Πόλεμο νεύρων επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν αποφασιστικά την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες επιστροφής στον επιθεωρητισμό.
Επιστρατεύεται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο Γιάννης Αντωνίου, persona non grata για τους εκπαιδευτικούς, που δηλώνει ότι 500 με 600 σχολεία αναρτούν καθημερινά εκθέσεις αξιολόγησης στην πλατφόρμα του ΙΕΠ. Επιστρατεύονται διευθυντές, βασιλικότεροι του βασιλέως, που ασκούν εκφοβισμούς στους εκπαιδευτικούς, ενώ και πάλι οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν χθες στην εκπαιδευτική διαδήλωση.
Η τρομοκρατία, όμως, δεν φαίνεται να έχει ανταπόκριση στους εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν αποφασιστικά τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.
Καμιά εμπιστοσύνη δεν τρέφουμε στους αριθμούς των σχολείων που ανακοινώνει το ΙΕΠ ότι έχουν πάρει ως τώρα μέρος στην αξιολόγηση (η πρώτη καταληκτική ημερομηνία για την ανάρτηση της έκθεσης αποτίμησης στην πλατφόρμα του ΙΕΠ ήταν η 30η Σεπτεμβρίου, πριν δοθεί η σιωπηρή παράταση χωρίς, όμως, καταληκτική ημερομηνία, από την εγκύκλιο Κόπτση).
Πρώτον, γιατί το ΙΕΠ και το υπουργείο Παιδείας έχουν λόγους να δίνουν φουσκωμένα στοιχεία για να περάσουν το ψευδές μήνυμα ότι η υπόθεση τελείωσε μετά την σε διατεταγμένη υπηρεσία απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, που έβγαλε την απεργία-αποχή παράνομη με ένα κατάπτυστο και γελοίο σκεπτικό (δες εδώ και εδώ).
Δεύτερον, γιατί στα σχολεία που συμμετέχουν στην αξιολόγηση περιλαμβάνεται σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών σχολείων (999 ιδιωτικά σχολεία), στα οποία γνωρίζουμε το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί.
Τρίτον, γιατί πολλοί διευθυντές σχολείων, μακρύ χέρι της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στα σχολεία, προκειμένου να δείξουν καλό πρόσωπο και να διατηρήσουν τη θεσούλα τους, αναρτούν μόνοι τους τις σχετικές εκθέσεις, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη θέληση του συλλόγου διδασκόντων.
Τέταρτον, γιατί ακόμη και στα σχολεία που συμμετέχουν στην αξιολόγηση με αποφάσεις κατά πλειοψηφία, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δηλώνουν την αποχή τους από τις επαίσχυντες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τέλος του 2019), που έδωσε ο εκπαιδευτικός Πάνος Ντούλας, ο αριθμός των δημόσιων σχολείων σε όλη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ήταν 12.643. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 999 ιδιωτικά σχολεία, προκύπτει ένα σύνολο 13.642 σχολείων.
Το υπουργείο δήλωσε ότι έχουν υποβάλει έκθεση αποτίμησης 4.817 σχολεία συνολικά μέχρι τώρα, δηλαδή ποσοστό περίπου 36%. Αν εξαιρέσει κανείς από αυτά, το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών σχολείων, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, τότε περίπου σε 3.820 σχολεία σε σύνολο 12.643 έγινε «αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου», δηλαδή ποσοστό περίπου 31%. Δηλαδή, ακόμα και με τα πειραγμένα στοιχεία του ΙΕΠ, περίπου το 70% των σχολείων συνεχίζει την απεργία-αποχή.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία από τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ, την εβδομάδα που διανύουμε, συντριπτικά είναι τα ποσοστά των σχολείων που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή:
- Αττική: 867 Δημοτικά Σχολεία και 879 Νηπιαγωγεία (Ποσοστό 87,25%).
- ΕΛΜΕ Κέρκυρας: 28 στα 30 σχολεία (ποσοστό 93%).
- Ξάνθη: 121 από τις 130 σχολικές μονάδες (ΔΣ, Μεονοτικά ΔΣ, Νηπιαγωγεία) (ποσοστό 93%).
- Καρδίτσα: 32 από τα 38 Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ (ποσοστό 84%).
- Πάτρα: 55 Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ ψήφισαν ως τώρα συμμετοχή στην απεργία-αποχή (ποσοστό πάνω από το 90%).
- Σάμος: 24 στα 25 Δημοτικά Σχολεία και 24 στα 25 Νηπιαγωγεία.
- Ικαρία – Φούρνοι: απεργία-αποχή δήλωσαν όλα τα σχολεία πλην του ΕΕΕΕΚ.
- ΕΛΜΕ Πειραιά: 73 Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Η ΕΛΜΕ Πειραιά διευκρινίζει ότι όσα σχολεία δεν αναφέρονται μέχρι τώρα ΔΕΝ σημαίνει ότι συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Είναι ελάχιστα τα σχολεία που μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση κατά πλειοψηφία και προχωρούν τις διαδικασίες της αξιολόγησης (ακόμα και σε αυτά πολλοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή).
- Θεσπρωτία: 11 από τα 18 σχολεία της Δευτεροβάθμιας συμμετέχουν στην απεργία- αποχή. Επίσης όλα τα Δημοτικά Σχολεία εκτός από το Ειδικό και τα 2/3 των Νηπιαγωγείων.
- Σύλλογος Σύρου – Τήνου – Μυκόνου: Δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία-αποχή 15 απ’ τα 18 ΔΣ και 18 από τα 22 Νηπιαγωγεία (ποσοστό 82,5%).
- Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Νίκαιας-Πειραιά: 29 από τα 30 Δημοτικά και 25 στα 30 Νηπιαγωγεία.
- Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω: 20 στα 20 Δημοτικά και 23 στα 23 Νηπιαγωγεία (ποσοστό 100%).
- Στο Σύλλογο «Μακρυγιάννης»: 21 στα 23 Δημοτικά και 26 στα 28 Νηπιαγωγεία (ποσοστό συμμετοχής στην απεργία-αποχή: 92%).
- Στο Συλλόγο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Παρθενώνας»: 19 στα 19 ΔΣ και 19 από τα 21 Νηπιαγωγεία (ποσοστό 95%).
- Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Κορυδαλλού/Αγ. Βαρβάρας: 20 στα 22 Δημοτικά και 27 στα 31 Νηπιαγωγεία.
- ΕΛΜΕ Ιωαννίνων: 55 από τα 61 σχολεία συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Μόλις τρία σχολεία τάχθηκαν υπέρ της αξιολόγησης, ενώ εκρεμμεί η απόφαση για άλλα τρία.
- Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου»: 93 από τις 94 σχολικές μονάδες συμμετέχουν στην απεργία-αποχή με ομόφωνες ή συντριπτικά πλειοψηφικές αποφάσεις.