας και απανθρωπιάς του ευρωπαϊκού «πολιτισμού».
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι διαφαίνεται να ξεκινά μια νέα εποχή για τους πρόσφυγες. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες υποδοχής τους, αλλά η εστίαση θα γίνεται ολοένα και περισσότερο στην αποτροπή τους, ενώ από τις δομές – στρατόπεδα συγκέντρωσης περνάμε πλέον στις δομές-φυλακές, με τον εγκλεισμό των προσφύγων και την ιδρυματοποίησή τους. Η παραμονή σε αυτές τις συνθήκες θα αποφέρει τεράστια πλήγματα, όχι μόνο ατα ανθρώπινα δικαιώματά τους που καταπατούνται, αλλά και στην υγεία τους, για όσους φυσικά καταφέρουν να καταφτάσουν στις ελληνικές ακτές και δεν επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, μετά από αυθαίρετες συλλήψεις και κράτησή τους, πολλές φορές υπό καθεστώς βίας και βασανιστηρίων, όπως καταγγέλλουν δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις τον τελευταίο χρόνο.
Σημ.: Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι του φίλου φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου. Τις δανειστήκαμε από τη σελίδα του στο facebook.