Μπορεί ο Βορίδης, με απαίτηση του σιωνιστικού λόμπι (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος), να έκανε μετάνοιες και να ζήτησε συγγνώμη «προς τον Εβραϊκό λαό επειδή στο παρελθόν και ο ίδιος προσωπικά καλλιέργησα πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με αρνητές του Ολοκαυτώματος», προκειμένου να φιγουράρει σταθερά ως υπουργός, τα απεταξάμην, όμως, δεν έχουν καμιά θέση όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει εργαζόμενους, που δυστυχώς δεν έχουν την τύχη να είναι Αντετοκούνμπο.
Πρόκειται για σχολικές καθαρίστριες, αλλοδαπές, κυρίως αλβανικής καταγωγής, που εργάζονταν για πολλά χρόνια στο δήμο Αθήνας (πολλές πάνω από 20 χρόνια) και φέτος με τη ρατσιστική διάταξη περί ελληνικής ιθαγένειας έμειναν άνεργες. Το ίδιο αντιμετώπισαν και πέρυσι, όμως, με τροπολογία τελικά προσελήφθησαν.
Την επανάληψη αυτής της ρύθμισης ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του».
Την τροπολογία ανέπτυξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου την Τρίτη 21/9 (πολύ τυπικά είναι αλήθεια, ίσα ίσα για να βγει από την υποχρέωση). Τι απάντησε ο Βορίδης, κραδαίνοντας το τσεκούρι;
«Αρα κατανοώντας από τη μια μεριά το πρόβλημα, αλλά από την άλλη λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάσπαση νομοθεσίας για το ζήτημα αυτό, η απάντησή μου -και αυτό προτείνω, κύριε Υπουργέ, να κάνετε- είναι να απορρίψουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Δεν είναι δουλειά μου να παρέχω νομικές συμβουλές και να παρέχω σε πολίτες νομικές συμβουλές και μάλιστα σε πολίτες που έχουν εκπροσώπηση από συνηγόρους, οι οποίοι ευχερώς κάνουν τοποθετήσεις, μάλλον πολιτικού χαρακτήρα, αλλά φαίνεται ότι δεν παρακινούν τους εντολείς τους να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, για να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους. Θα κάνω σήμερα μια εξαίρεση, γιατί κατά τη γνώμη μου η λύση υφίσταται.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει πάρει μια θέση και λέει ότι έχει δυνατότητα και χρειάζεται να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων. Αυτό λέει ο Δήμος Αθηναίων, ιδίοις δαπάναις, έχει αυτή τη δυνατότητα. Το νομικό πλαίσιο υφίσταται και δεν χρειάζεται καν να το πειράξουμε και δεν χρειάζεται καμία τροπολογία. Γιατί; Διότι στα πλαίσια της παροχής δημόσιας υπηρεσίας, δημόσιας σύμβασης, έχουμε εφαρμογή για τα δημοτικά κτήρια και για υπηρεσίες καθαριότητας των δημοτικών κτηρίων του ν. 4440/2016, νόμος με τον οποίο οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είμαι βέβαιος ότι είναι εξοικειωμένοι. Και συγκεκριμένα, με το άρθρο 20 του ν. 4440/2016 υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.
… Θα έλεγα λοιπόν περισσότερο πρέπει να κατευθυνθούν οι νομικοί παραστάτες των συγκεκριμένων σε λύσεις οι οποίες είναι δημιουργικές, παραγωγικές και υπάρχουν μες στο νομικό μας σύστημα και δίνουν λύσεις στους εργαζόμενους, παρά να προτείνουν τροπολογίες οι οποίες αναπαράγουν απαράδεκτα καθεστώτα, στα οποία η Κυβέρνησή μας ήρθε και έδωσε τέλος».
Πρώτα, με ύφος χιλίων καρδιναλίων έκανε μάθημα στους αδαείς συνηγόρους των εργαζόμενων ότι τους συμβουλεύουν λάθος έχοντας πολιτικά κίνητρα, ύστερα «την είπε» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ψηφίσει το σχετικό νόμο (ο νόμος είναι ο 4412/2016, άρθρο 20 και όχι ο 4440/2016 που λέει ο μέγας γνώστης Βορίδης), σύμφωνα με τον οποίο «οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να παραχωρούν κατ’ αποκλειστικότητα… το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων σε… Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ενταξης», και τέλος το ξέκοψε κάθετα και οριζόντια στους δυστυχείς αλλοδαπούς εργαζόμενους που με τον ιδρώτα τους συντηρούσαν τα δημόσια σχολεία καθαρά επί σειρά ετών.
Τους είπε πως αν θέλουν να δουλέψουν μπορεί να τους προσλάβει ο δήμος της Αθήνας με δικά του έξοδα στα δημοτικά καταστήματα, αφού πρώτα αυτοί/ές φτιάξουν ΚΟΙΝΣΕΠ και μπουν στη σχετική διαδικασία του διαγωνισμού με κατάθεση προσφορών.
Να θυμηθούμε πως οι ΚΟΙΝΣΕΠ (ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) είναι δημιούργημα και πάλι του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4430/2016), που ήθελε με τον τρόπο αυτό να μετατρέψει τους μισθωτούς εργάτες/εργαζόμενους σε «επιχειρηματίες». Ετσι αυτοί θα έπαυαν να αποτελούν πονοκέφαλο για το αστικό κράτος και τους καπιταλιστές-εργοδότες με τις διεκδικήσεις τους και με την ψευδαίσθηση του «εργολάβου του εαυτού τους» θα συμμετείχαν σε «μιλημένους» διαγωνισμούς, αναζητώντας μια θέση επισφαλούς εργασίας.
«Καβάλα στ’ άλογο», λοιπόν, ο Βορίδης, έκανε χρήση των νόμων που ψήφισαν οι συριζαίοι, που τώρα τάχα αγωνιούν για τους εργαζόμενους,
Το τι θα τρώνε οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, αν δεχτούν να μπουν σε αυτήν την ξεφτιλισμένη διαδικασία, ουδόλως απασχολεί τον Βορίδη.
ΥΓ. Οι σχολικές καθαρίστριες αρνούνται να μπουν στη διαδικασία των ΚΟΙΝΣΕΠ και απαιτούν την επαναπρόσληψή τους. Με τη συμπαράσταση εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και σωματείων, συλλόγων εργαζόμενων, πολιτικών συλλογικοτήτων συνεχίζουν τον αγώνα τους. Συμμετείχαν στη συναυλία αλληλεγγύης στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 24/9, 5.30μμ, πεζόδρομος Ερμού και Νίκης.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
H συνάντηση των εκπροσώπων των απολυμένων καθαριστριών του Δήμου της Αθήνας και του υπουργού Εσωτερικών, Μ.Βορίδη δείχνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στον ρατσιστικό αποκλεισμό μας από τα σχολεία, όπου κάποιες από εμάς εργαζόμαστε πάνω από είκοσι χρόνια.
Ευχαριστούμε τα συνδικάτα και τους φορείς που βρέθηκαν μαζί μας και χαιρέτησαν στην συγκέντρωση: ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, εκπαιδευτικά σωματεία (Β, Γ, Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογοι εκπαιδευτικών Α΄ Αθηνών, Αριστοτέλης και Κ.Σωτηρίου), Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγιος Σάββας, οι δημοτικές παρατάξεις (Ανοιχτή Πόλη, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανυπόταχτη Αθήνα) καθώς και αντιρατσιστικές και φεμινιστικές συλλογικότητες.
Μαζί μας βρέθηκε το Σωματείο καθαριότητας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων Αττικής, στο οποίο ανήκουμε, με την πρόεδρο Λεμονιά Πασχαλίδου που συμμετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό, στηρίζοντας το αίτημα μας.
Στη συνάντηση τοποθετηθήκαμε ως εξής μέσω της εκπροσώπου μας:
“Ονομάζομαι Δήμα Βαλεντίνα κι έχω έρθει εδώ για να εκπροσωπήσω τις απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που μας δεχτήκατε. Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι να μας δώσετε την δυνατότητα να εργαστούμε ως καθαρίστριες στα σχολεία.
Η δουλειά αυτή για εμάς είναι αναγκαία για την επιβίωση μας. Με αυτά τα λεφτά ζούμε και συντηρούμε την οικογένεια μας τα τελευταία 20 χρόνια. Αισθανόμαστε μια μεγάλη αδικία εις βάρος μας. Μετά από τόσα χρόνια μένουμε άνεργες επειδή δεν έχουμε ελληνική ιθαγένεια. Ούτε τα προηγούμενα χρόνια είχαμε, θα ήθελα να σας ενημερώσω όμως κύριε υπουργέ!
Ζητάμε από εσάς να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία γιατί εκτός από την ανάγκη επιβίωσης πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι κοντά στην σύνταξη με αποτέλεσμα την καταδίκη τους στην ανεργία. Θέλουμε να μας βλέπετε όπως όλες τις υπόλοιπες εργαζόμενες ανεξάρτητα από την καταγωγή του καθενός.
Εμείς διαφωνούμε με την πρόταση σας για ΚΟΙΝΣΕΠ. Η πρόταση σας για να φτιάξουμε ΚΟΙΝΣΕΠ είναι δύσκολη να την καταλάβουμε. Δεν έχουμε κάποια αναπηρία αλλά είμαστε εργάτριες που ο μόνος λόγος που δεν μπορούμε να δουλέψουμε είναι επειδή δεν έχουμε ελληνική υπηκοότητα. Και επίσης εάν μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία θα χάναμε όλη την χρονιά προσπαθώντας να φτιάξουμε ΚΟΙΝΣΕΠ.
Γι αυτό σας ζητάμε να ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή όπως πέρυσι.”
Ο δικηγόρος μας Θανάσης Καμπαγιάννης εξήγησε γιατί η μόνη λύση είναι η τροπολογία “εξαίρεσης” από τις γενικές διατάξεις προσλήψεων ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος της συγκεκριμένης ομάδας. Ζήτησε από τον υπουργό να μη νομοθετήσει με βάση το παρελθόν του.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση, την επιστροφή στα σχολεία, στη δουλειά μας!
Δεν ανεχόμαστε το ρατσισμό! Εχουμε δικαιώματα!
Ζητάμε την επαναπρόσληψη μας με τροπολογία στη Βουλή.
Οχι ΚΟΙΝΣΕΠ, είμαστε εργάτριες και εργάτες.
Θα είμαστε την Παρασκευή 24/9, στις 5.30 μμ, μαζί με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών στην Ερμού και Νίκης, στη συναυλία αλληλεγγύης.
Επιτροπή απολυμένων μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών σχολείων Δήμου Αθήνας.
Γιούλα Γκεσούλη