Σε φιέστα στο Ωδείο Αθηνών η Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε την πορεία του «εθνικού διαλόγου» για το Εθνικό Απολυτήριο και το «όραμά» της για το «νέο Λύκειο».
Η φιέστα είχε τοποτηρητές τους Andreas Schleicher (Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ), Pia Ahrenkilde Hansen (Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Olli-Pekka Heinonen (Γενικός Διευθυντής του International Baccalaureate) και Bill Maxwell (επικεφαλής εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Διευθυντής Εκπαίδευσης -Director of Education- της Σκωτίας).
Και μόνο η παρουσία των γκαουλάιτερς του ΟΟΣΑ και της ΕΕ φανερώνει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και πάλι η πολιτική της κυβέρνησης: Στη λειτουργία και εμπέδωση ενός σχολείου της «μερικής γνώσης», των δεξιοτήτων και όχι της ολόπλευρης μόρφωσης, της κατηγοριοποίησης, του βαθέματος των ταξικών διακρίσεων, της διάκρισης σε σχολεία «αριστείας» και σε αυτά για την μεγάλη μάζα, της ιδιωτικοποίησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων, της αξιολόγησης μαθητών και εκπαιδευτικών με σκληρότερους όρους.
Οι μεγαλοστομίες που επανέλαβε η Ζαχαράκη, για «ισότητα ευκαιριών», και «ισχυρό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Λυκείου» ή οι φιοριτούρες- μοντερνιές που αράδιασε ότι εισήγαγε η κυβέρνησή της (ψηφιακός μετασχηματισμός, διαδραστικές οθόνες, ρομποτική, κ.λπ.) δεν μπορούν να σκεπάσουν την αλήθεια, τη δημιουργία ενός Λυκείου και ενός συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για λίγους κι εκλεκτούς με ισχυροποίηση των ταξικών φραγμών.
Σε αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιζητά τη συναίνεση της εργαζόμενης κοινωνίας, γι’ αυτό και προσπαθεί να την ξεγελάσει με τη διοργάνωση του «εθνικού διαλόγου». Καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος σ’ ένα στημένο παιχνίδι με προαποφασισμένα αποτελέσματα.
Σ’ αυτό το στημένο παιχνίδι, οι πανελλήνιες εξετάσεις θα έχουν αποφασιστικό ρόλο, ενώ στο Λύκειο επιβάλλονται και νέοι ταξικοί φραγμοί.
[Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα οι προαγωγικές εξετάσεις στην Α και Β Λυκείου θα επιλέγονται 100% από την Τράπεζα Θεμάτων με κλήρωση. Ο βαθμός του Εθνικού Απολυτήριου θα προκύπτει από τις επιδόσεις στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Θα υπάρχουν ποσοστά συμμετοχής ανά τάξη κλιμακούμενα προς τα πάνω. Ειδικές απολυτήριες εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. Θα διεξάγονται σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως σήμερα οι πανελλαδικές. Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων ανά τμήμα θα επιλέγονται από τα ΑΕΙ. Ο Γενικός Μέσος Ορος της βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα προκύπτει α) από τον βαθμό του Εθνικού Απολυτήριου και β) από τον βαθμό στις ειδικές απολυτήριες εξετάσεις].
Ολα αυτά δεν ομολογούνται από τώρα καθαρά, αλλά διατυπώνονται περιγραφικά και με γενικότητες.
«Δεν αμφισβητούμε την αξία των εξετάσεων. Λέμε, όμως, ότι δεν μπορούν να αποτελούν τη μοναδική ιστορία ενός παιδιού. Μια δύσκολη μέρα δεν πρέπει να ακυρώνει χρόνια προσπάθειας» είπε η Ζαχαράκη, που ξεκαθάρισε ότι το σημερινό σύστημα έχει προσφέρει ένα πολύτιμο κεκτημένο: την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
«Το σημερινό σύστημα μάς προσέφερε κάτι πολύτιμο: την αξιοπιστία. Και αυτή αποτελεί θεμέλιο για το επόμενο βήμα. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Χτίζουμε πάνω σε ό,τι λειτούργησε», υπογράμμισε.
«Πάνω σε αυτό το θεμέλιο τίθενται στον Εθνικό Διάλογο τα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα: πόσα μαθήματα θα εξετάζονται, εάν όλα θα πρέπει να προσμετρώνται με τον ίδιο τρόπο, τι άλλο θα πρέπει να αποτυπώνει το Εθνικό Απολυτήριο πέρα από την εξέταση μαθημάτων, ποιος θα είναι ο ρόλος της Τράπεζας Θεμάτων και ποια θα είναι η θέση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη νέα αρχιτεκτονική».
Την ευλογία του και συνάμα την προτροπή-εντολή για την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτήριου της αποθέωσης των ταξικών φραγμών, αλλά και για την επιβολή μιας σκληρής εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης με αντίστοιχες δομές, εξέφρασε ο Andreas Schleicher, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ΟΟΣΑ.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια δημιουργίας του νέου ελληνικού Εθνικού Απολυτηρίου και έθεσε τρία κρίσιμα ζητήματα: πώς θα συνδυαστεί η σχολική με την εξωτερική αξιολόγηση ώστε να υπηρετούνται ταυτόχρονα η αξιοπιστία και η ουσιαστική μάθηση, πώς θα συνδεθεί η πιστοποίηση αποφοίτησης με την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς περιττή πολυπλοκότητα και πώς θα οικοδομηθεί ένα σύστημα διακυβέρνησης και διασφάλισης ποιότητας που θα διατηρεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον χρόνο.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η Ενδιάμεση Εκθεση της Επιτροπής διαλόγου θα δοθεί το επόμενο διάστημα στα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ στο τέλος Σεπτέμβρη ξεκινά και η «δημόσια ψηφιακή διαβούλευση» , μέσα από ειδική πλατφόρμα που θα απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.







