Αύριο, 1η Νοέμβρη του 2021, συνεχίζεται στα dικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 3 αίθουσα 4) η δίκη των διαδηλωτών που είχαν δεχtεί άγρια επίθεση έξω από το σταθμό Σεπολίων του Μετρό και έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, στις 17 Νοέμβρη του 2020.
Η δίκη ξεκίνησε στις 13 Οκτώβρη και λόγω ωραρίου διακόπηκε για την 1η Νοέμβρη. Συνεκδικάζονται δύο δικογραφίες λόγω συνάφειας (στην πρώτη είναι ένας ο κατηγορούμενος και στη δευτερη τρεις).
Ο πρώτος κατηγορούμενος συνελήφθηκε από μπάτσους της διαβόητης ομάδας Δράση μέσα στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει και οι υπόλοιποι έξω από το Α.Τ. Κολωνού, όπου πήγαν να διαμαρτυρηθούν, μαζί με πολλούς άλλους, για την παράνομη σύλληψή του. Ηταν τόσο απροκάλυπτοι οι μπάτσοι των διαβόητων ομάδων Δράση και Δίας, που συνέλαβαν την αδελφή και τον πατέρα του πρώτου συλληφθέντος έξω από το αστυνομικό τμήμα. Η αδελφή του είναι ανάμεσα στους τρεις κατηγορούμενους, ενώ για τον πατέρα του σχηματίστηκε άλλη δικογραφία, καθώς αυτόν τον χτύπησαν και ο αστυνομικός και δικαστικός μηχανισμός, για προφανείς λόγους, δεν ήθελε να είναι και αυτός κατηγορούμενος στην ίδια δίκη.
Εξόφθαλμα κατασκευασμένες δικογραφίες
Θυμίζουμε εν συντομία τα γεγονότα που προηγήθηκαν της επίθεσης των μπάτσων της Δράσης στο Σταθμό Σεπολίων και αργότερα στο Α.Τ. Κολωνού.
Εκατοντάδες μέλη και οπαδοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώθηκαν στις 17 Νοέμβρη του 2020 έξω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα. Ξεκίνησαν την πορεία αλλά δέχτηκαν άγρια επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τροχαίας, που απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Σταθμό Λαρίσης. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές ανασυντάχτηκαν και πορεύτηκαν προς το Σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια. Οταν έφτασαν στο Μετρό άρχισαν να διαλύονται. Τότε δέχτηκαν άγρια επίθεση από τους μπάτσους της Δράσης, που τους ακολουθούσαν στην πορεία από το Σταθμό Λαρίσης μέχρι το Σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια.
Οι μπάτσοι, σε συνεννόηση με την ηγεσία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, για να καλύψουν την άγρια επίθεση εναντίον των διαδηλωτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έκαναν τη γνωστή κατασκευή: ότι δήθεν δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από τους διαδηλωτές, ενώ περνούσαν τυχαία (!) από το Σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια κατευθυνόμενοι δήθεν προς το Α.Τ. Κολωνού.
Αυτή η κατασκευή αποτυπώθηκε και στις δύο δικογραφίες που στήθηκαν στα ανακριτικά γραφεία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στο μπατσομέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών που του ανατέθηκε η υπόθεση.
Στην πρώτη δικογραφία, στην οποία όπως προαναφέραμε κατηγορούμενος είναι μόνο ένας, ο φοιτητής του ΕΜΠ Ο.Κ. που συνελήφθη μέσα στην πυλωτή της πολυκατοικίας που διαμένει, οι μπάτσοι-μάρτυρες κατηγορίας είναι τρεις. Στις 13 Οκτώβρη εξετάστηκε στο ακροατήριο μόνο ο ένας από δαύτους. Ανάμεσα στις πολλές ερωτήσεις που του υπέβαλε η συνήγορος υπεράσπισης, Αντωνία Λεγάκη, ήταν και η εξής: «Γιατί λέτε σήμερα για πρώτη φορά ότι αντιστάθηκε, ενώ στην προανακριτική σας κατάθεση δεν λέτε τίποτα για αντίσταση;». Ατάραχος ο μπάτσος απάντησε, μεταξύ των άλλων: «Στην αντίσταση κολλάτε;»!
Ο συγκεκριμένος, τόσο στην προανακριτική του κατάθεση όσο και στην ακροαματική διαδικασία, ισχυρίστηκε ότι έλαβαν σήμα να κατευθυνθούν στο Α.Τ. Κολωνού «για συγκεντρωμένα άτομα έξωθεν αυτού». Κατέθεσε συγκεκριμένα στην προανακριτική του κατάθεση: «Την 16:45’ ώρα με εντολή του Κέντρου Ασφαλείας μεταβήκαμε προς το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού για συγκεντρωμένα άτομα έξωθι αυτού» (η έμφαση δική μας).
Στις 16:45 αλλά και για πολλή ώρα αργότερα, δεν υπήρχαν άτομα έξω από το Α.Τ. Κολωνού. Λένε σκόπιμα αυτό το ψέμα για να καλύψουν την επίθεση που έκαναν σε βάρος των διαδηλωτών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοντά στο Σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια, που κράτησε αρκετή ώρα και συνοδεύτηκε από την άγρια και συνάμα παράνομη σύλληψη του φοιτητή Ο.Κ. μέσα στην πυλωτή του σπιτιού του.
Το ίδιο ισχυρίζονται και οι άλλοι δύο μπάτσοι στις προανακριτικές τους καταθέσεις. Οι καταθέσεις και των τριών είναι «καρμπόν». Copy-paste στο κομπιούτερ που γράφτηκαν (τις παραθέτουμε στο τέλος για να τις… θαυμάσετε). Επειδή ξέρουμε πώς στήνονται αυτές οι σκευωρίες, οι καταθέσεις συντάχθηκαν από το ίδιο χέρι και μετά φώναξαν τους τρεις μπάτσους και τις υπέγραψαν, χωρίς καν να διαβάσουν την υποτιθέμενη κατάθεσή τους.
Στο κλητήριο θέσπισμα της δεύτερης δικογραφίας, με τους τρεις κατηγορούμενους, αναφέρεται ότι στις 16:50, δηλαδή μετά από 5 λεπτά, πήγαν στο Α.Τ. Κολωνού 30 άτομα, ενώ ένας από τους δύο μπάτσους του Τμήματος στην κατάθεσή του ανέφερε: «Την 16:50 ώρα προσήχθη στην υπηρεσία μας άτομο υπό στοιχεία Κ… από την Αμεση Δράσης Αττικής… Μετά από 15 περίπου λεπτά πλήθος 30 ατόμων… προσπάθησε να έρθει προς το τμήμα».
Στις κατασκευές τους οι μπάτσοι που έκαναν την «προανάκριση» στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών, κατά το κοινώς λεγόμενο, έμπλεξαν τα μπ…ια τους. Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια. Η ζωή έχει δείξει ότι στις κατασκευές τους οι μπάτσοι λειτουργούν άτσαλα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν με αυτές να κρύψουν τις άγριες επιθέσεις που κάνουν οι διαβόητες ομάδες Δράση και Δίας ενάντια σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια σε νεολαίους κτλ.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια των κατασκευών που κάνει ο αστυνομικός μηχανισμός, στο πλαίσιο της άσκησης του υποτιθέμενου προανακριτικού του έργου. Τον τον Μάη του 1996 (δηλαδή πριν από ένα τέταρτο του αιώνα) είχε γίνει σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (συζητούνταν η τροποποίηση του ΠΚ και του ΚΠΔ, που έγινε με το νόμο 2408). Τη συζήτηση προκάλεσε ο τότε βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Κ. Κωνσταντινίδης (απεβίωσε το 2015). Παραθέτουμε την επισήμανσή του:
«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν, δεν θα αναφερθώ στις διατάξεις με τις οποίες συμφωνώ… Με την ευκαιρία του 105 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παραπέμπεται στο άρθρο 243 παρ.2. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Να το ξεκαθαρίσουμε κύριε υπουργέ. Ο κανόνας -επαναλαμβάνω- είναι ότι η προανάκριση διατάσσεται μόνο μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα. Κατ΄εξαίρεση, λέει ο νόμος, στα αυτόφορα και στην περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας αποδεικτικού στοιχείου, μπορεί να γίνει αστυνομική προανάκριση. Δυστυχώς αυτή η εξαίρεση έχει γίνει στην πράξη ο κανόνας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων ανακρίνονται από αστυνομικούς, χωρίς παραγγελία και χωρίς εγγυήσεις από τον εισαγγελέα.
Και δυστυχώς ό,τι ειπωθεί στην αστυνομική προανάκριση ακολουθεί τον εκάστοτε κατηγορούμενο, όχι μόνο μέχρι το Εφετείο, αλλά και μέχρι τον ίδιο τον Αρειο Πάγο. Δεν μπορεί να αντισταθεί ο κατηγορούμενος, να αντικρούσει την κατηγορία, μετά τα όσα γράφονται στην αστυνομική προανάκριση. Αυτή είναι δυστυχώς η πρακτική και αποτελεί έναν επικίνδυνο δρόμο στην απονομή της Δικαιοσύνης».
Τις επισημάνσεις αυτές αποδέχτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά έμεινε μόνο στα λόγια (στην πράξη δεν άλλαξε απολύτως τίποτε): «Κατ’ αρχήν, ως προς την αστυνομική προανάκριση συμφωνώ επί της αρχής με τις παρατηρήσεις του κ. Κωνσταντινίδη. Θεωρώ τραγικό αυτό το θεσμό και επιτακτική την ανάγκη οριοθέτησής του».
Εξέταση τύπου… υποβολέα από την πρόεδρο
Πριν από την εξέταση του μπάτσου-μάρτυρα προηγήθηκαν αποφάσεις από την πρόεδρο του δικαστηρίου και η επιμονή της να εξεταστεί μόνον ένας μάρτυρας υπεράσπισης του φοιτητή Ο.Κ., που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση. Μετά όμως από την εμπεριστατωμένη παρέμβαση της συνηγόρου υπεράσπισης για τον αριθμό των μαρτύρων υπεράσπισης, κάμφθηκε η επιμονή της και διάβασε τον κατάλογο των 17 μαρτύρων υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορούμενων, που όλοι τους είναι αυτόπτες μάρτυρες.
Οσον αφορά τώρα τις αποφάσεις της προέδρου:
Πρώτον, αποφάσισε και άδειασε όλο το ακροατήριο από ανθρώπους που ήθελαν να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία και δεν ήταν μάρτυρες υπεράσπισης.
Δεύτερον, αποφάσισε στο όνομα του δικαστηρίου να απαγορεύσει την ηχογράφηση ακόμη και από τους δημοσιογράφους! Οσον αφορά αυτή την απαγόρευση έχουμε να αναφέρουμε ότι όλα τα Τριμελή και Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, που εκδίκασαν στις φυλακές Κορυδαλλού υποθέσεις του αντάρτικου πόλης, είχαν αποφασίσει ότι οι δημοσιογράφοι και όλοι οι παράγοντες της δίκης μπορούν να ηχογραφούν την ακροαματική διαδικασία, προς διευκόλυνση της δουλειάς τους.
Σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η πρόεδρος ανέφερε τι έχει καταθέσει ο μάρτυρας αστυνομικός στην προανακριτική του κατάθεση και τον καλούσε να απαντήσει αν αυτά που είπε τα επιβεβαιώνει! Του θύμιζε, δηλαδή, τι του έχουν γράψει στην υποτιθέμενη προανακριτική του κατάθεση, μη τυχόν και πέσει σε αντιφάσεις. Κι ενώ ο αστυνομικός είπε πράγματα που δεν τα είχε πει στην προανακριτική του κατάθεση, ούτε μια φορά δεν του υπενθύμισε τι έχει πει τότε, για να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση.
Για παράδειγμα, μολονότι γνώριζε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει μήνυμα από το Κέντρο Ασφαλείας για να πάνε στις 16:45 στο Α.Τ. Κολωνού οι μπάτσοι της Δράσης, γιατί εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε κόσμος συγκεντρωμένος έξω απ’ αυτό, η πρόεδρος δεν προσπάθησε καν να τον στριμώξει, ως όφειλε, εάν πράγματι ενδιαφερόταν για την αποκάλυψη της δικανικής αλήθειας.
Ακουσε από τον αστυνομικό ισχυρισμούς ότι ο συλληφθείς φοιτητής φορούσε «φουλφέις» και ότι αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, δεν του επισήμανε, όμως, ότι τίποτε απ’ αυτά δεν ανέφερε στην προανακριτική κατάθεσή του, ούτε τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτές τις σημαντικές, διαφοροποιήσεις του.
Παρακολουθώντας εκ των υστέρων τον τρόπο με τον οποίο εξέτασε τον μάρτυρα η πρόεδρος, αντιληφθήκαμε για ποιο λόγο έβγαλε «φετφά», στο όνομα του δικαστηρίου, ότι απαγορεύεται η ηχογράφηση και πως ό,τι κυκλοφορήσει θα είναι παράνομο!
Η συνήγορος υπεράσπισης, με τις εμπεριστατωμένες ερωτήσεις της, κατέδειξε όλα τα χοντροκομμένα ψέματα του μπάτσου, ότι δήθεν ο φοιτητής φορούσε «φουλφέις», ότι αντιστάθηκε στη σύλληψή του, ότι η αδελφή του έριξε πέτρα σε μια μηχανή και αυτή έπεσε κάτω και τραυματίστηκαν οι δύο αστυνομικοί κ.ά. Ο μπάτσος δεν είπε μόνο το αμίμητο «στην αντίσταση κολλάτε;». Οταν η συνήγορος τον ρώτησε γιατί δεν τα ανέφερε αυτά στην προανακριτική του κατάθεση, απάντησε ότι… μπορεί να το αμέλησε!
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα από τη συνήγορο υπεράσπισης ήταν φανερή η ενόχληση της προέδρου. Ζητούσε από τη συνήγορο να προχωρήσει παρακάτω και να μη σχολιάζει τις απαντήσεις του μάρτυρα, γιατί αυτά μπορεί να τα εκθέσει στην αγόρευσή της. Το ξέρει, βέβαια, πολύ καλά, αλλά θα της θυμίσουμε ότι ο συνήγορος υπεράσπισης έχει το διακαίωμα να σχολιάσει τις απαντήσεις του μάρτυρα, πολύ πριν την αγόρευσή του. Το προβλέπει το άρθρο 358 του ΚΠΔ, που είναι το εξής (η έμφαση δική μας):
Αρθρο 358: Παρατηρήσεις στις αποδείξεις που ενεργήθηκαν και ερωτήσεις
Μετά την εξέταση κάθε μάρτυρα ο εισαγγελέας και οι διάδικοι έχουν το δικαίωμα να αναφέρουν εναντίον του ή εναντίον της μαρτυρίας του ο,τιδήποτε μπορεί να καθορίσει ακριβέστερα την αξιοπιστία του και που συντείνει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Μπορούν να προβαίνουν σε δηλώσεις και εξηγήσεις σχετικά με τις καταθέσεις που έγιναν ή τα αποδεικτικά μέσα που εξετάστηκαν. Οι κατά τα ως άνω δηλώσεις και εξηγήσεις μπορούν να γίνουν κατά την κρίση του πρόεδρου συνολικά κατά ομάδες ή συναφείς ενότητες των σχετικών αποδεικτικών μέσων που εξετάστηκαν.
Από την εξέταση του πρώτου κιόλας μπάτσου- μάρτυρα, λοιπόν, έγινε φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κακοφτιαγμένο ανυπόστατο κατηγορητήριο.
sepolia_martyres_svismeno