Με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών και τεσσάρων ημερών, στις 16 Ιούλη του 2012, «ανακάλυψε» το ΔΣ της αστικοποιημένης ΓΣΕΕ ότι η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη στις 12 Μάρτη του 2012 είχε εκδώσει εφαρμοστική εγκύκλιο για την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (της συγκυβέρνησης Παπαδήμου) ξεπερνώντας την και επιβάλλοντας το μειωμένο κατά 32% κατώτατο μεροκάματο και μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και στους νέους εργάτες, κάτω των 25 ετών, που αμείβονταν με κλαδικές συμβάσεις. Ενώ στην αντεργατική 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπεται ρητά ότι από τις 14-2-2012 θα μειωθούν κατά 32% ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο μεροκάματο για τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ.
Επίσης, με καθυστέρηση 46 ημερών το ΔΣ της ΓΣΕΕ «ανακάλυψε», ότι η Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας του υπουργείου Εργασίας εξέδωσε έγγραφο, με το οποίο νομιμοποιείται για δεύτερη φορά η αντισυνταγματική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέα Α. Στρατινάκη. Το έγγραφο αυτό εκδόθηκε από την εν λόγω Διεύθυνση την 1η Ιούνη του 2012 και απαντά στο ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της οποίας είναι η Σ. Καλαντίδου, βουλευτής του Περισσού μέχρι τις εκλογές της 6ης Μάη. Το ΔΣ της ΕΕΘ, στις 18 Απρίλη του 2012 έστειλε στο ΣΕΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, έγγραφο με το οποίο ανάμεσα στ’ άλλα ζητούσε να ενημερωθεί πώς θα αμείβονται οι νέοι κάτω των 25 ετών που αμείβονται σύμφωνα με κλαδική σύμβαση. Το ΣΕΠΕ έστειλε στις 21 Μάη του 2012 το έγγραφο της ΕΕΘ στη Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας του υπουργείου.
Από τις στήλες της «Κ» είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την εγκύκλιο της γενικής γραμματέα Αννας Στρατινάκη, γράφοντας ότι ξεπερνά κι αυτή ακόμη την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και το Μνημόνιο-2 που κυρώθηκε με το νόμο 4046 του 2012. Την ξεπερνά γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο Στρατινάκη θα αμείβονται με το κατώτατο μισθό και μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ, μειωμένο κατά 32%, όχι μόνο οι νέοι κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τα κατώτατα της ΕΓΣΣΕ, αλλά και αυτοί που αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις. Παραπέμπουμε στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 680 της «Κ» (17.3.2012) με τίτλο: «Για τους νέους κάτω των 25 ετών: Με εγκύκλιο καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις».
Από τις 12 Μάρτη που εκδόθηκε η εγκύκλιος Στρατινάκη μέχρι τις 16 Ιούλη η ΓΣΕΕ δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση για ν’ αποκαλύψει την υπέρβαση της εγκυκλίου Στρατινάκη, που πετσοκόβει τους μισθούς και των νέων κάτω των 25 ετών που αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις. Επικοινωνήσαμε με εκπροσώπους του Νομικού Τμήματος και του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ. Η εκπρόσωπος του Νομικού Τμήματος, στην επισήμανσή μας ότι η ΓΣΕΕ δεν έκανε την παραμικρή καταγγελία για την εγκύκλιο Στρατινάκη, μας αντέκρουσε λέγοντας ότι το Τμήμα της είχε παρουσιάσει εργασία. Οταν όμως της επισημάναμε ότι η ΓΣΕΕ δεν εξέδωσε δελτίο Τύπου, δήλωσε αναρμοδιότητα και μας παρέπεμψε στο Γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ.
Εχουμε τη γνώμη, ότι η ΓΣΕΕ σκόπιμα δεν έβγαλε καταγγελτικό δελτίο Τύπου για την εγκύκλιο της Στρατινάκη, μέχρι τις 16 Ιούλη του 2012, προκειμένου οι καπιταλιστές ν’ αξιοποιήσουν την εγκύκλιο και να «σακατέψουν» τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονταν με κλαδικές συμβάσεις. Την ίδια τακτική εφάρμοσε η ΓΣΕΕ και στην περίπτωση του εγγράφου της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Η «συνεργασία των κοινωνικών εταίρων» μένει πάντα αδιατάρακτη.
Στη συζήτηση που είχαμε με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ, του αναφέραμε την άποψή μας αυτή. Δέχτηκε ότι η ΓΣΕΕ πολύ μεταχρονολογημένα ασχολήθηκε με την κατάπτυστη εγκύκλιο και το έγγραφο, δεν δέχτηκε όμως τη σκοπιμότητα που προσάψαμε στη ΓΣΕΕ για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντίδρασή της. Ισχυρίστηκε, ότι δήθεν τώρα έγινε προσπάθεια κουτσουρέματος των αμοιβών των νέων κάτω των 25 ετών που αμείβονται με βάση κλαδικές συμβάσεις. Επικοινωνήσαμε ακόμη με την γραμματεία της Α. Στρατινάκη, ζητώντας τη θέση της έναντι της επιστολής της ΓΣΕΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε πάρει απάντηση.
Δεν μπορούμε, όμως, ν’ αφήσουμε ασχολίαστη τη στάση της προέδρου της Ενωσης Εμποροϋπαλήλων Θεσσαλονίκης, που έστειλε το έγγραφο στο ΣΕΠΕ. Η ενέργειά της αυτή δείχνει την ποιότητά της και το λειψό ενδιαφέρον της για τα ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας. Δεν πήρε χαμπάρι ότι η 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, όσον αφορά τις αμοιβές των νέων κάτω των 25 ετών, αφορά μόνο αυ- τούς που αμείβονται με τα κατώτατα της ΕΓΣΣΕ. Αποκαλύπτει επίσης την ποιότητα τόσο του εργατικού ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», που δεν πήρε χαμπάρι τις παράνομες υπερβάσεις της εγκυκλίου Στρατινάκη, όσο και το επίπεδο ωριμότητας και γνώσης της ηγεσίας του ΠΑΜΕ. Μ’ αυτά τα δεδομένα, ήταν επόμενο η Σ. Καλαντίδου να καταφύγει στο ΣΕΠΕ και έτσι να γίνει «γέφυρα» για να νομιμοποιηθεί περαιτέρω η εγκύκλιος Στρατινάκη.
Εδώ και τώρα, πρέπει να καταργηθούν η εγκύκλιος της Α. Στρατινάκη και το έγγραφο της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, γιατί υπερβαίνουν την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.