Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 31 Μάρτη
  • Δείξε μου τον έπαινό σου, να σου πω την πολιτική σου
  • Πανδημία: Στην ίδια κατάσταση
  • Τρέμουν την αποχή
  • Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών
  • Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο θείος Σαμ απαιτεί απόλυτη υποταγή γάλλων και γερμανών ιμπεριαλιστών στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση με την Κίνα
Διεθνή

Συμφωνία ΑUKUS

Ο θείος Σαμ απαιτεί απόλυτη υποταγή γάλλων και γερμανών ιμπεριαλιστών στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση με την Κίνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Σεπ 2021, 12:56

Η συμφωνία AUKUS εμφανίστηκε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Η Γαλλία έχασε μια τεράστια παραγγελία όπλων, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ  (στο Παρίσι την αποκαλούν «συμφωνία του αιώνα»), από παρασκηνιακές ενέργειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Δεν έχουμε απλώς ένα παζάρι που δεν ευοδώθηκε, όπως το παρουσιάζουν οι «διαρροές» της αυστραλιανής πλευράς, και ακολούθησε μια πιο ευνοϊκή προσφορά από τους αμερικανούς και τους βρετανούς ιμπεριαλιστές. Αυτά είναι παραμύθια για αφελείς. Η Γαλλία, όπως κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, πουλάει όπλα σε εξαρτημένες χώρες. Η πώληση όπλων είναι μια επικερδής οικονομική δραστηριότητα των ιμπεριαλιστικών χωρών. Μεγάλο τμήμα του εθνικού εισοδήματος, αντί για παραγωγικές επενδύσεις, εισρέει κάθε χρόνο στη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας τους που εξασφαλίζει υπέρογκα κέρδη στα μονοπώλια και τροφοδοτεί τον άγριο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών χωρών για την εξασφάλιση αγοραστών.

Πλην όμως, στην προκειμένη περίπτωση, οι γάλλοι πωλητές είχαν ανταγωνιστεί τις προσφορές γερμανών και ιαπώνων στο παρελθόν και είχαν εξασφαλίσει υπογραφές των Αυστραλών για την ανανέωση του στόλου των υποβρυχίων τους, όταν η Αυστραλία εκδήλωσε ενδιαφέρον δημόσια το 2016. Το Ρolitico, ενημερωτικό πολιτικό περιοδικό, κατεξοχήν κέντρο προπαγάνδας συμφερόντων της αντιπέρας όχθης του Ατλαντικού, ανάμεσα σε διάφορα ευφάνταστα σενάρια που «δικαιώνουν» την αυστραλιανή στάση έναντι της Γαλλίας, αναγκαζόταν να αποκαλύψει στις 16 Σεπτέμβρη: «Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται σχεδόν αμέσως, αφού η Καμπέρα επέλεξε τη γαλλική προσφορά αντί των εναλλακτικών σχεδίων από τη Γερμανία και την Ιαπωνία, τον Απρίλιο του 2016».

Επομένως, το 2016 ούτε η Βρετανία ούτε οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντας των Αυστραλών. Τι άλλαξε τώρα;

Εδώ και πολύ καιρό διεξάγεται μια κλιμακούμενη διπλωματική διένεξη ανάμεσα στον γαλλογερμανικό άξονα και τις ΗΠΑ για τη στάση του πρώτου απέναντι στη σύγκρουση που αναπτύσσεται στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι Αμερικανοί επιδιώκουν ολομέτωπη αναμέτρηση με την Κίνα, προκειμένου να αδυνατίσουν μια νέα ανταγωνίστρια υπερδύναμη που εισέρχεται δυναμικά στην διεθνή σκακιέρα (κυρίως οικονομική και δευτερευόντως στρατιωτική) και απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους.

Η περαιτέρω ενδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής Κίνας εξαρτάται άμεσα από τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου «έξω από το σπίτι της», δηλαδή στη Νότια Σινική Θάλασσα. Εχουμε αναφερθεί εκτενώς στη σύγκρουση στη Νότια Σινική Θάλασσα σε άρθρο μας στις 11 Αυγούστου (εδώ). Κι αυτό η Κίνα το πράττει με τον «πατροπαράδοτο» ιμπεριαλιστικό τρόπο που το έπραξαν και το πράττουν όλες οι ιμπεριαλιστικές χώρες: εκβιάζοντας στρατιωτικά και οικονομικά τις εξαρτημένες χώρες που έχουν όχθες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Από την άλλη, ο γαλλογερμανικός άξονας θέλει να επεκτείνει ανενόχλητος την εξαγωγή κεφαλαίου στην Κίνα, κόντρα στα εμπόδια που ο κινέζικος κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός έχει επιβάλει στους ξένους επενδυτές. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται «να μην ψηλώσει» η Κίνα, οι Ευρωπαίοι -σε αυτή τη φάση- «καίγονται» πρωτίστως να αυξήσουν τα κέρδη τους από τις επενδύσεις τους στη Κίνα.

Λόγω του προσανατολισμού των Γάλλων και Γερμανών σε αυτή την κατεύθυνση, ο γαλλογερμανικός άξονας εισέπραξε ένα πρώτο δυνατό ράπισμα από τις ΗΠΑ. Μια τεράστια συμφωνία πώλησης όπλων της Γαλλίας υπονομεύτηκε από τις ΗΠΑ και ακυρώθηκε. Οι ΗΠΑ επέβαλαν στην πρώην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, την Αυστραλία, την εξαγορά όπλων από κοινό κονσόρτσιουμ με τη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανασυγκροτούν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στον Ειρηνικό και στον Ινδικό, συνεργαζόμενες με δυνάμεις που τους είναι απόλυτα αφοσιωμένες. Στον Ειρηνικό Ωκεανό, ακόμη και στην ίδια τη Νότια Σινική Θάλασσα, δεν έχουν όλες οι κυβερνήσεις κοινή σύμπλευση με τις θέσεις των ΗΠΑ. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Η Κίνα προπορεύεται ήδη στην επιβολή της κυριαρχίας της, επιβάλλοντας τη θέλησή της σε κυβερνήσεις όπως αυτή του Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες.

Το Βιετνάμ προσπαθεί να αντιρροπήσει τη στρατιωτική και οικονομική επέκταση της Κίνας στην ΑΟΖ του, απλώνοντας χέρι βοήθειας στις ΗΠΑ. Κρατάει, όμως, στάση ουδετερότητας. Δεν ανεβάζει τους τόνους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, και δεν έχει κανένα πρόβλημα να υποδεχτεί τον κινέζο «νταβατζή» υπουργό Εξωτερικών που απαιτεί δημόσια από τη βιετναμέζικη κυβέρνηση να υποβιβάσει τα ζητήματα για τη Νότια Σινική Θάλασσα και να μην επηρεάζεται από «ξένες επεμβάσεις», δείχνοντας τις ΗΠΑ. Η οικονομική ισχύς της Κίνας πάνω στο Βιετνάμ είναι τρομακτική και το κρατικοκαπιταλιστικό βιετναμέζικο καθεστώς επιχειρεί να συμβιβαστεί με το διαρκή εξευτελισμό από την ευθεία επέμβαση δυο υπερδυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Στη μέγγενη δύο υπερδυνάμεων. Πρώτα επισκέπτεται το Βιετνάμ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, συναντώντας τον υπουργό Εξωτερικών των βιετναμέζων ρεβιζιονιστών. Μετά από δυο βδομάδες, στις 12 Σεπτέμβρη, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών συναντιέται απευθείας με τον… ηγέτη των ρεβιζιονιστών στο Βιετνάμ. Στην εξωτερική πολιτική, όταν δεν είσαι υποτελής, ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών, εκτός αν υποδηλώνεται κάποιου είδους… «συντροφικότητα». Στις εντυπώσεις νικήτρια.. η Κίνα.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, με φανερό το βλέμμα προς την Κίνα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στα θαλάσσια ύδατά της τη διέλευση… πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, δηλαδή της κοινοπραξίας Βρετανίας-ΗΠΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δηλώσεις «νομιμοφροσύνης» έχουν τη σημασία τους. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας και έχει καταφέρει, τουλάχιστον στην περίπτωση της πρώτης, να εκμαιεύσει στάση ευμενούς «ουδετερότητας».

Οι κυβερνήσεις στις εξαρτημένες χώρες έρχονται και παρέρχονται, αλλά η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τις ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις εξάρτησης, από τη θέση της εξαρτημένης χώρας στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας, που καθορίζει και τα συμφέροντα της αστικής τάξης της εξαρτημένης χώρας. Αυτές οι ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις εξάρτησης καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των εξαρτημένων χωρών και όχι οι «ιδέες» της μιας ή της άλλης κλίκας του πολιτικού της προσωπικού.

Ο θείος Σαμ αρχίζει να χτίζει στιβαρές βάσεις προκειμένου να σφίξει την πολιορκία του στο μέλλον. Η σύγκρουση στο θαλάσσιο δρόμο από τον Ινδικό Ωκεανό και διαμέσου της Νότιας Σινικής Θάλασσας προς τον Ειρηνικό, θα κρατήσει δεκαετίες. Η διέλευση μεγάλου κομματιού του διεθνούς εμπορίου πραγματοποιείται από αυτόν τον θαλάσσιο δρόμο. Από την ίδια την αυγή του καπιταλισμού, ο δρόμος από τον Ινδικό προς την Κίνα ήταν το πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Ολλανδία, Βρετανία) για τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου, και κατά προέκταση του κόσμου, με νικήτρια να αναδεικνύεται στην πορεία η Βρετανική Αυτοκρατορία.

Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των γεγονότων από την αρχή. Σε έγγραφό της τον Μάρτη του 2019, η Κομισιόν ξεκαθάριζε τις βασικές της διαφορές με την Κίνα. Το έγγραφο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται στην ανάγκη ευθυγράμμισης της βιομηχανίας της Κίνας στις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντας (μείωση βιομηχανικών ρύπων), στα δικαιώματα που πλήττονται στην επαρχία Ξινγιάνκ (έμμεσα, χωρίς καν αναφορά στην εθνική ταυτότητα, αναφέρονταν στους Ουϊγούρους που καταπιέζονται από τον μεγαλοκινέζικο σωβινισμό των Χαν). Τα δικαιώματα των Ουϊγούρων τα είχαν γραμμένα εκεί που δεν πιάνει μελάνι οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές την πρώτη δεκαετία του 2000, όταν οι Κινέζοι τους ξεσπίτωναν από τις πατρογονικές εστίες τους στα χωριά τους για να χτίσουν βιομηχανίες. Τα θυμήθηκαν όταν η Κίνα άρχισε να προβάλει με δύναμη τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, διεκδικώντας -ως ιμπεριαλιστική δύναμη- αναδιανομή αγορών και σφαιρών επιρροής σ’ έναν ήδη διαμοιρασμένο κόσμο.

Παραθέτουμε το «ζουμί» του εγγράφου της Κομισιόν (οι επισημάνσεις δικές μας):

«Οι ενεργητικές και κρατικά υποκινούμενες βιομηχανικές και οικονομικές πολιτικές σαν την “Μade in China 2025” στοχεύουν στην ανάπτυξη εγχώριων πρωταθλητών και τους βοηθούν να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες σε στρατηγικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας. Η Κίνα διατηρεί τις εγχώριες αγορές της για τους πρωταθλητές της, προστατεύοντάς τες από τον ανταγωνισμό, μέσω επιλεκτικού ανοίγματος της αγοράς, αδειοδότησης και άλλων επενδυτικών περιορισμών. […]

Οι διαπραγματεύσεις για μια Συνολική Συμφωνία Επενδύσεων συνεχίζονται από το 2013. Αυτό θα ήταν ένα βασικό εργαλείο για την εξισορρόπηση των επενδυτικών σχέσεων και τη διασφάλιση της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης για τις εταιρείες της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα καθώς και τη νόμιμη συρρίκνωση της αβεβαιότητας για τις κινεζικές εταιρείες στην ενιαία αγορά. Οι δύο πλευρές πρέπει να επιτύχουν ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του 2019 με σκοπό την ολοκλήρωση μιας φιλόδοξης συμφωνία το 2020».

Συνάντηση Σι Τζιπίνγκ με Γιούνκερ, Μακρόν και Μέρκελ στη Γαλλία τον Μάρτη του 2019.

Παραθέτουμε και την αρχική αξιολόγηση του εγγράφου της Κομισιόν για την Κίνα τότε:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα συνδέονται με μια διαχρονική σχέση. Είναι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες και δυο από τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο. Η Κίνα είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. […]

Την τελευταία δεκαετία, η οικονομία της Κίνας, η δύναμη και η πολιτική επιρροή έχουν αυξηθεί με πρωτοφανή κλίμακα και ταχύτητα, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες της να γίνει ηγετική παγκόσμια δύναμη. Η Κίνα δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως αναπτυσσόμενη χώρα. Είναι βασικός παγκόσμιος παράγοντας και κορυφαία τεχνολογική δύναμη. Η αυξανόμενη παρουσία της στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θα πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερες ευθύνες για την τήρηση των κανόνων διεθνούς τάξης […]»./

Οι διαπραγματεύσεις γαλλογερμανικού άξονα και Κίνας συνεχίζονταν πυρετωδώς έως το 2020. Στις 18 Δεκέμβρη του 2020, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν δήλωνε στο Τουΐτερ: «Η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις θα καλωσόριζε τις έγκαιρες διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με τις κοινές μας ανησυχίες για τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας».

Τουίτ του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν, στις 18 Δεκέμβρη του 2020, με σαφές μήνυμα στον γαλλογερμανικό άξονα.

Ο «κάρφαρος» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν εμφανής. Στις 30 Δεκέμβρη, ανακοινώθηκαν τα εξής από πλευρά Κομισιόν: «Οσον αφορά τις επενδύσεις, η Συνολική Συμφωνία Επενδύσεων ΕΕ-Κίνας (ΣΣΕ) θα είναι η πιο φιλόδοξη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η Κίνα με τρίτη χώρα. Εκτός από τους κανόνες κατά της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, η ΣΣΕ θα είναι επίσης η πρώτη συμφωνία που θα εκπληρώνει υποχρεώσεις για τη συμπεριφορά κρατικών επιχειρήσεων, συνολικούς κανόνες διαφάνειας για επιδοτήσεις και δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η συμφωνία περιελάμβανε τις εξής δεσμεύσεις:

«Μεταποίηση: Η Κίνα έχει αναλάβει ολοκληρωμένες δεσμεύσεις με πολύ περιορισμένους αποκλεισμούς (ιδίως σε τομείς με σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα). Οσον αφορά το επίπεδο φιλοδοξίας, αυτό θα ταιριάζει με το άνοιγμα της ΕΕ.Περίπου το ήμισυ των άμεσων ξένων επενδύσεων ανήκει στον τομέα της μεταποίησης (π.χ. εξοπλισμός μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, χημικά, υγειονομικός εξοπλισμός κ.λπ.). Η Κίνα δεν έχει αναλάβει τόσο εκτεταμένες δεσμεύσεις πρόσβασης στην αγορά με οποιονδήποτε άλλο εταίρο.

Τομέας αυτοκινήτων: Η Κίνα συμφώνησε να καταργήσει και να καταργήσει σταδιακά τις απαιτήσεις των κοινοπραξιών. Η Κίνα θα δεσμευτεί για πρόσβαση στην αγορά νέων ενεργειακών οχημάτων».

Στις 4 Φλεβάρη του 2021 ο Μακρόν δήλωνε σε αμερικανικό ακροατήριο, μέσω τηλεδιάσκεψης από το προεδρικό μέγαρο στο Ελιζέ: «Να ενωθούμε όλοι εναντίον της Κίνας, αυτό είναι ένα σενάριο της υψηλότερης πιθανής σύγκρουσης. Αυτό για μένα είναι αντιπαραγωγικό [..]»!

Την ίδια στιγμή, όταν αναφερόταν στην απόφασή του να μην εξαρτάται στο 5G 100% από την Κίνα, συμπλήρωνε με νόημα: «Δεν θέλω να εξαρτώμαι από την αμερικανική απόφαση 100%. Διαφορετικά, θα βρεθώ σε μια κατάσταση που δεν θα αποφασίζω για την ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Και δεν ήταν βέβαια μόνο ο Μακρόν. Μέχρι και σήμερα η Μέρκελ κάνει ακόμη πιο ευνοϊκές δηλώσεις για την προώθηση της στενής οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα. Βλέπετε, τα περισσότερα αυτοκίνητα που παράγονται στη  Γερμανία τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν προορίζονται για τη γερμανική αγορά, αλλά για… την κινέζικη.

Η στάση της Μέρκελ και του Μακρόν αντανακλώνται, φυσικά, στα κείμενα της Κομισιόν από το 2019 μέχρι σήμερα, που είναι ξεκάθαρα ως προς την κατεύθυνση που κινούνται οι γάλλοι και οι γερμανοί ιμπεραλιστές έναντι της Κίνας, αναζητώντας ευνοϊκότερους όρους επενδύσεων για τα δικά τους μονοπώλια εντός της κινέζικης αγοράς και παραγωγής.

Στις 12 Ιούλη του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε μετά από συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τα εξωτερικά ζητήματα: «Δεν υπάρχει σύγκρουση θεμελιωδών συμφερόντων μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνάντηση Μπορέλ και υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στην Τασκένδη, 15 Ιούλη του 2021.

Στις 16 Σεπτέμβρη, ο Μπάιντεν, περιστοιχισμένος από δυο οθόνες στις οποίες εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε τη στρατιωτική συμφωνία για την κατασκευή ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρύχιων στην Αυστραλία. Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τζόνσον δήλωσε ότι τα υποβρύχια θα είναι πυρηνοκίνητα, αλλά δεν θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Για τον Τζόνσον η συμφωνία αυτή ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δημαγωγήσει στο βρετανικό ακροατήριο ότι το Brexit δημιουργεί ευκαιρίες για… έρευνα και ανάπτυξη πάνω σε νέες τεχνολογίες. Σε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου (περίπου 12 λεπτά) δεν ακούστηκε μια φορά η λέξη Κίνα, δηλαδή ο στόχος της στρατιωτικής συνεργασίας.

Για τον ίδιο τον Μακρόν, η ακύρωση της συμφωνίας πίσω από τις πλάτες του ήταν πολιτική ήττα. Ακυρώθηκε η «συμφωνία του αιώνα» έγραφαν με πηχυαίους τίτλους τα γαλλικά έντυπα. Ο Μακρόν κατηγόρησε τους συμμάχους (δηλαδή τις ΗΠΑ) για «πισώπλατη μαχαιριά», ακούστηκαν κορώνες από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών: «Υπάρχει σοβαρή κρίση με τις ΗΠΑ που θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια, ο Μακρόν ανακάλεσε τους πρέσβεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία για διαβουλεύσεις, απείλησε την Αυστραλία με κυρώσεις (ότι δεν θα προχωρήσει η οικονομική συνεργασία με την ΕΕ για απόσυρση δασμών στα εμπορεύματά της) και μετά από λίγες μέρες  μίλησε απευθείας στο τηλέφωνο με τον Μπάιντεν. Δεν ξέρουμε τι του είπε ο Μπάιντεν, αλλά φανταζόμαστε, επειδή ακριβώς είναι ο “Sleepy Joe”, ότι θα τον… παρηγόρησε μια χαρά για τις μελλοντικές δουλειές που μπορεί να εξασφαλίζει ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Αλλά και θα του θύμισε σίγουρα ότι άλλη φορά πρέπει να συνεννοείται έγκαιρα… και νωρίτερα με τους συμμάχους.

Οι εκπρόσωποι του γερμανικού και γαλλικού ιμπεριαλισμού σε πλείστες περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες έχουν μάθει να δέχονται αγόγγυστα τον εξευτελισμό από την υπερδύναμη. Οι «λεονταρισμοί» του Μακρόν είναι για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Σε αυτή τη φάση, με αυτούς τους συσχετισμούς, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς οι γάλλοι και οι γερμανοί ιμπεριαλιστές. Το ΝΑΤΟ είναι δημιούργημα των ΗΠΑ για την πολιτική κυριαρχία της υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή (η νατοϊκή Τουρκία ήταν πάντα ο μπαμπούλας για τους Αραβες), στην Ανατολική Ευρώπη το ΝΑΤΟ παραμένει η «προστάτιδα» δύναμη των βαλτικών χωρών και της Πολωνίας έναντι της ιμπεριαλιστικής Ρωσσίας, το ίδιο και στη Μεσόγειο (σε διάφορες χώρες όπως η δική μας, η Ισπανία κ.ο.κ.), και σε τελική ανάλυση για την επιβολή στους ίδιους τους γάλλους και γερμανούς ιμπεριαλιστές.

Μπορεί σε κάποιους να κάνει εντύπωση, αλλά ο ίδιος ο Στάλιν κάποτε εκμυστηρευόταν στους γερμανούς κομμουνιστές ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας την πεποίθησή του ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη μεταπολεμική Ευρώπη δεν χτίζονταν για τον κίνδυνο από την ΕΣΣΔ, αλλά για την επιβολή στους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του.

Υπάρχει, όμως, μια σημαντική λεπτομέρεια σε όλη αυτή την ιστορία, που έχει τονιστεί ελάχιστα στον αστικό Τύπο. Την ίδια μέρα, στις 16 Σεπτέμβρη, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση για τη στάση της ΕΕ στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση που οξύνεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, με τίτλο: «Η στρατηγική της ΕΕ για την συνεργασία στον Ινδικό-Ειρηνικό». Αυτό το «Ινδικός-Ειρηνικός» είναι νεολογισμός των Αμερικανών για την προπαγάνδα που προωθούν, κρύβοντας τη σύγκρουσή τους στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η Κομισιόν απλώς υιοθέτησε τον όρο.

Η ανακοίνωση επισκιάστηκε από την εξαγγελία της συγκρότησης της ΑUKUS, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

«Η ΕΕ και ο Ινδικός-Ειρηνικός είναι φυσικοί εταίροι όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η ΕΕ είναι ο κορυφαίος επενδυτής, ο κορυφαίος πάροχος αναπτυξιακής συνεργασίας και ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού. Μαζί, ο Ινδικός-Ειρηνικός και η Ευρώπη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών και πάνω από το 60% των άμεσων ξένων επενδυτικών ροών (σ.σ.: εννοεί εξαγωγή κεφαλαίου). Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ του Ινδικού-Ειρηνικού και της Ευρώπης είναι υψηλότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή στον κόσμο, με το ετήσιο εμπόριο να φτάνει σε ευρώ 1,5 τρισεκατομμύρια το 2019. Η περιοχή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ και τέσσερις από τους δέκα μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ […]».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφερόταν στη συνέχιση της πολύπλευρης συνεργασίας με την Κίνα, όπως έχει τονιστεί στην ανακοίνωση του… 2019. Οι γερμανοί και οι γάλλοι ιμπεριαλιστές θα συνεχίσουν στη στρατηγική που έχουν χαράξει έναντι της Κίνας, κόντρα στην πίεση των αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η ενίσχυση των οικονομιών τους περνά από την στενή συνεργασία με την Κίνα.

Αμέσως μετά την εξαγγελία της συμφωνίας AUKUS, οι κινέζοι ιμπεριαλιστές έκαναν μια αναπάντεχη ντρίπλα. Εκαναν αίτηση να ενταχθούν στην CPTPP. Η CPTPP είναι μια ομπρέλα οικονομικής συνεργασίας ελεύθερου εμπορίου που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις χώρες που πλήττονται από την επεκτατική πολιτική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και χώρες της αμερικανικής ηπείρου που επηρεάζονται από τις ΗΠΑ, πέραν του Ειρηνικού. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι σε μια τέτοια ένωση η Κίνα θα ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος, ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Η CPTPP στήθηκε επί προεδρίας Ομπάμα με τη συμμετοχή των ίδιων των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική επιρροή της Κίνας, αλλά στη συνέχεια, επί διακυβέρνησης Τραμπ το 2017, οι ΗΠΑ αποχώρησαν.

Μετά την αίτηση της Κίνας για συμμετοχή στη CPTTP, παραθέτουμε από Reuters:

«Ερωτηθείς να σχολιάσει την προσφορά της Κίνας, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν αναμειγνύεται στη CPTPP, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος, αλλά πρόσθεσε: “Τούτου λεχθέντος, αναμένουμε ότι οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές (εκτός αγοράς) (σ.σ.: αυτά είναι τα “κινέζικα“ των Γιάνκηδων όταν τα χώνουν στους κινέζους καπιταλιστές, ότι δεν αγαπάνε τις αγορές όπως αυτοί) και η χρήση του οικονομικού καταναγκασμού εναντίον άλλων χωρών θα συμβάλλει στην αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Κίνας από τα μέλη της CPTPP για την ένταξη της”».

Το αστείο είναι ότι η Κινα επικαλέστηκε ως επιχείρημα για την ένταξή της ότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος χωρών όπως… η Αυστραλία…

Για να θυμηθούμε και τον Δημοσθένη  «δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Καλή η στρατιωτική υπεροχή, πλην όμως, δεν σου εξασφαλίζει πάντα την ηγεμονία.

ΓΑΛΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΗΠΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΙΝΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συμφωνία ΑUKUS

Η ντροπή της Σάμου: Νέα στρατόπεδα-φυλακές για τους πρόσφυγες
Επόμενο άρθρο

Συμφωνία ΑUKUS

Σκληρή τοποθέτηση της ΕΙΝΑΠ για τους μεγαλογιατρούς-καθηγητάδες

Σχετικά Αρθρα

Μεγάλη νίκη των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

Διεθνή 28 Μαρ 2023, 13:57

Μια σύγκρουση στο εσωτερικό του σιωνισμού

Με αντικείμενο τον έλεγχο της εξουσίας

Διεθνή 28 Μαρ 2023, 12:18

Πολεμική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Διεθνή 27 Μαρ 2023, 07:00

Γιατί ο Ζελένσκι κατεδάφισε το μνημείο του στρατηγού Βατούτιν;

Διεθνή 26 Μαρ 2023, 11:18

Κύμα συμπαράστασης στον Roger Waters

Διεθνή 23 Μαρ 2023, 08:24

Γαλλία: Μόνο ο ανυποχώρητος και συγκρουσιακός ταξικός αγώνας μπορεί να ακυρώσει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση

Διεθνή 21 Μαρ 2023, 14:11
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Μάρτη

31 Μαρ 2023, 00:01
Πολιτική

Δείξε μου τον έπαινό σου, να σου πω την πολιτική σου

Ο Τσίπρας καμαρώνει που το Le Point τον χαρακτήρισε αντιλαϊκό μεταρρυθμιστή

30 Μαρ 2023, 20:10
Υγεία

Πανδημία: Στην ίδια κατάσταση

30 Μαρ 2023, 19:14
Κόντρες

Τρέμουν την αποχή

30 Μαρ 2023, 14:05
Οικονομία

Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

30 Μαρ 2023, 10:36
Ιστορία

Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης

71 χρόνια μετά το έγκλημα του μοναρχοφασισμού

30 Μαρ 2023, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάρτη

30 Μαρ 2023, 00:01
Καταστολή

Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές

29 Μαρ 2023, 20:43
Παιδεία

Ξανά, κ. Λακασά;

29 Μαρ 2023, 18:11
Παιδεία

Κομφούζιο με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών των πρώην ΤΕΙ

29 Μαρ 2023, 14:11
Η παπάρα

Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

29 Μαρ 2023, 13:35
Πολιτική

Ο αστυνομικός μηχανισμός προσέφερε ασυλία στους νεοναζιστές εγκληματίες και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

29 Μαρ 2023, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάρτη

29 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

O Edi Rama ίδρυσε σχολή στην Ελλάδα

28 Μαρ 2023, 18:52
Η Αποψή Μας

ΑΠΟΧΗ από τις ΚΑΛΠΕΣ της απάτης – Η ΟΡΓΗ να ξεχυθεί στους ΔΡΟΜΟΥΣ

28 Μαρ 2023, 14:04
Διεθνή

Μεγάλη νίκη των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

28 Μαρ 2023, 13:57
Παιδεία

IKY: εσωτερικά μαχαιρώματα;

28 Μαρ 2023, 13:47
Διεθνή

Μια σύγκρουση στο εσωτερικό του σιωνισμού

Με αντικείμενο τον έλεγχο της εξουσίας

28 Μαρ 2023, 12:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Μάρτη

28 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

Από τις 25 Μάρτη στις 30 Αυγούστου

27 Μαρ 2023, 18:50
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 31 Μάρτη

    Ημέρα αποθήκευσης αρχείων.Μάλτα: Ημέρα δημοκρατίας (1974).1900: Η γαλλική εθνοσυνέλευση ψηφίζει νόμο που μειώνει σε έντεκα τις ώρες εργασίας γυναικών και παιδιών.1931: Ιδρύεται η Εργατική Εστία «για οικονομική, ηθική και πνευματική προαγωγή των εργαζομένων».1946: Επίθεση ανταρτών στο αστυνομικό σταθμό Λιτοχώρου, νεκροί εννιά χωροφύλακες, δύο λοχίες κι ένας οπλίτης της εθνοφυλακής, αρχή εμφύλιου.1991: Ρουκέτα κατά του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» (17Ν).1991: Τρεις βόμβες σε δυο υποκαταστήματα της τράπεζας «Citibank» (ΕΛΑ-1η Μάη).1992: Βόμβα (για δεύτερη φορά) στο κέντρο «Καν Καν» (ΕΛΑ-1η Μάη).1999: Ρουκέτα κατά των γραφείων του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη (17Ν).
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη

    Ημέρα αντισύλληψης.1947: Εκτελούνται τρεις τυπογράφοι της μακεδονικής εφημερίδας "Αγωνιστής".1952: Εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.1970: Βόμβα του Κινήματος 20 Οκτώβρη καταστρέφει στρατιωτικό όχημα έξω από τη σχολή Ευελπίδων. Αλλοι δυο μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν ανακαλύπτονται στο ίδιο μέρος και σε αστυνομικό όχημα στην Καλλιδρομίου.1972: Εκατοντάδες συλλήψεις νέων στη Θεσσαλονίκη.1977: Βόμβες σε δεκατέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικάνων σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Ιλίσια, Κολωνάκι, Γκύζη και Νέο Κόσμο, άλλες έξι απόπειρες απέτυχαν (ΕΛΑ).1992: Δύο βόμβες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ-1η Μάη).2020: Θάνατος Μανώλη Γλέζου.
  • Σαν σήμερα 29 Μάρτη

    Βιετνάμ: Ημέρα βετεράνων (1973).1906: Απεργία 500.000 εργατών σε Πενσυλβανία, Ιλινόις, Ιντιάνα και Αϊόβα.1968: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».1970: Καταγγελίες για βασανιστήρια σε 35 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Αμυνα.1973: Αποχώρηση των Αμερικανών από το Νότιο Βιετνάμ.1975: Ποινική δίωξη κατά τριών πρωθυπουργών και 97 υπουργών της χούντας, καθώς και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
  • Σαν σήμερα 28 Μάρτη

    Ημέρα του θεάτρου σκιών.1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τα αξιώματα του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και του προέδρου της βουλής.1984: Δολοφονούνται από Αραβα ο β’ μορφωτικός ακόλουθος Κένεθ Χουάιτι και η υπάλληλος Αρτεμις Νικολαΐδη, της αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα.1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με οριακή πλειοψηφία 180 ψήφων.
  • Σαν σήμερα 27 Μάρτη

    Ημέρα θεάτρου.Ημέρα κοινωνικής εργασίας.Ημέρα άθλησης.Ημέρα της μονής κάλτσας.Αγκόλα: Ημέρα νίκης.1969: Βόμβα σε γραμματοκιβώτιο στην οδό Νίκης (Αθήνα).1973: Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το βραβείο «Oscar» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους.2001: Πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων (Αμστερνταμ).
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

    29 Μαρ 2023, 13:35
    Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας λέει ο ένας για τον άλλον ότι ήταν κακοί και επικίνδυνοι κυβερνήτες. Εγώ συμφωνώ μαζί τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον, [...] Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω βλάψει τη χώρα. Δεν έχω στήσει υποκλοπές. Δεν έλεγα το ’14 «Σεισάχθεια» και μετά να παραδώσω δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων, εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα στα «κοράκια» των funds και τώρα να τους εκβιάζουνε και να πάω να χύνω κροκοδείλια δάκρυα. [...] Αν έχουμε μία ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε με το σημερινό τοπίο θα ξεκινήσουμε με την εντολή που θα πάρουμε, μια προσπάθεια να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν επιτευχθούν αυτές βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα είναι ένα πρόσωπο που θα πω εγώ. Δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

    Νίκος Ανδρουλάκης

    (Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή. Αφού, ρε μεγάλε, έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Μητσοτάκη-Τσίπρα, γιατί δεν προτείνεις τον εαυτό σου για πρωθυπουργό της συμμαχικής κυβέρνησης, αλλά παριστάνεις τον τάχαμου πολιτικά γενναιόψυχο; Ξέρουμε: φοβάσαι πως θα σε κάνουν ρόμπα που παριστάνεις την αθώα, άσπιλη και άμωμη παιδίσκη. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν ήσουν επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων; Δεν συμμετείχες σε συσκέψεις για το μοίρασμα των κρατικών πόστων ανάλογα με την ποσόστωση που είχατε συμφωνήσει; Αλλά και αυτό να μην είχες κάνει, το κόμμα σου δεν έχει κυβερνήσει; Σε κάποιο καινούργιο κόμμα προεδρεύεις ή στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ; Και γιατί, αφού θέλεις κυβέρνηση «προγραμματικών συγκλίσεων», δεν την προτείνεις στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, όταν θα έχει αυτός την εντολή, ή έστω του δεύτερου κόμματος, άμα βγαίνουν τα νούμερα και μπορείτε να το παλέψετε να φτιάξετε κυβέρνηση; Θέλεις να τους εξευτελίσεις προσωπικά, αφήνοντας να περάσουν άκαρπες οι δικές τους εντολές για να καρποφορήσει η δική σου; Αμ’ το άλλο πού πήγες και το βρήκες; Οτι οι κυβερνήσεις συνεργασίας «σε όλη την Ευρώπη» έχουν επικεφαλής τρίτα πρόσωπα. Στη Γερμανία, η τρικομματική κυβέρνηση έχει καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Ισπανία, η δι-τρι-κομματική κυβέρνηση των PSOE-Podemos-Unidos έχει πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση είχε στήριξη δύο άλλων κομμάτων και πρόεδρο τον Κόστα, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος. Στην Ιταλία, η τρικομματική φασιστο-δεξιά κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό την Τζιόρτζια Μελόνι και όχι τον Σαλβίνι ή τον Μπερλουσκόνι, γιατί το νεοφασιστικό κόμμα της Μελόνι βγήκε πρώτο. Πού τις βρίσκεις και τις λες αυτές τις μπούρδες; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Ο Ανδρουλάκης είναι χαρακτηριστικά ολίγιστος και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει παρά μόνο μπούρδες. Είναι δε τόσο ζωηρή και… φευγάτη η παιδική χαρά της Χαριλάου Τρικούπη, που ο θείος Κώστας δεν μπορεί να βάλει τάξη, τα έχει παίξει και έχει παρατηθεί. Βαραίνουν και τα χρόνια, βλέπετε)

  • Αν ζούσε ο Γκέμπελς, θα αυτοκτονούσε…

    21 Μαρ 2023, 19:50
    Στην περίπτωση των Τεμπών έχουμε τον ορισμό όχι του ανθρώπινου λάθους, αλλά των ανθρωπίνων λαθών. Για να γίνει αυτό το τραγικό δυστύχημα συνέβησαν τα εξής: Ενας ακατάλληλος σταθμάρχης βρέθηκε σε μία πολύ κρίσιμη θέση. Οι δύο συνάδελφοί του που έπρεπε να είναι στη θέση τους, ο ένας δεν προσήλθε καθόλου, άγνωστο για ποιο λόγο, και ο δεύτερος έφυγε 40 λεπτά νωρίτερα γιατί του ζήτησε ο γιος του σουβλάκια. Ο επόπτης που έπρεπε να δει ότι δεν είναι στη θέση τους, είχε πάει σε ένα τσιπουράδικο. Ο σταθμάρχης αντί να βάλει αυτόματη χάραξη, γιατί δεν την ήξερε, το έκανε χειροκίνητα. Εβαλε το τρένο ανάποδα, δεν είδε την κονσόλα που του άναψε και του έλεγε ότι το έχει βάλει ανάποδα, ούτε το φωτεινό λαμπάκι. Δεν πάτησε το κουμπί για να σταματήσει και να φρενάρει τα τρένα. Εάν ακόμα συζητάμε για το αν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. (…) Στη Γερμανία, το 2018, ένα τρένο με σύστημα τηλεδιοίκησης εκτροχιάστηκε και πέθαναν τόσοι άνθρωποι γιατί ο σταθμάρχης έπαιζε βιντεοπαιχνίδι. Είπε κανένας εκεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η Μέρκελ; Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα συστήματα και να διαθέτεις, όλα στο τέλος καταλήγουν στον άνθρωπο. Και όποιος αθωώνει τον σταθμάρχη, τον επόπτη ή τους άλλους που δεν πήγαν στη δουλειά τους, το κάνει μόνον για πολιτικούς λόγους.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Αν ζούσε ο Γκέμπελς θα αυτοκτονούσε, βλέποντας έναν από τους μαθητές του να τον ξεπερνά σε έλλειψη ηθικού έρματος και στον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο παραποιεί την αλήθεια και φτιάχνει τα πιο τερατώδη ψέματα. Προκύπτει από πουθενά ότι θα ήταν τρεις σταθμάρχες στη βάρδια; Το αντίθετο: οι δύο σχολούσαν στις 22:00, μια ώρα προτού φτάσει το Ιντερσίτι στη Λάρισα. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες στη βάρδια, παραδεχόμενη ότι μέχρι τώρα ήταν μόνο ένας. Προκύπτει από πουθενά ότι ο ένας δεν πάτησε το πόδι του και ο άλλος πήγε να πάρει σουβλάκια για τον γιο του; Από πουθενά. Προκύπτει από πουθενά ότι έπρεπε να υπάρχει και τέταρτος, ο επόπτης, αλλά αυτός γλένταγε σε τσιπουράδικο; Από πουθενά. Ποιος επέτρεψε στον άριστο μαθητή του Γκέμπελς να εξαπολύει αυτές τις βρομιές; Ο Παπαδάκης στο πρωινάδικό του. Να πούμε πως αυτά δεν περνάνε; Να το πούμε. Να προσθέσουμε και για τον πανικό τους, που τους οδηγεί σε τέτοιες τερατωδίες. Το γεγονός, όμως, δεν αλλάζει. Αυτοί οι αδίστακτοι εξουσιαστές είναι ικανοί για κάθε έγκλημα)

  • Η εθνική μας γιαγιά μαλώνει τα παιδάκια

    20 Μαρ 2023, 07:00
    Το σύνθημα «δεν ήταν κακιά η ώρα, είναι κακιά η χώρα» που ακούστηκε στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου, ήταν, δεδομένων των συνθηκών, απολύτως δικαιολογημένο. Την ίδια στιγμή, ίσως εκφράζει μια απαξίωση που δεν μας οδηγεί εκεί όπου θέλουμε να πάμε: σε μια καλύτερα οργανωμένη κοινωνία με αξιοκρατία και λογοδοσία. (…) Με λίγα λόγια, το σύνθημα και το σχετικό συναίσθημα μπορούν να αποβούν αντιπαραγωγικά· να μας ακινητοποιήσουν σ’ ένα τέλμα. Ιδιαίτερα όταν τα εκφράζουν νεαρά άτομα τα οποία θα κληθούν να διορθώσουν ό,τι πηγαίνει τόσο στραβά στη χώρα μας: φοβάμαι ότι διαιωνίζουμε από γενιά σε γενιά την απέχθεια του εαυτού, τη μεμψιμοιρία, το αίσθημα της ανημπόριας και της ματαιότητας. Αν πιστεύουμε ότι η χώρα είναι «κακιά», είμαστε επιρρεπείς στην ηττοπάθεια· στις εκδηλώσεις του εμφυλίου πολέμου – με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προσπαθούμε αρκετά, όχι μόνο να μην ενδιαφερόμαστε αρκετά, αλλά και να γινόμαστε καταστροφικοί, βάνδαλοι κυριολεκτικά και μεταφορικά. (…) Κατηγορώντας ολόκληρη τη χώρα, επιτείνουμε την παθολογία της: την παθολογία ότι σπανίως αποδίδονται ατομικές ευθύνες, του ότι σπανίως λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις, του ότι κανείς δεν σηκώνει το κεφάλι του μέσα στον όχλο εφόσον απειλείται με αποκεφαλισμό. Κυρίως, την παθολογία του ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει μερικούς προκειμένου να επιβάλει το σωστό και το δίκαιο.

    Σώτη Τριανταφύλλου

    (Ακούτε, παιδάκια, τι σας λέει η γιαγιά Σώτη; Αντί να ονειρεύεστε επαναστάσεις και εμφύλιους πολέμους που θα τσακίσουν το σύστημα που έκανε τη χώρα κακιά, στρωθείτε στη δουλειά. Να κάνετε τα μαθήματά σας και ν’ ακούτε τη γιαγιά Σώτη. Οχι επαναστατικές σκέψεις. Τα πέρασε για λίγο και η γιαγιά Σώτη στα νιάτα της, αλλά σύντομα κατάλαβε πως πρέπει να δουλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό, την αξιοκρατία, το κέρδος, αυτή την κινητήρια δύναμη των κοινωνιών. Οι άξιοι θα πάνε μπροστά και θ’ αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Οι μίζεροι θα μείνουν στάσιμοι, αν όχι περιθωριοποιημένοι. Κι αν επιμένουν να μεταφέρουν τη μιζέρια τους στους δρόμους, ένα καλό μπερντάχι από τα ΜΑΤ θα τους συνεφέρει. Α, ας τις πει κάποιος/α της γιαγιάς, πως όταν οι νέοι μιλάνε για την «κακιά χώρα», δεν αναφέρονται συλλήβδην στους κατοίκους της, δεν αναφέρονται σ’ εκείνους που ανταλλάσσουν την εργασία τους με μέσα συντήρησης. Αναφέρονται στα καπιταλιστικά παράσιτα, στην αστική πολιτική και στα ΑΡΔάκια που έχουν αναλάβει εργολαβικά –με καλά συμβόλαια- την υπεράσπιση αυτού του συστήματος και τη συκοφάντηση κάθε ανατρεπτικής φωνής και πράξης. Kι αν η γιαγιά Σώτη προσποιηθεί ότι δεν ξέρει τι είναι τα ΑΡΔάκια, πείτε το της και ολογράφως: Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιολόγοι)

  • Ο γκαϊλές* ενός πλασιέ νανογιλέκων

    16 Μαρ 2023, 12:44
    Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είμαι καπιταλιστής και διαφημίζω την καπιταλιστική μου συνείδηση και την πίστη μου στην ικανότητα του καπιταλισμού να προωθεί τις κοινωνίες προς την πρόοδο. Ο καπιταλισμός όμως για να λειτουργεί θα πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και ο ανταγωνισμός για να λειτουργεί πρέπει να μην υπάρχει στρέβλωση της αγοράς με διαφόρων ειδών τεχνάσματα. Δεν αναφέρομαι στο marketing και στη διαφήμιση, αναφέρομαι σε τεχνάσματα παραπλανητικά τα οποία τελικά νοθεύοντας τον ανταγωνισμό νοθεύουν την ίδια τη λειτουργία του συστήματος της οικονομίας.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    («Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Αδωνι Γεωργιάδη στην ψηφιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με θέμα "Προστασία καταναλωτή: η σωστή ενημέρωση όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές"». Χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ τους όρους «καπιταλιστές», «καπιταλισμός» και τα παράγωγά τους; Ποτέ των ποτών. Οι όροι που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές είναι ευφημιστικοί: «επιχειρείν», «επιχειρηματίες», «επιχειρηματικότητα», «επενδυτές», «αγορά», «οικονομία της αγοράς», «συντελεστές της παραγωγής» και τα παρόμοια. Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης, όμως, έχει το δικό του... γκαϊλέ. Παριστάνει τον αντιμαρξιστή... διανοούμενο και θέλει να «τη λέει» στους μαρξιστές: χτυπάτε τον καπιταλισμό και τους καπιταλιστές εσείς; Περήφανος καπιταλιστής εγώ. Από την άλλη, αυτός, ένας τηλεπλασιέ νανογιλέκων, κολακεύεται να συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του στους μεγάλους καπιταλιστές. Και να τους γλείφει σαν σκυλάκι του καναπέ. Οι μεγάλοι καπιταλιστές, από την άλλη, κατά κανόνα σιχαίνονται κάτι τέτοιους τύπους. Τους θεωρούν ελεεινούς. Ως πρακτικοί άνθρωποι, όμως, τους ανέχονται γιατί τους κάνουν τη δουλειά. Την πολύ βρόμικη δουλειά.

    * Γκαϊλές: τουρκικής προέλευσης λέξη που υποδηλώνει το ζόρι, την αγωνία, τον νταλκά, τη σκοτούρα, τη βαθιά επιθυμία που γίνεται βάρος)

  • Εμείς μιλάμε για ζωές, αυτοί μιλούν για ψήφους

    13 Μαρ 2023, 19:59
    Εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καλέσει κάθε δημοκρατικό πολίτη να μετατρέψει τη σωρευμένη οργή και απογοήτευσή του σε θετική πολιτική δράση. Μετά τα Τέμπη αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο και ταυτόχρονα ακόμη πιο επείγον. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως λέει η τελευταία γραμμή άμυνας της ΝΔ. Γιατί η κοινωνία, η χώρα, τα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα. Και κυρίως δικαιοσύνη.

    Ολγα Γεροβασίλη

    (Από τις στήλες του «Βήματος της Κυριακής» έστειλε το… κριτικό μήνυμα προς «κάθε δημοκρατικό πολίτη» το μεγαλοστέλεχος και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς το περιεχόμενο της «θετικής πολιτικής δράσης», που ζητούν οι συριζαίοι, αντί «της σωρευμένης οργής και απογοήτευσής». Αρκεί να πέσει στην κάλπη το μαγικό χαρτάκι με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» πάνω-πάνω. Το μήνυμα είναι ευανάγνωστο: «Μαζευτείτε, μην αναλώνεστε σε διαμαρτυρίες, μην σκέφτεστε πώς θα κάνετε το σύστημα να πληρώσει, κατεβείτε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ». Για ποιο λόγο ΣΥΡΙΖΑ; «Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Tέτοιο θράσος. Δικιά τους δεν ήταν η Δούρου που μετά τον πνιγμό τόσων ανθρώπων στη Μάνδρα έλεγε πως απλά της έκατσε η στραβή στη βάρδια της; Ο Τσίπρας δεν ήταν που έκανε τηλεοπτικό σόου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ γνώριζαν ήδη ότι στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι υπάρχουν πολλοί νεκροί; Ο Τζανακόπουλος με τον Τόσκα δεν οργάνωσαν γκεμπελίστικο σόου, με τις φωτίτσες που άναβαν στον ψηφιακό πίνακα, για ν' αποδείξουν πως υπήρχε ευρύ σχέδιο εμπρησμών, γι' αυτό δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καλύτερο στο Μάτι; Την υπουργό Προ Πο, Γεροβασίλη, που διαδέχτηκε τον Τόσκα, δεν επικαλούνταν ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, που προσπαθούσε να εκβιάσει ωμά τον δικαστικό πραγματογνώμονα - αξιωματικό της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρύψει την αλήθεια για τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες στο μαρτυρικό θάνατο τόσων ανθρώπων στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδιωτικοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οργανώνοντας φιέστα Τσίπρα-Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κορόιδευε τον κόσμο ότι φέρνει γρήγορα τρένα, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν πολύ χειρότερη σε σχέση με τη δεκαετία του '60; Πρόκειται για γαϊδούρια. Αυτά τα κοινωνικά γαϊδούρια ενδιαφέρονται μόνο για τις ψήφους, την ώρα που ο ελληνικός λαός μιλάει για τις τόσες αδικοχαμένες ζωές και βγαίνει στο δρόμο κραυγάζοντας «οι ζωές μας μετράνε»)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • Συμφωνία ΑUKUS

    17Ν
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Εφετείο 17Ν
  • Συμφωνία ΑUKUS

    ΕΛΑ
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συμφωνία ΑUKUS

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συμφωνία ΑUKUS

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συμφωνία ΑUKUS

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συμφωνία ΑUKUS

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συμφωνία ΑUKUS

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Συμφωνία ΑUKUS

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Συμφωνία ΑUKUS

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Συμφωνία ΑUKUS

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Συμφωνία ΑUKUS

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συμφωνία ΑUKUS

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συμφωνία ΑUKUS

    Συμφωνία ΑUKUS

    Ποιοι είμαστε
  • Συμφωνία ΑUKUS

    Συμφωνία ΑUKUS

    Επικοινωνία
  • Συμφωνία ΑUKUS

    Συμφωνία ΑUKUS

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo